Skocz do zawartości
IGNORED

KD 5.1 - najtaniej jak się da.

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, dedal75 napisał:

Żeby nie było że się czepiam , ale wolałbym zdjęcia w systemie nie z neta .

No ale cóż ,i tak mam pojęcie tylko o estradzie 🤨 i o końcówkach dostępnych dla zwykłego Kowalskiego z aktualnej produkcji , nie staroci .

Mówisz i masz, wystarczy? ...ten Marantz, to jakby co, jest z aktualnej produkcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

8 minut temu, brewka87 napisał:

Panowie, a moze tak na temat? Bo chyba macie jakies niezałatwione sprawy, ktore lepiej wyjasnic w innym temacie 😉

Masz rację, ale cóż, w d... rusztu też nie można sobie pozwalać wkładać. Nie będę komentować, żeby nie dolewać oliwy do ognia 😉

A w temacie, to u mnie Marantz Cinema 70s (najtańszy z AVR), gra solo i daje sobie całkiem nieźle radę.

Tak z ciekawości, to tylko niektóre z powyższych końcówek mocy, zagrały od niego lepiej w stereo (oczywiście, dla jasności to nie obiektywny, a subiektywny odbiór 2-ch osób testujących). 

Ukryta Zawartość

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

5 minut temu, AutoPirat napisał:

u mnie Marantz Cinema 70s (najtańszy z AVR), gra solo i daje sobie całkiem nieźle radę

Poluję na któregoś z poprzedników 🙂

ale nie pali się.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Poluję na któregoś z poprzedników 🙂

ale nie pali się.

Słyszałem, tj. gdzieś czytałem, widziałem czyjś wpis, że poprzednik może nie grać tak samo. Weź to pod rozwagę.

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

26 minut temu, AutoPirat napisał:

Mówisz i masz, wystarczy? ...ten Marantz, to jakby co, jest z aktualnej produkcji.

Ukryta Zawartość

Masz rację, ale cóż, w d... rusztu też nie można sobie pozwalać wkładać. Nie będę komentować, żeby nie dolewać oliwy do ognia 😉

A w temacie, to u mnie Marantz Cinema 70s (najtańszy z AVR), gra solo i daje sobie całkiem nieźle radę.

Tak z ciekawości, to tylko niektóre z powyższych końcówek mocy, zagrały od niego lepiej w stereo (oczywiście, dla jasności to nie obiektywny, a subiektywny odbiór 2-ch osób testujących). 

Nie zamieszczaj ,jeśli masz marudzić później .

No proszę Cinema to aktualna produkcja 🤨 

No  jak te końcówki lepiej zagrały od Cinema ? 

Pre było z Marantza czy coś bezpośrednio podpinałes i wykorzystałeś magiczne regulacje .?

A może jakaś pasywka lub inne cudo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Ja naprawdę do Ciebie nic nie mam! I nie marudzę, to Ty marudzisz 🙂 

I nawet odpowiem na Twoje stare pytanie: - nie jestem politykiem.

A czy te końcówki zagrały lepiej? Nie udzielę jednoznacznej odpowiedzi, że tak. Odpowiem, że porównywalnie.

I tak wykorzystałem "magiczne regulacje" 🙂 Tj. pokrętła głośności dla L i P kanału, w trybie direct. Czyli dla jasności: ŹRÓDŁO DŹWIĘKU --> KOŃCÓWKA MOCY --> GŁOŚNIKI 

Ty piszesz ja dopytuje , forum 🤷‍♂️ 

Co było źródłem dźwięku ? Bo to nie jest jasne . 

Edytowane przez dedal75

2 minuty temu, dedal75 napisał:

Ty piszesz ja dopytuje , forum 🤷‍♂️ 

Co było źródłem dźwięku ?

No właśnie, to pozwól, żeby nie było, że tylko ja piszę. To teraz ja zapytam, bo jesteś kolejną osobą, która zwraca na to uwagę i pomyśl...

A jakie to ma znaczenie, jeżeli np. źródło jest takie samo i utwory takie same? ...bo chyba, tu chodzi o sprawdzenie elementu, jakim jest (w tym przypadku) końcówka mocy? ...sprawdzamy jakości nagrania, czy brzmienia? ^^

Dobra jaśniej , bo widzę że kontekstu nie czujesz .

Co było przedwzmacniaczem dla tych końcówek mocy ? 

A co chcesz wiedzieć ? Jeśli będę znał odpowiedź odpiszę.👍

Nie dlatego że czytałem gdzieś , ktoś mi powiedział -tylko dlatego że wiem bo sprawdziłem 🤗

Edytowane przez dedal75

3 minuty temu, dedal75 napisał:

Dobra jaśniej , bo widzę że kontekstu nie czujesz .

Co było przedwzmacniaczem dla tych końcówek mocy ?

🙂 ...owszem czuję..., to Ty nie czujesz

Na wzmacniaczach zintegrowanych masz tryb DIRECT, prawda? ...wiesz na pewno w jakim celu się stosuje? ...żeby ominąć sekcję przedwzmacniacza. ...żeby odłączyć wszelakie elementy, które mogą wpłynąć na dźwięk wychodzący bezpośrednio z końcówki mocy. Czyli chodzi o to jak najbardziej "czyste" wzmocnienie dźwięku bez "zakłócacza" typu EQ, lub też najprostszego balansu basów lub treble. I jeżeli nie słyszysz różnicy w dźwięku, po wciśnięciu przycisku "direct", to... nie wiem jak dalej mam coś tłumaczyć, żeby było jaśniej? 

No , czyli wyszedłeś pre out z Marantza i oceniasz brzmienie końcówki mocy 🤗 

Od początku wiedziałem że tak zrobiłeś ale bez sensu się broniłeś przed odpowiedzią.

Czyli jak w integrze odpalę Direct to też gra sama końcówka mocy ? 

To taki trochę bełkot marketingowy na który często narzekasz a sam go cytujesz .

Czyli jak przypuszczałem , nie wszystko wiesz , ale ok . 

Każdy się uczy . 

Na koniec , takie porównanie Cinema do końcówek które przywlokłes do domu uważam za nie użyteczne 😎

Pzdr 

Ps szkoda tych końcówek 

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Panowie, proszę o przeczytanie tytuł wątku. Dobranoc.

Szymon poczytaj , może kiedyś jak będziesz chciał na wyższy level wejść to końcówki mocy zapragniesz przetestować 

Edytowane przez dedal75

POWTÓRZĘ, WIELKIMI LITERAMI:

42 minuty temu, AutoPirat napisał:

ŹRÓDŁO DŹWIĘKU --> KOŃCÓWKA MOCY --> GŁOