Skocz do zawartości
IGNORED

Które kolumny są wykonane dobrze, a nie tak jak Focal?

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Na inne twoje pytania nie odpowiem bo po prostu nie będę prowadził z tobą dyskusji 

Bardzo dziwna wypowiedz. Jezeli sie z kims nie chce rozmawiac, to sie nie rozmawia a nie odpowiada tylko na wybrane pytania. 

Przestań mnie w końcu cytować idź sobie w inny kąt. Naprawdę nie mam ochoty na prowadzenie dyskusji z tobą.

I już na tego posta bym nie odpowiedział gdyby nie jedno bardzo ciekawe zdanie czy jestem obrońcą niektórych Marek.

Co za typ 🙂

Zabrania komus cytowac siebie, ale sam w najleprze cytuje to co mu pasuje.

Przepraszam, ale za kogo Pan sie uwaza?

To ciekawe bo to samo zostało mi powiedziane w temacie unitry. Gdzie zaznaczam wyraźnie sam pisałem że nie jestem zainteresowany ich produktami i nie uważam żeby były godne w swojej cenie ale taki hejt się wylał na te produkty i to od osób które kompletnie nie miały z nimi do czynienia że postanowiłem być w opozycji dla balansu

Nie jestes zainteresowany ich produktami, uwazasz cene za zbyt wygorowana, ale dla balansu zaczales atakowac tych, ktorzy mieli tez negatywna opinie?

Nie spotkalem sie z takim przypadkiem jeszcze.

Czyli gdyby Niemcy najechali na Polske, to oczywiscie walczylbys przeciwko Niemcom, ale gdyby Niemcy zaczeli dostawac lomot, to przeszedlbys na ich strone bo zrobilo by Ci sie ich szkoda. Tak?

No ladnie 🙂

3 godziny temu, BlueDot napisał:

Zaraz pojawi sie ktos, kto takie posiada i powie ze to hejt 😉

Miałem je przez 5 lat i kiedyś dotknąłem boku obudowy, kiedy grały między innymi bas (a nie słucham "dyskotekowo-głośno")  i ta obudowa odczuwalnie drgała. Miałem też Nubert NuPro A300 i tutaj obudowa tak nie drgała. Także metoda prymitywna, ale skuteczna w określeniu, czy zastosowany MDF (lub inny materiał) jest wystarczająco gruby/wytrzymały/sztywny, czy nie 😉 

10 minut temu, Kyle napisał:

Miałem je przez 5 lat i kiedyś dotknąłem boku obudowy, kiedy grały między innymi bas (a nie słucham "dyskotekowo-głośno")  i ta obudowa odczuwalnie drgała. Miałem też Nubert NuPro A300 i tutaj obudowa tak nie drgała. Także metoda prymitywna, ale skuteczna w określeniu, czy zastosowany MDF (lub inny materiał) jest wystarczająco gruby/wytrzymały/sztywny, czy nie 😉 

W Fyne F502 i F502SP obudowa podczas odtwarzania basu, szczegolnie przy wiekrzych poziomach glosnosni drga tak, ze zastanawiam sie czy ona przy tym nie wydaje dzwiekow, bo w sumie pracuje jak membrana. Takie zjawiska powinne byc chyba eliminowane. Kto wie, moze to wlasnie przez to tak silne podbicie w okolicach 100Hz. Jest naprawde mocne a na dodatek bas w tym zakresie jest bardzo nieprzyjemny, twardy, kartonowy, suchy, meczacy i niepasujacy do reszty pasma, szczegolnie biorac pod uwage to ze najwyzsze tony sa nieproporcjonalnie ciszej. W F502 cos takiego jak rozdzielczosc, czy selektywnosc wysokich tonow nie istnieje i do tego siny, buczacy bas.

Rozumiem ze kazdy ma inny gust/smak, ale tego na serio ciezko sie slucha.

Bez DSP nie podchodz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W Fyne F502 i F502SP obudowa podczas odtwarzania basu, szczegolnie przy wiekrzych poziomach glosnosni drga tak, ze zastanawiam sie czy ona przy tym nie wydaje dzwiekow, bo w sumie pracuje jak membrana. Takie zjawiska powinne byc chyba eliminowane. Kto wie, moze to wlasnie przez to tak silne podbicie w okolicach 100Hz. Jest naprawde mocne a na dodatek bas w tym zakresie jest bardzo nieprzyjemny, twardy, kartonowy, suchy, meczacy i niepasujacy do reszty pasma, szczegolnie biorac pod uwage to ze najwyzsze tony sa nieproporcjonalnie ciszej. W F502 cos takiego jak rozdzielczosc, czy selektywnosc wysokich tonow nie istnieje i do tego siny, buczacy bas.
Bez DSP nie podchodz.

Ukryta Zawartość

Jako byłemu właścicielowi F502SP nie pozostaje nic innego jak się zgodzić. W swoim wątku opisałem z czym się zmagałem. Nie powiem, dzięki temu opanowałem robienie pomiarów, tworzenie filtrów itp itd., pojawiły się ustroje akustyczne.
Ale fakt, to były 2 lata ciągłej walki z niskimi częstotliwościami, na co lekarstwem okazała się sprzedaż.

Sent from hell using Tapatalk

Ukryta Zawartość

Tak wyglada ich pasmo przenoszenia 🤭

No moim zdaniem producent w pewien sposob sobie kpi z klienta i ma wykukane na to co on sobie mysli.

Wielcy inzynierowie z Tannoya wypuszczaja taki bubel na rynek 🤣

@BlueDot

Hmm...jestem 60. latkiem i może już przygłuchy jestem, ale jakoś nie podzielam Twoich wrażeń. Choć przyznam, że w nowych egzemplarzach bas faktycznie jest lekko rozdmuchany. Ale dzisiaj te głośniki  chyba się już odpowiednio ułożyły, bo grają muzykalnie i przyjemnie. Pokój 32m2, w mniejszych może być problem z basem, o czym piszą periodyki testujace, ale od tego są F501. Co do góry pasma, potwierdzam, jest troszkę ciemnawo vs np. Bowers, ale z wiekiem spada zapotrzebowanie na wysokie tony. 

Jak to mówią,  de'gustibus 😉

Edytowane przez StachMuszel
1 minutę temu, nurni napisał:

Jako byłemu właścicielowi F502SP nie pozostaje nic innego jak się zgodzić. W swoim wątku opisałem z czym się zmagałem. Nie powiem, dzięki temu opanowałem robienie pomiarów, tworzenie filtrów itp itd., pojawiły się ustroje akustyczne.
Ale fakt, to były 2 lata ciągłej walki z niskimi częstotliwościami, na co lekarstwem okazała się ich sprzedaż.

Ja wytrzymalem dwa miesiace i poszly w swiat 🙂

I ja tez dzieki nim w miare opanowalem Dirac.

12 minut temu, BlueDot napisał:

Bez DSP nie podchodz.

Ukryta Zawartość

Jak tam tak drgała obudowa, to mogło siać nieźle THD, a tego już DSP nie usunie.

Ukryta Zawartość

7 minut temu, StachMuszel napisał:

Pokój 32m2, w mniejszych może być problem z basem

To, czy to bedzie 30m2 czy 20m2 nie zmienia tego ze to podbicie zawsze bedzie, bo tak juz inzynier z Tannoy zadecydowal. Co nim kierowalo? Nie wiem. 

7 minut temu, Kyle napisał:

Jak tam tak drgała obudowa, to mogło siać nieźle THD, a tego już DSP nie usunie.

Bardzo mozliwe. Niestety nie umiem mierzyc takich znieksztalcen.

Wiec nie moge potwierdzic ze wystepowaly.

12 minut temu, BlueDot napisał:

To, czy to bedzie 30m2 czy 20m2 nie zmienia tego ze to podbicie zawsze bedzie, bo tak juz inzynier z Tannoy zadecydowal. Co nim kierowalo? Nie wiem. 

Zgoda, będzie. Ale w większej przestrzeni to podbicie będzie mniej słyszalne, bo fala rozpłynie się po większej kubaturze. Nie wiem, ale czasami jak słucham starszych nagrań, np. Rush "Moving Pictures" czy podobne z tamtego okresu, to nawet mam ochotę sięgnąć do regulatora barwy i lekko podbić dolny zakres.

W dniu 13.01.2025 o 10:01, BlueDot napisał:

Mam duzo mniejsze glosniki innej firmy ktore waza duzo wiecej.

No tak, ale masa czego jest istotna?

Na AVS 24 (w pokoju 106) były głośniki Audaxa HM13012, ale mocno zmienione w zestawach Linea Audio Mystique, z dodatkowym magnesem na zamówienie tej poznańskiej manufaktury.

Nie ukrywam, fajne.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

4 minuty temu, StachMuszel napisał:

Zgoda, będzie. Ale w większej przestrzeni to podbicie będzie mniej słyszalne, bo fala rozpłynie po większej kubaturze.

Zanim sie rozplynie, najpierw dotrze do Twoich uszu.

2 minuty temu, xetras napisał:

No tak, ale masa czego jest istotna?

Mialem na mysli jakosc obudowy. Wiadomo ze grubosc plyty, ilosc i jakosc wzmocnien wewnetrznych maja wplyw na jakosc obudowy.

Jezeli chodzi o przetworniki, to magnes i material z jakiego jest wykonany kosz. Wiekszy magnes to wieksza masa i chyba lepsza kontrola glosnika.

7 minut temu, BlueDot napisał:

Zanim sie rozplynie, najpierw dotrze do Twoich uszu.

Skoro kubatura większa, to wpierw się rozpłynie, a później dotrze do moich uszu. Tak podpowiada logika.

Ale ok, niech będzie po Twojemu, "inżynierowie z Tannoya" to nowicjusze, nie do końca panują nad swoimi projektami 😉 Powinni wpierw poczytać audiostereo.pl 😉

4 minuty temu, StachMuszel napisał:

Skoro kubatura większa, to wpierw się rozpłynie, a później dotrze do moich uszu. Tak podpowiada logika.

Dziwna ta Twoja logika 🙂

Po mojemu, to dzwiek plynie z zrodla prosto do Twojego ucha, bo ma najblizej.

Czy myslisz ze najpierw rozplywa sie po pomieszczeniu w jakis magiczny sposob omijajac Ciebie a potem stwierdza ze czas na to zeby dotrzec do Staszka uszu? 🙂

Gdyby tak bylo, nie moglbys lokalizowac zrodla dzwieku 🙂

10 minut temu, StachMuszel napisał:

"inżynierowie z Tannoya" to nowicjusze, nie do końca panują nad swoimi projektami

Wykresy tylko to potwierdzaja 🙂

Zgoda, będzie. Ale w większej przestrzeni to podbicie będzie mniej słyszalne, bo fala rozpłynie się po większej kubaturze. Nie wiem, ale czasami jak słucham starszych nagrań, np. Rush "Moving Pictures" czy podobne z tamtego okresu, to nawet mam ochotę sięgnąć do regulatora barwy i lekko podbić dolny zakres.

Mimo walki z niskim zakresem w F502SP, u mnie też bywały utwory brzmiące "chudo".
Recepta? Niestety, ale zmiana kolumn.

U mnie F500SP mają wyraźniej więcej basu niż KEF LS50Meta.

Wysokie modele Fyne Audio na AVS grały zjawiskowo.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

U mnie F500SP mają wyraźniej więcej basu niż KEF LS50Meta.
Wysokie modele Fyne Audio na AVS grały zjawiskowo.
Wiem, że będziesz bronił Fyne, ale uwierz że przynajmniej w przypadku F502SP, w starciu z innymi kolumnami określenie ich "zjawiskowymi" zakrawa na żart.
Właśnie słucham 3 drożnych kolumn, z 2x20cm na basie i nie doświadczam żadnego z problemów, które miałem z Fyne (to samo pomieszczenie, to samo ustawienie). Jeśli chodzi o prezentację dźwięku, to jest już deklasacja, a też konstrukcja koaksjalna.

3 minuty temu, nurni napisał:

Jeśli chodzi o prezentację dźwięku, to jest już deklasacja, a też konstrukcja koaksjalna.

Jakie to kolumny ?

4 minuty temu, nurni napisał:

Wiem, że będziesz bronił Fyne, ale uwierz że przynajmniej w przypadku F502SP, w starciu z innymi kolumnami określenie ich "zjawiskowymi" zakrawa na żart.

Pisałem o wysokich modelach ... serii Vintage i F1

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 godzin temu, Ma_cieQ napisał:

@Piotr Sonido bo brat Docika stwierdził że braciszek bredzi i najlepiej by sam się "puknął" w bańkę a nie jego paczki 😁

No dziwna akcja. 

19 godzin temu, J4Z napisał:

A czołg widzisz? 😉

Zależy o której włączę jakieś informacje wieczorne przeważnie zawsze pokazują jakieś urywki z Ukrainy więc wtedy widzę. 

6 godzin temu, BlueDot napisał:

Opinie! Dla Ciebie negatywna opinia do ktorej wyrazenia kazdy ma prawo to hejt.

To jest zacofanie i brak szacunku dla odmiennych pogladow.

Jest olbrzymia różnica między negatywną opinią która jest podparta nawet własną ale jest podparta jakimiś spostrzeżeniami doświadczeniami No jakimś większym opisem a jest różnica między hejtem który właśnie ty W pierwszym poście napisałeś że ten produkt jest G. To jest bardzo duża różnica. 

5 godzin temu, Sweetepete napisał:

Bardzo dziwna wypowiedz. Jezeli sie z kims nie chce rozmawiac, to sie nie rozmawia a nie odpowiada tylko na wybrane pytania. 

No i nie będę. Dziękuję.

5 godzin temu, Sweetepete napisał:

Nie jestes zainteresowany ich produktami, uwazasz cene za zbyt wygorowana, ale dla balansu zaczales atakowac tych, ktorzy mieli tez negatywna opinie?

Nie spotkalem sie z takim przypadkiem jeszcze.

Czyli gdyby Niemcy najechali na Polske, to oczywiscie walczylbys przeciwko Niemcom, ale gdyby Niemcy zaczeli dostawac lomot, to przeszedlbys na ich strone bo zrobilo by Ci sie ich szkoda. Tak?

No ladnie 🙂

Nie zacząłem atakować nikogo kolego weź prześledź temat od początku weź poznaj osoby które cytujesz i wyrażaj opinię kiedy nas poznasz. Wydaje się że na forum jesteś nowy. Nie znasz obrazu i kontekstu.

Natomiast zgadzam się że to jest moment w którym trzeba zakończyć konwersacje 

Jaki że chce się dzisiaj położyć bez myślenia o forum dopisze.

Wasze zdanie jest waszym o danym produkcie. Ale jak widać jest szereg osób które jak widać lubią ten produkt więc warto się pogodzić 

Przypominam że temat które produkty są wykonane dobrze a nie jak focal a nie gorzej 🙂

Dla mnie gorszym produktem jest dali opticon tu zdaje się producent też zrobił sobie żart z tym brakiem średnicy 

17372081214615472745191478091860.jpg.b82ec75e4a9650047e1e390378ae25f7.jpg

Tu kilka ciekawych pomiarów. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

48 minut temu, nurni napisał:

MoFi Sourcepoint 888.

Zacne głośniki. Nie zaprzeczę, że mogą być lepsze od F502SP. 

42 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

weź poznaj osoby które cytujesz i wyrażaj opinię kiedy nas poznasz. Wydaje się że na forum jesteś nowy. Nie znasz obrazu i kontekstu.

Ty tez powinienes to zrobic zanim zaczniesz o kims pisac a nawet nie sprawdziles ile lat sweetepete jest uczestnikiem forum.

Nieladnie!

47 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jaki że chce się dzisiaj położyć bez myślenia o forum dopisze.

Wasze zdanie jest waszym o danym produkcie. Ale jak widać jest szereg osób które jak widać lubią ten produkt więc warto się pogodzić 

To zart?

Kurcze, nie wiem co o tym myslec.

A co napisałem:)

"Wydaje się" a nie że jest.

Wydźwięk tego jest jednak zgoła odmienny panie kolego. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

49 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Przypominam że temat które produkty są wykonane dobrze a nie jak focal a nie gorzej 🙂

Dla mnie gorszym produktem jest dali opticon tu zdaje się producent też zrobił sobie żart z tym brakiem średnicy 

Najpierw pisze ze temat jest o kolumnach dobrze wykonanych a nie jak Focal a nie gorzej, nastepnie 3 linijki nizej stwierdza ze gorsze sa Dali 🤣

Dobre 🙂

Teraz, BlueDot napisał:

Najpierw pisze ze temat jest o kolumnach dobrze wykonanych a nie jak Focal a nie gorzej, nastepnie 3 linijki nizej stwierdza ze gorsze sa Dali 🤣

Dobre 🙂

Sam zacząłeś 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trzeba rozwinac cytat zeby zobaczyc o co chodzi 🙂

Teraz, Piotr Sonido napisał:

Sam zacząłeś

Ale Ty zaprzeczasz sam sobie w jednej wypowiedzi.

Kto z kim przystaje taki się staje. 

Chole.a

Dziękuję że to zauważyłeś muszę zatem podziękować ci za dalsze rozmowy.

55 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Dobra. Napisz teraz czy to juz jest hejt z Twojej strony, czy moze negatywna opinia?

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Dziękuję że to zauważyłeś muszę zatem podziękować ci za dalsze rozmowy.

Przemysl to. One moga Ci pomoc.

🤣

• Pokaż nowe odpowiedzi