Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana kolumn stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Just now, Sznup said:

Zgadzam się. Jesteś tego najlepszym przykładem.

Niestety figury retoryczne nie zmienią fizyki, która jest podstawą tego co ignorujesz.

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Niestety figury retoryczne nie zmienią fizyki, która jest podstawą tego co ignorujesz.

Ależ ja nie neguję fizyki. Wpływ listwy i kabli zasilających jest ewidentny tylko Ty nie potrafisz tego zaakceptować. Nawet zacząłeś sięgać do zjawisk z zakresu psychologi czy raczej psycho-manipulacji żeby nie przyznać racji oponentom. 

Psychoakustyka to właśnie jest to co sprawia, że wszystkie te audio gadżety działają. Wizualnie oczywiście. Wystarczy, że delikwent nie widzi konfiguracji i czar pryska. 

6 minut temu, bum1234 napisał:

Psychoakustyka to właśnie jest to co sprawia, że wszystkie te audio gadżety działają. Wizualnie oczywiście. Wystarczy, że delikwent nie widzi konfiguracji i czar pryska. 

Widzę, że kolega jest ekspertem z psycho-akustyki. Chociaż nazwałbym to raczej psycho-manipulacją. 

Jak wybierasz w sklepie np perfumy to po paru próbkach również tracisz pewność i orientację. 

Wracając do tematu to ten filtr górnoprzepustowy ma według Cantona polepszyć reprodukcję basu:

"Further deep-bass response is boosted by Canton's Displacement Control (DC) technology, essentially a high-pass filter that eliminates the harmonics of infrasonic frequencies that the drivers can't produce but that generate high levels of distortion. Canton claims that the DC technology can "decrease the lower cut-off frequency of the drivers by as much as a full octave."

Jak już nowe kolumny dotrą na miejsce opisz wrażenia w stosunku do Canton-ów.

6 minut temu, bum1234 napisał:

Zła analogia. Pomyśl dlaczego.

Bardzo dobra. Nanosisz perfuma na rękę, nie widzisz buteleczki, po chwili tracisz orientację gdzie jest który zapach. Po drugiej chwili żaden zapach Ci się nie podoba. 

52 minuty temu, Sznup napisał:

Wystarczy spojrzeć gdzie (jak nisko) jest jeszcze muzyka.

Jak już spojrzysz gdzie zaczyna się muzyka, to zerknij o ile początek pasma "dobrych"  kolumn jest niżej od szczytu przy mniej więcej dwa razy większej częstotliwości.

Dla przykładu B&W800 Diamond za milion dolców, 30Hz ma -5dB w stosunku do szczytu przy 70-100Hz, jest to gorszy wynik niż moje B&W606+608 🙂

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, audioburak napisał:

Do Łukaszenki .. czy jeszcze dalej 😉 

Do Łukaszenki to wasi będą uciekać 🙂 Jeśli już to na Zachód, ale fakt że w UE jest nieciekawie i jeszcze dalej trzeba "pryskać".

Just now, Sznup said:

Bardzo dobra. Nanosisz perfuma na rękę, nie widzisz buteleczki, po chwili tracisz orientację gdzie jest który zapach. Po drugiej chwili żaden zapach Ci się nie podoba. 

W pewnym sensie odgadłeś, Ale tylko częściowo.Wybieranie perfum w perfumeriach to coś podobnego do słuchania muzyki w otoczeniu, w którym panuje hałas, powiedzmy 100dB.

I jest to zupełnie co innego niż słuchanie muzyki w pokoju odsłuchowym, w którym tło ma powiedzmy 30dB.

I mimo komfortowych warunków, jeśli delikwent nie widzi kabelka, jego opis jest czysto losowy. Stosując prostą sztuczkę można łatwo wykazać, że np. kawałek skrętki komputerowej w niebieskiej izolacji z wtykami WBT, gar tak samo jak Siltech, który tak samo wygląda. Sprawdziłem osobiście. Oczywiście nie na sobie.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Jak już spojrzysz gdzie zaczyna się muzyka, to zerknij o ile początek pasma "dobrych"  kolumn jest niżej od szczytu przy mniej więcej dwa razy większej częstotliwości.

Chyba kolega nigdy nie słuchał dobrych kolumn i nie wie co gdzie się zaczyna. Twoje wyobrażenia na podstawie odsłuchów budżetowych kolumn nie pokrywają się z faktami a tylko z twoim kaprysem bądź faktem, że przypadkowo trafiłeś w swój gust.

3 minuty temu, bum1234 napisał:

Sprawdziłem osobiście. Oczywiście nie na sobie.

Celowo wprowadzałeś ludzi w błąd i jeszcze się tym szczycisz? Nieładnie.

3 minutes ago, Sznup said:

Celowo wprowadzałeś ludzi w błąd i jeszcze się tym szczycisz? Nieładnie.

Raczej wyprowadzałem z błędu.  Czyli wg ciebie podwójna ślepa próba stosowana do weryfikacji działania leków to też oszustwo?

26 minut temu, przmor napisał:

Wracając do tematu to ten filtr górnoprzepustowy ma według Cantona polepszyć reprodukcję basu:

"Further deep-bass response is boosted by Canton's Displacement Control (DC) technology, essentially a high-pass filter that eliminates the harmonics of infrasonic frequencies that the drivers can't produce but that generate high levels of distortion. Canton claims that the DC technology can "decrease the lower cut-off frequency of the drivers by as much as a full octave."

Sam jestem ciekaw jak te Magnaty wypadną w stosunku do Chrono… posłucham trochę i opiszę… 

7 minutes ago, Sznup said:

Raczej perfidnie manipulowałeś swoimi znajomymi, nieładnie. 

To jedyna metoda pozbycia się niepożądanych wpływów. Rezultat tej próby jest jednoznaczny..

5 minut temu, bum1234 napisał:

To jedyna metoda pozbycia się niepożądanych wpływów. Rezultat tej próby jest jednoznaczny..

Możesz się sam wprowadzać w błąd, twoja sprawa ale nie rób wody z mózgu innym użytkownikom forum którzy jeszcze się nie poznali na Tobie.

Just now, Sznup said:

Możesz się sam wprowadzać w błąd, twoja sprawa ale nie rób wody z mózgu innym użytkownikom forum którzy jeszcze się nie poznali na Tobie.

Rzecz w tym, że nie to np. ty robisz innym wodę z mózgu. I to jakoś ci nie przeszkadza.

18 minut temu, Sznup napisał:

Chyba kolega nigdy nie słuchał dobrych kolumn i nie wie co gdzie się zaczyna.

Właśnie Ci wyjaśniłem, dlaczego SUB bywa uzupełnieniem nawet dla audiofilskich kolosów za milion dolców 🙂

21 minut temu, bum1234 napisał:

Rzecz w tym, że nie to np. ty robisz innym wodę z mózgu.

Błądzisz, manipulujesz. Ja nic takiego nie robię. To ty się wtrącasz chyba w każdy możliwy wątek. 

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Właśnie Ci wyjaśniłem, dlaczego SUB bywa uzupełnieniem nawet dla audiofilskich kolosów za milion dolców 🙂

Błądzisz kolego. W audiofilskich kolosach nie ma potrzeby niczego uzupełniać ponieważ grają pełnym i zrównoważonym dźwiękiem. 

Godzinę temu, przmor napisał:

odciecie tonów najniższych  kolumnie czy to sposobem Cantona  DC czy przez dodanie suba i odcięcie np 80Hz zmniejsza zniekształcenia  w całej charakterystyce szczególnie przy głośnym słuchaniu i niedużych głośnikach w kolumnie , taki przykład tylko dwie minuty filmu 

13 minut temu, Sznup napisał:

W audiofilskich kolosach nie ma potrzeby niczego uzupełniać ponieważ grają pełnym i zrównoważonym dźwiękiem. 

Same w sobie audiofilskie kolosy bywają zestawami półaktywnymi, w których sekcja niskotonowa jest niczym innym jak subwooferem. A wyjaśnić że suby zastosowano bez potrzeby idź do projektanta tego systemu.

697a29ccbddd8cb82846d7a3380cd96a.jpg

Tu mamy do czynienia z kolumnami z niezbyt wysokiej jak na audio półki cenowej, więc potrzeba jak najbardziej może być.

Edytowane przez szymon1977

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

A wyjaśnić że suby zastosowano bez potrzeby idź do projektanta tego systemu.

Uczepiłeś się tego suba i wciskasz te swoje tezy które nie są merytorycze a nawet logiczne. 

2 minuty temu, Tokina napisał:

Kolego Sznup, chyba któraś z Twoich listew Ci mocno w głowie przefiltrowała co nieco.

Budowanie systemu bez zadbania o jakość zasilania to jak budować dom bez porządnych fundamentów. 

14 minut temu, Sznup napisał:

tezy które nie są merytorycze

Powtórzę:

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Dla przykładu B&W800 Diamond za milion dolców, 30Hz ma -5dB w stosunku do szczytu przy 70-100Hz, jest to gorszy wynik niż moje B&W606+608 🙂

28 minut temu, Sznup napisał:

Budowanie systemu bez zadbania o jakość zasilania to jak budować dom bez porządnych fundamentów. 

Chce Ci się brnąć w to dalej? Z kim i po co? Możesz tydzień tłumaczyć i tak nic nie dotrze. 😉

Dzień bez muzyki dniem straconym.

1 minute ago, staropolanka2000 said:

Możesz tydzień tłumaczyć i tak nic nie dotrze

O tak. Do betonu nic nie dociera. Jak ktoś raz zostanie wyznawcą audio-voodoo to już nim pozostanie.

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

Powtórzę

Powtórzę: 

Wymysły które z uporem maniaka przytaczasz nie mają nic wspólnego z faktami. 

22 minuty temu, Tokina napisał:

Żadna listwa ani kodycjoner nigdy nie poprawi dźwięku, nie wpłynie na jego barwę, ani brzmienie, w marnym sprzęcie może co najwyżej usunąć czy zmniejszyć przydźwieki, buczenie i inne trzaski.

Zdefiniuj określenie "marny sprzęt" 

31 minut temu, Tokina napisał:

I taki, ktory zmienia

Ooo, Kolega nadal aktywny 🙂 wielu sądziło, że po wąteczku nt. Pylon user zniknie 😉

Pozdrawiam,

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

2 godziny temu, Tajitsu napisał:

Ooo, Kolega nadal aktywny 🙂 wielu sądziło, że po wąteczku nt. Pylon user zniknie 😉

Widocznie czuje silną potrzebę nawracania na właściwą drogę tych co pobłądzili

14 minut temu, Tokina napisał:

Powtórzę Ci jeszcze raz , masz ogromne szczęście, ze głupota nie boli. 🙂

Cieszę się, że się cieszysz z mojego szczęścia. 

Zajmij się lepiej fotografią, chyba że pracujesz usilnie na bana.

• Pokaż nowe odpowiedzi