Skocz do zawartości
IGNORED

Podlogowki vs podstawkowce + sub vs podlogowe + sub

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, przemak napisał:

Widzę, że w stosunku do porannej sytuacji jakieś opamiętanie przyszło 😉

Zawsze jestem opamiętany, tylko czasami pora dnia mi w tym przeszkadza 😉

A tak serio, to widmo akustyczne, czy też widmo dźwięku, spektrogram zawsze mnie interesował w pomiarach, analizach np. plików muzycznych dla różnych formatów.

Dlaczego i kiedy ktoś znający się na tym, korzysta z tego, a nie z innych wykresów.

To bardzo interesujące. Te różne szumy, białe, różowe, też są ciekawe. Obejrzałam kiedyś jakiś filmik na ten temat. 

Praca z dźwiękiem wydaje się być bardzo interesująca, ale przecież bez wystarczającej wiedzy i narzędzi, softów nie da się osiągnąć zbyt wiele.

21 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Mam podłogówki,podstawkowe i suba (a właściwie chwilowo dwa,bo probuję,który zostanie) i jest ok.

No i?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

23 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Mam podłogówki,podstawkowe i suba (a właściwie chwilowo dwa,bo probuję,który zostanie) i jest ok.

To moze napisz jakie podlogowki, jakie podstawkowce i jakie suby. Mozesz tez napisac jak poradziles sobie z polaczeniem suba z podlogowymi a jak z monitorami.

Teraz, brrumm napisał:

Praca z dźwiękiem wydaje się być bardzo interesująca, ale przecież bez wystarczającej wiedzy i narzędzi, softów nie da się osiągnąć zbyt wiele.

Istotne żeby nie próbować osiągnąć więcej niż się da. Wiedząc jaki jest błąd procedury pomiarowej (nie myl z błędem urządzenia pomiarowego) oraz rozumiejąc na co i w jakim stopniu pływa na obliczenia, można robić rzeczy, przy których nie ma on znaczenia lub jest mniejszy od oczekiwanej dokładności.

W dniu 14.01.2024 o 11:57, BlueDot napisał:

Druga sprawa jest to ze moze lepiej bylo by zrobic podzial przy 80 lub 100Hz, ale wtedy uzywajac konwencjonalnych wzmacniaczy stereo nie bardzo mamy opcje odciecia od kolumn pasma ponizej tych 100Hz.

W moim subie jest mozliwość taka.
Podłączając sygnał do suba przez rca-sub odcina wszystko poniżej 110 czy 120 Hz,to jest ustawione na sztywno.
Z wyjść rca out można dać na wzmacniacz sygnał obcięty właśnie do tej częstotliwości i resztę zrobic dsp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W dniu 14.01.2024 o 11:57, BlueDot napisał:

Problem w tym ze wiekszosc duzych kolumn podlogowych schodzi dosc nisko a duza czesc subwooferow dostepnych na rynku nie da odciac sie tak nisko.

Odciąć to jedno,a drugie to jak nisko rzeczywiście sub schodzi.
Ja mam eqmax 12 i jestem zadowolony z zejścia suba,nawet jak pracuje z podłogówkami ,które i tak schodzą bardzo nisko.
image.thumb.png.b579239c816d50a0fd7605a08632f084.png

10 minut temu, szymon1977 napisał:

No i?

No i jest fajnie Panie Szymonie.
Jestem zadowolony.

Sub (dobry) jest doskonałym uzupełnieniem zestawu stereo,zarówno przy podstawkach,jak i podłogówkach.

Jak kupię nowe kolumny,będą to na pewno podstawki  + sub (zamknięty)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

14 minut temu, brrumm napisał:

Dlaczego i kiedy ktoś znający się na tym, korzysta z tego, a nie z innych wykresów.

To co pokazałeś, czyli spectral view, nawet nie wiem, jak to po polsku się nazywa, służy do edycji, czyli wycinania różnych zakłóceń, szumów i stuków w sposób "graficzny", to znaczy zamazując lub korygując fragmenty rysunku. Do oglądania się też nadaje, ale nie jest to pomiar, bo poziom pasm pokazywany jest intensywnością koloru, który zresztą można sobie regulować, więc jest to wizualizacja w czasie z danymi o częstotliwości ale poziom jest na oko. Natomiast dokonale sprawdza się przy lokalizacji i usuwaniu różnych stuków i przydźwięków.

Natomiast widać, że takie analizatory nie mają regulowanego nachylenia, więc nie wiadomo jak działają. Zasadniczo stosuje się nachylenie szumu różowego czyli 3dB/okt, żeby muzyka wyglądała najbardziej poziomo. W analizatorach nachylenie jest regulowane, nawet w prostych korektorach z funkcją analizatora takie coś jest.

Ukryta Zawartość

Zrzutekranu2024-01-21132801.thumb.jpg.4f05f069d68c547f31156debfee19b8f.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

2 minuty temu, BlueDot napisał:

Chodzi mi o zgranie oczywiscie.

Jednego da się jako tako na ucho. Ale z własnego doświadczenia powiem Ci, że o ile słyszałem, ze coś jest nie tak, to dopiero pomiar pokazał mi co.

BTW kompletuj sprzęt, a w międzyczasie poszukaj tego mikrofoniku KD, zrób pomiar za pomocą REW, wrzuć tutaj, a może ktoś coś zobaczy i Ci coś ciekawego podpowie.

28 minut temu, Pseudodrummer napisał:

W moim subie jest mozliwość taka.
Podłączając sygnał do suba przez rca-sub odcina wszystko poniżej 110 czy 120 Hz,to jest ustawione na sztywno.
Z wyjść rca out można dać na wzmacniacz sygnał obcięty właśnie do tej częstotliwości i resztę zrobic dsp.

Ukryta Zawartość

Odciąć to jedno,a drugie to jak nisko rzeczywiście sub schodzi.
Ja mam eqmax 12 i jestem zadowolony z zejścia suba,nawet jak pracuje z podłogówkami ,które i tak schodzą bardzo nisko.
image.thumb.png.b579239c816d50a0fd7605a08632f084.png

No i jest fajnie Panie Szymonie.
Jestem zadowolony.

Sub (dobry) jest doskonałym uzupełnieniem zestawu stereo,zarówno przy podstawkach,jak i podłogówkach.

Jak kupię nowe kolumny,będą to na pewno podstawki  + sub (zamknięty)

Jednak takie rozwiazanie wymaga osobnej koncowki mocy dla kolumn.

Jak odciales dolne pasmo od kolumn?

I dlaczego kolejny zestaw to pdstawki plus sub a nie podlogowe plus sub?

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Jednego da się jako tako na ucho. Ale z własnego doświadczenia powiem Ci, że o ile słyszałem, ze coś jest nie tak, to dopiero pomiar pokazał mi co.

BTW kompletuj sprzęt, a w międzyczasie poszukaj tego mikrofoniku KD, zrób pomiar za pomocą REW, wrzuć tutaj, a może ktoś coś zobaczy i Ci coś ciekawego podpowie.

Wracam w srode, wtedy bede dzialal.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

Jednak takie rozwiazanie wymaga osobnej koncowki mocy dla kolumn.

Jak odciales dolne pasmo od kolumn?

Nie.
Z pre out (czy tam z dac z pre out) do sub rca in.
Sub dostaje pełne pasmo,które odcinasz zwrotnicą suba.

Z suba z rca OUT wychodzi sygnał przycięty od 120Hz  w górę,i to idzie do wzmacniacza do wejścia line in.

Klumny grają od 120Hz w górę.
na subie ustawiasz do 120Hz (no wiadomo +_)

Mój sub ma dwie zwrotnice.
W Velodyne tak jest,że sygnał na rca jest na stałe ustawiony na obcięcie do 120Hz-jeżeli chcesz skorzystać z rca out w subie.

Z moimi podstawkami to gra dobrze w ten sposób,ale nie uzywam tego rozwiązania,ponieważ czasami,bardzo żadko używam suba z podłogówkami,a cięcie ich do 120Hz to zbrodnia.

Generalnie to uzywam:
Podstawki+ sub
albo
Podłogówki (+ sub,ale żadko,bo ZAZWYCZAJ nie potrzeba)
Zalezy od muzyki.
Jak oglądam film,to uzywam,ale bardzo żadko podstawki + sub

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

I dlaczego kolejny zestaw to pdstawki plus sub a nie podlogowe plus sub?

Moje podłogówki nie sa jakieś wybitne,a do tego mam mały pokój ok 15m.
Sądzę,że nie rozwijają całego potencjału i się trochę marnują.

Podstawkowe+sub jakoś lepiej mi brzmią,no i mam kontrole lepszą nad basem.

Chcę te dwie pary sprzedać i kupic dobre podstawki,i do tego lepszy model velodyne,czyli DD.

A czemu mam na razie dwie pary kolumn?
Bo sie waham,co lepiej zabrzmi.
Zwłaszcza,że mam dwie końcówki-tranzystor i lampę,i tez się waham,bo ten tranzystor wcale jakos gorzej od lampy nie brzmi.

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Nie.
Z pre out (czy tam z dac z pre out) do sub rca in.
Sub dostaje pełne pasmo,które odcinasz zwrotnicą suba.

Z suba z rca OUT wychodzi sygnał przycięty od 120Hz  w górę,i to idzie do wzmacniacza do wejścia line in.

No tak. Ale musisz miec Dac z regulacja glosnosci albo pre i osobno koncowke. 

Jak masz wzmacniacz z pre out i main in to nic nie zrobisz bo jak ustawisz wzmacniacz jednoczesnie na tryb pracy jako koncowka i CD.

1 minutę temu, BlueDot napisał:

No tak. Ale musisz miec Dac z regulacja glosnosci albo pre i osobno koncowke.

mam rmi z pre.
I wraz z rezygnacja z oddzielnego pre-skończyły się jakiekolwiek szumy,brumy itp.
I tak było ich niezauważalnie,ale teraz jak odkręcić nawet ma max w kolumnach cisza.....
Przepraszam-czarne tło jest absolutnie czarne.
I to bez:
Zasilacza liniowego do rmi
izolacji galwanicznej 

1 minutę temu, BlueDot napisał:

Jak masz wzmacniacz z pre out i main in to nic nie zrobisz bo jak ustawisz wzmacniacz jednoczesnie na tryb pracy jako koncowka i CD.

no podłączasz cd do wzmacniacza>pre out do suba>z rec out suba do >pre in wzmacniacza działa.Wpinasz suba po prostu między pre a koncówkę.
Mówię o taki,co na wyjściu pre out potrzebuje zworki do main in.

Oczywiście można użyć jakiejs aktywnej lub mini dsp,ale to najtańszy sposób.

W tym subie,co chcę kupić,można w ten sposob ustawic odcięcie do kolumn na 80 lub 100Hz.

11 minut temu, BlueDot napisał:

A o jakim dokładnie wzmacniaczu mówimy?

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

mam rmi z pre.
I wraz z rezygnacja z oddzielnego pre-skończyły się jakiekolwiek szumy,brumy itp.
I tak było ich niezauważalnie,ale teraz jak odkręcić nawet ma max w kolumnach cisza.....
Przepraszam-czarne tło jest absolutnie czarne.
I to bez:
Zasilacza liniowego do rmi
izolacji galwanicznej 

no podłączasz cd do wzmacniacza>pre out do suba>z rec out suba do >pre in wzmacniacza działa.Wpinasz suba po prostu między pre a koncówkę.
Mówię o taki,co na wyjściu pre out potrzebuje zworki do main in.

Oczywiście można użyć jakiejs aktywnej lub mini dsp,ale to najtańszy sposób.

W tym subie,co chcę kupić,można w ten sposob ustawic odcięcie do kolumn na 80 lub 100Hz.

A o jakim dokładnie wzmacniaczu mówimy?

Yamaha as1100.

5 godzin temu, przemak napisał:

To co pokazałeś, czyli spectral view, nawet nie wiem, jak to po polsku się nazywa, służy do edycji, czyli wycinania różnych zakłóceń, szumów i stuków w sposób "graficzny", to znaczy zamazując lub korygując fragmenty rysunku. Do oglądania się też nadaje, ale nie jest to pomiar, bo poziom pasm pokazywany jest intensywnością koloru, który zresztą można sobie regulować, więc jest to wizualizacja w czasie z danymi o częstotliwości ale poziom jest na oko. Natomiast dokonale sprawdza się przy lokalizacji i usuwaniu różnych stuków i przydźwięków.

Natomiast widać, że takie analizatory nie mają regulowanego nachylenia, więc nie wiadomo jak działają. Zasadniczo stosuje się nachylenie szumu różowego czyli 3dB/okt, żeby muzyka wyglądała najbardziej poziomo. W analizatorach nachylenie jest regulowane, nawet w prostych korektorach z funkcją analizatora takie coś jest.

Ukryta Zawartość

Zrzutekranu2024-01-21132801.thumb.jpg.4f05f069d68c547f31156debfee19b8f.jpg

Szkoda, że już za późno dla mnie poznawać choćby najprostsze sposoby amatorskiej obróbki dźwięku, bo dawniej bardzo by mi się to przydało. Choćby, żeby z domowych filmików, nagrywanych kamerą VHS, wyciągnąć lepszy (pozwalający lepiej słyszeć, wyrównać poziom natężenia dźwięku i może jakichś szumów się pozbyć) dźwięk, o ile to możliwe. Chciałem sam kiedyś zgrać na płytę DVD te filmy. Potrzebne było jakieś urządzenie. Pewnie do zgrania dźwięków, również jakaś karta, czy coś innego byłoby potrzebne. W końcu wysłałem to do jakieś filmy, które zajmują się zgrywaniem na płytę DVD. 

Żeby już nie robić tu offtopu, zapytam się Ciebie tylko, co z płytą Death Magnetic, na której pokazywałeś jak można wykonać maksymalizację parametru DR.

Pytanie dotyczy, czy to płyta do słuchania miała być, czy projekt dla Guitar Hero, więc nikt czepiać się jakości dźwięku na tej płycie nie powinien 🙂 Kiedyś dotarła do mnie taka informacja 😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, brrumm napisał:

Żeby już nie robić tu offtopu, zapytam się Ciebie tylko, co z płytą Death Magnetic, na której pokazywałeś jak można wykonać maksymalizację parametru DR.

To żart był, żeby pokazać, że DR rozumiane w taki sposób jak peak/rms jest bez sensu. Również LUFS nie do tego jest. DR nie ma nic wspólnego z dynamiką.

Pytanie dotyczy, czy to płyta do słuchania miała być, czy projekt dla Guitar Hero, więc nikt czepiać się jakości dźwięku na tej płycie nie powinien 🙂 Kiedyś dotarła do mnie taka informacja 😀

Ja czytałem, że "tak się nagrywa rocka, tak zdecydowaliśmy i tak ma być i już". 

z domowych filmików, nagrywanych kamerą VHS, wyciągnąć lepszy (pozwalający lepiej słyszeć, wyrównać poziom natężenia dźwięku i może jakichś szumów się pozbyć) dźwięk, o ile to możliwe.

Zobacz to. Łeb urywa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

W dniu 14.01.2024 o 22:41, suxon napisał:

Na rynku pro sa takie rozwiazania od dawna nie ma potrzeby wywazania drzwi 🙂

kazdy sub z rynku pro ma wbudowana zwrotnice przy pomocy ktorej filtrujesz monitory/podlogowki filtrem high pass

wowczas sub gra pasmo np 20-80hz a kolumny to co powyzej

gotowe rozwiazanie to np wszystkie suby Adam Audio 

Wow. A ja myślałem, że wszystkie suby to mają.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

25 minut temu, Misio38 napisał:

Wow. A ja myślałem, że wszystkie suby to mają.

Zazwyczaj nie mają... ale zazwyczaj monitorki i mniejsze podłogówki same z siebie mają spadek, a suby zazwyczaj kilka charakterystyk, które pozwalają przyzwoicie się wpasować. Tak czy siak nawet pomimo braku idealnego spasowania, poprawa JAKOŚCI basu po uzupełnieniu brakującej części pasma jest FENOMENALNA, więc nie dramatyzujmy.

Edytowane przez szymon1977

Nie dramatyzuję. Po prostu byłem przekonany, że przez każdy sub można przepuścić sygnał na kolumny i zrobić odcięcie. Nie bardzo się na tym wyznaje, bo ja nawet teraz używam kolumienek na 13 cm głośniku i otwory BR mam w nich zatkane, więc nie używam subów, stąd nie wiedziałem.

3 godziny temu, Misio38 napisał:

używam kolumienek na 13 cm głośniku i otwory BR mam w nich zatkane, więc nie używam subów

I wyjaśnienie należy się dokładnie w tym momencie, nie wiem jakie masz kolumny, więc na przykładzie B&W607: zatykając BR zmieniasz charakterystykę z czarnej na czerwoną. To najlepszy moment by dołożyć sub, którym zrobisz sobie prostą od szczytu na 100Hz do powiedzmy 50Hz i dopiero spadek. O ile BR wprowadza zmianę "ilościową', to subwoofer jakościową basu. Polecam!

Jeśli mieszkasz w UK to zapraszam na prezentację: to nie jest żadne audio-voodoo - sub jest przeciwieństwem BR o czym przekonasz się zanim zagotuje się woda na herbatę 🙂

1616280799469-jpeg.119416

3 godziny temu, Misio38 napisał:

Nie dramatyzuję

Filtr górnoprzepustowy jest konieczny, gdy w podłogówkach chcemy ZASTĄPIĆ część pasma granego przez kolumny - w monitorkach UZUPEŁNIAMY to, czego kolumny nie grają, więc bez filtra się obejdzie.

