Skocz do zawartości
IGNORED

Kable z Aliexpress

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, Bukaj napisał:

Zabawa z kablem sieciowym zostawia się na samym końcu, po to by zrobić  ostatni szlif. 

To nie zmienia faktu, że z technicznego punktu widzenia jest to pozbawione sensu.

Godzinę temu, bum1234 napisał:

To nie zmienia faktu, że z technicznego punktu widzenia jest to pozbawione sensu.

Nie każdy słyszy zmiany więc możesz odpuścić ten temat 🙂 Pzdr

32 minuty temu, Wito76 napisał:

Ale my rozmawiamy o kablach z Aliexpress.

A to jest jakaś różnice?

Tee kable mają własność zmieniania rzeczywistości?

To coś nowego 😄

W dniu 17.08.2024 o 19:00, bum1234 napisał:

A to jest jakaś różnice?

Tee kable mają własność zmieniania rzeczywistości?

To coś nowego 😄

w sumie tak bo idą one z "innego świata" 😁

9 minut temu, GhostR1 napisał:

w sumie tak bo idą one z "innego świata" 😁

Skoro zmieniaja brzmienie równie dobrze,jak ich 10 i 100 krotnie droższe odpowiedniki-to po co przepłacać?

W dniu 17.08.2024 o 15:24, ProjectPi napisał:

Grubo. A wiesz może co opisuje PSRR i jakie są oczekiwania względem tego parametru?

Hmm,sądzę,że odpowiedź nadejdzie razem z tytułem "pierwszej z brzegu książki/podręcznika" w której opisane sa zjawiska audio,na która czekamy już ze dwa lata...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 14.08.2024 o 15:14, Bukaj napisał:

Rozumiem.

Zależy od tego co kto potrzebuje w swoim systemie 🙂

Szkoda, że tak mało osób testowało kable USB pod względem dźwięku 😞

ja testowałem parę.
drukarka działa na zwykłym (5m),skaner tez.
Do DAC dałem taki ładniejszy,przeźroczysty,
działa bardzo dobrze.

W dniu 14.08.2024 o 20:16, Bukaj napisał:

To dlaczego niektóre kable USB kosztują 1500zł albo i więcej? 

Co jest powodem tak wysokiej ceny?

Prawdopodobnie chodzi o zyski producenta i posredników.
Po co robic wzmacniacz z tysiącem elementów za 1500zł (przy kosztach 500zł),jak mozna zrobić kabel,przy 10x mniejszych kosztach (powierzchnie magazynu,wysyłka,transport,projekt,materiał-to juz pomijam)-??
Pierwszy z brzegu przykład-pan L.
Ojciec robił niezłe piece gitarowe-syn,no cóż...

natomiast "chcącemu nie dzieje się krzywda"-jak ma powyżej 18 lat.

Jestem zdania-że każdy powinien mieć taki kabel,na jaki zasłużył.
ba.może nawet słyszeć co chce i mówić o tym komu chce.
Co jednak nie czyni tego prawdą.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

ja testowałem parę.
drukarka działa na zwykłym (5m),skaner tez.
Do DAC dałem taki ładniejszy,przeźroczysty,
działa bardzo dobrze.

Prawdopodobnie chodzi o zyski producenta i posredników.
Po co robic wzmacniacz z tysiącem elementów za 1500zł (przy kosztach 500zł),jak mozna zrobić kabel,przy 10x mniejszych kosztach (powierzchnie magazynu,wysyłka,transport,projekt,materiał-to juz pomijam)-??
Pierwszy z brzegu przykład-pan L.
Ojciec robił niezłe piece gitarowe-syn,no cóż...

natomiast "chcącemu nie dzieje się krzywda"-jak ma powyżej 18 lat.

Jestem zdania-że każdy powinien mieć taki kabel,na jaki zasłużył.
ba.może nawet słyszeć co chce i mówić o tym komu chce.
Co jednak nie czyni tego prawdą.

Czyli uważasz, że ja i @Wito76jesteśmy opętani ? 

1 minutę temu, Bukaj napisał:

Opętani???
Takie masz o was wrażenie?
Ojej...

6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Opętani???
Takie masz o was wrażenie?
Ojej...

Takie wrażenie ma @Pseudodrummer. Nie wiem czy znasz człowieka? 😄

1 minutę temu, Bukaj napisał:

Takie wrażenie ma @Pseudodrummer. Nie wiem czy znasz człowieka? 😄

hahaha,
ale i wniosek.
Od "każdy powinien mieć taki kabel na jaki zasłużył" i "chcącemu nie dzieje się krzywda" do 
(hahaha) "opętania" droga prowadzi chyba tylko przez Twoją wyobrażnię...

😁

Gość

(Konto usunięte)
58 minut temu, Bukaj napisał:

Opętani to nieco za dużo powiedziane.

Blizej "nawiedzeni"...

Gwoli ścisłości, zodnie z definicją Słownika Języka Polskiego PWN, to nie jest obraźliwe słowo. 🙂

https://sjp.pwn.pl/slowniki/nawiedzony.html

Godzinę temu, Bukaj napisał:

Niestaranni, czy też niechlujni.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Kawałek swojego urlopu spędzam po polsku - malowanie pokoju młodego i sypialni wykonane. I jak popatrzyłem właśnie na siebie w lustrze to mam farbę na twarzy, kilkudniowy zarost (umówmy się że do twarzy mi jak Brad'owi Pitt) i w zasadzie to nie obrażę się za tego "niechlujnego". Spełniłem częściowo nawiedzone tudzież opętane fantazje mojej żony, by pomalować poddasze. Jeszcze pokój drugiego dziedzica majątku i nazwiska został mi do pomalowania, więc jeszcze chwilę pozostanę w tym niechlujstwie. Ale są i plusy, przy okazji robię porządek z kabelkami systemu audio w sypialni, trochę poukładam fajniej, pospinam jakoś - na pewno jeszcze fajniej wszystko zagra.

Bukaj testowałem USB A-B

YYAUDIO Silver-Plated Hifi Usb Cable High Quality High Purity Silver-Plated Audio Signal Line 6N OCC Type A-B DAC Data USB Cable - bardzo fajny przewód, przejrzysty, bez ostrości, dynamiczny 

YYTCG kabel USB Hifi A-B DAC Alpha 6N OCC cyfrowy AB Audio A do B wysokiej klasy kabel danych typu A do typu B Hifi - równie udany przewód, wiele aspektów jak wyżej z nutą analogu, bardziej muzykalny jak ten wyżej

Oba znacznie lepsze od popularnej kremowej Supry, która moim zdaniem była znacznie ciemniejsza i zwężała scenę.

A teraz herezja (Koledzy psujący każdy wątek kablowy zjedzą mnie😁) kabel drukarkowy w moim systemie z moimi uszami jako wyznacznik jakości zagrał jak stare radio Śnieżka rodzimego producenta. 

Bo ta Supra to jest wyjątkowy shit! Prawda jest taka, że odkąd skończył się NEEL, nie ma dobrych i tanich kabli zasilających. Koledzy - piewcy kabli markowych - krytykują nasze kable z Aliexpress, ale jakoś nie potrafią wskazać konkurencji, która zagrałaby równie dobrze na tym pułapie cenowym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten kabel, według opinii ludzi z forów, bije oryginalny AQ Firebird. Cena tego kabla to według polskich standardów zaledwie półka średnia lub wręcz wyższa budżetówka. Nie kupuję, bo jak dotąd jestem zadowolony z mojego ATAudio.

Niestety wielu producentów (większość nakłada po prostu koszulki z nadrukiem marki) kabli audiofilskich będzie się musiała zmierzyć z przykrą (dla nich) rzeczywistością, że w dobie Aliexpress idiotów będzie się dało zrobić z coraz mniejszej i mniejszej ilości ludzi....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mart2M

Kable z aliexpress nie mają konkurencji! 

W tych samych pieniądzach nie kupi się na rynku Europejskim kabli o takim brzmieniu jak od Chińczyka. 

Wykonanie, cena, brzmienie, bije na łeb na szyje te europejskie, amerykańskie kabelki itd 

• 2 tygodnie później...

Mamy też prawdziwy "Hi-End" na Aliexpress:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No o teraz oni oszukują?? To chęć zysku? Czy jak to chińczyk to oznacza że to uczciwa cena? A tylko w Polsce na półkach w salonach audio są zawyżone ceny kabli?

Czy któryś z kolegów testował jakieś kabelki lan z Ali? Na przykład taki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Ja mam kabel ethernet "ODIN". Jakość wykonania jest pierwszorzędna. W porównaniu do zwykłego kabla lan, wyraźnie wygładzone są wysokie tony - brak ostrości. Odnoszę wrażenie, że w moim systemie gra on wręcz ciut za ciemno, ale ja mam generalnie zbyt ciemny i ciepły system i muszę kablami rozjaśniać, żeby brzmiało dobrze. W zrównoważonym systemie będzie on więc pewnie idealny.

A swoją drogą to było dla mnie dość zaskakujące, bo sądziłem, że kabel ethernet nie będzie miał wpływu na dźwięk, a jednak ma.

Edytowane przez Mart2M
Godzinę temu, Mart2M napisał:

Ja mam kabel ethernet "ODIN".

Dzięki za opinię, ale ja pytam o kable chińskich marek, a nie o podróbki. Nawet nie to, żebym był taki prawilny, tylko najczęściej poza podobnym lub identycznym wyglądem sonicznie są bardzo słabe. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

11 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Czy któryś z kolegów testował jakieś kabelki lan z Ali? Na przykład taki?

Ukryta Zawartość

Prawidłowy przewód tej kategorii powinien wyglądać z grubsza tak

image.thumb.png.9932fa1359b97304e054d1a5a274a9a7.png

Temu z oferty przynajmniej blisko, jeśli pary przewodów są wzajemnie skręcone.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W dniu 30.08.2024 o 10:47, Bukaj napisał:

Kable z aliexpress nie mają konkurencji! 

W tych samych pieniądzach nie kupi się na rynku Europejskim kabli o takim brzmieniu jak od Chińczyka. 

Wykonanie, cena, brzmienie, bije na łeb na szyje te europejskie, amerykańskie kabelki itd 

Jak sie nie ma pieniedzy na zajebiscie brzmiace przewody, tak pisze o chinolach .

13 minut temu, quatross napisał:

Jak sie nie ma pieniedzy na zajebiscie brzmiace przewody, tak pisze o chinolach .

Po co wydawać fortunę jak w niskich pieniądzach te "Twoje chinole" zajebiscie zmieniają brzmienie?

Nie należę do kablosceptyków, nie jestem ignorantem w tej kwestii, ale wpływu kabla ethernet w swoim systemie ni cholery nie zauważyłem. Był zwykły czarny patchcord, zmieniłem na Cat7 czyli  ekranowany - folia aluminiowa i oplot z plecionki aluminiowo magnezowej, złocone wtyki itd. Taki przynajmniej opis ma ten kabel , nie jakiś skandalicznie, audiofilsko drogi, coś około 60zł.  Po prostu mam go dla higieny psychicznej, na pewno nie jest przecież gorzej niż z tym poprzednim za 10zł. Jak się bawić to się bawić, dawałem jeszcze dobre liniowe, niszkoszumowe zasilanie zarówno do switcha jak i routera - również nic ciekawego nie zauważyłem. Piszę to, bo po prostu chodzi o uczciwość. Co oczywiście nie zmienia faktu, że u innych ów wpływ może być widoczny, czy tam słyszalny. Tego absolutnie nie kwestionuję.

Edytowane przez Wito76
17 minut temu, Bukaj napisał:

Po co wydawać fortunę jak w niskich pieniądzach te "Twoje chinole" zajebiscie zmieniają brzmienie?

W czyim systemie?!

46 minut temu, quatross napisał:

W czyim systemie?!

Ogólnie. Nawet w nisko budżetowym. Po prostu opłaca się je kupować. 

Oczywiście jak ktoś nie chce niech nie kupuje, jego sprawa. Każdy robi to co uważa za najlepsze i tyle. 

• Pokaż nowe odpowiedzi