Skocz do zawartości
IGNORED

dCS Debussy vs. 2023 Balanced MARK 4x PCM63P DAC vs. Audio Note DAC4 (2x PCM63K)

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 15.02.2025 o 09:20, RCD napisał:

Co sądzicie o ad1860n-k można go w bardzo łatwy sposób wpiąć w gniazda pcm58 

Probuj. Mam go gdzieś do gniazda pcm63. Nie jest jakiś wybitny.

Testuje i wygrzewam 4xpcm58 + DF1704 kolejny DAC za śmieszne pieniądze, grający bardzo przyzwoicie, za 200h grania, dodam coś więcej, potem 1701 i podsumowanie chińszczyzny ze starymi poczciwymi r2r

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG-20250217-WA0004.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, RCD napisał:

Testuje i wygrzewam 4xpcm58 + DF1704 kolejny DAC za śmieszne pieniądze, grający bardzo przyzwoicie, za 200h grania, dodam coś więcej, potem 1701 i podsumowanie chińszczyzny ze starymi poczciwymi r2r

Ukryta Zawartość

IMG-20250217-WA0004.jpg

PCM58 jako główną zaletę ma możliwość pięknego wyjustowania sporej ilości MSB. Niestety gra dość „chudo”.

Poza tym proponuję wymienić te WO, wstawić PCM1701 i zagrasz na poziomie obecnych dakow za 5-6 tys.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na razie wymieniłem DF1704 na NOS 8, no i u mnie znacznie lepiej jest z DF1704, nasycenie i barwa 

Przy okazji wyciągania DF złamałem mikro nóżkę, na szczęście udało się zlutować 

1 godzinę temu, Delirium77 napisał:

PCM58 jako główną zaletę ma możliwość pięknego wyjustowania sporej ilości MSB. Niestety gra dość „chudo”.

Poza tym proponuję wymienić te WO, wstawić PCM1701 i zagrasz na poziomie obecnych dakow za 5-6 tys.

Przecież pcm 58 a 1701 podobnie brzmią , lepszy jest 16 bitowiec ,czyli pcm 56.

7 minut temu, tedi02 napisał:

Przecież pcm 58 a 1701 podobnie brzmią , lepszy jest 16 bitowiec ,czyli pcm 56.

Miałem możliwość porównać wszystkie na przejściówkach pod PCM63. Różnice są, a pcm1701 brzmi lepiej niż PCM63.

Tutaj pomiary pcm63y vs pcm1701. Widać sporą różnicę pomiędzy układami - PCM63 wygrywa dodatkowymi bitami…ale pcm1701 za to poziomem THD. Przy 16bitach to najbardziej robi robotę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chipy też się wygrzewa? pytam poważnie bo mam nowy odtwarzacz cd i jestem ciekaw, czy mam się spodziewać kij wie jakich zmian 

????

9 godzin temu, Delirium77 napisał:

Miałem możliwość porównać wszystkie na przejściówkach pod PCM63. Różnice są, a pcm1701 brzmi lepiej niż PCM63.

Tak ,tylko pcm 58 oparty jest na pcm56 ,poprzez zwiększenie bitów ,a tego typu zabiegi powodują  pogorszenie brzmienia .Analogicznie ,pcm1702 a 1704.

3 minuty temu, tedi02 napisał:

Tak ,tylko pcm 58 oparty jest na pcm56 ,poprzez zwiększenie bitów ,a tego typu zabiegi powodują  pogorszenie brzmienia .Analogicznie ,pcm1702 a 1704.

Ok, czyli PCM58 jest następcą 56.

Wobec czego co jest poprzednikiem PCM63? 
No i jeszcze bardziej skomplikowane pytanie o PCM1701. Ten jest chyba takim skokiem technologicznym w bok przed PCM63. Był produkowany krótko, później wyszedł PCM63. Ale znowu na podstawie PCM1701 opracowano PCM1702 i 1704. Czyli powinien brzmieć najlepiej.

W każdym bądź razie stare TDA/PCM jest w stanie zagrać lepiej niż nowoczesny Topping d90 discrete. Nie wiem dopiero co jest w stanie je przebić. Będę próbował R30 jak wyjdzie.

Mam w użyciu klocki z TDA, pcm56 ,cx20152 i pcm1792  , ten ostatni już odstaje brzmieniem ,mimo użycia podobnych elementów.

7 minut temu, tedi02 napisał:

Mam w użyciu klocki z TDA, pcm56 ,cx20152 i pcm1792  , ten ostatni już odstaje brzmieniem ,mimo użycia podobnych elementów.

Przez ostatnie 2 tyg. porównywałem świeżutkiego d90 discrete. TDA rozbudowany bo na 4 kostkach S1, do tego same Muses03, LME49710HA i Staccato. PCM1701 podobnie. TDA1541 na filtrach FOGA a PCM1701 na SM5847. Czyli najlepsze co może być. No i jeśli sama sygnatura była podobna to już zabrakło wypełnienia, planktonu, informacji pomiędzy. Stare kostki pomimo tego, że w OS dawały jeszcze dodatkowy przekaz, a taki d90 po prostu wszystko wygładzał.

9 godzin temu, dekoracja napisał:

chipy też się wygrzewa? pytam poważnie bo mam nowy odtwarzacz cd i jestem ciekaw, czy mam się spodziewać kij wie jakich zmian 

Wygrzewa się, te akurat woim są wygrzane bo mają pewnie z 30lat, ale cała reszta pachnie nowością, mam już czwarty nowy DAC na starych r2r i każdy po wygrzaniu około 100-200h grał inaczej 

42 minuty temu, RCD napisał:

@pmcomp wymieniłeś w końcu ten NOS na DF1704? 

Z DF 1704 jest bardzo ciepły analogowy dźwięk z PCM58 

Jak będę miał chwilę to potestuje dla was pcm56, pcm58, ad1865p, ad1865nk, pcm63y, pcm1701, ad1860 czyba i zamiennik od ad za pcm56 (już wiem, ad1865n-k). Wszystko w tym samym daku i z jednakowym zasilaniem i sekcją analogową.

Takie doszukałem się skarby, które kiedyś zamówiłem i schowałem. Więc „no problem”.

Ukryta Zawartość

5E522E11-9914-4EB0-99B9-0F46A38B649D.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Delirium77
Jak będę miał chwilę to potestuje dla was pcm56, pcm58, ad1865p, ad1865nk, pcm63y, pcm1701, ad1860 czyba i zamiennik od ad za pcm56 (już wiem, ad1865n-k). Wszystko w tym samym daku i z jednakowym zasilaniem i sekcją analogową.
Takie doszukałem się skarby, które kiedyś zamówiłem i schowałem. Więc „no problem”.

Ukryta Zawartość

5E522E11-9914-4EB0-99B9-0F46A38B649D.thumb.jpeg.7a1ddd6dbfee380162b7d119b256f30b.jpeg

Będzie super jak zrobisz taki subiektywny ranking delirium77
Oczywiście jest ryzyko że zaraz bedzie zaraz "niezgoda" ale co tam. Zaryzykuj

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Będzie super jak zrobisz taki subiektywny ranking delirium77
Oczywiście jest ryzyko że zaraz bedzie zaraz "niezgoda" ale co tam. Zaryzykuj

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy nie potrzebuje ok tygodnia na te testy. Póki co żona się patrzy, więc dopóki ja niż wywiozę do teściowej, są marne szanse na testy 😎image.png.1307fce261dcb65d63962acf1b72d954.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Delirium77
1 minutę temu, Delirium77 napisał:

Nie wiem czy nie potrzebuje ok tygodnia na te testy. Póki co żona się patrzy, więc dopóki ja niż wywiozę do teściowej, są marne szanse na testy 😎

Tylko nie zapomnij wyrównać poziomów głośności różnych DAC. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie będzie równania bo Delirium77 będzie podmieniał kości w tym samym Dac - tak zrozumiałem. Nie sądzę aby różne kości z różnym poziomem grały głośności

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Tylko nie zapomnij wyrównać poziomów głośności różnych DAC. 

Jasne. Zawsze to biorę pod uwagę. 

Nie wiem czy nie potrzebuje ok tygodnia na te testy. Póki co żona się patrzy, więc dopóki ja niż wywiozę do teściowej, są marne szanse na testy image.png.1307fce261dcb65d63962acf1b72d954.png

Uważaj na żonę bo w tym temacie ci nie pomożemy powiesz że coś ci tam w środku DAC brzęczy i musisz kości podmienić

5 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Uważaj na żonę bo w tym temacie ci nie pomożemy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) powiesz że coś ci tam w środku DAC brzęczy i musisz kości podmienić emoji1693.png

Ona jak osa, ale zawsze jest okienko jak jedzie z córcia do teściowej. I wtedy jest luz. Mam czas od piątku do niedzieli na testowanie, stawianie dakow jeden na drugim. A tak normalnie to mi się obrywa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, ciszyn11 napisał:

z ciekawości. Jak wyrównujecie głośność? Jakimiś apkami w telefonie?

Aplikacją Sound Meter. Pokazuje średni i max poziom w dB. 

2 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Nie będzie równania bo Delirium77 będzie podmieniał kości w tym samym Dac - tak zrozumiałem. Nie sądzę aby różne kości z różnym poziomem grały głośności

Ale wszystkie pasują do jednego DAC ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, ciszyn11 napisał:

z ciekawości. Jak wyrównujecie głośność? Jakimiś apkami w telefonie?

Pomiar napięcia na wyjściu.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Mam akurat KH990 i w nim można dla różnych wejść ustawić tzw. gain. Tak właśnie odsiałem d90 discrete. Zrównałem go głośnością z TDA i odpadł przy nim.

• Pokaż nowe odpowiedzi