Nie bardzo się na tym wyznaje, bo ja nawet teraz używam kolumienek na 13 cm głośniku i otwory BR mam w nich zatkane, więc nie używam subów, stąd nie wiedziałem.

Porownujesz jablka z gruszkami

Moze twoj port „dudni“ znacznie powyzej zakresu pracy subwoofera?

Zobacz przyklad przytoczony powyzej przez Szymona.
Zatkanie portu nie wyklucza uzycie subwoofera

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, przemak napisał:

To żart był, żeby pokazać, że DR rozumiane w taki sposób jak peak/rms jest bez sensu. Również LUFS nie do tego jest. DR nie ma nic wspólnego z dynamiką.

Właściwie tak na chłopski rozum, dynamika, a zakres dynamiki musi oznaczać coś innego. 
Podążając takim tokiem rozumowania, o ile cokolwiek rozumiem w tym zagadnieniu, ta strona nie wskazuje, które nagrania będą brzmiały lepiej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, przemak napisał:

Zobacz to. Łeb urywa.

To jest coś. Pamiętam, że Adobe PS lub LR z wersji na wersję wprowadzało jakąś automatyzację, że wystarczyło kliknąć w jakiś obiekt i szumy, kontrasty, prześwietlenia, czernie itp. poprawiał, że korzystanie z suwaków już było często zbędne. Selekcję wykonywał program coraz bardziej inteligentnie. Już się tym nie zajmuje, ale nie zdziwiłbym się gdyby w najnowszej wersji jedno kliknięcie w liść na drzewie, program bardzo dokładnie wyselekcjonował wszystkie w taki sposób, żeby selekcja nie zsumowała się np. z kawałkiem gałęzi. 

Godzinę temu, xajas napisał:

Zobacz przyklad przytoczony powyzej przez Szymona.
Zatkanie portu nie wyklucza uzycie subwoofera

Ukryta Zawartość

Po prawdzie to zatkanie BR jest pierwszym krokiem do użycia subwoofera.

Ps

Dokładnie to chciałem dorysować 

🙂

Ukryta Zawartość

Ale po co mi takie oczywistości pokazujecie? Ja nie lubię jak jest dużo basu. Lubię jak lekko podkreśla tym.

2 godziny temu, brrumm napisał:

Właściwie tak na chłopski rozum, dynamika, a zakres dynamiki musi oznaczać coś innego. 
Podążając takim tokiem rozumowania, o ile cokolwiek rozumiem w tym zagadnieniu, ta strona nie wskazuje, które nagrania będą brzmiały lepiej?

Ukryta Zawartość

Dynamika to jest stosunek dwóch takich samych miar. DR czy LUFS to jest stosunek różnych miar.

Strona DR pokazuje, jak mocno zlimitowane/zniekształcone są nagrania. Może być gorzej albo lepiej, co kto lubi.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

46 minut temu, Misio38 napisał:

Ale po co mi takie oczywistości pokazujecie? Ja nie lubię jak jest dużo basu. Lubię jak lekko podkreśla tym.

Nie wiem czy to oczywistość, skoro SUB mylisz z BR, a poprawę jakości ze zwiększeniem ilości. Dodanie SUB sprawia, że bas staje się miękki i głęboki nie tracąc na szybkości, pojawiają się najniższe dźwięki gitary basowej, które bez SUB chowają się gdzieś za resztą - BR że bas po prostu bardziej nap.dala (ordynarne słówko celowe, bo nie jest to zmiana kulturalna).

Zapraszam na prezentację: jedna piosenka i wyrobisz sobie zdanie, bo na razie to ze ślepym o kolorach.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

pojawiają się najniższe dźwięki gitary basowej, które bez SUB chowają się gdzieś za resztą -

Że niby co? Moje podłogówki z jednym przetwornikiem 8” bez problemu „najniższe dźwięki gitary basowej” odtwarzają. Jak nisko gra gitara basowa? Jak nisko jest cięta? 
Zapytaj @przemak’a. Gra na basie i reżyserem dźwięku jest. Czy do słyszenia gitary basowej sub jest potrzebny? 

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

pojawiają się najniższe dźwięki gitary

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

pojawiają się najniższe dźwięki gitary basowej,

Zobaczył filmik, czy objaśnić Ci trzeba?

• Pokaż nowe odpowiedzi