Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer w kinie domowym 1 czy może 2.

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, ASURA napisał:

450kg/m3 to gdzie ta masywność o której pisałeś. Grusza poza tym jest krucha i miękka za tym nici z sztywności ścianek mimo że to sklejka

12godzin roboty poszło w kosmos ale skoro się łatwo obrabia…

Miejsca na ścianie w srocz a Ty na litrażu i zejściu basu oszczędzasz?

O wytłumieniu środka wełną, ect. koledzy Ci przypomnieli…

No nie...jakie 450kg/m3?

Fakt mój błąd ...się pospieszyłem i wkleiłem

zły odnośnik...Wklejony link to sklejka BUKOWA 

SKLEJKA Z GRUSZY ma 

inną wartość...mianowicie 

Ok 650kg/m3 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Także Kolego powstrzymaj swój zapał krytykowania.... i poświęć parę minut aby zapoznać sie z podanym materiałem.Poza tym nie oceniaj go  zdalnie i z nazwy .Ja z nim pracowałem i wiem co piszę.Jest sztywny i ciężki....I zapewniam! Paździeż i MDF się do niego chowa...

Co do zejścia...

Ja nie jestem basolubem.

Zejścia mi również nie brakuje a ta wyścióľka to  g...daje przy tym litrażu...

Chociaż mam jej napchane ok 2poduchy ma sub.

Ważny jest litraż i sztywna obudowa  oraz przetwornik.Mój to tani JBL....Gdyż była to forma eksperymentu. A i tak efekt przerósł  oczekiwania.Ale jak to się mówi trzeba coś robić... wkrótce nadejdą zmiany...😉.O tym w moim temacie za jakiś czas...

Ukryta Zawartość

20 minut temu, Gmow1977 napisał:

SKLEJKA Z GRUSZY ma 

Ok 650kg/m3 

Ja miałem w ogrodzie gruszę i dalej się upieram organoleptycznie że jest lżejsza (m3) od buka którym paliłem w piecu…

W pracowni mam sklejkę bukową której ciężar właściwy jest większy od 650kg/m3 za tym nie wiem co Ty w końcu nabyłeś?

28 minut temu, Gmow1977 napisał:

Ja nie jestem basolubem

Jeśli chodzi o bas podbity na 60-70Hz to ja też ale po co? Ci w takim razie 4 duże suby?

Sprawdziłem sklejka gruszkowa to Birnenschichtholz za tym co Ty mi podałeś???

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

7 godzin temu, Chloru napisał:

A za ok 11 kPLN kupisz 2x SB-3000 i zaoszczędzisz dużo swojego czasu. A jak ktoś nie ma pojęcia to kwestie serwisu i gwarancji też warto wziąć pod uwagę. Na 27 metrów w zupełności wystarczy, jeżeli tylko da się to dobrze ustawić.

Sorry ale nie kupie, jeden SB3000 kosztuje niecałe 7000zł a dwa to będzie prawie 14 000zł a to jest prawie 3 tys zł więcej od budzetu.

Tym bardziej gdybym miał te 14k to wolał bym dozbierać i kupić 16 Ultra który sam będzie lepszy od dwóch SB3000.

Choć ciekawe jest to SBA/DBA ale mnie interesuję czy muszę robić zabudowę Bawlle Wall aby je zamontować czy wystarczy je na kołkach przywiercić do gołej ściany,

Kolejne pytanie mam rozumie że kazdy sub DIY to głośnik pasywny napędzany zewnętrznym wzmacniaczem, czy można w te obudowy głośników na Suby wsadzić tam wzmacniacz i w ten sposób mam głośnik aktywny który bardziej przemawia do mnie niż pasywny.

Wolał bym te wzmacniacze wsadzić do tych skrzynek wraz z tym głośnikiem czy to jest możliwe?

Godzinę temu, Stary200 napisał:

W obudowie OZ nie musisz jej dawać… wszystko zależy dokładnie od objętości skrzynek itd… 

no nie tak do końca, filc i trochę wełny nie zaszkodzi.

7 minut temu, Andmatom napisał:

Tym bardziej gdybym miał te 14k to wolał bym dozbierać i kupić 16 Ultra który sam będzie lepszy od dwóch SB3000.

a jakieś podstawy takich twierdzeń ?

7 minut temu, Andmatom napisał:

Sorry ale nie kupie, jeden SB3000 kosztuje niecałe 7000zł a dwa to będzie prawie 14 000zł a to jest prawie 3 tys zł więcej od budzetu.

pb2000 pro , RP-1400SW

Edytowane przez fetek

Grusza raczej > buk,  niedawno wycinałem i paliłem 😉

Przynajmniej jeśli chodzi o wartość opałową, ale także i w zakupie drewna grusza jest droższa 😉

Tylko trzeba ciąć drzewo dalej na kawałki nie za długo po ścięciu (max miesiąc, może dwa) bo później robi się mega twarda. Próba cięcia piłą łańcuchową to porażka, tępi łańcuch ekspresowo. 

23 minuty temu, fetek napisał:

no nie tak do końca, filc i trochę wełny nie zaszkodzi.

a jakieś podstawy takich twierdzeń ?

masz jeszcze pb2000 pro , po co się upierasz przy SB3000 ?

Jeden większy nie będzie miał większej mocy nie zejdzie niżej od dwóch małych, a przecież o to chodzi w mocnym i dużym kinie.

Ponawiam pytanie

Choć ciekawe jest to SBA/DBA ale mnie interesuję czy muszę robić zabudowę Bawlle Wall aby je zamontować czy wystarczy je na kołkach przywiercić do gołej ściany,

Kolejne pytanie mam rozumie że kazdy sub DIY to głośnik pasywny napędzany zewnętrznym wzmacniaczem, czy można w te obudowy głośników na Suby wsadzić tam wzmacniacz i w ten sposób mam głośnik aktywny który bardziej przemawia do mnie niż pasywny.

Wolał bym te wzmacniacze wsadzić do tych skrzynek wraz z tym głośnikiem czy to jest możliwe?

Edytowane przez Andmatom

Pokój jest mały w dodatku typowy kwadrat więc 1 duży sub jeszcze będzie ok i miejsca dużo nie zabierze, ale już dla 2 małych mogło by tego miejsca zabraknąć, chodzi też głównie o estetykę.

Subwoofery aktywne do mnie bardziej przemawiają niż pasywne, dlatego pytam czy takie SBA na przedniej ścianie można zrobić z aktywnych subwooferów?

31 minut temu, Andmatom napisał:

można ale się to nie kalkuluje

hypex ewentualnie nasze

Ukryta Zawartość

31 minut temu, Andmatom napisał:

Jeden większy nie będzie miał większej mocy nie zejdzie niżej od dwóch małych, a przecież o to chodzi w mocnym i dużym kinie.

😅 dobra ja odpadam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
37 minutes ago, Andmatom said:

W kinie to chodzi o to, żebyś usłyszał i wybuch granatu i pierdnięcie tyranozaura. Z jednym subwooferem będzie albo to albo to. Nie ma praktycznie możliwości, żebyś z 1 subem nie miał jakiejś dużej dziury w paśmie między 20 a 80 Hz. Zejście i moc to sprawa drugorzędna. 

Za ~11k kupisz 2xSB-3000 ale jeżeli priorytetem jest kino to z powodzeniem 2 x PB-2000 spokojnie temat ogarną w takim poimeszczeniu. 

Apropos aktywny/pasywny.
W aktualnym kontekscie to roznicowanie jrst bez sensu.

Jedyna roznica to gdzie jest zabudowany wzmacniacz. Ale jego funkcja musi byc ta sama

Gdybym ja budowal dla siebie kino, to zmajstrowal bym 4 skrzynki na front i do tego jedna koncowke mocy

A na tyl tez 4 skrzynki i znowu jedna koncowka

De facto wystarczy jedna pozadna koncowka stereo

A te skrzynki moga byc w Racku albo powieszone na scianie.

Ja bym je zrobil, maksymalnie plaskie (na ile przetworniki pozwalaja), od ziemi do sufitu, przylegajace do sciany,

Ukryta Zawartość

a przetworniki umieszczone na wysokosci matrycy DBA

IMG_1547.thumb.jpg.355106311fcedad399b1971ebac6f2fb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Gmow1977 napisał:

No nie...jakie 450kg/m3?

Fakt mój błąd ...się pospieszyłem i wkleiłem

zły odnośnik...Wklejony link to sklejka BUKOWA 

SKLEJKA Z GRUSZY ma 

Ok 650kg/m3 

Tak tylko wtrącę że nie ma na rynku sklejki z drewna gruszy, 90% sklejek LIŚCIASTYCH to BRZOZA a 10% BUK. Grusza to zbyt rzadkie drewno by marnować je na sklejki. 

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Ok kupię 2 SB2000 lub 2x PB2000 druga sprawa czy w kinie spiszą się zamknięte konstrukcję czy musi być z portem bas reflex, słyszałem że do stereo nie nadają się otwarte a do kina zamknięte, choć nie ukrywam że PB ma dużo większe rozmiary i w moim pomieszczeniu lepiej dać bardziej kompaktowe.

Kolejna sprawa lokalizacja subów czy dwa pod ekranem, czy jeden z przodu a drugi z tyłu, czy 2 po bokach, czy 2 z tyłu, czy jeden z tyłu a drugi z boku, to dosyć ważne bo pokój umeblowany i nie chcę nic zmieniać.

4 minutes ago, Andmatom said:

Ok kupię 2 SB2000 lub 2x PB2000 druga sprawa czy w kinie spiszą się zamknięte konstrukcję czy musi być z portem bas reflex, słyszałem że do stereo nie nadają się otwarte a do kina zamknięte, choć nie ukrywam że PB ma dużo większe rozmiary i w moim pomieszczeniu lepiej dać bardziej kompaktowe.

Jak zamknięty do kina to jak największy i jak najmocniejszy. Przyjmij dla uproszczenia, że SB-3000 w kinie to mniej więcej jak PB-2000 itp.

5 minutes ago, Andmatom said:

olejna sprawa lokalizacja subów czy dwa pod ekranem, czy jeden z przodu a drugi z tyłu, czy 2 po bokach, czy 2 z tyłu, czy jeden z tyłu a drugi z boku, to dosyć ważne bo pokój umeblowany i nie chcę nic zmieniać.

Raczej nie dwa pod ekranem. Najlepiej po przekątnej albo vis-a-vis. Tak czy inaczej tutaj dużo zależy od pomieszczenia. Trzeba je ustawić i zmierzyć sobie REWem co wyszło i pokombinować. 

Gość

(Konto usunięte)

Czy to sub aktywny czy pasywny kabel i tak musi pójść więc co to zmienia? 

8 minut temu, Andmatom napisał:

Kolejna sprawa lokalizacja subów czy dwa pod ekranem, czy jeden z przodu a drugi z tyłu, czy 2 po bokach, czy 2 z tyłu, czy jeden z tyłu a drugi z boku, to dosyć ważne bo pokój umeblowany i nie chcę nic zmieniać.

Potwierdza się to co pisałem wcześniej, brak totalny wiedzy na temat kina to i z pasywnymi subami by sobie nie poradził…

Nikt wróżką nie jest, jak nie kupisz subów i samemu nie sprawdzisz to się nie dowiesz…

Ja odpadam z tego tematu👎

39 minutes ago, Stary200 said:

Czy to sub aktywny czy pasywny kabel i tak musi pójść więc co to zmienia? 

Przy subie z wbudowanym wzmacniaczem wystarczy zasilanie, kabla z amplitunera ciągnąć nie trzeba... 

1 godzinę temu, Chloru napisał:

W kinie to chodzi o to, żebyś usłyszał i wybuch granatu i pierdnięcie tyranozaura. Z jednym subwooferem będzie albo to albo to. Nie ma praktycznie możliwości, żebyś z 1 subem nie miał jakiejś dużej dziury w paśmie między 20 a 80 Hz. Zejście i moc to sprawa drugorzędna. 

Za ~11k kupisz 2xSB-3000 ale jeżeli priorytetem jest kino to z powodzeniem 2 x PB-2000 spokojnie temat ogarną w takim poimeszczeniu. 

Nie kupię za 11k dwóch SB3000 jeden to koszt 7000zł więc 2 to będzie prawie 14 000zł to zdecydowanie przewyższa założony budżet o całe 3000zł, lepszy jeden SB4000 za 11k.

Cena jednego SB3000 to 6900zł, czy znasz się na matematyce.

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Chloru napisał:

Przy subie z wbudowanym wzmacniaczem wystarczy zasilanie, kabla z amplitunera ciągnąć nie trzeba... 

Właśnie o to mi chodziło dlatego aktywny jest lepszy do mojego pokoju niż pasywne. Tylko prądowy a z sygnałowy to bezprzewodowo. Chociaż można i po kablu robią takie 10 czy nawet 12 metrowe sygnałowe kable RCA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Andmatom
25 minutes ago, Andmatom said:

Nie kupię za 11k dwóch SB3000

Jak nie chcesz to nie kupisz. Jak chcesz to znajdziesz sposób. 

25 minutes ago, Andmatom said:

Cena jednego SB3000 to 6900zł, czy znasz się na matematyce.

Znam się, umiem też obsłużyć telefon. 

2 minuty temu, Chloru napisał:

Jak nie chcesz to nie kupisz. Jak chcesz to znajdziesz sposób. 

Znam się, umiem też obsłużyć telefon. 

To dobrze też wiesz że kwota 14 000zł przewyższa 11 000zł o całe 3000zł. Pewnie dla co poniektórych różnica mała ale dla mnie nie do przeskoczenia.

Edytowane przez Andmatom
12 minutes ago, Andmatom said:

To dobrze też wiesz że kwota 14 000zł przewyższa 11 000zł o całe 3000zł. Pewnie dla co poniektórych różnica mała ale dla mnie nie do przeskoczenia.

I dobrze wiem za ile kupiłem swojego SVS SB-3000. Ale skoro wiesz lepiej to kup sobie co uważasz i na co Cię stać. 

Gość

(Konto usunięte)
35 minut temu, Chloru napisał:

I dobrze wiem za ile kupiłem swojego SVS SB-3000. Ale skoro wiesz lepiej to kup sobie co uważasz i na co Cię stać. 

W końcu przejrzałeś na oczy👏

1 godzinę temu, Andmatom napisał:

Właśnie o to mi chodziło dlatego aktywny jest lepszy do mojego pokoju niż pasywne. Tylko prądowy a z sygnałowy to bezprzewodowo. Chociaż można i po kablu robią takie 10 czy nawet 12 metrowe sygnałowe kable RCA.

aktywny sygnał + zasilanie, pasywny tylko sygnał i to tańszy kabel jak już szukasz oszczędności więc tak chyba nie w tą stronę.

2 godziny temu, Andmatom napisał:

z fusów jeszcze nie czytamy, może kiedyś....

Godzinę temu, Chloru napisał:

hmm ja swojego sb3000 bialego kupilem za 5500 ponad 2 lata temu ale teraz chyba ciezko by bylo znalesc w tej cenie, a szkoda bo chodzi za mna drugi

a dla czego nie tysiąc pięćset sto dziewięćset buferówsub se nie założyć.... tobydopierodawało w płuca... podoba mi się to słówko.... 🙂

pozdro

mam w upie

6 godzin temu, ASURA napisał:

Ja miałem w ogrodzie gruszę i dalej się upieram organoleptycznie że jest lżejsza (m3) od buka którym paliłem w piecu…

W pracowni mam sklejkę bukową której ciężar właściwy jest większy od 650kg/m3 za tym nie wiem co Ty w końcu nabyłeś?

Nie no wszystko pomieszałem...

