Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Amp - rozwala system?

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, ProjectPi napisał:

Jakie?

Rozne. Wypozycz albo kup to sie dowiesz.

Mialem w domu przez kilka dni po tym jak zobaczylem  na YT test.

Dodam ze mam Wiim Pro i z nim problemow nie mam zadnych.

Żeby coś przypomnieć, wpierw musiałbym o tym czymś wspomnieć. A nic takiego nie miało miejsca. 

1 minutę temu, BlueDot napisał:

Rozne. Wypozycz albo kup to sie dowiesz.

A konkretniej? Bo ani kupować ani też wypożyczać nie potrzebuje. 

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Żeby coś przypomnieć, wpierw musiałbym o tym czymś wspomnieć. A nic takiego nie miało miejsca. 

A konkretniej? Bo ani kupować ani też wypożyczać nie potrzebuje. 

To co Cie to interesuje? Zadajesz pytania z nudow?

Nie jestes zainteresowany urzadzeniem to co Cie jego wady/zalety obchodza?

Nierozumiem tego.

1 minutę temu, BlueDot napisał:

To co Cie to interesuje? Zadajesz pytania z nudow?

Z ciekawości. Unikalnosc problemów to nieczęsta sprawa. 

7 minut temu, BlueDot napisał:

Nie jestes zainteresowany urzadzeniem to co Cie jego wady/zalety obchodza?

Pisałem, że nie potrzebuje ani kupować, ani wypożyczać. O zainteresowaniu czy jego braku nic nie było. 

38 minut temu, Wito76 napisał:

ProjectPi - przypomnij nam. Jaki masz deal z producentem Wiimów? Jesteś ich beta testerem czy coś takiego?

Ambasador może... 🤭

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Mnie zgłosił do prokuratury oraz do społeczności wiernych wyznawców latającego potwora spaghetti ze ośmieliłem się coś napisać o wiim. Mimo że też sam mam 🙂

ale piszemy tylko dobrze albo wcale.

może za 100 postów obronnych i dobrych otrzymuje się darmowy produkt?

wtedy też chce wziąć w tym udział. 

gdzie zapisy.

21 hours ago, Gabaryton said:

Wychodzi na to, że jednak Wiim Amp rozwala system w kategorii wzmacniaczo-streamerów do 2000 PLN.

15 hours ago, BlueDot said:

Zalezy na czym komu zalezy, bo jezeli ktos stawia na dzwiek na pierwszym miejscu a nie funkcjonalnosc i aplikacje to Amp niczego nie rozwala.

Ktoś wcześniej napisał, że gra "nieznacznie gorzej" od NAD C338, który kosztuje połowę więcej.

To nawet bez lepszej aplikacji i funkcjonalności Wiim AMP jest lepszym wyborem, prawda?

O tych problemach technicznych to muszę doczytać, bo tu w wątku pojawiają się sprzeczne informacje.

I żeby nie było: nie jestem żadnym naganiaczem, ambasadorem, beta-testerem.

Ot, zwyczajnie chciałem zasięgnąć opinii ludzi, którzy ten sprzet mają/mieli i porównywali go do innych w podobnej lub nieco wyższej cenie.

Edytowane przez Gabaryton
27 minut temu, Gabaryton napisał:

To nawet bez lepszej aplikacji i funkcjonalności Wiim AMP jest lepszym wyborem, prawda?

Niekoniecznie. To co dla jednego jest lepsze dla drugiego moze okazac sie gorsze.

Ja bym wybral NADa.

33 minuty temu, Gabaryton napisał:

Czy ja wiem. 

Słuchałeś?

4 minutes ago, BlueDot said:

Wiim ma troche malo mocy i brzmi troche cienko. W pomieszczeniu 20m2 niestety nie da sie odpowiednio przylozyc.

NAD ma 50W (8 i 4 Ohm), Wiim AMP 60 dla 8Ohm i 120W dla 4Ohm.

To NAD brzmi jeszcze cieniej i jeszcze ciężej będzie przyłożyć w 20m2, prawda?

To teoria. 

A teraz wrz oba wzmacniacze. Podłącz do miernika prądu. Puść głośniej. 

Jeden i drugi zapewne będą miały różne pobory ale strzelam w granicach 20-30 w. 

Gdzie te 120 na kanał?

12 minutes ago, Piotr Sonido said:

Słuchałeś?

Jeszcze nie, zbieram kandydatury do odsłuchania.

2 minutes ago, Piotr Sonido said:

Gdzie te 120 na kanał?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Gabaryton napisał:

Jeszcze nie, zbieram kandydatury do odsłuchania.

Ukryta Zawartość

No ale to mi pokazujesz opis? 

A mówię podłącz go do miernika poboru pradu

Przecież jak pobiera 30 w to nie oddaje 2x120 prawda?

Ukryta Zawartość

6 minutes ago, Gabaryton said:

NAD ma 50W (8 i 4 Ohm), Wiim AMP 60 dla 8Ohm i 120W dla 4Ohm.

To NAD brzmi jeszcze cieniej i jeszcze ciężej będzie przyłożyć w 20m2, prawda?

4 minutes ago, Piotr Sonido said:

To teoria. 

Co ma pobór mocy z gniazdka do tego, który wzmak gra "cienko"?

Jeśli dobrze kombinuję, to świadczy to jedynie o sprawności układu, a nie o brzmieniu.

Edytowane przez Gabaryton
1 minute ago, Piotr Sonido said:

A mówię podłącz go do miernika poboru pradu

Przecież jak pobiera 30 w to nie oddaje 2x120 prawda?

Przecież to chwilowa moc szczytowa, a nie ciągła.

Są kolumny, które wytrzymują 120W ciągłej mocy???

W domu gramy na kilku W maksymalnie, a nie na 120W, prawda?

Godzinę temu, Gabaryton napisał:

I żeby nie było: nie jestem żadnym naganiaczem, ambasadorem, beta-testerem.

Spokojnie, luz. Nikt nie twierdzi, że jesteś ambasadorem, ochroniarzem i lobbystą wszystkich Wiimów, że przestałeś być wiarygodny. Nie napisałeś przecież mimochodem kilkuset postów o Wiimach na obydwóch forach, więc śpij spokojnie.

Edytowane przez Wito76
51 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To teoria. 

Gdzie te 120 na kanał?

Ach ta teoria.

Szczytowy pobor mocy przez Ampa to ok. 320 W, przy obciazeniu ok. 120 W na kanal.

44 minuty temu, Gabaryton napisał:

Przecież to chwilowa moc szczytowa, a nie ciągła.

To nie jest moc chwilowa, aczkolwiek zabezpieczenia w Ampie dosc szybko zredukuja napiecia wyjsciowe.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Mnie zgłosił do prokuratury oraz do społeczności wiernych wyznawców latającego potwora spaghetti ze ośmieliłem się coś napisać o wiim. Mimo że też sam mam 🙂

Jejku jej.

może za 100 postów obronnych i dobrych otrzymuje się darmowy produkt?

wtedy też chce wziąć w tym udział. 

Obstawiam darmowy posilek.

Edytowane przez ProjectPi

ale piszemy tylko dobrze albo wcale.

Powtórka z Sabaja?

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Wiim ma troche malo mocy i brzmi troche cienko. W pomieszczeniu 20m2 niestety nie da sie odpowiednio przylozyc.

To dziwne, ja mam podobnie (2x45W i 18m²) i jestem w stanie dać zbyt głośno. Ale różne są wymagania użytkowników i kolumn, 2x50W nie zestawia się z prądożernymi i nie oczekuje techno-party/koncertu rockowego/filharmonii.

-----

Co ma pobór mocy z gniazdka do tego, który wzmak gra "cienko"?

Nic (wchodząc w szczegóły to brak prostej zależności, ale ja tych szczegółów nie znam a tylko pamiętam jak gdzieś kiedyś ktoś mądry o nich pisał).

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

@ProjectPi

Dzięki za wyjaśnienie, miałem przeczucie, że @Piotr Sonido nie miał racji jeśli chodzi o moc urządzeń, tak zwany "chłopski rozum" podpowiadał, że coś pomieszał, ale nie jestem elektrykiem/inżynierem i niepotrzebnie używałem terminów, których do końca nie rozumiem.

Dziękuję wszystkim za posty, dużo się dowiedziałem o Wiim AMP.

Po iluś tam latach czytania forów, recenzji i jarania się w końcu dotarło do mnie, że w obecnych warunkach lokalowo-rodzinnych nie ma najmniejszego sensu ładowanie kasy w sprzęt, którego możliwości nie będę w stanie wykorzystać.

Pytałem w różnych wątkach o różne sprzęty i ostatecznie koncepcje są dwie:

1. Wiim Pro Plus + używany wzmak; potrzebuję kręciołków od basu i wysokich, ale skoro Wiim Pro Plus ma takie (i inne regulacje) w apce, to zwiększa mi się w tym momencie pole wyboru wzmaka.

