Skocz do zawartości
IGNORED

dCS Debussy vs. 2023 Balanced MARK 4x PCM63P DAC vs. Audio Note DAC4 (2x PCM63K)

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Ghotti napisał:

dear friend. Now only 2 * TDA1541 version is being produced.
Previously, there was a 4 * TDA1541 version.
 2 * TDA1541 This one is better now.

Szkoda. To, że takie tłumaczenie to nic nie znaczy. Ale co to za wersja za 5600 zł?

54 minuty temu, carlos med napisał:

U mnie w Esoteric P-03 jest raczej dobry zegar , ale zewnętrzny i synchronizacja z DAC na tym samym zegarze dała ogromną poprawę,  taką,  że bez zegara już nie słucham

Pytanje jaki tam siedzi zegar. Nie udało mi się nic znaleźć na ten tamat. Jasne, możliwe że w przypadku CD jest jeszcze kwestia synchronizacji obydwu elementów.

1 godzinę temu, Delirium77 napisał:

Ale jak ktoś ma już źródło na dobrym zegarze, to dodawanie zegara gorszego będzie tylko degradować sygnał. Więc jeśli masz sygnał z CD Sony, który nie jest najwyższych lotów, to zegar na cchd575 ma sens. Ale jeśli masz źródło na cchd975 to taki zegar jedynie go zdegraduje.

A zegary 10mhz to już żaden standard do audio, więc musi być taki sygnał zwielokrotniany. W ogóle same kwarce ok 10 MHz mają słabe parametry, więc pewnie musi być zastosowany jakiś dzielnik. A później zwielokrotniać zegar, to na pewno nie zostaje bez wpływu na jitter.

No nie do końca bo mówimy o DAC, transport to inna bajka 

13 minut temu, Ghotti napisał:

Tak jak mówiłem 4x TDA wycofany i oni twierdzą że 2x TDA gra teraz lepiej, szukałabym wersji 2x TDA z wejściem na zegar w jakiejś dobrej cenie 

13 minut temu, Ghotti napisał:

Tak jak mówiłem 4x TDA wycofany i oni twierdzą że 2x TDA gra teraz lepiej, szukałabym wersji 2x TDA z wejściem na zegar w jakiejś dobrej cenie 

14 godzin temu, RCD napisał:

Zegar do DAC to swoją drogą, a do źródła swoją, czyli jak podłączysz super transport do DAC który nie ma wejścia na zewnętrzny zegar to już masz ograniczenie, bo nie możesz poprawić sygnału w DAC, dlatego ja wybrałem wersję z zegarem, może nie jest on wybitny, za tą cenę moim zdaniem jest bdb, ma 2x Crystek, to mam jeszcze opcje na przyszłość pobawić się w droższe i lepsze zegary. Po za tym mam zabawę z kablami BNC, testuje już trzeci i każdy gra inaczej, połączenie zegar->DAC. 

Wygląda, ale czy gra lepiej?

Z tego co wiem nie robią już 4xTDA1541A, jest jeszcze gościu który takie sprzedaje, ale one nie mają wejścia na zegar

Tu jest 4x

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale cena już nie jest fajna 

Też stary sklep, wysłałem do nich wiadomość na chat czy można dodać wejście na zegar, bota do odpisywania mają jak chatGP 😂 zobaczę co odpiszą bo poprosiłem o kontakt konsultanta 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ghotti
13 godzin temu, Delirium77 napisał:

Szkoda. To, że takie tłumaczenie to nic nie znaczy. Ale co to za wersja za 5600 zł?

Pytanje jaki tam siedzi zegar. Nie udało mi się nic znaleźć na ten tamat. Jasne, możliwe że w przypadku CD jest jeszcze kwestia synchronizacji obydwu elementów.

o dziwo dziś odpisał

"SAA7220PB * 2+2 * TDA1541A+Lunda Transformer Output, Gold Plated IC Stand for Professional Aging Testing

Lunda Transformer"

także 400$ więcej za lunda transformer? na to wychodzi? 

także @RCD

Wychodzi na to że ma 4xTDA lepsze trafo i złocone gniazdo IC, niestety brak wejścia zegarowego. Trzebaby porównać z moim czy jest sens tyle kasy ładować w niego 

13 minut temu, RCD napisał:

Wychodzi na to że ma 4xTDA lepsze trafo i złocone gniazdo IC, niestety brak wejścia zegarowego. Trzebaby porównać z moim czy jest sens tyle kasy ładować w niego 

Nie nie 😉 to z Pony tam gdzie bralem balance, maja wersje 2x TDA za 1300$ i się spytałem o co c`mon zeby 400$ więcej dopłącać

Ukryta Zawartość

tam gdzie mają 4x tda zapytałem czy jest szansa na dołożenie zegara i czekam na odpowiedź, aczkolwiek bot mówił iż nie ma takiej wersji 🙂  czekam na odpowedź konsultanta

no tak w sumie ... najlepiej porównać "gołe" bez zegara na usb czy tam coax 2x tda 4x tda + PCM63P i zobaczyć jak to wypada +/- 😉 względem siebie. Potem może 4x tda "gołe" vs 2x tda + zegar 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ghotti

Niech Chińczyk zrobi zdjęcie tej wersji zaawansowanej. Wychodzi na to, że ma jakiś transformator na wyjściu jako bufor? No i to na pewno wersja 4xTDA1541 czy raczej 2x z tymi udoskonaleniami?

Edytowane przez Delirium77
16 minut temu, Delirium77 napisał:

Niech Chińczyk zrobi zdjęcie tej wersji zaawansowanej. Wychodzi na to, że ma jakiś transformator na wyjściu jako bufor? No i to na pewno wersja 4xTDA1541 czy raczej 2x z tymi udoskonaleniami?

2x, nie robią 4x TDA już w Pony. Ok poproszę o foto srodka o ile ma 

Ogólnie Pony 2x TDA + wejscie na zegar (poprosiłem o fotę środka obecnie tej wersji za 1,3k$), 4x TDA już nie robią

Link od @RCD również 10 letni sklep na ali wersja 4x TDA bez zegara (tutaj zapytałem o mozłiwość podpięcia zewnętrznego zegara)

Edytowane przez Ghotti
Koledzy gdzie kupiliście kości 1701 ewentualnie 1701P 
Jak ogarnąłeś temat dac i kupiłeś przejściówki to możemy polutować. Mam 4 szt.

Nie jestem w stanie powiedzieć jak to u ciebie zagra, ale u mnie jest kosmos. Tylko u mnie w torze wszystko jest droższe od tego przetwornika włącznie z lampami nos w przedwzmacniaczu :) .

U mnie zamówiłem jeszcze i czekam na przesyłkę z Holandii na taką kartę usb gdzie będę mógł pominąć filtr df1704.

Ukryta Zawartość

Wersja izolowana plus reclocker board. Zobaczymy jak to odpalę czy będzie jeszcze lepiej.c7a737324592da568142f407fbc96df6.jpg

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Ghotti napisał:

Pytanie … 192hz ogarnie po coax ? 

Pcm1701 spokojnie ogarnie 192khz a po USB/hdmi nawet 384khz.

31 minut temu, Ghotti napisał:

Z innego wątku @carlos med

”Jest USB, i przez AES I coax przyjmuje do 176.4Khz.”

To coś musiał mieć skaszanione.  PCM63 i pcm1701 spokojnie idą 192khz.

3 godziny temu, Delirium77 napisał:
4 godziny temu, Ghotti napisał:

To coś musiał mieć skaszanione.  PCM63 i pcm1701 spokojnie idą 192khz.

Nic nie mam skaszanione. Przez coax I AES sprawdzałem do 176.4 ( wiec do 192 też będzie) a USB do 384khz.

9 minut temu, carlos med napisał:

Nic nie mam skaszanione. Przez coax I AES sprawdzałem do 176.4 ( wiec do 192 też będzie) a USB do 384khz.

Pcm63?

9 godzin temu, carlos med napisał:

1701P

Więc kwestia FS twojego źródła. Jesteś w stanie podać co masz ustawione?

Nie było jeszcze nic o R2R NOS AD1865, zakupiłem takowy w wersji na lampach, podobno najbardziej analogowy ze wszystkch starych R2R, niebawem się o tym przekonam 🙂 

19 minut temu, RCD napisał:

Nie było jeszcze nic o R2R NOS AD1865, zakupiłem takowy w wersji na lampach, podobno najbardziej analogowy ze wszystkch starych R2R, niebawem się o tym przekonam 🙂 

Miałem okazję porównać ad1865 w tym samym źródle co PCM63. Brzmi od BB bardziej syntetycznie, bardziej sztucznie. Lampa na pewno pomoże tutaj zniwelować ten charakter.

które wyglądają dla was bardziej "retro" ? 🙂 

2x para numer 1

Ukryta Zawartość

472805395_608935814868668_3058753192540636376_n.jpg

2x para numer 2

472895417_1989061578227615_5793048229295385137_n.jpg

472844947_1757621328427689_108404957640897412_n.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje do porównania 

Ukryta Zawartość

A tu mój TDA1541A który wygląda jak nowy 

IMG-20250108-WA0006.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widać po datach, który nowszy, a który starszy. Ale co tym starszym się stało, że takie ślady na nich?

Akurat tych nowych wypustów TDA1541 z 1997 r. nie m co porównywać, bo ich pełno na rynku i wyglądają jak nówki.

Dla chcących się bawić filtrami, polecam SM5847 z AE. Tylko musicie mieć odbiornik, który da radę przestawić w LSB i dolutowac sobie podstawkę na płytce odbiornika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tutaj apropo retro to najbardziej są TDA1540D.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Delirium77
W dniu 8.01.2025 o 14:10, RCD napisał:

Moje do porównania 

Ukryta Zawartość

A tu mój TDA1541A który wygląda jak nowy 

IMG-20250108-WA0006.jpg

Ta fotka drugiego tda ,w decouplingu elektrolity ,jaka tam pojemność? Gra to dobrze ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, tedi02 napisał:

Ta fotka drugiego tda ,w decouplingu elektrolity ,jaka tam pojemność? Gra to dobrze ?

Gra rewelacyjnie, nie wiem jaka pojemność 

3 godziny temu, RCD napisał:

Gra rewelacyjnie, nie wiem jaka pojemność 

Gra całość 👍 ja dawałem w tym miejscu na próbę 330nf , niestety brzmienie robiło się bardziej analityczne ,techniczne ,na zachódnich forach też przestrzegali przed zbytnim zwiększaniem w decouplingu pojemności .Elektrolity z natury przez większe zniekształcenia ,mogły się tu sprawdzić ,osobiście nie sądzę by to było dobre rozwiązanie.

Elektrolity w tym miejscu?

Jest duzo dobrych kondow o takich pojemnosciach 100–220 nF, ktore tam mozna wsadzic.

Muszę przewietrzyć mój system…

Karta odpalona narazie na kablach. Przetestowane też bez filtra w trybie NOS i działa pięknie. Muszę tylko zakupić trochę fantów do polutowania żeby zrobić porównania i jeszcze odpalić to z kartą z zegarami po stronie izolowanej. Już teraz jest sporo lepiej.153911be5df8db4ecd2bdb3b66e1ca1a.jpg

Żeby wzbudzić w was niepokój to porównałem 4xpcm1701 z filtrem sm5847 i wychodzi, że lepiej brzmi smsl ps200. Wszystko na zasilaniu liniowym i napędzane po coax z Gustard su18. Więc nie byle co i nie źródło na USB, które nawet przy x316 jest zawsze gorsze

Pcm1701 nie miałem, ale już myślę co by tu następnego przetestować i jednak ciągnie mnie ku lampizacji. Najchętniej TDA1541, bardzo lubię  prezentacje tej kości, zobaczymy co tam inżynieria z Chin wymyśli. 

Ps.

AD1865 za 900zł daje nagrodę cena jakość 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi