Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy wzmacniacz i odtwarzacz CD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Prosił bym o pomoc ewentualnie sugestie w mojej sytuacji.

Posiadam kolumny q acoustic 5040 które na dzień dzisiejszy grają razem z Yamaha as501 i Yamaha CD N 301. Od dłuższego czasu myślę nad wymianą tych dwóch ostatnich klocków na coś lepszego. Cenowo to myślę że tak do 10000 zł max jak coś tanszego było to nawet lepiej. Do tego myślę nad zakupem subwoofera RELTX7 gdyż czasami brakuje mi troszkę basu mimo że kolumny ładnie grają. Chciałem dodać że mieszkam w UK i za dużo wyboru tu nie ma. Ogólnie lubię brzmienie Yamahy ale wyższe ich modele to cenowo już duży skok np AS1200 a nie wiem też czy on nie był by za mocny pod moje kolumny i czy w ogóle miało by to sens...znalazłem też Denona PMA 1700NE z DCD 1700NE CD/SACD za 2000£....Marantz raczej odpada brzmieniowo.

Z góry dziękuję za sugestie i pomoc

Pozdrawiam 

Kuba

https://www.audiostereo.pl/topic/166445-nowy-wzmacniacz-i-odtwarzacz-cd/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wyglada na to ,ze to nie sa zle kolumienki 

Ukryta Zawartość

Moze sa tam jacys audiofile w okolicy sklonni pozyczyc sprzet chocby zeby zorientowac sie jaki kierunek poszukiwan wybrac? 

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, KubaBuba napisał:

Yamaha as501

To już jest dobry wzmacniacz i naprawdę nie ma powodu do zmiany. Miałem okazję go słyszeć z kilkoma modelami kolumn i żadne na niego ,,nie narzekały''. Tylko mając taki wzmak nie punktujesz na forach audio.

11 godzin temu, KubaBuba napisał:

Ogólnie lubię brzmienie Yamahy ale wyższe ich modele to cenowo już duży skok np AS1200 a nie wiem też czy on nie był by za mocny pod moje kolumny i czy w ogóle miało by to sens...

Skoro lubisz brzmienie Yamahy to jednak na twoim miejscu sprawdziłbym Yamahę. Nie musi być od razu AS1200, ale choćby AS701, a z nieco innej beczki RN800. Sprawdziłbym chociażby po to by się przekonać czy ta 501 jednak nie zostanie.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

14 hours ago, KubaBuba said:

Ummmm może nie mniejszy ...tylko mało taki sklepów hi fi..

Ciężko umówić się na odsłuch czegoś..

Richer sounds  ma wiekszosc klamotow jakie sa na rynku w twoim budżecie.

22 minuty temu, Ronaldo9 napisał:

Richer sounds  ma wiekszosc klamotow jakie sa na rynku w twoim budżecie.

Wszystkie trzy - ot i cały rynek hifi w UK, nawet wspomnianych tu modeli Yamaha brak.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

17 hours ago, KubaBuba said:

Witam

Prosił bym o pomoc ewentualnie sugestie w mojej sytuacji.

Posiadam kolumny q acoustic 5040 które na dzień dzisiejszy grają razem z Yamaha as501 i Yamaha CD N 301. Od dłuższego czasu myślę nad wymianą tych dwóch ostatnich klocków na coś lepszego. Cenowo to myślę że tak do 10000 zł max jak coś tanszego było to nawet lepiej. Do tego myślę nad zakupem subwoofera RELTX7 gdyż czasami brakuje mi troszkę basu mimo że kolumny ładnie grają. Chciałem dodać że mieszkam w UK i za dużo wyboru tu nie ma. Ogólnie lubię brzmienie Yamahy ale wyższe ich modele to cenowo już duży skok np AS1200 a nie wiem też czy on nie był by za mocny pod moje kolumny i czy w ogóle miało by to sens...znalazłem też Denona PMA 1700NE z DCD 1700NE CD/SACD za 2000£....Marantz raczej odpada brzmieniowo.

Z góry dziękuję za sugestie i pomoc

Pozdrawiam 

Kuba

Ukryta Zawartość

Screenshot_20240224_114211_eBay.jpg

38 minutes ago, szymon1977 said:

Wszystkie trzy - ot i cały rynek hifi w UK, nawet wspomnianych tu modeli Yamaha brak.

No coś w tym musi być ze 90% sklepów w UK nie ma amp.Yamahy, a av receiver ma każdy sklep. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem że szukasz CD ale jest dobra cena na arcam ,ewentualnie za 500 można kupić używkę mf m6 albo ex demo m3+CD-1500£.jest też audiolab omina .

Ukryta Zawartość

Screenshot_20240224_121703_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20240224_123227_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20240224_123104_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20240224_123349_eBay.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Misio38 napisał:

To już jest dobry wzmacniacz i naprawdę nie ma powodu do zmiany. Miałem okazję go słyszeć z kilkoma modelami kolumn i żadne na niego ,,nie narzekały''. Tylko mając taki wzmak nie punktujesz na forach audio.

Skoro lubisz brzmienie Yamahy to jednak na twoim miejscu sprawdziłbym Yamahę. Nie musi być od razu AS1200, ale choćby AS701, a z nieco innej beczki RN800. Sprawdziłbym chociażby po to by się przekonać czy ta 501 jednak nie zostanie.

AS701 to racz j nie ma sensu bo różnica jest tylko w mocy i to nie dużo a reszta taka sama jak 501.

Ja nie chcę punktować no forach tylko szukam pomocy w dobraniu sprzętu który się mieści w moim budżecie....lubię fajne granie ale to nie znaczy że mam zaraz niewiadomo ile wydawać..po prostu nie nazywam się super audiofilem ale wiem że za fajne nie duże pieniądze można sobie bardzo fajny system sprawić...jak ktoś może sobie pozwolić juz na coś naprawdę konkretnego i za duże pieniądze to super cieszę się no ale nie każdy ma taki budżet.

Streaming odpada nie moja bajka mam podłączony adapter bluetooth i mi to w zupełności starczy....a CD jest u mnie na pierwszym miejscu bo trochę się tych płyt uzbierało.

W sumie jest jeszcze jedna opcja...bo jak Misio38 wspomnial wcześniej ta moją Yamaha AS 501 zła nie jest i mógł bym ją zatrzymać razem z cd-kiem..i zastanawiam się tak na poważnie czy sprzedać 5040 i  zamienić tylko kolumny i ewentualnie dokupić subwoofera.

Wpadły mi w oko Dali Opticon 6 MK2 czy ktoś może coś więcej powiedzieć o nich bo naprawdę poważnie się zastanawiam nad nimi. Jak zagrają w.porownaniu to q acoustic 5040..?? Budżet na kolumny to jest w granicach 1500-1700£ max. Czy może polecacie coś innego w tej cenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Napisze ile pokój ma m², jakiej muzyki słuchasz, co Ci  w obecnym setupie pasuje a co chciałbyś zmienić... wtedy może ktoś Ci coś sensowego doradzi, bo bez tych informacji to zwykła loteria.

36 minut temu, Tokina napisał:

Daj spokój, A-S501 to zostaw,  ale tego CD-ka CD-N301 to wystaw tanio na OLX, tylko nie zapomnij podać linka 🙂

A jakiego CD-ka byś sugerował tak w granicach 400-600£

3 godziny temu, KubaBuba napisał:

..??

W Innym wątku pytasz o sub-a: nie chcę w błąd wprowadzić, ale podobno któreś z modeli Yamaha RN mają w systemie YPAO automatyczną synchronizację sub-a z kolumnami.

3 godziny temu, KubaBuba napisał:

W sumie jest jeszcze jedna opcja...bo jak Misio38 wspomnial wcześniej ta moją Yamaha AS 501 zła nie jest i mógł bym ją zatrzymać razem z cd-kiem..i zastanawiam się tak na poważnie czy sprzedać 5040 i  zamienić tylko kolumny i ewentualnie dokupić subwoofera.

Wpadły mi w oko Dali Opticon 6 MK2 czy ktoś może coś więcej powiedzieć o nich bo naprawdę poważnie się zastanawiam nad nimi. Jak zagrają w.porownaniu to q acoustic 5040..?? Budżet na kolumny to jest w granicach 1500-1700£ max. Czy może polecacie coś innego w tej cenie.

Ja bym Dali z Yamaha nie mieszal, no chyba ze lubisz bardzo jasne brzmienie. Lepiej by tu moim zdaniem Kef pasowal. R3 Meta i bedzie dobrze a wzmacniacz sobie za jakis czas zmienisz, bo warto do tych glosnikow kupic cos lepszego.

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Ja bym Dali z Yamaha nie mieszal, no chyba ze lubisz bardzo jasne brzmienie. Lepiej by tu moim zdaniem Kef pasowal. R3 Meta i bedzie dobrze a wzmacniacz sobie za jakis czas zmienisz, bo warto do tych glosnikow kupic cos lepszego.

A co sądzisz o tym komplecie Denona 1700 co wspomniałem w opisie? Będzie to lepiej grało...czy lepiej zostać przy Yamaha..

9 godzin temu, KubaBuba napisał:

A co sądzisz o tym komplecie Denona 1700 co wspomniałem w opisie? Będzie to lepiej grało...czy lepiej zostać przy Yamaha..

Jezeli chcesz uslyszec duza poprawe brzmienia to rozpocznij od wymiany glosnikow.

3 godziny temu, BlueDot napisał:

Jezeli chcesz uslyszec duza poprawe brzmienia to rozpocznij od wymiany glosnikow.

No tak tylko budżet jaki miał bym na kolumny to leży w granicach £1700 max więc poszaleć za bardzo nie mogę.

Tak jak pisałem 5040 źle nie grają tylko czasami coś mi w nich brakuje dlatego pomysł ze  subwoofer....a żeby już tak konkretnie usłyszeć różnice to musiał bym pewnie celować w coś znacznie powyżej £2000.

Tak naprawdę to 5040 mają z 8 miesięcy i do końca się nie dotarły jeszcze bo mało ogólnie na początku ich słuchałem ..myślę że mają może jakieś z 30 godzin przegrane ....więc może coś się jeszcze zmieni na plus w nich...

24 minuty temu, KubaBuba napisał:

No tak tylko budżet jaki miał bym na kolumny to leży w granicach £1700 max więc poszaleć za bardzo nie mogę.

Tak jak pisałem 5040 źle nie grają tylko czasami coś mi w nich brakuje dlatego pomysł ze  subwoofer....a żeby już tak konkretnie usłyszeć różnice to musiał bym pewnie celować w coś znacznie powyżej £2000.

Tak naprawdę to 5040 mają z 8 miesięcy i do końca się nie dotarły jeszcze bo mało ogólnie na początku ich słuchałem ..myślę że mają może jakieś z 30 godzin przegrane ....więc może coś się jeszcze zmieni na plus w nich...

A I podstawkowe kolumny odpadają..pomieszczenie ma 10m X 4m.

W sumie jeszcze jede pomysł mi wpadł do głowy...bo lubię tą Yamahę i w sumie szkoda mi trochę jej sprzedawac..że wezmę sobie te klocki na górę do gościnnego pokoju dokupie jakieś fajne nie drogie podstawkowe kolumny i będę miał fajny kącik muzyczny...a do salonu coś lepszego.

Ze mną to gorzej niż z babą...tysiąc pomysłów na raz,😉😉😉

To fajne kolumny miałem okazję się już z nimi zapoznać ale faktycznie dwie ważne rzeczy

1. mam takie samo odczucie dotyczące tych kolumn jak brytyjscy recenzenci. Aby wykrzesać z tych kolumn wszystko trzeba starannie dobrać elektronikę. Niestety może to nie być takie łatwe a druga sprawa tanie. Kolumny które lubią moc ale i wysokiej jakości wzmocnienie

2. Druga sprawa to natomiast kwestia niskich częstotliwości. Te kolumny grają dźwiękiem bardziej subtelnym liniowym jeżeli jesteś zwolennikiem niższego zejścia czy też dynamiki na basie no to faktycznie tutaj wsparcie subwooferem będzie raczej na miejscu.

Biorąc pod uwagę twój budżet i podział na wzmacniacz i odtwarzacz kręcimy się w okolicy 5000 za element.

Jeżeli ten subwoofer faktycznie z czasem dojdzie to nie musi być to wybór wzmacniacza z mocnym naciskiem na dół pasma a jedynie na czysty przekaz i głębokie budowanie sceny.

Uważam że 1700 seria od Denona będzie tu dobra 

Oni mają naprawdę bardzo fajny wzmacniacz i odtwarzacz CD nie ma się do czego przyczepić a i połączenie z tymi kolumnami jest optymalne.

Druga możliwość jeżeli troszkę możesz dołożyć do budżetu to będzie wybór zestawu roksan caspian M2

Świetny wzmacniacz obecnie mocno przeceniony i znakomita odtwarzacz CD.

Oba elementy oprócz bardzo dobrej jakości dźwięku są także świetnie wykonane i można powiedzieć długowieczne.

Nie wiem gdzie chcesz nabyć sprzęt ale mączna także dostać w dobrej cenie arcama SA 30 ze znakomitą kalibracją dirac. Do niego niestety nie było klasycznego odtwarzacza CD. A taki z wbudowanym streamingiem od razu nie wiem czy to będzie ci potrzebne.

W dniu 26.02.2024 o 16:57, Piotr Sonido napisał:

To fajne kolumny miałem okazję się już z nimi zapoznać ale faktycznie dwie ważne rzeczy

1. mam takie samo odczucie dotyczące tych kolumn jak brytyjscy recenzenci. Aby wykrzesać z tych kolumn wszystko trzeba starannie dobrać elektronikę. Niestety może to nie być takie łatwe a druga sprawa tanie. Kolumny które lubią moc ale i wysokiej jakości wzmocnienie

2. Druga sprawa to natomiast kwestia niskich częstotliwości. Te kolumny grają dźwiękiem bardziej subtelnym liniowym jeżeli jesteś zwolennikiem niższego zejścia czy też dynamiki na basie no to faktycznie tutaj wsparcie subwooferem będzie raczej na miejscu.

Biorąc pod uwagę twój budżet i podział na wzmacniacz i odtwarzacz kręcimy się w okolicy 5000 za element.

Jeżeli ten subwoofer faktycznie z czasem dojdzie to nie musi być to wybór wzmacniacza z mocnym naciskiem na dół pasma a jedynie na czysty przekaz i głębokie budowanie sceny.

Uważam że 1700 seria od Denona będzie tu dobra 

Oni mają naprawdę bardzo fajny wzmacniacz i odtwarzacz CD nie ma się do czego przyczepić a i połączenie z tymi kolumnami jest optymalne.

Druga możliwość jeżeli troszkę możesz dołożyć do budżetu to będzie wybór zestawu roksan caspian M2

Świetny wzmacniacz obecnie mocno przeceniony i znakomita odtwarzacz CD.

Oba elementy oprócz bardzo dobrej jakości dźwięku są także świetnie wykonane i można powiedzieć długowieczne.

Nie wiem gdzie chcesz nabyć sprzęt ale mączna także dostać w dobrej cenie arcama SA 30 ze znakomitą kalibracją dirac. Do niego niestety nie było klasycznego odtwarzacza CD. A taki z wbudowanym streamingiem od razu nie wiem czy to będzie ci potrzebne.

Witam..

Więc tak trochę się zmieniło w planach..Denon Amp  raczej odpada gdyż udało mi się kupić w dobrej cenie Arcam SA20 za £650 nowy przeceniony z £1100. Tak jak wspomniałeś od tej serii jest tylko odtwarzacz CD/SACD i do tego wbudowany streamer.

Znalazłem jeden nowy za £799 i teraz mam dylemat. Co kupić...płyt w formacie SACD nie będę raczej słuchał..streamer nie wiem do końca...mam adapter bluetooth i jest ok mi wystarcza żeby sobie z neta posłuchać..a płyt CD mam dosyć dużą kolekcję.

Denon dcd 1700 - £999

Marantz CD60 - £679

Arcam cds50- £799

Ewentualnie Denon dcd 900- £350

Czy może.isc w CD transport i osobno dac....nie wiem nigdy nie próbowałem takich kombinacji...ale tu tonjiz tak od £500 w górę + dobry dac.

A gdzies słyszałem że transport ma sens tylko już taki konkretny i z bardzo dobrym dac.

Jeszcze raz dzięki za sugestie.

Pozdrawiam 

Kuba

Oo a właśnie pojawiła się Yamaha  za 1700

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 1.03.2024 o 09:34, KubaBuba napisał:

Witam..

Więc tak trochę się zmieniło w planach..Denon Amp  raczej odpada gdyż udało mi się kupić w dobrej cenie Arcam SA20 za £650 nowy przeceniony z £1100. Tak jak wspomniałeś od tej serii jest tylko odtwarzacz CD/SACD i do tego wbudowany streamer.

Znalazłem jeden nowy za £799 i teraz mam dylemat. Co kupić...płyt w formacie SACD nie będę raczej słuchał..streamer nie wiem do końca...mam adapter bluetooth i jest ok mi wystarcza żeby sobie z neta posłuchać..a płyt CD mam dosyć dużą kolekcję.

Denon dcd 1700 - £999

Marantz CD60 - £679

Arcam cds50- £799

Ewentualnie Denon dcd 900- £350

Czy może.isc w CD transport i osobno dac....nie wiem nigdy nie próbowałem takich kombinacji...ale tu tonjiz tak od £500 w górę + dobry dac.

A gdzies słyszałem że transport ma sens tylko już taki konkretny i z bardzo dobrym dac.

Jeszcze raz dzięki za sugestie.

Pozdrawiam 

Kuba

Poszedłbym w odtwarzacz CD do kompletu.

On jest teraz wyprzedawany ze względu na pojawienie się nowej linii.

Masz go na tyle w dobrej cenie że traktuj tam ten odtwarzacz sieciowy jako absolutny darmowy dodatek będziesz korzystał okej nie to też nic się nie stanie.

Jako sam odtwarzacz jest bardzo fajny.

W dniu 1.03.2024 o 11:15, Ronaldo9 napisał:

Oo a właśnie pojawiła się Yamaha  za 1700

Ukryta Zawartość

As to wzmacniacz.

My tu o odtwarzaczach płyt rozmawiamy

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 24.02.2024 o 23:52, KubaBuba napisał:

Denona 1700

Odtwarzacz cd słuchałem. Nic specjalnego, raczej rozczarowanie. Może zwróc uwagę na crus. Mają wiele klocków niezłych i możliwość ewentualnej rozbudowy o zasilacze dodatkowe.

https://natemataudio.pl/manufacturer/cyrus

Odtwarzacz możesz zachować jako transport na razie a od cyrusa dac z pre plus końcówka.

Edytowane przez pantagruel

Niestety Arcam cds50 jest już sprzedany..

A co z Denon dcd2500 mogę dostać za 999£ odnowiony prosto z fabryki Denona z roczną gwarancją ..czy warto? Czy bardziej iść w Marantza cd60 nowy za 679£ 5 lat gwarancji.

1 godzinę temu, KubaBuba napisał:

Niestety Arcam cds50 jest już sprzedany..

A co z Denon dcd2500 mogę dostać za 999£ odnowiony prosto z fabryki Denona z roczną gwarancją ..czy warto? Czy bardziej iść w Marantza cd60 nowy za 679£ 5 lat gwarancji.

Pewnie ze Denon. Ani ten Marantz ani ten Arcam nie maja szans do niego.

• Pokaż nowe odpowiedzi