Skocz do zawartości
IGNORED

dCS Debussy vs. 2023 Balanced MARK 4x PCM63P DAC vs. Audio Note DAC4 (2x PCM63K)

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, Genezyp napisał:

Na przereklamowane Mundorfy?

Zdecydowanie lepsze (bardziej naturalne) są Supertech Slit Foil 2T lub Kemety Alc10s.

Do toru sygnalowego Mundorfy moim zdaniem sa przereklamowane. Ja oreferuje PIO Cu. Ale elektrolity na niskie napiecia i na wysokie napiecia do lamp Mundorf robi znakomite. Niestety zrobila sie to kosztowna impreza.

Tak sobie poczytalem i szukam odpowiedzi dlaczego filtrujacy kondensator elektrolityczny ma miec wplyw na jakosc srednicy i gory pasma? Bo na pier..ecie dolu to i owszem.

Chinol wlozyl do zasilania DACa na PCM1701 dwie sztuki ELNA for audio. A przynajmniej tak jest na nich napisane. Ale ja i  jakos nie wierzę 😉 bo ich obudowy sa cale czarne, a oryginaly maja zloty pasek.

BTW jak ja je bede wymienial to na pewno dam jeden na wyzsze temperatury bo tej jeden stoi tuz obok radiatora stabilizatora. I kiedys wyschnie.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Najprosciej uzyj wyobrazni. Jesli tranzystor to metaforycznie kran popuszczajacy w zadany rytm strumien cieczy, ale ciecz jest zbyt lepka, to nie bedzie szybko. Prad plynacy przez obwody i docelowo przez glosniki musi miec swoje zrodlo. Jesli zrodlo bedzie zbyt wolno reagowac, to masz swoj wplyw. Swoja droga odbije sie tez na basie.

Uzywam wyobrazni i twiedze, ze ilosc pradu i szybkosc jego narastania ma wplyw na niskie czestotliwosci ale nie na wysokie. Tam duza pojemnosc kondensatora i szybkosc narastania dla duzej ilosci pradu nie jest wymagana.

4 godziny temu, pmcomp napisał:

BTW jak ja je bede wymienial to na pewno dam jeden na wyzsze temperatury bo tej jeden stoi tuz obok radiatora stabilizatora. I kiedys wyschnie.

Zgadzam się, warto pomyśleć aby te chinole dłużej pograły. A grają dobrze, bo mają dobre kości, przyzwoite projekty i na ogół bardzo budżetowe podzespoły/części. Jak widać albo słychać, to oryginalne kości, ich implementacje i dobre projekty są istotniejsze niż jakość użytych części (tak uogólniając). Kiedyś były dobre kości, dobre projekty i dobre jakościowo elementy elektroniczne i grają te klocki, często bezawaryjnie do dziś. 

Mój PCM63P jedzie na tuning portu USB 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no i zagwostka … mogę mu dorzucić też i2s i mieć je jednocześnie USB + i2s  (przycisk by się dotentegowalo). Mógłbym pewnie też zapytać o jakiś tuning tzn wymianę jakiś tranzystorów tylko no … jest sens? To miał być DAC z którym będę sobie porównywał inne DACi gustard, rockna, holo czy cokolwiek … kusi też porównać 1541 🙂 i sam teraz nie wiem czy ładować w niego kolejne 1-2 tysie … czy dołożyć dobre USB i zostawić w spokoju i sobie porównywać 😉 

Środek:

IMG_7552.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ghotti

Ktoś z was porównywał w DAC PCM1701P filtr DF1704 do NOS 8x? Daniel z Najlepsze odtw mówi że z DF w niektórych systemach może być lepiej niż z NOS, jakie są wasze opinie

Ten izolator USB potrzebuje zasilacza 9V, gdyby ktoś szukał to mam do sprzedania rewelacyjny TeraDak, rewelacyjny bo znacząco zagrał lepiej u mnie od Allo Shanti, a sprzedaje bo kupiłem IanCanada który potrzebuje 5V 

Taki 

Ukryta Zawartość

Sprzedam tanio 

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, pmcomp napisał:

Uzywam wyobrazni i twiedze, ze ilosc pradu i szybkosc jego narastania ma wplyw na niskie czestotliwosci ale nie na wysokie. Tam duza pojemnosc kondensatora i szybkosc narastania dla duzej ilosci pradu nie jest wymagana.

Skoro kondensatory w zasilaniu wplywaja na niskie czestotliwosci, to niby dlaczego nie mialyby miec wplyw takze na wysokie? Nie pytam bo nie wiem, tylko interesuje mnie dowod dla Twojego twierdzenia.

Godzinę temu, daystate napisał:

Skoro kondensatory w zasilaniu wplywaja na niskie czestotliwosci, to niby dlaczego nie mialyby miec wplyw takze na wysokie? Nie pytam bo nie wiem, tylko interesuje mnie dowod dla Twojego twierdzenia.

Jak masz we wzmaku w zasilaniu np. 10000 uF/63V to posłuchaj sobie wysokich i niskich tonów. Najlepiej podziel pasmo i słuchaj oddzielnie. A potem zmień ten kond na tego samego producenta na 1000 uF/63V i znowu posłuchaj jw.

I napisz o róznicach tego co usłyszysz. I napisz dlaczego są jak wiesz albo moga być jak przypuszczasz.

Ja stawiam, że w wysokich, powiedzmy 3.000-15.000 Hz nie usłyszysz róznicy. Dlaczego? Bo wydajnośc prądowa i szybkość ładowania i rozładowania konda będzie wystarczająca.

Mój PCM63P jedzie na tuning portu USB 

Ukryta Zawartość

no i zagwostka … mogę mu dorzucić też i2s i mieć je jednocześnie USB + i2s  (przycisk by się dotentegowalo). Mógłbym pewnie też zapytać o jakiś tuning tzn wymianę jakiś tranzystorów tylko no … jest sens? To miał być DAC z którym będę sobie porównywał inne DACi gustard, rockna, holo czy cokolwiek … kusi też porównać 1541  i sam teraz nie wiem czy ładować w niego kolejne 1-2 tysie … czy dołożyć dobre USB i zostawić w spokoju i sobie porównywać  
Środek:

IMG_7552.thumb.jpeg.10cd2a5f3d224d1ea1be799ee19a13c7.jpeg

Koniecznie napisz jak ci zagrało bo znając MatWay to lipy nie będzie
ea7f2f1192a8e436325ea613845c7553.jpg

Ciekawe jak to na dźwięk wpłynie
Co do "grzebania" to ja bym popatrzył na kondensatory w zasilaniu i w torze audio i pokusił się o coś markowego i lepszego np conajmnie Nichicon, CDE, Temet a w torze to ciężko coś radzić ale coś dobrego. Myślę że ten DAC ma potencjał żeby go poprawić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przysiadlem dzisiaj na dluzsza sesje odsluchową DACa 4xPCM1701P.

Moze potem cos napisze.

5 minut temu, pmcomp napisał:

Przysiadlem dzisiaj na dluzsza sesje odsluchową DACa 4xPCM1701P.

Moze potem cos napisze.

Jak masz DF1704 to daj proszę  znać jak wypada vs NOS 8X 

4 minuty temu, RCD napisał:

Jak masz DF1704 to daj proszę  znać jak wypada vs NOS 8X 

OK.

Mam… ale to na pewno nie dzisiaj 😉 . Teraz slucham na NOS 8chip.

Tym bardziej, ze dzisiaj slucham na lampach z Telefunkenami TL-800. A dawno ich nie sluchalem.

Edytowane przez pmcomp

Do tego jeszcze slucham baaardzo specyficznej muzyki czyli … italo disco z wytwórni ZYX Bernharda Mikulskiego z drugiej polowy lat 80-ych 🙂 🙂 🙂 .

I musze powiedziec, ze w tej muzyce ten DAC jest bardzo … wiarygodny. Baaardzo dobrze kontrolowana podstawa basowa i … ucywilizowane wysokie niewiercace dziury w uszach. Czyli taki dajacy sie sluchac usmiech dyskoteki. A nóżka tyka 😉 .

Mialem wtedy ogromną radośc i przyjemnosć grac dyskoteki w studeckim klubie Amplitron na Wydziale Elektroniki Politechniki Warszawskiej. Moze nie był to Remont, Stodola czy Park ale … to byl moj klub 😉 . Łezka w oku sie kreci, wspominki wracają … czuję mniej latek na karku  😇🫢.

BTW teraz na tym sprzecie mozna docenić jak dobrze taka muzyka byla nagrywana. Jestem w szoku 😳. Nie jest to audiofilskie pitolenie na trzy instrumenty ale jest scena, efekty przestrzenne i kolumny tez znikają.

I to sie dzieje na koncowkach lampowych, fakt ze mocnych i na kolumnach w obudowie zamknietych. Bas nie furczy. Nie jest to JBL z 15-u cali i z trzy razy wiekszej obudowy BR ale … daja rade.

Edytowane przez pmcomp

Myślę że generalnie warto obadac zasilacz tj jaki poziom szumów generuje bo w przypadku DAC to ma spory wpływ a nie wiem co tam Chińczycy dali jakie diody w mostku ? Czy się nie przegrzewają . Tu są tacy co się znają to może coś doradza

3 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Myślę że generalnie warto obadac zasilacz tj jaki poziom szumów generuje bo w przypadku DAC to ma spory wpływ a nie wiem co tam Chińczycy dali jakie diody w mostku ? Czy się nie przegrzewają . Tu są tacy co się znają to może coś doradza

Na pewno zmienie wszystkie kondensatory elektrolityczne i zobacze co jest na wyjsciach.

Na pewno zmienie wszystkie kondensatory elektrolityczne i zobacze co jest na wyjsciach.

Daj znać co było. Czy no mamę czy zaszaleli i Jamicon

17 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Daj znać co było. Czy no mamę czy zaszaleli i Jamicon

Ukryta Zawartość

Napisalem … takie niby ELNA for audio … podroba smierdzi na odleglosc.

Moze jutro go otworze to zrobie rozbierana sesje zdjeciową.

36 minut temu, pmcomp napisał:

Do tego jeszcze slucham baaardzo specyficznej muzyki czyli … italo disco z wytwórni ZYX Bernharda Mikulskiego z drugiej polowy lat 80-ych 🙂 🙂 🙂 .

Mam CDki z lat oryginalnych i … remastery z pierwszej dekady tego wieku. Nie omieszkam porownać.

Wtedy po amatorsku gralo sie z … japonskiego kaseciaka AKAI. Profesjonalni DJe grali winyli … ale za kase. Jak np. Arek Bochenek, pozdrawiam 🙂 . A ja gralem … za uscisk reki dla przyjemnosci. I dla lasek 😉 . A od Arka przegrywalem single i maxy na kasety. Czesc ich jeszcze ciagle mam. Za kase …ktora robiłem gdzie indziej 😉 . To byly czasyi to byla kasa, na tamte czasy ogromna 😗.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Napisalem … takie niby ELNA for audio … podroba smierdzi na odleglosc.

Moze jutro go otworze to zrobie rozbierana sesje zdjeciową.

Mam CDki z lat oryginalnych i … remastery z pierwszej dekady tego wieku. Nie omieszkam porownać.

Wtedy po amatorsku gralo sie z … japonskiego kaseciaka AKAI. Profesjonalni DJe grali winyli … ale za kase. Jak np. Arek Bochenek, pozdrawiam 🙂 . A ja gralem … za uscisk reki dla przyjemnosci. I dla lasek 😉 . A od Arka przegrywalem single i maxy na kasety. Czesc ich jeszcze ciagle mam. Za kase …ktora robiłem gdzie indziej 😉 . To byly czasyi to byla kasa, na tamte czasy ogromna 😗.

Pamiętam jak na kaseciakach Technicsa nagrywało sie z CD u kogoś za kasę całe albumy na kasety kupione w Pewexie. Nigdy nie miałem dobrego kaseciaka w tamtych czasach bo kosztowały kilka miesięcznych pensji . Dlatego dzisiaj doceniam jak grają mi kasety nagrane dzisiaj na moim AKAI gx-75😉 I dyskoteki też się organizowało. To były czasy. Dlatego ze wzruszeniem przeczytałem kiedyś wątek jak wiele lat temu ludziska kupowały odtwarzacze VHS wycofywane z Okęcia za grosze ...nie pamiętam nazwy ... może jakiś Revox ...I na tych taśmach nagrywali muzykę...to musiało dopiero grać...

12 minut temu, carlos med napisał:

Pamiętam jak na kaseciakach Technicsa nagrywało sie z CD u kogoś za kasę całe albumy na kasety kupione w Pewexie. Nigdy nie miałem dobrego kaseciaka w tamtych czasach bo kosztowały kilka miesięcznych pensji . Dlatego dzisiaj doceniam jak grają mi kasety nagrane dzisiaj na moim AKAI gx-75😉 I dyskoteki też się organizowało. To były czasy. Dlatego ze wzruszeniem przeczytałem kiedyś wątek jak wiele lat temu ludziska kupowały odtwarzacze VHS wycofywane z Okęcia za grosze ...nie pamiętam nazwy ... może jakiś Revox ...I na tych taśmach nagrywali muzykę...to musiało dopiero grać...

Nasza historia..

Ładnych kilka lat używałem czterogłowicowego Panasa vhs w trybie lp (wydłużony czas 2x), nagrywałem płyty cd z wypożyczalni, zostało mi kilkadziesiąt kaset. Magnetowid się w końcu zepsuł, a po latach chcąc go zreanimować, było już za późno (brak części i mojego zacięcia).

Ale i tak zdecydowanie gorzej to grało niż obecnie, reszta toru wtedy, to Unitra, Tonsil itd.😉

Ktoś z was porównywał w DAC PCM1701P filtr DF1704 do NOS 8x? Daniel z Najlepsze odtw mówi że z DF w niektórych systemach może być lepiej niż z NOS, jakie są wasze opinie

U mnie lepiej sprawdza się NOS8. DF1704 za bardzo ociepla.

A jeszcze lepiej bez filtra bezpośrednio z karty usb. Wyszła też nowa wersja płytki gdzie można już zamontować zegary w większych obudowach jak femto od crystek.

92252d8cbbf8231572b9ae9ab547dab0.jpg
14 godzin temu, pmcomp napisał:

Jak masz we wzmaku w zasilaniu np. 10000 uF/63V to posłuchaj sobie wysokich i niskich tonów. Najlepiej podziel pasmo i słuchaj oddzielnie. A potem zmień ten kond na tego samego producenta na 1000 uF/63V i znowu posłuchaj jw.

I napisz o róznicach tego co usłyszysz. I napisz dlaczego są jak wiesz albo moga być jak przypuszczasz.

Ja stawiam, że w wysokich, powiedzmy 3.000-15.000 Hz nie usłyszysz róznicy. Dlaczego? Bo wydajnośc prądowa i szybkość ładowania i rozładowania konda będzie wystarczająca.

Jak byś nie teoretyzowal  tylko w praktyce zastosował ,wiedziałbyś że elektrolit ma wpływ na PELNE PASMO nie tylko na bas ,zależy też jaki elektrolit itd .

Daj sobie tego cytowanego mundorfa a później  np samwha ,w układ . Trzeba by mieć ułomność słuchu by nie usłyszeć różnicy

17 godzin temu, pmcomp napisał:

Przy okazji znalazlem niezly tekst o muzyce italo disco: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Koniecznie napisz jak ci zagrało bo znając MatWay to lipy nie będzie

Ukryta Zawartość

ea7f2f1192a8e436325ea613845c7553.jpg

Ciekawe jak to na dźwięk wpłynie
Co do "grzebania" to ja bym popatrzył na kondensatory w zasilaniu i w torze audio i pokusił się o coś markowego i lepszego np conajmnie Nichicon, CDE, Temet a w torze to ciężko coś radzić ale coś dobrego. Myślę że ten DAC ma potencjał żeby go poprawić.

Mam porównanie Vs ten sam dac na chińskim USB więc ciekawe czy usłyszę różnice 

Kupiłem ten izolator z allegro zobaczymy czy usłyszę różnice 

@RCD

IMG_7558.thumb.jpeg.53c68ea35f21fe74719ef815032d13f0.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, Ghotti napisał:

Kupiłem ten izolator z allegro zobaczymy czy usłyszę różnice 

@RCD

Myślę że szkoda pieniędzy na to, trzeba by dać zasilacz liniowy dobrej klasy, ta moja płytka z zegarami jest bdb, niebawem porównam ją do topowego transportu IanCanada 

Teraz, RCD napisał:

Myślę że szkoda pieniędzy na to, trzeba by dać zasilacz liniowy dobrej klasy, ta moja płytka z zegarami jest bdb, niebawem porównam ją do topowego transportu IanCanada 

Mam 2 tygodnie na odesłanie z czystej ciekawości wziąłem 

Oto DAC 4 x PCM1701P, sesja rozbierana:

HNZY25.jpg

yCsm8Y.jpg

Vpv2OI.jpg

Ec9Sxh.jpg

0VsEyx.jpg

DFo75N.jpg

bQh5QP.jpg

xjMaT2.jpg

Jakies propozycje co wstawić zamiast tych opampów NE5534P Texasa ?

Nie szalejmy bo ich jest 10 szt. Na szczęście mądry Chinol wstawił je w podstawki.

W dniu 1.02.2025 o 13:43, Ghotti napisał:

Mam 2 tygodnie na odesłanie z czystej ciekawości wziąłem 

Odepnij zasilanie i nie wprowadzaj dodatkowego szumu z zasilacza impulsowego.

5 godzin temu, pmcomp napisał:

Ukryta Zawartość

yCsm8Y.jpg

Vpv2OI.jpg

Ec9Sxh.jpg

0VsEyx.jpg

DFo75N.jpg

bQh5QP.jpg

xjMaT2.jpg

Nie szalejmy bo ich jest 10 szt. Na szczęście mądry Chinol wstawił je w podstawki.

Jak chcesz dobrze to 4xopa627/Muses03 później 4xLME47910HA i bufor albo coś szybkiego jak AD844 lub Stacato-OSH.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, pmcomp napisał:

Ukryta Zawartość

yCsm8Y.jpg

Vpv2OI.jpg

Ec9Sxh.jpg

0VsEyx.jpg

DFo75N.jpg

bQh5QP.jpg

xjMaT2.jpg

Zastanawia mnie dlaczego w NOS 8 masz ustawione wszystkie zworki w dół,.chyba że źle widzę 

Ok, na innym zdjęciu widzę że druga jest na on 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, RCD napisał:

Zastanawia mnie dlaczego w NOS 8 masz ustawione wszystkie zworki w dół,.chyba że źle widzę 

Ok, na innym zdjęciu widzę że druga jest na on 

1,3,4 na off, 2 na on.

Masz rozpiske czy zdjecie z opisem dla ich ustawienia? Zamiescisz, tylko dobrej jakosci poprosze. Dzieki.

Jak rozumiem pin1 to ten w bialym obramowaniu od strony wyciecia na mostku? Pytam zeby nie wsadzic odwrotnie mostka z DF1704.

Edytowane przez pmcomp

8 minut temu, pmcomp napisał:

1,3,4 na off, 2 na on.

Masz rozpiske czy zdjecie z opisem dla ich ustawienia? Zamiescisz, tylko dobrej jakosci poprosze. Dzieki.

Jak rozumiem pin1 to ten w bialym obramowaniu od strony wyciecia na mostku? Pytam zeby nie wsadzic odwrotnie mostka z DF1704.

Na dolnym zdjęciu masz po prawej 8 NOS, i DF1704 u góry z zaznaczonym pin1

Ukryta Zawartość

-1089656903981323716.jpg

10 minut temu, pmcomp napisał:

1,3,4 na off, 2 na on.

Prawidłowo, na 18bit

-1089714466-141088352.jpg

To jest 6 NOS

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi