Skocz do zawartości
IGNORED

Podlogowki vs podstawkowce + sub vs podlogowe + sub

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, BlueDot napisał:

Musial bym siedziec metr od kolumny zeby sie nimi przejmowac

Nie, o czym już pisałem.

22 minuty temu, BlueDot napisał:

dlaczego firma ktora wypuszcza na rynek kolumny z przebiegiem charakterystyki takim jak na rysunku jest przez niektorych szanowana a jej produkty uwazane za dobrze brzmiace.

Widać subiektywnie lubią takie brzmienie, obiektywnie jest ono korzystne przy cichym odsłuchu, a że bez sporych uskoków to należy uznać za technicznie poprawne.

13 minut temu, Tokina napisał:

na pewno przy odchyłce 9 dB nie jest to kolumna bardzo wysokich lotów.

Nie byłbym tak pewien, bo choć jest v-ka to przebieg raczej łagodny.

1 minutę temu, BlueDot napisał:

Ja ostatnio kupujac auto elektryczne uwierzylem w dane producenta o zasiegu i teraz zamiast robic 500km na jednym ladowaniu robie jakies 330. Tyle sa warte dane techniczne.

Trzeba było uważnie dane techniczne przeczytać.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie, o czym już pisałem

Gdzie to bylo? Mozesz przypomniec, bo sprawdzilem 3 ostatnie strony i sie na to nie natknalem.

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Trzeba było uważnie dane techniczne przeczytać

No wlasnie czytalem. Zasieg w zimie zapomnieli podac.

34 minuty temu, BlueDot napisał:

No wlasnie czytalem. Zasieg w zimie zapomnieli podac.

Czyli nie czytałeś, bo jak podawali zasięg, to trzeba było poszukać w jakich warunkach.

Gdzie to bylo?

Nie pamiętam.

Mozesz przypomniec

Nie. Zarzucałeś innym, że nie czytają, to teraz szukaj aż znajdziesz.

-----

18 minut temu, Tokina napisał:

Łagodny czy nie

Łagodny.

18 minut temu, Tokina napisał:

odchyłka 9 dB jest bardzo duża, nie przystoi dobrej kolumnie. 🙂

Zasadniczo to przy cichym słuchaniu brak v-ki jest odchyłką, charakterystyka tych kolumn idealnie pasuje do sypialni.

Edytowane przez szymon1977

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Czyli nie czytałeś, bo jak podawali zasięg, to trzeba było poszukać w jakich warunkach

Nie podali jaki jest w zimie i to wystarczy. 

Nawet nie poinformowali ze bedzie mniejszy az o 30%

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Zasadniczo to przy cichym słuchaniu brak v-ki jest odchyłką, charakterystyka tych kolumn idealnie pasuje do sypialni.

No ale niby jak najbardziej plaska miala byc najlepsza a teraz okazuje sie jednak ze kazdy moze sobie wybrac kolumny z charakterystyka pasujaca do pomieszczenia, upodoban, gatunku muzyki, glosnosci odsluchu itp. Czyli plaska wcale nie jest najlepsza.

3 godziny temu, BlueDot napisał:

Potwierdzasz to, o czym już pisałem: lepiej jakby producent parametry ukrył, niż gdy laik błędne wnioski z nich wyciąga.

3 godziny temu, BlueDot napisał:

No ale niby jak najbardziej plaska miala byc najlepsza a teraz okazuje sie jednak ze kazdy moze sobie wybrac kolumny z charakterystyka pasujaca do pomieszczenia, upodoban, gatunku muzyki, glosnosci odsluchu itp. Czyli plaska wcale nie jest najlepsza.

Taki paradoks, że audiofile głoszący mit płaskiej charakterystyki, dobierają kolumny na ucho i każdy inne, a żaden nie przejmuje się płaskością charakterystyki.

-----

A teraz coś w temacie subów może?

10 godzin temu, Tokina napisał:

Kolega może napisze w końcu coś merytorycznego w poruszanym temacie

Właśnie to zrobił. Merytorycznie napisał, że z wątku zrobiliście piaskownicę z przepychankami kto mundury więcej.

Napisz jak zgrać subwoofer z podłogówkami, żeby niskie częstotliwości nie nakładały się na siebie. 

Jeśli nie wiecie jak taki problem rozwiązać, to nie róbcie z tego wątku kibla na temat z tym wątkiem nie związanym. 

3 hours ago, BlueDot said:

Sorry za off-top, ale przy takich zakupach NAJPIERW robi się pożądny "risercz" wśród ludzi, którzy kupili taki samochód wcześniej, prawie każda marka ma swoje fora czy grupy użytkowników na "sołszal midjach".

28 minut temu, brrumm napisał:

Jeśli nie wiecie jak taki problem rozwiązać, to nie róbcie z tego wątku kibla na temat z tym wątkiem nie związanym. 

Jak ma nie być "kibla", skoro sam założyciel wątku go robi?

4 godziny temu, BlueDot napisał:

Nie trzeba byc specjalnym geniuszem, by wpasc na to, ze zapierndralajac autem 220km/h zuzycie paliwa bedzie wieksze, niz srednie zuzycie podane przez producenta (nawet jak producent nie pinformowal ze bedzie wyzsze)

Nie trzeba byc specjalnym geniuszem, by wpasc na to, ze samrtfon, ktory uzywany w normalnych warunkach wytrzymuje bez ladowania 2 dni, w zimie po zamontowaniu jako nawigacja na kierownice roweru bedzie rozladowany po 2 godzinach (nawet jak producent nie pinformowal ze ze nie wytrzym 2 dni)

Nie trzeba byc specjalnym geniuszem, by wpasc na to, ze auto elektryk w normalnych warunkach eksploatacji ma zasieg 500km, a przy wiekszych predkosciach/przyspieszeniach i ekstremalnie niskich temperaaturach znacznie mniejszy (nawet jak producent nie pinformowal ze bedzie mniejszy)

Takie komentarze jak powyzej przypominaja mi poziom przyslowiowych amerykanskich instrukcji obslugi ostrzegajacych przed wsadzaniem kota do mikrofalowki, bo mu to meze zaszkodzic, albo picia kawy z ekspresu, bo mozna sie oparzyc 😉

Przy takim nastawieniu i umiejetnosci intepretowania i zrozumienia podawanych danych techniczych i pomiarow nie dziwie sie, ze ludzie maja awersje do "pomiarow" 😉

Edytowane przez xajas
To jak kupiles te Bowersy? Wykresu widziec nie mogles bo otrzymales go dopiero po zakupie kolumn.
Za moich czasow (jak kupowalem te Bowersy) nie bylo jeszcze internetu, a kazdy powazny, szanujacy sie audiofil informowal sie czytajac bardziej lub mniej powazne magazyny z dzialki audio:
- Stereo
- Audio
- Stereoplay
- Hifi-Vision
- Klang+Ton
- Heimkino
- Stereophile
- Whats Hifi
- Hi-Fi Choice
- ...
i wiele innych. I tam znajdywal takie wykresy, zanim kupil takie Bowersy  
Niektore z nich znajdziesz do dzis w sieci. Plecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powoli odnosze wrazenie, ze poziom przytaczanych „anty-argumentow“ i komentarzy jest tak niski, ze zamiast pomiarow i dalszych przykladow powienienem przytoczyc Marka Twaina

IMG_7714.thumb.jpg.522145dc74c8781c1c6741b85fbc9ec1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas

Porównajcie sobie np wykres z audio ATC SCM7 i kolumn Martin Logan. Patrząc na wykresy to nikt by nie kupił Martin Logan, a wg recenzenta Martin Logan grają lepiej, tzn nie pisze tego wprost, ale tak wynika z testu.

Ja sobie cenie testy Audio, jedyna gazeta gdzie są pomiary, Hi Fi i muzyka też mają dobre testy.

Fajne jest tekst gdzie recenzent z Audio pisze, że tą gorszą charakterystykę Martin Logan  bardziej widać na wykresie niż słychać.

Edytowane przez essewissa
Niestety nie masz racji, producent powinien podać zasięg samochodu elektrycznego w różnych warunkach, tak jak jest to wymagane przepisami w przypadku pojazdów spalinowych. Są to istotne informacje i zgodnie z prawem powinny być podawane.

Zgodnie z jakim prawem?
Pokaz mi to prawo
12 minut temu, essewissa napisał:

Patrząc na wykresy to nikt by nie kupił Martin Logan, a wg recenzenta Martin Logan grają lepiej, tzn nie pisze tego wprost, ale tak wynika z testu.

Z wykresu nie odczytasz wszystkiego, w opisie może nie być napisane coś co odczytasz z wykresu.

25 minut temu, essewissa napisał:

pisze, że tą gorszą charakterystykę Martin Logan  bardziej widać na wykresie niż słychać.

Z pewnością ML mogą się podobać, ale przed faktami nie uciekniesz: osobiście poprawę JAKOŚCI basu 60XT zacząłbym od EQ +1dB/50Hz, -3dB/80Hz.

Godzinę temu, xajas napisał:

Nie trzeba byc specjalnym geniuszem, by wpasc na to, ze auto elektryk w normalnych warunkach eksploatacji ma zasieg 500km, a przy wiekszych predkosciach/przyspieszeniach i ekstremalnie niskich temperaaturach znacznie mniejszy (nawet jak producent nie pinformowal ze bedzie mniejszy)

Nie trzeba byc specjalnym geniuszem by wpasc na to, ze kolumny z wiekszymi przetwornikami beda graly lepiej bas.

Nie trzeba byc specjalnym geniuszem by wpasc na to ze kolumny podlogowe beda schodzic nizej od kolumn podstawkowych.

Nie trzeba byc geniuszem by wpasc po odsluchu kolumn na to czy graja dobrze czy zle.

I w takim razie tak jak Ty uwazasz za zbedne informowanie klienta o zasiegu auta w poszczegolnych warunkach ja uwazam za zbedne informowanie nabywcy glosnikow o ich pasmie przenoszenia poszczegolnych zakresow pasma akustycznego.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Potwierdzasz to, o czym już pisałem: lepiej jakby producent parametry ukrył, niż gdy laik błędne wnioski z nich wyciąga

Napisac taka odpowiedz to dla Ciebie zaden problem, ale jak otrzymasz niewygodne pytanie to piszesz ze masz inne zajecia i nie masz czasu odpowiadac na wszystkie posty.

Godzinę temu, Tokina napisał:

Niestety nie masz racji, producent powinien podać zasięg samochodu elektrycznego w różnych warunkach, tak jak jest to wymagane przepisami w przypadku pojazdów spalinowych. Są to istotne informacje i zgodnie z prawem powinny być podawane.

To jest podobnie jak z parametrami sprzętu audio. Bardzo często podawane jest przez producentów pasmo przenoszenia sprzętu bez jakiejkolwiek informacji na temat odchyłki poziomu sygnału czy też bez informacji o zastosowanej normie dot. tego parametru.

Nie rozumiem dlaczego przychodzi do głowy co niektórym forumowiczom tłumaczenie na siłę nieuczciwych czy nierzetelnych producentów

Ale xajas i szymon wiedza lepiej.

Dlaczego?

Bo wiedza.

13 minut temu, Tokina napisał:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI I PRACY z dnia 28 grudnia 2004 r. w sprawie produktów objętych obowiązkiem zaopatrzenia w informacje istotne z punktu widzenia ochrony środowiska.

Dz.U.2005.6.40

A to i tak zostanie zignorowane albo uznane za jakies bzdury.

Zreszta szymon pewnie zaraz Ci to wszystko wytlumaczy 😉

Albo napisze "nie" bo wlasnie nie ma czasu odpowiadac na wszystkie posty.

Godzinę temu, xajas napisał:

Za moich czasow (jak kupowalem te Bowersy) nie bylo jeszcze internetu, a kazdy powazny, szanujacy sie audiofil informowal sie czytajac bardziej lub mniej powazne magazyny z dzialki audio:
- Stereo
- Audio
- Stereoplay
- Hifi-Vision
- Klang+Ton
- Heimkino
- Stereophile
- Whats Hifi
- Hi-Fi Choice
- ...
i wiele innych. I tam znajdywal takie wykresy, zanim kupil takie Bowersy

Ukryta Zawartość

Niektore z nich znajdziesz do dzis w sieci. Plecam:

Ukryta Zawartość

Powoli odnosze wrazenie, ze poziom przytaczanych „anty-argumentow“ i komentarzy jest tak niski, ze zamiast pomiarow i dalszych przykladow powienienem przytoczyc Marka Twaina

IMG_7714.thumb.jpg.522145dc74c8781c1c6741b85fbc9ec1.jpg

Czyli rozumiem ze kupiles kolumny bez odsluchu, tylko na podstawie wykresu?

To ladnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI I PRACY z dnia 28 grudnia 2004 r. w sprawie produktów objętych obowiązkiem zaopatrzenia w informacje istotne z punktu widzenia ochrony środowiska.
Dz.U.2005.6.40

Mowimy o ochronie srodowiska czy o zasiegu elektrykow przy roznych warunkach pogodowych?
Konkretnie, bez wykretow.

Zascytuj pasaz odnosnie wymagan co do danych o zasiegu elektryka w zimie

To jest takie matactwo, obracanie kota ogonemmi przytaczanie „przepisow“ o ktorych sie nie ma pojecia
47 minut temu, BlueDot napisał:

Wiele osób, wiele razy Ci to już pisało: na podstawie wykresu można zrobić wstępną selekcję kolumn do odsłuchu, odrzucić te, które na pewno wymagań nie spełnią.

A w temacie sub-a ktoś coś?

59 minut temu, szymon1977 napisał:

Z wykresu nie odczytasz wszystkiego, w opisie może nie być napisane coś co odczytasz z wykresu.

Jak to rozumieć? 

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

A w temacie sub-a ktoś coś?

SVS SB-1000 Pro czy REL T/5x? 

To ladnie.

Nie, ty nic nie rozumiesz. Od razu wiedzialem, ze to za skomplikowane

Nie moge przesluchac sto tysiecy zestawow, zanim jedne wybiore. Dzieki pomiarom jestem w stanie dokonac preselekcji, zredukowac ilosc wchodzacych w rachube modeli, wyeliminowac wszystkie techniczne buble i przy finalnych odsluchach skoncentrowac sie na tych, ktore oferuja najwieksze szanse spelnienia moich oczekiwan. >

Ale jak widac jest to dla niektorych zbyt skomplikowane, by to pojac
12 minut temu, brrumm napisał:

SVS SB-1000 Pro czy REL T/5x? 

Oczywiście po rozwiązaniu problemu nakładających się na siebie niskich częstotliwości.

27 minut temu, brrumm napisał:

Jak to rozumieć? 

Tak, jak napisałem - szczerze nie wiem o co pytasz.

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak, jak napisałem - szczerze nie wiem o co pytasz.

Przeczytaj co napisałeś, a raczej jak napisałeś. W łamańcach językowych chyba nie masz sobie równych.

To nie jest zaczepka. Tak tylko sobie piszę.
Odnieś się do mojego pytania, który subwoofer wg Ciebie byłby lepszy? Miałeś okazję gdzieś je słyszeć? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Przepraszam za off top .

Mam do sp... 2 x Tannoy TS 2.8 po kapitalnym modzie na lepszych  , trwalszych częściach od fabrycznych .

Stan techniczny i wizualny - idealny . Imitacja szczotkowane aluminium w satynie . 

Zapraszam na PW

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Wiele osób, wiele razy Ci to już pisało: na podstawie wykresu można zrobić wstępną selekcję kolumn do odsłuchu, odrzucić te, które na pewno wymagań nie spełnią.

To pytanie nie bylo do Ciebie. Jestes advokatem xajasa?

Nie masz czasu odpowiadac na pytania ktore sie zdaje Tobie a odpowiadac za innych masz czas?

Godzinę temu, brrumm napisał:

Oczywiście po rozwiązaniu problemu nakładających się na siebie niskich częstotliwości.

No wlasnie. Chociaz zalezy jak nisko i z jakim spadkiem koncza grac kolumny.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

na podstawie wykresu można zrobić wstępną selekcję kolumn do odsłuchu

I o to chodzi 👍

1 godzinę temu, brrumm napisał:

Odnieś się do mojego pytania, który subwoofer wg Ciebie byłby lepszy? Miałeś okazję gdzieś je słyszeć? 

Nie, więc mącić nie będę.

1 godzinę temu, brrumm napisał:

Przeczytaj co napisałeś, a raczej jak napisałeś.

Prosto, zwięźle i na temat - czego nie rozumiesz? Nie wiem. Wykres nie pokazuje wszystkiego, ani o wszystkim nie mówi opis, dlatego warto znać oba... zwłaszcza, że opis może być subiektywny a nasze wrażenia odmienne.

51 minut temu, BlueDot napisał:

To pytanie nie bylo do Ciebie.

No i?

Co ma być niby lepsze? Forumowe polecajki? Tia, na pewno, gdzie każdy może mieć inny gust, no i dla jednego przykładowo kolumny marki X mogą być odbierane jako ciepłe, a druga osoba napisze wprost przeciwnie.

Edytowane przez Adi777

Ja tam kupiłem kolumny bez odsłuchu i bez patrzenia na wykresy 🙂 Zaufałem recenzentowi z Audio, chyba Pan Kisiel. Podobnie ze wzmacniaczem i resztą sprzętu. W sumie to nigdy nie odsłuchiwałem sprzętu przed zakupem. Uważam, że mam dobrze dobrany zestaw, jak dojdzie sub będzie hajend, albo jak napisał recenzent dżwięk "bardzo, bardzo wysokiej jakości"

aaa, suba też nie będę odsłuchiwał 🙂

Nie wiem czy rozmowa jest jeszcze na temat bo postów tu jest już nie do ogarnięcia a dawno mnie nie było na forum ale pozwolę się odnieść do pierwszego wpisu i tematu tego wątku.

Też uważam że wielkość kolumn nie powinna być ograniczona przez pomieszczenie.

Mało tego sprawdziłem to wielokrotnie.

Kilka lat temu mieszkałem w pokoju o wielkości 9 m przez który przetoczyło się już kilka kolumn zarówno małych monitorków jak i większych kolumn podłogowych.

Ich lokalizacja oraz ustawienie czasami bywały problematyczne ze względu na swoje gabaryty, głównie głębokość.

Ale nigdy nie odczuwałem a żeby taki system mnie przytłaczał. Był za mocny czy coś w tym stylu.

Z kolei do tej pory pamiętam iż przed pandemią w jednym z pokoi zagrały monitory niewielkie wspierane parą subwooferów REL Tx. 

Grało to świetnie.

Myślę że setup monitory Plus subwoofery/subwoofer to dobre rozwiązanie jednak wymagające nieco więcej doświadczenia i cierpliwości od użytkownika. 

A nie można by po prostu z pośród branych pod uwagę podłogowek wybrać te najbardziej skąpe na basie, które mają najbardziej płaska charkę na basie i z najbardziej stromym spadkiem basu to może udałoby się zgrać z subem bez pomocy filtra górnoprzep.

Edytowane przez Mikha'el
  • Pokaż nowe odpowiedzi