Skocz do zawartości
IGNORED

dCS Debussy vs. 2023 Balanced MARK 4x PCM63P DAC vs. Audio Note DAC4 (2x PCM63K)

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 22.11.2024 o 17:04, Cezary_58669 napisał:

Ja bym wziął pod uwagę taki konwerter

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kontakt z gavron04 i zaproponuje najlepsze rozwiązanie.

juz sie tym nie zajmuje 🙂

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
14 godzin temu, Delirium77 napisał:

Jaki zegar oxco polecasz do Gustarda? Miałem jeden dak z wejściem Hdmi i2s i faktycznie grało lepiej, ze względu na wbudowany w nim słaby odbiornik. 
W tych chińczykach typu PCM63 czy TDA1541 problem jest tego typu, że na złączu i2s mają 3,3v a wszystkie odbiorniki hdmi i2s wymagają zasilania 5v. Oczywiście można wrzucić coś na lm317 i pociągnąć osobne zasilanie z któregoś trafo.

Korzystam z Lhy ock2, wyszła niedawno nowa wersja ock2s.

Niby u18 gra z dobrą przestrzenią i głębią, ale po przełączeniu na zegar zewn. słychać większą precyzję w prezentacji obrazu całej sceny i lokalizacji źródeł. Sam u18 jakby trochę zamazuje instrumenty czy głos na scenie. Z zegarem jest bardziej dokładnie i namacalnie, jakby na żywo.

Pokombinuj z tym złączem i2s, na pewno warto, jak korzystasz z usb/u18.

2 godziny temu, Ghotti napisał:

juz sie tym nie zajmuje 🙂

Szkoda, jeszcze niedawno też myślałem o kupnie i przeróbce daca na starych kościach. Właśnie Mateusz proponował zastosowanie swojego konwertera, zamiast chińskiego amanero.

9 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Korzystam z Lhy ock2, wyszła niedawno nowa wersja ock2s.

Niby u18 gra z dobrą przestrzenią i głębią, ale po przełączeniu na zegar zewn. słychać większą precyzję w prezentacji obrazu całej sceny i lokalizacji źródeł. Sam u18 jakby trochę zamazuje instrumenty czy głos na scenie. Z zegarem jest bardziej dokładnie i namacalnie, jakby na żywo.

Pokombinuj z tym złączem i2s, na pewno warto, jak korzystasz z usb/u18.

Szkoda, jeszcze niedawno też myślałem o kupnie i przeróbce daca na starych kościach. Właśnie Mateusz proponował zastosowanie swojego konwertera, zamiast chińskiego amanero.

Pewnie są też inni magicy tez od takich rzeczy 😉 

Panowie, możecie polecić kogoś kto zerknąłby pytkę cyfrową Abbasa z PCM63? Niby prosta ale coś jej się odwidziało działać. Wymieniłem odbiornik, układy logiki, podwyższyłem na nich napięcie do 5V jak powinno być zgodnie z notą i dalej nie nie ma na oscyloskopie, na wyjściu po wstawieniu RK, żeby zamienić prąd na napięcie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok odwołuję akcję. Dak uruchomiony. Polecam DAKi Abbasa. Gra kurcze gra jak TDA1541. Chociaż póki co ma zwykle PCM63, docelowo pcm63y a może i będzie zabawa ad1865. Jestem w szoku ja można fajnie połączyć lampy i półprzewodniki germanowe.

Edytowane przez Delirium77
1 godzinę temu, Delirium77 napisał:

Ok odwołuję akcję. Dak uruchomiony. Polecam DAKi Abbasa. Gra kurcze gra jak TDA1541. Chociaż póki co ma zwykle PCM63, docelowo pcm63y a może i będzie zabawa ad1865. Jestem w szoku ja można fajnie połączyć lampy i półprzewodniki germanowe.

To można kupić tylko w postaci płytki czy gotowego DACa z budową, zasilaniem i lampowym stopniem wyjściowym?

Jaka lampa tam siedzi?

Podasz linka do sklepu?

Pozdrowienia

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Zobacz na eBay wpisując w wyszukiwarce Abbas EBay. Druga możliwość to strona 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Na eBayu niestety, nie wiem dlaczego, aukcje nie są widoczne przez sam sklep. Najlepiej zobaczyć przez stronę co jest dostępne lub co można zamówić.

Same gotowe płytki kosztują po 3-4 tys. Gotowe daki tyle samo ale w USD. Ja akurat zamówiłem płytkę cyfrową plus analogową za ok 3 tyś zł. Na analogu lampa prostownicza 5y3gt i na wyjściu 5687. Na cyfrze prostowniczą EZ80. No i wszystko na tranzystorach i diodach germanowych. Konwersja i/v na tranzystorze pnp.

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Delirium77 napisał:

Zobacz na eBay wpisując w wyszukiwarce Abbas EBay. Druga możliwość to strona 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Na eBayu niestety, nie wiem dlaczego, aukcje nie są widoczne przez sam sklep. Najlepiej zobaczyć przez stronę co jest dostępne lub co można zamówić.

Same gotowe płytki kosztują po 3-4 tys. Gotowe daki tyle samo ale w USD. Ja akurat zamówiłem płytkę cyfrową plus analogową za ok 3 tyś zł. Na analogu lampa prostownicza 5y3gt i na wyjściu 5687. Na cyfrze prostowniczą EZ80. No i wszystko na tranzystorach i diodach germanowych. Konwersja i/v na tranzystorze pnp.

Dzieki.

W takim wypadku pozostane jednak przy swoim Audio Note DAC4.

Jak jestes gdzies z oklolic Warszawy to mozemy je kiedys porownać.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Czy ktoś z Was miał możliwość porównania bezpośrednio ze sobą tego Mark na 4x PCM63 z tym drugim jeszcze bardziej chwalonym i polecanym na stronie najlepszeodtwarzacze.pl chińczykiem, mianowicie tym na 4x PCM1701?

Edytowane przez klipeklopek
9 minut temu, klipeklopek napisał:

Czy ktoś z Was miał możliwość porównania bezpośrednio ze sobą tego Mark na 4x PCM63 z tym drugim jeszcze bardziej chwalonym i polecanym na stronie najlepszeodtwarzacze.pl chińczykiem, mianowicie tym na 4x PCM1701?

Mam ten 4x PCM1701P i Parasound DAC 1500 na 4X PCM63P-K z filtrem cyfrowym DF1704 jak w Mark Balanced. To bardzo podobne granie. Chyba trudno wskazać jednoznacznego faworyta, każdy ma coś nieco lepszego niż ten drugi, ale ten na PCM1701P, choć prosty w budowie, niedoskonały jak dla mnie jest bardziej "analogowy". To też zależy z jakim źródłem grają, w sensie na ile precyzyjnym, analitycznym a na ile bardziej muzykslnym, cieplejszym.

Oba DAC do oddania , bo trochę za dużo ich już mam.

U mnie źródłami będą Audio PC z kartą Asus Xonar Essence, grający po coaxialu SPDIF i/lub CD Arcam CD73 na kości Wolfson WM8741.

Obecnie jeżeli chodzi o DACi to gram na Audio GD R2R 2 i zasadniczo nie mam jakiejś szczególnej potrzeby zmiany, raczej to mój instynkt poznawczy kieruje mnie w stronę kup, przetestuj, posłuchaj 

4 minuty temu, klipeklopek napisał:

kup, przetestuj, posłuchaj 

Własne doświadczenie zawsze bezcenne.

Miałem tego na pcm1701 ale jakoś nie zachwycił. Ale to był chyba mój drugi dak r2r. Podejrzewam, że można byłoby go trochę dopieścić żonglując lepszymi WO.

Ostatnio wymieniłem w Mark PCM63-y na pcm1701 (przejściówka na pcm58 i późnej pcm1701 w podstawce, do tego musiało dojść zasilanie -15v dla przejściówki PCM63->PCM58) a przy okazji zmieniłem WO na wyjściu (miałem starszą wersję z EL2020) na jeszcze szybsze AD844. No i pcm1701 zagrał swietnie! Nie wiem czy to kwesta samego pcm1701 czy WO, ale wg mnie pcm1701 jest chyba fajniej brzmiącym układem niż PCM63, pomimo tego, że jest 18-bitowcem. W pomiarach m trochę gorszą dynamikę (wiadomo, mniej bitów) ale za to thd ma ponad 2x niższy.

Wg mnie lepiej pójść w Mark, gdzie w gniazdo PCM63 można powkładać całkiem fajne cuda na przejściówkach, jak ad1865, pcm56, pcm58 czy właśnie pcm1701 lub nawet 1702/1704, chociaż te mają opinie bardzo technicznych układów.

Edytowane przez Delirium77

Jakby ktoś chciał Balanced MARK 4x PCM63P na DF1704  to moge za 3,5 "oddać" 😉 

Edytowane przez Ghotti
15 godzin temu, klipeklopek napisał:

U mnie źródłami będą Audio PC z kartą Asus Xonar Essence, grający po coaxialu SPDIF i/lub CD Arcam CD73 na kości Wolfson WM8741.

Obecnie jeżeli chodzi o DACi to gram na Audio GD R2R 2 i zasadniczo nie mam jakiejś szczególnej potrzeby zmiany, raczej to mój instynkt poznawczy kieruje mnie w stronę kup, przetestuj, posłuchaj 

Pytanie jak wypadają jako dobre źródło. Przede wszystkim kości dak w nich nie maja znaczenia, bo w kocu je omijasz. Znaczenie dla źródła cyfrowego ma stabilność zasilania i jitter zegara. Ja bym jedna zastanowił się nad kupieniem jakiejś fajnej karty USB z dobrym zegarem i stabilnym zasilaniem. Na początku swojej przygody z dakami r2r zasilałem je przez krotki czas z taniego chińskiego interface usb -> coax. Fajnie to brzmiało, tak "analogowo" ale jitter pewnie był przeogromny. Dopiero jak przeszedłem na cos bardziej prezycyjnego na CCHD-957 wszystko zaczęło grac precyzyjniej i trochę tej pseudo "analogowosci" zniknęło. Tak z ciekawości trzymam dalej w szufladzie to tanie ustrojstwo, żeby sobie przypomnieć jakie na początku mialem pojecie "analogowosci" daka. 

Okazało się że zapytałem "tu i tam" i dzisiaj przywiozłem DAC 4x PCM1701P na testy.

Do zestawu dostałem dokładnie te filtry, które najbardziej polecał autor wpisów na najlepszeodtwarzacze.pl, czyli DF1704 i NOS ten na 8scalakach.

Podłączyłem do swojego PC obydwa DACi poprzez Coaxial do karty Asusa. Swój Audio GD podłączałem też po USB, a w DACu jest Amanero 384. Po Coaxialu gra jednak zdecydowanie lepiej, ale akurat o tym przekonałem się już dawno.

Co do porównania samych DACów to w mojej opinii ten oparty o 4x PCM1701P z filtrem cyfrowym DF1704, gra dość szczegółowo, z dużą, szeroką i rozbudowaną w 3 wymiarach sceną. W moim systemie pojawiły się w muzyce rzeczy, które na dotychczasowym DACu były nieeksponowane. Jest jednak sporo skromniejszy jeśli chodzi o bas. Natomiast bas ten jest zróżnicowany w stosunku do Audio GD, gdzie bas jest zdecydowanie obszerniejszy, ale też mniej wyrafinowany. To co jeszcze zauważam to średnica w PCM1701P zdecydowanie wypycha się na pierwszy plan i dominuje nad pozostałymi zakresami. Po zmianie filtra cyfrowego na 8chip NOS DAC traci nieco na szczegółowości, ale za to pojawia się przyjemniejsza w odbiorze barwa. Z filtrem DF1704 jest w moim odczuciu zbyt sucho, sterylnie. Z NOS 8chip PCM1701P gra łudząco podobnie do mojego Audio GD, jedyne co wciąż jest wyraźniejsze to bardziej trójwymiarowa scena.

DAC na PCM1701P zostanie u mnie na kilka dni, tak bym mógł posłuchać go dłużej.

To na co zwracam uwagę to że w moim systemie ten DAC z filtrem DF1704 jest na tą chwilę nie do przyjęcia. Już po kilku ulubionych utworach wiem że to byłoby zbyt męczące granie, zbyt techniczne, za mało muzykalne.

Zobaczę jak będzie z tym filtrem NOS 8Chip, ale chyba ogółem spodziewałem się czegoś bardziej spektakularnego po tym DACu. Może to kwestia mojego nastawiania, po ilości pozytywnych komentarzy i opinii, którymi nastroiłem swoją głowę przed przystąpieniem do słuchania.

Z chęcią dołączyłbym do zestawu testowego odsłuchu Mark Balanced na PCM63P, ale akurat nie mam skąd go pozyskać. Bardzo ciekawi mnie jak wypadłby w stosunku do PCM1701P w takim bezpośrednim porównaniu.

34 minuty temu, klipeklopek napisał:

Zobaczę jak będzie z tym filtrem NOS 8Chip, ale chyba ogółem spodziewałem się czegoś bardziej spektakularnego po tym DACu. Może to kwestia mojego nastawiania, po ilości pozytywnych komentarzy i opinii, którymi nastroiłem swoją głowę przed przystąpieniem do słuchania.

Ten DAC nie rzuca na kolana spektakularyzmami od pierwszych taktów. I dobrze , bo te zwykle stają się męczące po pewnym czasie.

U mnie ani z NOS 8 chip, ani z DF1704 nie gra w najmniejszym stopniu męcząco. Nie wiem jaki masz ten DF1704, w moim są 4 piny do regulacji m.in oversamplingu. W ustawieniu x4 jest lepiej niż x8. Jeśli u Ciebie gra mało muzykalnie czy wręcz jak piszesz technicznie to niestety obawiam się,  że to może być kwestia reszty toru, bo takie określenie jego barwy na obu filitrach cyfrowych zupełnie mi do niego nie pasuje.

Nie mam Balanced Mark , ale Parasound DAC 1500 na 4x PCM63P-K.  W mojej ocenie gra nieco bardziej dźwięcznie niż ten na PCM1701P,  ale oba klimaty mogą się podobać.  Po zakupie Dcs Debussy oba są do oddania , choć to trudna decyzja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, carlos med napisał:

Jeśli u Ciebie gra mało muzykalnie czy wręcz jak piszesz technicznie to niestety obawiam się,  że to może być kwestia reszty toru, bo takie określenie jego barwy na obu filitrach cyfrowych zupełnie mi do niego nie pasuje.

Reszta toru to znamiennie Diatone p610, Goodmans 201, ewentualnie EV Delta, a ostanie używane kolumny to Celestion Ditton 44.

Jako źródło PC z kartą Asus Xonar Essence lub CD Arcam CD73.

Wzmacniacze to Phoenix na lampach ECL86, Line Magnetic 508ia na lampach 845 lub tranzystorowa końcówka Esotec SM-6 i preamp SC-6.

Kable pominę, ale nie wydaje się aby w moim torze znalazły się jakieś wpływające na taki odbiór tego DACa elementy.

Może po prostu mój dotychczasowy Audio GD rozpieścił mnie namiastką analogowego brzmienia i teraz muszę się przestawić i przywyknąć. Dzisiaj ciąg dalszy testów. Zdecydowanie na tym filtrze NOS 8Chip gra przyjemniej.

Godzinę temu, klipeklopek napisał:

Reszta toru to znamiennie Diatone p610, Goodmans 201, ewentualnie EV Delta, a ostanie używane kolumny to Celestion Ditton 44.

Jako źródło PC z kartą Asus Xonar Essence lub CD Arcam CD73.

Wzmacniacze to Phoenix na lampach ECL86, Line Magnetic 508ia na lampach 845 lub tranzystorowa końcówka Esotec SM-6 i preamp SC-6.

Kable pominę, ale nie wydaje się aby w moim torze znalazły się jakieś wpływające na taki odbiór tego DACa elementy.

Może po prostu mój dotychczasowy Audio GD rozpieścił mnie namiastką analogowego brzmienia i teraz muszę się przestawić i przywyknąć. Dzisiaj ciąg dalszy testów. Zdecydowanie na tym filtrze NOS 8Chip gra przyjemniej.

Może i tak. Łatwo przyzwyczajamy się do wzorca brzmienia , którego dłużej słuchamy. Audio GD jest na PCM1704 ?

39 minut temu, carlos med napisał:

Może i tak. Łatwo przyzwyczajamy się do wzorca brzmienia , którego dłużej słuchamy. Audio GD jest na PCM1704 ?

