Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana kolumn stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, 

Mój obecny sprzęt to Nad c375bee, kolumny to Canton Chrono 509.2 dc, źródło to WiiM Pro Plus. Odsłuch tylko Spotify z telefonu. Pomieszczenie ma około 48m. Muzyki słucham srednio2 godziny w tygodniu, głównie elektronicznej czasem Simple minds etc…chciałbym poprawić dynamikę. Góra tez nie musiałaby być taka jasna (choć podoba mi się) znalazłem kilka kolumn które mnie interesują, prosiłbym o poradę, opinię co zyskam zmieniając obecne kolumny na któreś przeze mnie wymienionych. 

Dali oberon 9 nowe 2000€

MAGNAT Quantum 759 135€ nowe

Heco Celan GT 902 1100€ używane

Heco Celan XT 901 800€ używane

Wyszukałem kolumny z większymi przetwornikami niskotonowymi i rodzi się kolejne pytanie, czy mój wzmacniacz jest wystarczająco mocny dla większych kolumn? Pytam bo 4 lata temu jak przechodziłem z kina domowego na stereo i kupiłem spontanicznie nowy wzmacniacz Nad c356bee dla moich kolumn po włączeniu muzyki było duże rozczarowanie, bardzo słaba kontrola dołu, góra miała to coś i dlatego kupiłem mocniejszy model tej marki co dało ogromna zmianę na plus. 
Mam ograniczony budżet Max to 2000€ 

Przykro mi że nie mieszkam w Polsce i nie zrobię zakupów u Q21 czy S4Home mimo tego proszę was o opinie, z tym tematem borykam się już 2 miesiące….

https://www.audiostereo.pl/topic/165933-zmiana-kolumn-stereo/

Rezygnując z kolumn z dopiskiem DC poprawiasz sobie pasmo basu;

pewnie z 10 Hz, bo nie ma filtru górnoprzepustowego w kolumnie.

Zmiana z kopułki metalowej na tekstylną poprawia jakość wysokich tonów,

ale często jest postrzegana jako osłabienie i zubożenie tego pasma.

I tu dotykamy trudnego pojęcia "lepiej" bo ono dla każdego znaczy coś innego.

Nie znam Twojego rynku, ale może coś też z Paradigma by się trafiło - to też

wyraziste i dynamiczne granie zza oceanu.

Ale posłuchał bym często niedocenianych Magnatów, bo cena zachęca,

a budowa jest zbliżona do obu serii Heco.

O moc NAD'a bym się specjalnie nie martwił 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, audioburak napisał:

Rezygnując z kolumn z dopiskiem DC poprawiasz sobie pasmo basu;

pewnie z 10 Hz, bo nie ma filtru górnoprzepustowego w kolumnie.

Zmiana z kopułki metalowej na tekstylną poprawia jakość wysokich tonów,

ale często jest postrzegana jako osłabienie i zubożenie tego pasma.

I tu dotykamy trudnego pojęcia "lepiej" bo ono dla każdego znaczy coś innego.

Nie znam Twojego rynku, ale może coś też z Paradigma by się trafiło - to też

wyraziste i dynamiczne granie zza oceanu.

Ale posłuchał bym często niedocenianych Magnatów, bo cena zachęca,

a budowa jest zbliżona do obu serii Heco.

O moc NAD'a bym się specjalnie nie martwił 😉 

Ukryta Zawartość

Dziękuje za wyjaśnienie, czyli nie ważne na co bym zmienił to dół pasma będzie lepszy, kolumny kupiłem spontanicznie lata temu nic o nich nie wiedząc… znalazłem w internecie kolumny Paradigm Studio 100v5, 2000€ chyba wolałbym 3 drożne. 
Niedawno odkryłem że niedaleko mnie jest małe studio Hifi, byłem tam i opowiedziałem sprzedawcy mój problem… miał jakieś B&W i Wharfedale EVO 4.4 te drugie mi zaproponował choć wyglądały na solidne to 15 cm przetworniki niskotonowe mnie zniechęciły. Między tymi Magnat 759 a 1009 jest spora różnica? 

Ukryta Zawartość

Głośniki mają podobne, zasięg basu identyczny - jedynie nieco wyżej podniesiony

zakres wysokich tonów w 1009. Jeśli słuchasz z daleka ma to pewne znaczenie, 

ale jeśli tylko w części pokoju, to ta przewaga zanika., więc zakup porównywalny.

Cen nie znam. Seria Studio Paradigma to taka  dużo lepsza w seryjnej produkcji,

stąd też i ceny wyższe, ale są może u Ciebie takie bez tego dopisku na "S" 😉 

Jakbyś chciał coś o Magnatach - łącznie z pomiarem po kliknięciu w prawo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 godzin temu, audioburak napisał:

Głośniki mają podobne, zasięg basu identyczny - jedynie nieco wyżej podniesiony

zakres wysokich tonów w 1009. Jeśli słuchasz z daleka ma to pewne znaczenie, 

ale jeśli tylko w części pokoju, to ta przewaga zanika., więc zakup porównywalny.

Cen nie znam. Seria Studio Paradigma to taka  dużo lepsza w seryjnej produkcji,

stąd też i ceny wyższe, ale są może u Ciebie takie bez tego dopisku na "S" 😉 

Jakbyś chciał coś o Magnatach - łącznie z pomiarem po kliknięciu w prawo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę poczytałem o tych kolumnach, w Quantum 759 jest kopułka tekstylna, tak przynajmniej zrozumiałem, a to powinno złagodzić trochę górę, oraz dolne pasmo względem moich Chrono powinno się też polepszyć. Kupiłem te Magnaty mimo tego że to jest stary model to udało mi się je dostać nowe i czekam z niecierpliwością aż je w przyszłym tygodniu podłączę, trochę zszokował mnie artykuł na temat mojego wzmacniacza… ale że co proszę?  200w na kanał?🤔 a Tobie, życzliwy kolego chciałem podziękować, uświadomiłeś mnie w rzeczach o których nie miałem pojęcia, pomogło mi to bardzo w podjęciu decyzji o zakupie kolumn. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Magnat albo heco.

Dali będą grały zbyt slumione przy tym wzmacniaczu 

Chodź obie niemieckie konstrukcje są podobne do cantona to grają lepiej. Mają szybszy bardziej zróżnicowanym bas. Wspomniane 1009 na prawdę sztosik

Fajna opcja jest także monitor audio Silver 10 albo strasze rx8. Te drugie będą tańsze z cieplejszym dolem.

Chrono to moim zdaniem udana konstrukcja cantona.

Możesz się pobawić jeszcze akustyka. 

18 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Magnat albo heco.

Dali będą grały zbyt slumione przy tym wzmacniaczu 

Chodź obie niemieckie konstrukcje są podobne do cantona to grają lepiej. Mają szybszy bardziej zróżnicowanym bas. Wspomniane 1009 na prawdę sztosik

Fajna opcja jest także monitor audio Silver 10 albo strasze rx8. Te drugie będą tańsze z cieplejszym dolem.

Chrono to moim zdaniem udana konstrukcja cantona.

Możesz się pobawić jeszcze akustyka. 

Z akustyką u mnie nie jest najgorzej. Skłamałbym pisząc że ten Canton nie ma wcale basu… bo ma i to sporo, na godzinie 10 wyrywa membrany z głośników niskotonowych, a na 11 świąteczna dekoracja na meblach zaczyna tańczyć😀ale brakuje mi tej głębi… w utworze Agnes Obel The Curse  kontrabas powinien zejść niżej. Takie mam odczucia. kolumny już zamówiłem ( Quantum 759) i jestem ciekaw czy względem moich Chrono będzie lepiej. Z tymi kolumnami od Dali to był czysto desperacki ruch z mojej strony, duże oczekiwania od kolumn z bardzo dużymi przetwornikami niskotonowymi. HECO Celan GT mnie zauroczyły wyglądem. 1009 napewno świetne ale finansowo nie stoję najlepiej, chciałem porostu odrobine polepszyć dźwięk w moim stereo. Dziękuje za poradę  

3 godziny temu, przmor napisał:

Może pomyśl o subwooferze?

Ja chciałem trochę polepszyć jakość dolnego pasma, a nie przestawiać ściany😀. Kiedyś miałem sub od klipsch i to było dla mnie za dużo… wszystko drżało a nie o to mi chodzi, mimo wszystko dziękuje za radę. 

9 minut temu, Hexend79 napisał:

Ja chciałem trochę polepszyć jakość dolnego pasma, a nie przestawiać ściany

I właśnie do tego służy subwoofer, poprzez uzupełnienie tej części pasma, których kolumnom brakuje poprawia jakość dolnego pasma.

11 minut temu, Hexend79 napisał:

Kiedyś miałem sub od klipsch i to było dla mnie za dużo… wszystko drżało a nie o to mi chodzi,

Zły subwoofer albo źle ustwiony.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

8 minut temu, szymon1977 napisał:

I właśnie do tego służy subwoofer, poprzez uzupełnienie tej części pasma, których kolumnom brakuje poprawia jakość dolnego pasma.

Zły subwoofer albo źle ustwiony.

Być może się mylę… ale jak miałbym go podłączyć do wzmacniacza stereo🤔

amplituner wielokanałowy nie wchodzi w grę. 

Nie tylko zły subwoofer, albo źle ustawiony ... wydawało mi się, że tego basu

brakuje i dodałem za dużo tego, czego w ogóle nie było w nagraniu ... 😉 

Bo przecież wszyscy bez wyjątku producenci używają w studiach subwooferów ...

i to przynajmniej na 20" głośnikach 😉 

W dniu 4.01.2024 o 16:24, Hexend79 napisał:

Przykro mi że nie mieszkam w Polsce i nie zrobię zakupów u Q21 czy S4Home

Obecnie wiele osób ma ochotę stąd uciec

Ja poszedłbym z wymienionych w Magnaty lub Heco.

1 godzinę temu, Hexend79 napisał:

Być może się mylę… ale jak miałbym go podłączyć do wzmacniacza stereo🤔

Każdy sub do stereo ma wejścia hi-level, które łączysz ze zwykłymi wyjściami speaker-out we wzmacniaczu. Choć patrząc na kolumny, o których piszesz, to nie wiem czy sub wniósł by wiele.

-----

59 minut temu, audioburak napisał:

Bo przecież wszyscy bez wyjątku producenci używają w studiach subwooferów ...

i to przynajmniej na 20" głośnikach 😉 

Miało być zabawnie a wyszło... pozostawię bez komentarza.

Edytowane przez szymon1977

40 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Obecnie wiele osób ma ochotę stąd uciec

Ja poszedłbym z wymienionych w Magnaty lub Heco.

Dziękuje za sugestię, wczoraj kupiłem magnaty, w przyszłym tygodniu do mnie przyjadą i będą pierwsze porównania. Wciąż trzymam się faktów które przedstawił kolega Audioburak… odnośnie tego filtra o którym nie miałem pojęcia (DC na końcu w oznaczeniu moich obecnych kolumn) magnaty mają też większe przetworniki niskotonowe, mam cichą nadzieję, że to rozwiąże mój problem. 

9 minut temu, Hexend79 napisał:

wczoraj kupiłem magnaty

Jaki model?

1 godzinę temu, Hexend79 napisał:

ale jak miałbym go podłączyć do wzmacniacza stereo🤔

Skoro pytasz to obstawiam, że błędne wyobrażenie  subie w stereo czerpiesz z niedrogiego KD. Jak mieszkasz w okolicach Manchester/Liverpool, to możesz u mnie posłuchać... ale u mnie sub uzupełnia małe monitory, więc ma sporo do roboty.

3 minuty temu, Tokina napisał:

Brednie!

Widać, że nie masz pojęcia o audio. Może lepiej zajmij się fotografią. Chyba że pomimo nicka również w tej dziedzinie nie masz większego pojęcia.

3 minutes ago, Sznup said:

Widać, że nie masz pojęcia o audio.

A właśnie, że ma. Tym wpisem dowiódł, że ma, bo nie wierzy w marketingowe legendy. A jedną z takich bajek jest właśnie wpływ kabla zasilającego na sygnał audio. No i oczywiście mityczna długość 1.5m. Zero jakiejkolwiek logiki w tym wszystkim.

15 minut temu, Sznup napisał:

Widać, że nie masz pojęcia o audio. Może lepiej zajmij się fotografią. Chyba że pomimo nicka również w tej dziedzinie nie masz większego pojęcia.

Z takim pojeciem o jak to piszesz "audio", lepiej nie pisz i sie nie ośmieszaj. 

A ze sprzętu audio to najlepiej sobie kup: 

Ukryta Zawartość

albo 

Ukryta Zawartość

a najlepiej polecane m.in przez Kolegę rpm

Ukryta Zawartość

i do tego byle jaki wzmacniacz, powinno być dla Ciebie ok. 🤣

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tokina
54 minuty temu, szymon1977 napisał:

Jaki model?

Skoro pytasz to obstawiam, że błędne wyobrażenie  subie w stereo czerpiesz z niedrogiego KD. Jak mieszkasz w okolicach Manchester/Liverpool, to możesz u mnie posłuchać... ale u mnie sub uzupełnia małe monitory, więc ma sporo do roboty.

Kiedyś miałem amplituner i obstawiony byłem głośnikami+sub, a stereo nadal nie grało. Wszystko sprzedałem i do tego nigdy nie wrócę. Moje obecne stereo jest dobre ale…tą moją bolączkę da się jakoś poprawić bez pomocy suba? Sprawdzę te magnaty, jak będzie słabo to je odeśle i będę nadal szukał. Myślisz że te moje Canton Chrono to już szczyt techniki i nie ma innych kolumn które pokażą „pazur” w dolnym paśmie i trzeba koniecznie subwoofer? Ja tak nie myśle. Dziękuje za zaproszenie i chętnie posłuchał bym twojego zestawu, bo był konfigurowany przez pasjonat i napewno gra to pięknie u ciebie. Tego urządzenia do pomiaru częstotliwości nie posiadam. Pozdrowienia z okolic Oberhausen. 🍻

1 minutę temu, Hexend79 napisał:

Kiedyś miałem amplituner i obstawiony byłem głośnikami+sub, a stereo nadal nie grało.

Zestaw typowo KD nie zagra dobrze stereo, a nawet mój mały subik ustawiony wg zaleceń dla KD, zamiast basu szybkiego, mocnego ale niezbyt niskiego, zmienia się w potwora... potworka, zaczyna dudnieć i buczeć usiłując burzyć ściany.

4 minuty temu, Hexend79 napisał:

Myślisz że te moje Canton Chrono to już szczyt techniki i nie ma innych kolumn które pokażą „pazur” w dolnym paśmie i trzeba koniecznie subwoofer?

Subwoofer nie jest niczym złym, a tylko dobrym uzupełnieniem dobrego.

5 minut temu, Hexend79 napisał:

Dziękuje za zaproszenie i chętnie posłuchał bym twojego zestawu, bo był konfigurowany przez pasjonat i napewno gra to pięknie u ciebie.

Gra tak jak gra, ale choć low-end, to na pewno nie dudni nie buczy.

6 minut temu, Hexend79 napisał:

Pozdrowienia z okolic Oberhausen. 🍻

To trochę za daleko. Ale jak będziesz miał okazję posłuchać systemu STEREO z prawidłowo skonfigurowanym subem to polecam, sam ocenisz. A moze opowiedz w pobliskim salonie hifi o swoim problemie i poproś o prezentację.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Zestaw typowo KD nie zagra dobrze stereo, a nawet mój mały subik ustawiony wg zaleceń dla KD, zamiast basu szybkiego, mocnego ale niezbyt niskiego, zmienia się w potwora... potworka, zaczyna dudnieć i buczeć usiłując burzyć ściany.

Gra tak jak gra, ale choć low-end, to na pewno nie dudni nie buczy.

To trochę za daleko. Ale jak będziesz miał okazję posłuchać systemu STEREO z prawidłowo skonfigurowanym subem to polecam, sam ocenisz. A moze opowiedz w pobliskim salonie hifi o swoim problemie i poproś o prezentację.

33 minuty temu, bum1234 napisał:

A właśnie, że ma. Tym wpisem dowiódł, że ma, bo nie wierzy w marketingowe legendy.

To nie marketingowe legendy a testy przeprowadzane we własnym systemie. Pewnie nawet nie próbowałeś a wypowiadasz się krytycznie. 

35 minut temu, Tokina napisał:

A ze sprzętu audio to najlepiej sobie kup: 

Widzę, że kolega to jakiś większy cwaniaczek. 

Żeby było jasne. Nie trzeba wydawać jakiś astronomicznych kwot ale należy zadbać o dobre zasilanie. Dobra listwa i dobre kable to podstawa każdego dobrze skonfigurowanego systemu.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

A wystarczy kupić dobre kolumny podłogowe i sub nie będzie potrzebny. 

16 minut temu, Sznup napisał:

To nie marketingowe legendy a testy przeprowadzane we własnym systemie. Pewnie nawet nie próbowałeś a wypowiadasz się krytycznie. 

Widzę, że kolega to jakiś większy cwaniaczek. 

Żeby było jasne. Nie trzeba wydawać jakiś astronomicznych kwot ale należy zadbać o dobre zasilanie. Dobra listwa i dobre kable to podstawa każdego dobrze skonfigurowanego systemu.

A wystarczy kupić dobre kolumny podłogowe i sub nie będzie potrzebny. 

Pracuj dalej, a może jeszcze niejedno odkryjesz, może nawet ołów w złoto zamienisz. 🤣

Co to są dobre kolumny podłogowe?

Dobre kolumny, czy to nie takie, ktore maja charakterystykę jak najbardziej liniową - "płaską" i nie zniekształcają dźwięku?

Dobre kolumny dla wielu (ogromej wiekszości)  słuchaczy sa nijakie - brak "basu" i "sopranów" 😀

Edytowane przez Tokina
8 minutes ago, Sznup said:

Znamy te eksperymenty. Bez kontroli warunków. Ciekawe, czy jak zmienisz pozycję odsłuchową powiedzmy o jakieś 30cm, słyszysz zmiany brzmienia?  Czy wiesz, że  wyobraźnia nasycona lekturą różnych "teorii" robi swoje?

Nie uznajesz wpływu psychiki na rezultaty takich "eksperymentów"?

Efekt - wiara w bajki, przepraszam audiobajki 😄

• Pokaż nowe odpowiedzi