Birnen z Birken 

Chodziło mi o BIRKENSPERHOLZ....

a to nie Grusza tylko brzoza ....Sorry😎 .

Jej gęstość to 650kg/m3

Jeśli chodzi o bas podbity na 60-70Hz to ja też ale po co? Ci w takim razie 4 duże suby?

Tu nie chodzi o podbijanie basu  tak aby wszystko drgało, tylko  o jego jakość...

Bas w systemie SBA polega na tym aby na frontowej ścianie umieścić odpowiednią ilość przetworników basowych ,tak aby  wytworzyć jednolitą falę, która równomiernie pobudzi pomieszczenie /przejdzie od frontu do tyłu i zostanie pochłonięta przez materiał absorbujący na tylnej ścianie.Ich ilość zależy od szerokości pomieszczenia.Przyjmuje się ,że im szerzej tym więcej przetworników.

Minimum to 2.

Ukryta Zawartość

W moim przypadku 1/4 szerokości i 1/4 wysokości.Jakość takiego basu jest inna .Choć nie ukrywam,że w dużej mierze zależy od przetworników.Im lepsze/droższe tym lepszy  bas, jest szybki zwarty i szybko wybrzmiewa, co ma ogromny wpływ na jego jakość i resztę pasma.

Na zachodzie większość kin domowych/salek kinowych jest wykonywana w tych systemach (SBA/DBA).Gdyż jest to sporo tańszy koszt niż kupienie  dobrych 2  subów.

Zresztą przetworniki stosowane w markowych subach też często wykorzystuje Sitz powodzeniem  w tych zabudowach....

Aby to zadziałało muszą być spełnione odpowiednie warunki w pomieszczeniu...Pisałem wyżej Link Wikipedia.

Ale na 1000% to działa.

5 godzin temu, donsalieri napisał:

Tak tylko wtrącę że nie ma na rynku sklejki z drewna gruszy, 90% sklejek LIŚCIASTYCH to BRZOZA a 10% BUK. Grusza to zbyt rzadkie drewno by marnować je na sklejki. 

Birnen ....Birken  Brzmi podobnie a jednak to dwa warunki drewna😎

Jeszcze raz przepraszam za pomyłkę😉

Chodziło oczywiście o sklejkę z brzozy...

Jej gęstość wynosi 650kg/m3

Screenshot_20240218-135547_SamsungInternet.thumb.jpg.37ce4522d2fcbc6c48447d976fdfe05d.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977

G prawda, oprocz zasilania potrzebujesz jeszcze conajmniej jeden LFE cinch z amplitunera

Czy ty w ogole wiesz jak wyglada i dziala aktywny/pasywny subwoofer?

G prawda, oprocz zasilania potrzebujesz jeszcze conalnniej jedenLFE cinch z amplitunera

Czy ty w ogole wiesz jak wyglada i dziala aktywny/pasywny subwoofer
Dobrze, że mój subwoofer z bezprzewodowym adapterem tego nie czyta bo by pękł ze śmiechu.
Gość

(Konto usunięte)

Można kupić 4 SB2000 https://avstore.pl/subwoofer-do-kina-domowego/svs-sb-2000-black-ash-subwoofer-aktywny.html i zastosować układ Weltiego wspominany tutaj na forum przez użytkownika @T

4 minuty temu, Chloru napisał:
5 minut temu, xajas napisał:

G prawda, oprocz zasilania potrzebujesz jeszcze conalnniej jedenLFE cinch z amplitunera

Czy ty w ogole wiesz jak wyglada i dziala aktywny/pasywny subwoofer

Dobrze, że mój subwoofer z bezprzewodowym adapterem tego nie czyta bo by pękł ze śmiechu.

Nie wszystkie subwoofery mają transmitery bezprzewodowe… 

I co z tego, że nie mają? Jak da się je podłączyć RCA do LFE to do każdego takiego subwoofera można dokupić adapter czy to SVS czy Klipsch. Pewnie są też inne. Eksperci się znaleźli...

• Pokaż nowe odpowiedzi