Nie, jest na elementach dyskretnych.

@klipeklopek jedno jest pewne ...relacja cena / brzmienie w DAC 1701P jest bardzo dobra. Może mamy taki trochę inny jego odbiór, bo ja też trochę na pewno odnoszę jego przekaz do Dcs Debussy,  którego ostatnio słucham najwięcej i to napewno w głowie siedzi,  a to jest z pewnością bardziej detalicznie grajacy DAC.

Najlepsze filtry do PCM63 i kompatybilnych to te na zdjęciu. DF1704/6 grają bardzo technicznie, podkręcone wyższe regiony basu i góra.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Delirium77

Tutaj jeszcze dla porównania środek Mark z wstawionymi PCM1701 i wymienionymi WO na OPA644. Dla porównania mój 4xTDA1541s1. Myślę, że jeśli miałbym wybierać wybrałbym TDA1541.

Ukryta Zawartość

IMG_8852.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak się mają te wynalazki do porządnego R2R typu Gustrad R26 czy Denafrips Pontus czy Holo Audio ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 minut temu, Piopio napisał:

A jak się mają te wynalazki do porządnego R2R typu Gustrad R26 czy Denafrips Pontus czy Holo Audio ?

Moje zdaniem:

Ukryta Zawartość

Wymienione w pytaniu DACki to nie ta pólka cenowa. One kosztuja od dwoch do trzech razy wiecej od rzeczonych Chińczyków na kosciach vintage TDA1541, PCM58, PCM63, PCM1701 czy PCM1704. Przypominam, ze ich ceny to przedział od 2 do 3,5 tys PLN.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

6 minut temu, Piopio napisał:

Miałem w domu przez krótki czas Denafrips Ares II. Porównywałem jeszcze do tego TDA1541 przed wymianą układów na s1 i wymiana WO. Wiadomo, Ares II ogólnie jest słabo oceniany ale to nowy r2r na drabince rezystorowej. No i TDA1541 zagrało lepiej, od szerokości sceny, pozycjonowania, jak i samego sposobu przekazania muzyki. Właśnie pomiezylem tego 4xTDA1541s1 i wyszło SNR 109db, dynamika 107db a THD 0,006%. Pomiary przy 96kHz bo w NOS więcej nie pójdzie.

2 minuty temu, Delirium77 napisał:

Miałem w domu przez krótki czas Denafrips Ares II. Porównywałem jeszcze do tego TDA1541 przed wymianą układów na s1 i wymiana WO. Wiadomo, Ares II ogólnie jest słabo oceniany ale to nowy r2r na drabince rezystorowej. No i TDA1541 zagrało lepiej, od szerokości sceny, pozycjonowania, jak i samego sposobu przekazania muzyki. Właśnie pomiezylem tego 4xTDA1541s1 i wyszło SNR 109db, dynamika 107db a THD 0,006%. Pomiary przy 96kHz bo w NOS więcej nie pójdzie.

To jest podobna polka cenowa.

Ale … moze tego Aresa audiofilski bezpiecznik wystrzeli w kosmos? 😉 .

Edytowane przez pmcomp

14 minut temu, pmcomp napisał:

Moje zdaniem:

Ukryta Zawartość

Wymienione w pytaniu DACki to nie ta pólka cenowa. One kosztuja od dwoch do trzech razy wiecej od rzeczonych Chińczyków na kosciach vintage TDA1541, PCM58, PCM63, PCM1701 czy PCM1704. Ich ceny to,przedział od 2 do 3,5 tys PLN.

Zależy jaką wersję kupisz i co jeszcze władujesz do środka. 4xTDA1541 widziałem już u chińczyka po ok 5 tys. (opisanych jako wersja enhanced). Do tego ew wymiana WO to jakieś 1,5 tys. A jakbyś chciał już wymienić standardowe TDA na S1 to za jeden układ, jeśli już się go dostanie, trzeba liczyć ok 700-800zl. Nówka jakieś 1,5-2 tys. za sztukę. Ale to jak już lubi iść w upgrade. 
Ja byłbym ciekaw bezpośredniego porównania z Gustardem R26, którego można już dostać za 6,5-7 tys.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi