Skocz do zawartości
IGNORED

MF 5si/6si vs Caspian M2 do Focal Aria 926?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, mobilwarsztat napisał:

Mam Arie 926 i jest bardzo dużo basu, więc nie wiem co to za farmazony. Mam pomieszczenie 25m2 i na 3m wysoko.

Ale ja nie mówię o ilości basu, tylko jego jakości. Powinien być taki, jak w naturze, raz bardzo niski i dominujący, raz wyższy i szybszy. Z tych współczesnych wąskich kolumienek tego nie da się zrobić. Obejrzyj sobie na jutubie jak grają Klipsch Klipschorn albo  Heritage Jubilee. Oczywiście to nie jest prawdziwy odsłuch, ale słychać, jaka potęgę ma ten bas. Jest go za dużo? No nie. Co do małych kolumienek muszę przyznać, że lekko popuściłem jak posłuchałem audio physic classic 12. Nie spodziewałem się, że z takich ołówków da się uzyskać taką potęgę brzmienia, ale to wyjątek. Aria 926 wypada tu tak sobie. Może lepiej niż przeciętnie, bo np. bowersy 603, które z głupoty kiedyś kupiłem to był naprawdę dramat. Ale nie mówmy, że ta podstawa basowa jest jakaś wybitna. Ot, jakiś bas się pojawia i tyle. Ja myślę powoli o subie, bo czasem trafi się jakieś nagranie, gdzie wiem, że powinno być mocne zejście, albo uderzenie basu, a z arii jest jakieś popierdywanie. I trochę mnie to wkurza.

Słyszałem arie u siebie i w pomieszczeniach odsłuchowych już nie powiem gdzie bo to było w dwóch salonach i było basu ogrom a różnym zakresie. Basu to nie mają Elaci bo mają jakieś zjebane głośniczki 13cm a bas jest twardy i brzmi jakby szpadlem w deskę uderzać. Też każdy ma jakieś swoje wymagania, ja tam nie wiem nie znam się ale mi się podoba i jest go bardzo dużo. Może poprostu jakieś gówniane pomieszczenie osłuchowe masz.Kwestia gustu, miałem kefy q950 na próbach i też basu nie było nie wiadomo ile mimo tego że 20cm głośniki z tym że to te śmieszne membrany bierne.

14 godzin temu, radark napisał:

Mam pomieszczenie 25m i zawsze jak miałem/wypożyczałem kolumny z głośnikami basowymi 20cm to basu było za dużo, był na pierwszym planie i przykrywał pozostałe pasma. Takie głośniki wyłącznie do pomieszczeń powyżej takiego metrażu.

Co to za farmazon?

Sluchales kiedys Heresy? Tam jest 12" na basie a bas cienki jak mysi sik.

W dniu 14.02.2024 o 19:36, mobilwarsztat napisał:

Po przesłuchaniu k3 i atolla i namowie jednego z forumowiczów kupiłem nada c375bee i jestem zadowolony kupiłem nówkę powystawową koszt 1/3 wymienionych wzmacniaczy. Detalu jest dużo, dynamiki, gra bardziej równym, ciemniejszym i cieplejszym dzwiekiem jak cxa81 A mimo wszystko góra i srodek jest dużo bardziej obszerna.

Ja bym nie łączył C375BEEE z Ariami.

Arie mają swoją specyfikę grania. Te lniane membrany mają bardzo ciekawą czystość i wyrazistość ale wraz z tym tweeterem grają nieco przygaszonym brzmieniem tak jak C375BEE.

Lepszy a podobny do 375BEE jest M6i ale tam tez trafa lubią burczeć jak w Atollach.

No i źródło, z Wiim Pro Plus co by nie podłączył to będzie tanio grało i od tego bym zaczął.

Kwestia gustu akustyki i przede wszystkim pieniądzy, dałem za nówkę 2700 więc śmieszna cena, atoll to koszt razy 3 albo 4 zależy jaki, a dwa że atoll lubi jakąś komedie odwalić typu wywalenie korków, przebicia. Ja bym powiedział, że nad uspokoił, tweeter i nie ma tego jazgotu, ale detalu jest dużo więcej niż na cx. Z wiimem masz rację , przydałoby coś lepszego, ale narazie musi być. 

Godzinę temu, muda44 napisał:

No i źródło, z Wiim Pro Plus co by nie podłączył to będzie tanio grało i od tego bym zaczął.

Bo jest tani i marża niska? Tam jest DAC z SINAD 114, wątpię czy w ślepym teście usłyszysz różnicę z czymkolwiek lepszym.

Godzinę temu, mobilwarsztat napisał:

Kwestia gustu akustyki i przede wszystkim pieniądzy, dałem za nówkę 2700 więc śmieszna cena, atoll to koszt razy 3 albo 4 zależy jaki, a dwa że atoll lubi jakąś komedie odwalić typu wywalenie korków, przebicia. Ja bym powiedział, że nad uspokoił, tweeter i nie ma tego jazgotu, ale detalu jest dużo więcej niż na cx. Z wiimem masz rację , przydałoby coś lepszego, ale narazie musi być. 

Góra Arii nie jest jazgotliwa ale taka może być jak taką poda źródło i przez źle dobrane kable. 

Czasami za o koło 1400 da się kupić Yamahę NP-S303, niewiele dopłacisz a będzie lepiej. 

37 minut temu, 9156655 napisał:

Bo jest tani i marża niska? Tam jest DAC z SINAD 114, wątpię czy w ślepym teście usłyszysz różnicę z czymkolwiek lepszym.

To nie jest kwestia wiary  😉

23 minuty temu, muda44 napisał:

Góra Arii nie jest jazgotliwa

Jest jak cholera ... 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

17 minut temu, Piopio napisał:

Jest jak cholera ... 

Moje 948 grały z różną dobrą elektroniką i nigdy jazgotu nie było. 938 kolegi to samo. 

22 minuty temu, muda44 napisał:

Moje 948 grały z różną dobrą elektroniką i nigdy jazgotu nie było. 938 kolegi to samo. 

A to zabawne bo większość słyszy tą ostrą górę a Ariach ... 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

A to zabawne bo większość słyszy tą ostrą górę a Ariach ... 

Górę mają wyraźną, dźwięczną ale nie ostrą. Jak zepną z czymś grającym ostro, sucho, technicznie to będzie jazgot.

10 godzin temu, muda44 napisał:

No i źródło, z Wiim Pro Plus co by nie podłączył to będzie tanio grało i od tego bym zaczął

Wiim bedzie gral tanio bo jest tani, ale Aria nie bedzie grala tanio bo jrst tania bo Ty ja masz a na dodatek juz w niej grzebales.

Podlacz Wiima pod dobrego DACa to sie zdziwisz a Aria to juz nic nie pomoze. Wykladanie scianek mata bitumiczna przypomina mi troche budowanie suba samochodowego tanim kosztem.

no rzeczywiście normalny poziom wysokich🤣

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

korektora ustawionego w V nie trzeba....

zajebiste kolumny dla ludzi z ubytkami słuchu

Ukryta Zawartość

W dniu 19.02.2024 o 19:29, BlueDot napisał:

Wiim bedzie gral tanio bo jest tani

I tak jest.

ale Aria nie bedzie grala tanio bo jrst tania

Czy kolumny za około 17000 są tanie, raczej nie.

ale Aria nie bedzie grala tanio bo jrst tania bo Ty ja masz a na dodatek juz w niej grzebales.

Mam a wcześniej miałem kilkadziesiąt par kolumn w tych samych warunkach. Od tanich do 55000zł i od prawie 2 lat te " grzebane " Arie grają mi tak dobrze że przez myśl mi nie przeszło żeby szukać innych.

Mnie to cieszy że można pogrzebać i mieć taniej coś dobrego.

Podlacz Wiima pod dobrego DACa to sie zdziwisz

Oczywiście, po co DAC do tego 😉

Wiim bedzie gral tanio bo jest tani, ale Aria nie bedzie grala tanio bo jrst tania bo Ty ja masz a na dodatek juz w niej grzebales.

Podlacz Wiima pod dobrego DACa to sie zdziwisz a Aria to juz nic nie pomoze. Wykladanie scianek mata bitumiczna przypomina mi troche budowanie suba samochodowego tanim kosztem.

Które Arie miałeś, z jakim sprzętem, kablami, konkrety poproszę.

Wykladanie scianek mata bitumiczna przypomina mi troche budowanie suba samochodowego tanim kosztem.

Koniecznie napisz do np firmy ProAc która od lat w swoich kolumnach stosuje maty bitumiczne.

Mat bitumicznych nie stosuje od lat bo od lat stosuję maty butylowe grubości 4mm powlekane folią alu a to jest dużo droższe ale i bardziej skuteczne w działaniu.

W dniu 19.02.2024 o 19:35, szpotek73 napisał:

no rzeczywiście normalny poziom wysokich🤣

Ukryta Zawartość

korektora ustawionego w V nie trzeba....

zajebiste kolumny dla ludzi z ubytkami słuchu

Poziom wysokich rośnie ale już poza materiałem muzycznym. W realu nie słychać dużej ilości góry, wręcz przeciwnie. Co do " V " i ilość basu to zależy od pomieszczenia, akustyki, ustawienia i gdybyś to rozumiał to być tego nie pisał...

Ukryta Zawartość

44 minuty temu, muda44 napisał:

Mam a wcześniej miałem kilkadziesiąt par kolumn w tych samych warunkach. Od tanich do 55000zł i od prawie 2 lat te " grzebane " Arie grają mi tak dobrze że przez myśl mi nie przeszło żeby szukać innych.

Mnie to cieszy że można pogrzebać i mieć taniej coś dobrego.

Tak tak. Oczywiscie.

45 minut temu, muda44 napisał:

Czy kolumny za około 17000 są tanie, raczej nie

Tanie jak barszcz a na dodatek nie warte tych pieniedzy.

Godzinę temu, muda44 napisał:

Poziom wysokich rośnie ale już poza materiałem muzycznym. W realu nie słychać dużej ilości góry, wręcz przeciwnie.

To chyba masz już osłabiony słuch ...

48 minut temu, BlueDot napisał:

Tanie jak barszcz a na dodatek nie warte tych pieniedzy.

Zadałem konkretne pytanie, Jakie Arie miałeś , jaka elektronika, jakie kable. Konkrety...

Jeżeli 17 000zł to dla Ciebie tanio to gratuluję zarobków.

23 minuty temu, Piopio napisał:

To chyba masz już osłabiony słuch ...

Chyba to już czas przestać Tobie odpowiadać...

Poziom wysokich rośnie ale już poza materiałem muzycznym

ta,od 4khz to jest poza materiałem muzycznym😀

W realu nie słychać dużej ilości góry, wręcz przeciwnie.

może tragedii nie ma jak w serii chorus,ale dla mnie za dużo,mam liniowe kolumny i słyszę różnicę na niekorzyść focali,szkoda bo głośniki focal ma dobre i słychać potencjał zepsuty komercyjnym strojeniem

Co do " V " i ilość basu to zależy od pomieszczenia, akustyki, ustawienia i gdybyś to rozumiał to być tego nie pisał...

to jest pomiar z A. Kisiela nie mój,jest robiony nearfield i łączony z resztą pasma przy krótkim bramkowaniu,właśnie po to,żeby wykluczyć wpływ pomieszczenia,w ariach jest typowe podbicie basu od 60do 100hz,daje to efektowny tłusty bas,nawet rozumiem dlaczego,kolumny się lepiej sprzedają🙂generalnie jeśli masz te kolumny i jesteś zadowolony to spoko,może masz przetłumione pomieszczenie i akurat wpasowały Ci się w akustykę,jest jeszcze sprawa wieku,niestety z wiekiem zapotrzebowanie na wysokie tony się zwiększa...

12 godzin temu, szpotek73 napisał:

może tragedii nie ma jak w serii chorus,ale dla mnie za dużo,mam liniowe kolumny i słyszę różnicę na niekorzyść focali,szkoda bo głośniki focal ma dobre i słychać potencjał zepsuty komercyjnym strojeniem

No właśnie, dla Ciebie. Czyli Twojego pomieszczenia, ustawienia, elektroniki itd

Te same kolumny które u Ciebie grają liniowo, obstawiam że u mnie by grały jak głośniki z telefonu. 

Każde pomieszczenie, ustawienie, elektronika itd są inne i o to chodzi żeby to razem dobrze złożyć.

Stare Focale mi nie leżały ale te lniane membrany dla mnie łączą pozytywne cechy innych głośników bo jest i detal, czystość, wyrazistość, szybkość , selektywność i ładna barwa.

21 minutes ago, muda44 said:

obstawiam że u mnie by grały jak głośniki z telefonu

Aż tak?

To wspaniałe masz pomieszczenie 😄

Dalej nie odpowiedziałeś czym mierzysz modyfikowane kolumny i. jakich warunkach to robisz.

Nie no jeśli nadal mówimy o focalu to słychać u nich ta zadziorna jasna i wręcz momentami ostra górę. 

Pamiętam że na audioshow ile razy byłem to te kolumny wypadały najmniej ciekawie. 

To połączenie dwa lata temu z mytek było wręcz tragiczne.

W dniu 22.02.2024 o 07:58, muda44 napisał:

Te same kolumny które u Ciebie grają liniowo, obstawiam że u mnie by grały jak głośniki z telefonu. 

Ukryta Zawartość

wo24p od sb acoustics w tandemie z tang bandem w3 raczej nie grają jak z telefonu🙂

Ukryta Zawartość

1 hour ago, szpotek73 said:

Ukryta Zawartość

wo24p od sb acoustics w tandemie z tang bandem w3 raczej nie grają jak z telefonu🙂

U Mudy - telefon 😄

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, szpotek73 napisał:

Ukryta Zawartość

To był żart z tym telefonem  😉

Nie chodziło mi o jakość ale skoro Twoje kolumny mają liniowe pasmo a moje ten bas podbity i u mnie basu jest tyle ile trzeba to Twoje u mnie tego basu by miały za mało. 

Ukryta Zawartość

6 minut temu, muda44 napisał:

u mnie basu jest tyle ile trzeba to Twoje u mnie tego basu by miały za mało

no pewnie tak,kiedyś byłem basolubem,teraz wolę bardziej zrównoważone brzmienie,moje kolumny grają w jakichś 70m2,ale to poddasze i trochę mniejsza kubatura,w pokoju dziennym już walą basem ,tam mam inne kolumny,ale... najważniejsze,że złapałeś króliczka i jesteś zadowolony..

Tu w kwestii basu z muda44 można się zgodzić. Jeśli ktoś z adaptacją akustyczną w paśmie basu nic nie robił, jest silnie uzależniony od modów pomieszczenia i charakterystyki kolumn. Należy jednak pamiętać, że przy optymalnym ustawieniu kolumn w pokoju jak i również samego miejsca odsłuchowego (tak samo ważne), to z liniowych kolumn da się znaleźć zagubiony bas.

Bardziej martwiące jest, jeśli przy takiej nadwyżce tonów wysokich jak zmierzył Kisiel w Ariach, komuś nie jest tych tonów za dużo i tutaj naprawdę można podejrzewać osobniczny ubytek słuchu w tym zakresie. Choćby to było  najbardziej tłumiące wysokie tony pomieszczenie w historii, to nie ma takiej fizycznej możliwości, by pochłonęło taką górkę wysokich tonów jak na wykresie Kisiela. Nadwyżka ta będzie uderzała w twarz drogą bezpośrednią, a każde ewentualne odbicie będzie jedynie nadwyżkę powiększać.  Sposobem na to mogłoby być nienaturalne odwrócenie kolumn od słuchaczy (wtedy mocno ucierpią efekty przestrzenne, scena i lokalizacja źródeł pozornych) lub/i słuchanie ich z dość dużej odległości (korzystając z efektu wygaszania fali wraz ze wzrostem odległości od generatora), ale to raczej nie w wielkościach pomieszczeń przeciętnych polskich mieszkań czy domów.

Nie miałem okazji Arii słuchać, ale po badaniu Kisiela zanosi się na jazgot z tych kolumn nieprzeciętny i tutaj zapewne przydaje się możliwość obniżenia poziomu tonów wysokich pokrętłem we wzmacniaczach, bo żeby pomieszczenie to korygowało, jak pisałem, należy zapomnieć.

Należy jednak pamiętać, że przy optymalnym ustawieniu kolumn w pokoju jak i również samego miejsca odsłuchowego (tak samo ważne), to z liniowych kolumn da się znaleźć zagubiony bas.

W to, ze przez optymalne ustawienie kolumn zawsze mozna znalezc zagubiony bas za bardzo nie wierze (wyprobowalem i przemierzylem systematycznie dziesiatki kombinacji i zawsze mialem dziury), ale reszta to „swieta prawda“
24 minuty temu, xajas napisał:

W to, ze przez optymalne ustawienie kolumn zawsze mozna znalezc zagubiony bas za bardzo nie wierze (wyprobowalem i przemierzylem systematycznie dziesiatki kombinacji i zawsze mialem dziury), ale reszta to „swieta prawda“

Zdarza się Tobie, po pytaniach o wymiary pomieszczenia, że podajesz użytkownikom najbardziej korzystną opcję ustawienia przestrzennego kolumn i miejsca odsłuchowego na podstawie symulacji pokoju z REW. Sam zauważasz jakie koszmarne ludzie potrafią mieć ustawienia wejściowe i jak wiele potrafi dać korzyści optymalne ustawienie przestrzenne i jak bardzo to zmienia brzmienie.

Odnaleźć zagubiony bas, miałem na myśli,  że bez wysiłku ustawieniami znajdzie się ten wycinek pasma, którego brakuje komuś w pozycji startowej. Niestety, bez walki z modami czy dodatkiem subów, przy innym ustawieniu osłabią/wzmocnią się inne wycinki pasma i teraz kwestia odnalezienia najmniejszego zła lub dopasowania do wycinka pasma basu, które użytkownik preferuje ponad inne. 😄

Co do mudy - jest jeszcze opcja, że nieświadomie kupił kolumny z "dłubniętymi" zwrotnicami i dlatego mu gra to bez jazgotu.

Edytowane przez pit80
12 godzin temu, szpotek73 napisał:

no pewnie tak,kiedyś byłem basolubem,teraz wolę bardziej zrównoważone brzmienie,moje kolumny grają w jakichś 70m2,ale to poddasze i trochę mniejsza kubatura,w pokoju dziennym już walą basem ,tam mam inne kolumny,ale... najważniejsze,że złapałeś króliczka i jesteś zadowolony..

Nie chodziło mi nigdy o nadmiar basu ale o jego jakość. Skalę, rozciągnięcie, zejście, zróżnicowanie, dynamikę i to teraz mam w stereo a w kinie bas wspomagają dwa suby Rel HT-1205 i na filmach czy koncertach to jest dopiero BAS 😉

11 godzin temu, pit80 napisał:

Tu w kwestii basu z muda44 można się zgodzić. Jeśli ktoś z adaptacją akustyczną w paśmie basu nic nie robił, jest silnie uzależniony od modów pomieszczenia i charakterystyki kolumn. Należy jednak pamiętać, że przy optymalnym ustawieniu kolumn w pokoju jak i również samego miejsca odsłuchowego (tak samo ważne), to z liniowych kolumn da się znaleźć zagubiony bas.

Bardziej martwiące jest, jeśli przy takiej nadwyżce tonów wysokich jak zmierzył Kisiel w Ariach, komuś nie jest tych tonów za dużo i tutaj naprawdę można podejrzewać osobniczny ubytek słuchu w tym zakresie. Choćby to było  najbardziej tłumiące wysokie tony pomieszczenie w historii, to nie ma takiej fizycznej możliwości, by pochłonęło taką górkę wysokich tonów jak na wykresie Kisiela. Nadwyżka ta będzie uderzała w twarz drogą bezpośrednią, a każde ewentualne odbicie będzie jedynie nadwyżkę powiększać.  Sposobem na to mogłoby być nienaturalne odwrócenie kolumn od słuchaczy (wtedy mocno ucierpią efekty przestrzenne, scena i lokalizacja źródeł pozornych) lub/i słuchanie ich z dość dużej odległości (korzystając z efektu wygaszania fali wraz ze wzrostem odległości od generatora), ale to raczej nie w wielkościach pomieszczeń przeciętnych polskich mieszkań czy domów.

Nie miałem okazji Arii słuchać, ale po badaniu Kisiela zanosi się na jazgot z tych kolumn nieprzeciętny i tutaj zapewne przydaje się możliwość obniżenia poziomu tonów wysokich pokrętłem we wzmacniaczach, bo żeby pomieszczenie to korygowało, jak pisałem, należy zapomnieć.

Zaraz wyjdzie że głuchy jestem 😀

No bez jaj Panowie. 

Te Arie mają tą górę wręcz przygłuszoną. Nie wiem co tam Kisiel zmierzył. Może jakaś stara ich wersja?

Miałem 948 oprócz swoich jeszcze do modyfikacji 2 pary i grały tak samo. Z Ariami 1:1 porównywałem np Aurory 1000 i te to się wręcz drą suchą górą w tych samych warunkach. Podpinałem też szukając kolumn na tył do KD Kefy Q950, 350, 150 i też miały więcej góry. 

Obok mieszka kolega który ściąga z Niemiec stare, kiedyś drogie i bardzo drogie kolumny i kiedy jest u mnie zawsze twierdzi że dla niego te Arie mają trochę za mało góry...

Edytowane przez muda44
  • Pokaż nowe odpowiedzi