2. Albo kupić Wiim AMP, wyłączyć fora audio i cieszyć się muzyką.

Jeszcze raz dziękuję za dyskusję.

domu gramy na kilku W maksymalnie

Nie, kilka W to jest średnia dla całej piosenki, na basowe peaki potrzeba znacznie więcej (był taki filmik, gdzie muzyka gra na jakieś 50W, a jak bas je.nął to przekraczała 1000W).

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

29 minut temu, Gabaryton napisał:

@ProjectPi

Dzięki za wyjaśnienie, miałem przeczucie, że @Piotr Sonido nie miał racji jeśli chodzi o moc urządzeń, tak zwany "chłopski rozum" podpowiadał, że coś pomieszał, ale nie jestem elektrykiem/inżynierem i niepotrzebnie używałem terminów, których do końca nie rozumiem.

Dziękuję wszystkim za posty, dużo się dowiedziałem o Wiim AMP.

Po iluś tam latach czytania forów, recenzji i jarania się w końcu dotarło do mnie, że w obecnych warunkach lokalowo-rodzinnych nie ma najmniejszego sensu ładowanie kasy w sprzęt, którego możliwości nie będę w stanie wykorzystać.

1. Wiim Pro Plus + używany wzmak; potrzebuję kręciołków od basu i wysokich, ale skoro Wiim Pro Plus ma takie (i inne regulacje) w apce, to zwiększa mi się w tym momencie pole wyboru wzmaka.

Jeszcze raz dziękuję za dyskusję.

Zdecydowanie Wiim Pro plus uzywany wzmak. Wiim Amp to zabawka.

32 minuty temu, Gabaryton napisał:

Sa plusy dodatnie i plusy ujemne tudziez zady i walety obu setupow, wiec kwestia detali preferencji.

@Tomek_waw mial u siebie pierwsza edycje Ampa, ktorej ja bym nie polecal, a mimo to mial jak najbardziej pozytywne wrazenia.

Edytowane przez ProjectPi

30 minut temu, Gabaryton napisał:

potrzebuję kręciołków od basu i wysokich

W Wiim Amp jak podkrecisz bas to wszystko inne siada, nie da sie wtedy sluchac. Najlepiej nie mieszac w nim zadnymi ustawieniami.

2 minuty temu, ProjectPi napisał:

a mimo to mial jak najbardziej pozytywne wrazenia

Ja tez mialem, przez kilka pierwszych minut.

Gleboki smutek moj. Ale moze choc zsynchronizuj zeznania, skoro

"Mialem u siebie kilka dni i musze powiedziec ze w tych pieniadzach to swietna sprawa. W zasadzie robi wszystko to co Bluesound Powernode, tylko ze za polowe ceny."

W dniu 11.03.2024 o 10:05, Gabaryton napisał:

Wychodzi na to, że jednak Wiim Amp rozwala system w kategorii wzmacniaczo-streamerów do 2000 PLN.

Jeśli ktoś ma lepsze propozycje, to chętnie się z nimi zapoznam.

nie, nie rozwala. Jest to dobra propozycja i w miarę dobrze wyceniona ale do rozwalania daleko. To nadal tylko chiński wzmacniaczyk w klasie D, ze wszystkimi jego zaletami i wadami. Mam chińskie wzmacniacze i uważam że są to super urządzenia jak za te grosze które kosztują, ale nie ma się co oszukiwać, do hi-endu im daleeeeko. :-)

Jest masa propozycji do 1000 zł grających porównywalnie lub lepiej (np. bez opisywanego na forach piszczenia Ampa). Wystarczy wpisać w google tpa3255 bo na tym czipie oparty jest Amp jak i dziesiątki małych chińczyków w cenie kilku stówek, i wyskoczy ci sporo wzmacniaczy podobnie grających do Ampa w cenach 300-600 zł. Do koloru, do wybory, w zależności czego potrzebujesz. A są już lepsze a niewiele droższe chipy.

Do tego streamer wiim mini, ieast czy nawet chromecast HD (+ekstraktor v/audio) i masz identycznie/lepiej grający zestaw do 1000 zł czy nawet do 800 zł jak dobrze poszukasz. A przy chromecaście zyskasz dodatkowo smart tv (czego nie ma i nie będzie w  Ampie), często lepszy niż w nowych czy dwu-trzyletnich telewizorach, a już na pewno dłużej wspierany niż autorskie systemy producentów telewizorów.

Ale powtórzę, jak za te 1600 zł to jest to świetna propozycja, zwłaszcza jeśli chodzi o wygodę użytkowania. Może nawet kiedyś to kupię ;-).

• Pokaż nowe odpowiedzi