Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Krzysiek Gda napisał:

Zamieściłem jako ilustracje poglądową - pasi?

W jakiś celu? Bo wykresów to ja już kilka widziałem.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, Krzysiek Gda napisał:

Każdy kiedyś nie miał... 😉 

To ja jestem wyjątkiem. Teraz nie mam. Kiedyś miałem trochę na paczki i klocki. Nigdy nie miałem natomiast ciśnienia na przewody, że o „lepszych” wtyczkach nie wspomnę. Najważniejsze, żeby przewodziło prąd. 
Może jestem dziwakiem… 😉

11 godzin temu, Krzysiek Gda napisał:

Normalnie 🙂 Daje Ci dwa kable, np zwykłą Suprę i powiedzmy Isoteka Premier i wpinasz wedle własnego uznania. Włączamy jakiś kawałek i 10/10 rozpoznam który gra. Tak to widzę 🙂 

do tego potrzeba kogoś bezstronnego kto potwierdzi przebieg testu i wyniki.

11 godzin temu, Tokina napisał:

Co jeszcze mozna uslyszeć jak się juz tak baaaaaaaaardzo mocno  skupi i wysili?

Pytam, bo pewnie warto być "świadomym". 🙂

nie wiem. Może Ty mi wytłumaczysz? Ja staram się właśnie pojąć  co można usłyszeć po wymianie kabla.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

W jakiś celu? Bo wykresów to ja już kilka widziałem.

Żebyś wiedział o co chodzi 🙂 

17 minut temu, pancerek napisał:

To ja jestem wyjątkiem. Teraz nie mam. Kiedyś miałem trochę na paczki i klocki. Nigdy nie miałem natomiast ciśnienia na przewody, że o „lepszych” wtyczkach nie wspomnę. Najważniejsze, żeby przewodziło prąd. 
Może jestem dziwakiem… 😉

Jesteś 😄 

26 minut temu, pancerek napisał:

Może jestem dziwakiem… 😉

Jeteś normalny. Jest nas na Forum wielu, a tych co po zakupie pasującego do kaprysu hifi po prosu stąd odeszli nie zliczysz. Po prostu widowiskową garstkę, w każdym wątku usiłującą kablami oszukać prawa fizyki lepiej widać, jak paradę idącą przez centrum miasta.

-----

9 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Pokażesz na wykresie coś, czego nie wiem?

Edytowane przez szymon1977

3 minuty temu, GhostR1 napisał:
11 godzin temu, Krzysiek Gda napisał:

Normalnie 🙂 Daje Ci dwa kable, np zwykłą Suprę i powiedzmy Isoteka Premier i wpinasz wedle własnego uznania. Włączamy jakiś kawałek i 10/10 rozpoznam który gra. Tak to widzę 🙂 

do tego potrzeba kogoś bezstronnego kto potwierdzi przebieg testu i wyniki.

Nie trzeba, to jest test zero-jedynkowy - albo gra jeden albo drugi i albo wskazuje właściwy albo nie. Założysz mi czarną torbę na łeb i będziesz zmieniał druty ale na wszelki wypadek nastawię w komórce nagrywanie video, żebyś mnie nie zrobił w ptaka i nie nachlał się za damski ch.. mojej łychy 🙂 

5 minut temu, szymon1977 napisał:
7 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Pokażesz na wykresie coś, czego nie wiem?

Możemy zorganizować pomiary kolumn pędzonych wzmakiem na dwóch różnych kablach sieciowych. Jak wykresy będą się różnić to ty pokrywasz koszt przeprowadzenia testu. Co Ty na to?

7 minut temu, szymon1977 napisał:

usiłującą kablami oszukać prawa fizyki lepiej widać

Potwierdzić, nie oszukać.

6 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Nie trzeba, to jest test zero-jedynkowy - albo gra jeden albo drugi i albo wskazuje właściwy albo nie. Założysz mi czarną torbę na łeb i będziesz zmieniał druty ale na wszelki wypadek nastawię w komórce nagrywanie video, żebyś mnie nie zrobił w ptaka i nie nachlał się za damski ch.. mojej łychy 🙂 

musi być osoba postronna, która potwierdzi, że nie zgadłeś, który kabel obecnie grał 😉 

7 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Możemy zorganizować pomiary kolumn pędzonych wzmakiem na dwóch różnych kablach sieciowych. Jak wykresy będą się różnić to ty pokrywasz koszt przeprowadzenia testu. Co Ty na to?

wykresy będą się różnić i to wszyscy wiedzą, ale te różnice nie będą miały najmniejszego wpływu na brzmienie czy pracę wzmacniacza

19 minut temu, GhostR1 napisał:
27 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

wykresy będą się różnić i to wszyscy wiedzą, ale te różnice nie będą miały najmniejszego wpływu na brzmienie czy pracę wzmacniacza

No ale bądźmy poważni, sugerujesz, że jak na wykresie będzie więcej basu to i tak nie będzie to odczuwalne dla słuchacza? Bez jaj... 🙂 

44 minuty temu, Krzysiek Gda napisał:

Nie potraktuję jako argument wyniku pomiaru, który się nie odbył i nie odbędzie, wybacz.

18 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

No ale bądźmy poważni, sugerujesz, że jak na wykresie będzie więcej basu to i tak nie będzie to odczuwalne dla słuchacza? Bez jaj... 🙂 

nic nie sugeruję tylko stwierdzam, że w wielu testach różnice, które wyszły na wykresie po zmianie kabla zasilającego były poza zakresem słyszalności. Poza tym czytaj ze zrozumieniem i nie wmawiaj mi czegoś czego nie powiedziałem 😉 

Godzinę temu, GhostR1 napisał:

nic nie sugeruję tylko stwierdzam, że w wielu testach różnice, które wyszły na wykresie po zmianie kabla zasilającego były poza zakresem słyszalności. Poza tym czytaj ze zrozumieniem i nie wmawiaj mi czegoś czego nie powiedziałem 😉 

No przecież napisałeś wyraźnie:

"wykresy będą się różnić i to wszyscy wiedzą, ale te różnice nie będą miały najmniejszego wpływu na brzmienie"

🙂 

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Nie potraktuję jako argument wyniku pomiaru, który się nie odbył i nie odbędzie, wybacz.

Mało mnie to interesuje jak to potraktujesz. Najlepiej, jakbyś nie traktował w ogóle...

Łapiesz za słówka a dobrze wiesz, że różnice na wykresach mogą wystąpić w zakresie nie słyszalnym przez ludzkie ucho ale mierzalnym przez aparaturę pomiarową 😉 Poza tym sugerujesz się wykresami?

40 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Mało mnie to interesuje jak to potraktujesz. Najlepiej, jakbyś nie traktował w ogóle...

W sumie mogę udawać, ze żadnych wykresów nikt to nie wklejał.

2 godziny temu, GhostR1 napisał:

różnice, które wyszły na wykresie po zmianie kabla zasilającego były poza zakresem słyszalności.

Jakiej wielkości były to różnice i w jakim zakresie? 

Nie wiem czy wiesz, ale różnice na wykresach wyjść mogą nawet jak nic nie zmienisz, istnieje za to takie zagadnienie naukowe jak "ocena dokładności pomiaru", który jest podstawą pracy w moim zawodzie - posiadanie miernika nie czyni Cię mierniczym.

Teraz, szymon1977 napisał:

Nie wiem czy wiesz, ale różnice na wykresach wyjść mogą nawet jak nic nie zmienisz, istnieje za to takie zagadnienie naukowe jak "ocena dokładności pomiaru", który jest podstawą pracy w moim zawodzie - posiadanie miernika nie czyni Cię mierniczym.

Ja to wiem ale są ludzie którzy twierdzą, że takie różnice słyszą 😉 

8 minut temu, GhostR1 napisał:

Ja to wiem ale są ludzie którzy twierdzą, że takie różnice słyszą 😉 

Rożnie lidzie różne rzeczy twierdzą. Czasem warto popytać o szczegóły to szybciutko wychodzi, że dużo mówią choć nie wiedzą o czym.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Rożnie lidzie różne rzeczy twierdzą. Czasem warto popytać o szczegóły to szybciutko wychodzi, że dużo mówią choć nie wiedzą o czym.

Podziwiam Cię za szczerą samokrytykę.

2 minuty temu, Wito76 napisał:
3 minuty temu, lemo napisał:

W punkt

Dzisiaj chyba elektrycy zmienili gdzieś linię elektryczną po drodze do mojego domu. Gra strasznie ciemno dużo basu. 😁

Panowie troche nie na temat, ale czy ktos ma przetestowane coaxiale? Szukam takiego do 1500zl raczej neutralnego, albo moze bez przesadzonej srednicy? 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

7 minut temu, lemo napisał:

7 minut temu, Wito76 napisał:

W punkt

No to punktujcie: wykażecie choć jeden mój błąd?

10 minut temu, Mikelas76 napisał:

Panowie troche nie na temat, ale czy ktos ma przetestowane coaxiale? Szukam takiego do 1500zl raczej neutralnego, albo moze bez przesadzonej srednicy? 

Ja bym kupił(prawie za free) 2x0,5 YTDY i dolutował wtyki RCA. 

Przetestujesz i będziesz wiedział czy "prawie za darmo" idzie uzyskać dźwięk taki jaki się oczekuje. 

Edytowane przez Bukaj
Dzisiaj chyba elektrycy zmienili gdzieś linię elektryczną po drodze do mojego domu. Gra strasznie ciemno dużo basu.
Nie żartuję, ale mam dzisiaj dokładnie takie same wrażenie. Nawet tak trochę bardziej matowo, wczoraj detaliczniej było.
39 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No samo to że innym wmawiasz czy słyszą czy nie.

To jest błąd. 

To Twoj błąd, bo ja tego nikomu nie wmawiam.

25 minut temu, Wito76 napisał:
53 minuty temu, trueman napisał:
Dzisiaj chyba elektrycy zmienili gdzieś linię elektryczną po drodze do mojego domu. Gra strasznie ciemno dużo basu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie żartuję, ale mam dzisiaj dokładnie takie same wrażenie. Nawet tak trochę bardziej matowo, wczoraj detaliczniej było.

Ja tak całkiem poważnie też nie. Ale słychać zmiany chyba jest to zależne od nastroju.. 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez trueman
20 minut temu, szymon1977 napisał:

To Twoj błąd, bo ja tego nikomu nie wmawiam.

No ale przecież tutaj tak twierdzisz

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

To wynika z kontekstu tego cytatu na odpowiedzi innego użytkownika.

Szymon Nie no serio. Bo robisz w konia sam siebie

Godzinę temu, Bukaj napisał:

Ja bym kupił(prawie za free) 2x0,5 YTDY i dolutował wtyki RCA. 

Przetestujesz i będziesz wiedział czy "prawie za darmo" idzie uzyskać dźwięk taki jaki się oczekuje. 

Lata temu kolego testowalem glosnikowe z tego badziewia 🤭, takze podziekuje. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

No to punktujcie: wykażecie choć jeden mój błąd?

Tobie nie da się wykazać błędu ponieważ wszystkie argumenty automatycznie odrzucasz lub ignorujesz ponieważ nie są zgodne z twoimi wyssanymi z palca teoriami czy stwierdzeniami które bezpodstawnie uznajesz je za dogmat. 

Nawet gdyby twój błąd przypakował ci z półobrotu kopa w tyłek to i tak byś go nie uznał ...

• Pokaż nowe odpowiedzi