Skocz do zawartości
IGNORED

Kable z Aliexpress

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Dzięki za opinię, ale ja pytam o kable chińskich marek, a nie o podróbki. Nawet nie to, żebym był taki prawilny, tylko najczęściej poza podobnym lub identycznym wyglądem sonicznie są bardzo słabe. 

Pewnie Cię rozczaruję, ale "kable chińskich marek" to są często dokładnie te same kable tylko bez koszulki z nadrukiem np. "Nordost". Xangasane ma np. w swojej ofercie kabel IDENTYCZNY co w innych sklepach, tylko cena jest x2,5 wyższa. Zaznaczam, że jest to dokładnie ten sam kabel - ma identyczne wtyki i przewodnik.

Ja mam zupełnie inne doświadczenia co do "chińczyków" - podróbek. Te kable sonicznie starają się nawiązywać charakterem brzmienia do produktów podrabianych, ale zwykle są jednak wyraźnie gorsze. Biorąc jednak pod uwagę to, że są 20x tańsze, a często tylko "trochę" gorsze, są propozycją wprost rewelacyjną. Zwłaszcza, że podrabiane są modele z topowych serii. Gdybyśmy zrobili porównanie z niskimi bądź średnimi modelami z oferty zachodnich markowych producentów, mogłoby być ciekawie.

Podróbki podróbkom też nie są równe. Co do kabli "ODIN", należało kupować droższe wersje z wtykami "holo" a nie te za 120 zł. Więcej na ten temat pisali na forum head-fi.

Ten kabel to podróbka, ale ponoć wybitna:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bije ponoć dźwiękowo oryginalne modele Audioquesta. Dużo ludzi twierdzi zresztą, że kable pochodzą z tych samych linii produkcyjnych.

8 godzin temu, Wito76 napisał:

Nie należę do kablosceptyków, nie jestem ignorantem w tej kwestii, ale wpływu kabla ethernet w swoim systemie ni cholery nie zauważyłem. Był zwykły czarny patchcord, zmieniłem na Cat7 czyli  ekranowany - folia aluminiowa i oplot z plecionki aluminiowo magnezowej, złocone wtyki itd. Taki przynajmniej opis ma ten kabel , nie jakiś skandalicznie, audiofilsko drogi, coś około 60zł.  Po prostu mam go dla higieny psychicznej, na pewno nie jest przecież gorzej niż z tym poprzednim za 10zł. Jak się bawić to się bawić, dawałem jeszcze dobre liniowe, niszkoszumowe zasilanie zarówno do switcha jak i routera - również nic ciekawego nie zauważyłem. Piszę to, bo po prostu chodzi o uczciwość. Co oczywiście nie zmienia faktu, że u innych ów wpływ może być widoczny, czy tam słyszalny. Tego absolutnie nie kwestionuję.

Ja miałem najpierw patchcord cat 7 kategorii, taki najlepszy z tych dostępnych w sklepie komputerowym. Po zmianie na "chinola" wysokie straciły ostrość, która czasem się pojawiała na kablu "zwykłym". Zmiany nie były jakieś kolosalne, dużo mniejsze niż przy sieciówkach, IC czy głośnikowych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mart2M
26 minut temu, Mart2M napisał:

Dużo ludzi twierdzi zresztą, że kable pochodzą z tych samych linii produkcyjnych.

Te kable sonicznie starają się nawiązywać charakterem brzmienia do produktów podrabianych, ale zwykle są jednak wyraźnie gorsze.

Ten kabel to podróbka, ale ponoć wybitna:

Nie wiem skąd Ty czerpiesz takie informacje, poczta pantoflową? Starają się, ale im nie wychodzi. A te historie o tych samych liniach produkcyjnych słyszałem. To są teorie osób, które by chciały mieć oryginał, ale ich nie stać i wmawiają sobie i innym, że chińczyk im robi prezent.  Z resztą zeszliśmy z dyskusji na inny tor. Chętnie się dowiem jakie kable lan możesz polecić.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Czerpię ze źródeł następujących:

- forum "Audiogon",

- forum "Head-Fi",

- recenzje zamieszczone przez audiofili na YouTube i wypowiedzi zamieszczone w komentarzach.

Nie pamiętam jak się nazywał kanał, ale jeden polski audiofil (być może nasz Kolega) testuje sprzęty i zamieszcza swoje opinie i komentarze (po angielsku) na YouTube. Komentarze pod tymi filmami też bywają wartościowe.

Ja miałem oryginał AudioQuest Hurricane Source. Kupiony w Top Hi-Fi. Stać mnie było. Obecny "chińczyk" ATAudio bije go na głowę.

Edytowane przez Mart2M
15 minut temu, Mart2M napisał:

ATAudio bije go na głowę.

No to winszować. Paru znajomych na to ataaudio się rzuciło swego czasu i żaden już nie ma ani jednego. Ale jak Ci gra to super. Ja sobie już dałem spokój z tymi wynalazkami. Jesli dobrze pamiętam  to o Xangsane zielonym zasilającym też swego czasu pisałeś, że hi end za śmieszne pieniądze. Mam ten kabel i jest kiepski, nawet dzisiaj go z ciekawości wpiąłem do listwy i tak samo szybko odłączyłem. Jakby ktoś ten sławetny wełniany koc na kolumny zarzucił. 🙂

Firmę MPS z Tajwanu kojarzysz?

Edytowane przez staropolanka2000

To ciekawe. Miałem ten Xangasane i u mnie on z całą pewnością nie dawał efektu "koca". To był kabel u mnie wyraźnie "jasny", bardzo "wykontrastowany": dużo wysokich (ale bardzo dobrej jakości) i dużo basu (u mnie zbyt potężny). Miał problem z nasyceniem średnicy. Saksofony brzmiały chudo i dlatego go sprzedałem. Efekt "koca" za to miałem wyraźnie na oryginalnym LessLoss C-Mark. Góra zmatowiona jak na starych Cardasach, poza tym kabel wybitny.

Zanim doszedłem do tego ATAudio "przewaliłem" 6 innych "chińczyków". Te kable, pomimo że nie do końca się wpasowywały, były zwykle mimo wszystko ciekawe i ewidentną "wtopą" był tylko 1: stara wersja "Valhalli". Kabelek ten wyraźnie niszczył dynamikę. Za to "Valhalla 12-cores" była już super.

Dla mnie to była fajna zabawa, a straty przy odsprzedaży wynosiły od kilkunastu zł do kilku stówek. Wszyscy kupujący bez wyjątku byli zadowoleni. Nie było bólu, jak przy odsprzedaży oryginałów ze stratą po kilka tysięcy (gdybym zechciał więcej, kable te by się nie sprzedały, miałbym je do dzisiaj).

MPS niestety nie znam. 😞

Edytowane przez Mart2M
11 minut temu, Mart2M napisał:

MPS niestety nie znam.

Mi brakuje już tylko dwóch zasilających z 6, żeby mieć cały firmowy set. USB i HDMI też mam z MPS. Niestety nie mają kabla lan za rozsądne pieniądze, najtańszy w ich ofercie z miedzi grafenowej kosztuje 2 koła. Dlatego spytałem o jakąś alternatywę. Gdybym potrzebował jednego, to szarpnął bym się na jakiegoś Tiglona czy nawet tego MPSa, ale potrzebuje 3 sztuk.

Kup sobie kilka "chińczyków" (np. 3), które Ci się wydają fajne i mają dobre opinie. Zatrzymaj sobie najlepszy, a resztę sprzedaj na allegrolokalnie. Później możesz dokupić jeszcze 2 te najlepsze. Przynajmniej ja bym tak zrobił. W sumie też mnie korci, żeby sobie coś kupić i porównać z tym ethernet "ODIN", który mam. 😄

Edytowane przez Mart2M

Nie chce mi się w to bawić. 3 kable i każdy z innej parafii to już kompletnie bez sensu i loteria, niewiadomo który na co wpłynął. Może jeszcze ktoś rzuci jakąś propozycją.

45 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Nie chce mi się w to bawić. 3 kable i każdy z innej parafii to już kompletnie bez sensu i loteria, niewiadomo który na co wpłynął. Może jeszcze ktoś rzuci jakąś propozycją.

Za rozsądne pieniądze powiadasz? Może ten spasuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Bukaj napisał:

Za rozsądne pieniądze powiadasz? Może ten spasuje

Ukryta Zawartość

Dzięki, co możesz o tym kablu powiedzieć?

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

Dzięki, co możesz o tym kablu powiedzieć?

1. Kupiłbym go ze względu na to, że zrobiony jest z czystego srebra.

2. Jak zawsze dobra opinia ludzi na temat tej marki (zdarzają się wyjątki, wiadomo...)

No i trzeci punkt

3. Mam kabel USB tej marki i moim skromnym zdaniem powinien być 2x a może nawet 3x droższy od tego ile kosztuje.

Bardzo sobie chwalę za wykonanie, ogólnie za jakość wewnątrz i zewnątrz oraz śmiesznie niską cenę. 

20 minut temu, Bukaj napisał:

1. Kupiłbym go ze względu na to, że zrobiony jest z czystego srebra.

2. Jak zawsze dobra opinia ludzi na temat tej marki (zdarzają się wyjątki, wiadomo...)

No i trzeci punkt

3. Mam kabel USB tej marki i moim skromnym zdaniem powinien być 2x a może nawet 3x droższy od tego ile kosztuje.

Bardzo sobie chwalę za wykonanie, ogólnie za jakość wewnątrz i zewnątrz oraz śmiesznie niską cenę. 

dwie alternatywne propozycje

VIBORG producent o ugruntowanej pozycji rynkowej:

Ukryta Zawartość

i XANGSANE (pozycjonowany wyżej od Ataudio)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Generalna obserwacja dot. wszystkich przewodów z Chin i Tajwanu, to ta, że są one bardzo kruche i łamliwe.  Zarówno te z marketów do zastosowań elektrycznych, jak i te "audio". Nie wiem czy to wynika z procesów obróbki metali, czy też spowodowane jest jakimś zanieczyszczeniem (zawartością jakiegoś pierwiastka ). Nasza "rodzima" miedź i srebro pod tym względem to bajka.

Skoro chińskie wzmacniacze i głośniki, ogólnie elektronika to badziewie, to niby dlaczego kable miały by być dobre? 🙂

Co innego europejskie produkty wyprodukowane w Chinach... To inna sprawa 

23 godziny temu, OLES napisał:

Generalna obserwacja dot. wszystkich przewodów z Chin i Tajwanu, to ta, że są one bardzo kruche i łamliwe.  Zarówno te z marketów do zastosowań elektrycznych, jak i te "audio". Nie wiem czy to wynika z procesów obróbki metali, czy też spowodowane jest jakimś zanieczyszczeniem (zawartością jakiegoś pierwiastka ). Nasza "rodzima" miedź i srebro pod tym względem to bajka.

Ja bym nie zaryzykował kupna kabla zasilającego z Chin, gdzie normy nieistnieją, a kontrola jakości to loteria. Co jak taki kabelek został źle złożony i walnie?

W dniu 12.09.2024 o 08:55, OLES napisał:

Generalna obserwacja dot. wszystkich przewodów z Chin i Tajwanu, to ta, że są one bardzo kruche i łamliwe. 

Generalnie to skąd taka opinia ?

Podobne głupoty opowiadano kiedyś o chińskich marmurach

Konkurencja i stado naganiaczy ?

3 godziny temu, frank1 napisał:

Generalnie to skąd taka opinia ?

Podobne głupoty opowiadano kiedyś o chińskich marmurach

Konkurencja i stado naganiaczy ?

Chińskich zasilających (nie do audio) zarobiłem setki. Tych "audio", może kilkanaście. Stąd moje spostrzeżenie.  Oczywiście niepotrzebnie "generalizowałem", ale takie są moje doświadczenia.

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Ja bym nie zaryzykował kupna kabla zasilającego z Chin, gdzie normy nieistnieją, a kontrola jakości to loteria. Co jak taki kabelek został źle złożony i walnie?

Zobacz jakich producentów kable są w tzw. marketach budowlanych.

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Akurat kable (wszelakie) sa robione przez maszyny a nie ludzkie rece (jak nieraz przy manufacturach) wiec pod tym wzgledem to roznic sie nie beda od innych.
Co innego zarabianie wtykow ktore musi odbywac sie recznie.

A tak ogolnie co do Chinskich marek to ja tylko YYAudio akceptuje do budzetowych potrzeb.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

6 godzin temu, raiwan napisał:

Skoro chińskie wzmacniacze i głośniki, ogólnie elektronika to badziewie, to niby dlaczego kable miały by być dobre? 🙂

Co innego europejskie produkty wyprodukowane w Chinach... To inna sprawa 

Jakiej chińskiej elektroniki słuchałeś, że takie wnioski wysnuwasz? A takie marki jak Audio gd, Denafrips, Shanling, to też badziewie? Chiny to ogromny rynek, jest masa badziewia i całkiem sporo dobrych rzeczy.

Edytowane przez staropolanka2000

• 2 tygodnie później...

Zamówiłem z Ali kabelki XLR , koniecznie miały być bez dodatku srebra, bo mój zestaw gra trochę po jaśniejszej stronie i chciałem spróbować ciut złagodzić, czy osłodzić brzmienie o ile to możliwe.

Poprzednie kable były niby z srebra 4N i były około 300zł droższe od tych z miedzi OCC.

Te nowe to takie ATAUDIO:

Ukryta Zawartość

poprzednie to te :

Ukryta Zawartość

No i powiem, że jestem bardzo zadowolony, zaraz po podłączeniu nawet bez żadnego wygrzania odczuwam różnicę(to chyba nie autosugestia), dzwięk cały czas jest bardzo detaliczny i szczegółowy, ale jak by wybrzmienia trwały dłużej, i na tych krawędziach dźwięku jest jak by łagodniej, mniej ostro a o to mi chodziło.

Chyba muszę też rozejrzeć się jeszcze za dobrym kabelkiem usb też tylko z miedzi bez dodatku srebra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

5 godzin temu, treinerek napisał:

Zamówiłem z Ali kabelki XLR , koniecznie miały być bez dodatku srebra, bo mój zestaw gra trochę po jaśniejszej stronie i chciałem spróbować ciut złagodzić, czy osłodzić brzmienie o ile to możliwe.

Poprzednie kable były niby z srebra 4N i były około 300zł droższe od tych z miedzi OCC.

Te nowe to takie ATAUDIO:

Ukryta Zawartość

poprzednie to te :

Ukryta Zawartość

No i powiem, że jestem bardzo zadowolony, zaraz po podłączeniu nawet bez żadnego wygrzania odczuwam różnicę(to chyba nie autosugestia), dzwięk cały czas jest bardzo detaliczny i szczegółowy, ale jak by wybrzmienia trwały dłużej, i na tych krawędziach dźwięku jest jak by łagodniej, mniej ostro a o to mi chodziło.

Chyba muszę też rozejrzeć się jeszcze za dobrym kabelkiem usb też tylko z miedzi bez dodatku srebra.

Kup do swojego zestawu niebieski kabel USB z miedzi, marki YYTCG. 

Daje ciepło, brzmi analogowo. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Bukaj napisał:

Kup do swojego zestawu niebieski kabel USB z miedzi, marki YYTCG. 

Daje ciepło, brzmi analogowo. 

Będę myślał ,na razie gram cały czas po analogu .

Zastanawiam się też nad tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

W dniu 11.09.2024 o 17:30, Mart2M napisał:

forum "Head-Fi",

Lubię to forum. Głównie słuchawkowcy ale oni przecież słyszą lepiej. 🙂 Generalnie opinie tam zamieszczane są warte uwagi.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 godzinę temu, treinerek napisał:

Będę myślał ,na razie gram cały czas po analogu .

Zastanawiam się też nad tym:

Ukryta Zawartość

Polecę Ci jeszcze nordost odin.

Ukryta Zawartość

Srebro , ale nie jest przesadnie ostry. Powiedziałbym, że brzmi łagodnie lecz szczegółowo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bukaj
2 minuty temu, Bukaj napisał:

Ukryta Zawartość

To będzie to czego szukasz

Dzięki, nie kupię już kabli ze srebra, lub jego domieszką.

Mam dość jasny system i chcę tylko kabelki z czystej miedzi.

Taki mam obecnie i chcę tylko i wyłącznie bez srebra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

28 minut temu, treinerek napisał:

Dzięki, nie kupię już kabli ze srebra, lub jego domieszką.

Mam dość jasny system i chcę tylko kabelki z czystej miedzi.

Taki mam obecnie i chcę tylko i wyłącznie bez srebra.

Ukryta Zawartość

Tak jak napisałem nordost jest łagodny 

Nie daje sybilantami. Poczytaj opinie na Ali może to Cię przekona a może i nie? Pozdro

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Bukaj napisał:

Ukryta Zawartość

Srebro , ale nie jest przesadnie ostry. Powiedziałbym, że brzmi łagodnie lecz szczegółowo

Ten Odin nie jest ze srebra, tylko ze stopu miedzi i srebra, gdzie zapewne większość stanowi jednak miedź. Odin w ogóle nie jest ostry, sieciówka jest wręcz kablem lekko "ciemnym". Jest on mimo to bardzo szczegółowy, o dużej klasie. Bas jest  duży, u mnie był zbyt duży (piszę o sieciówce). W jasnym systemie może to być jednak strzał w dziesiątkę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mart2M
  • Pokaż nowe odpowiedzi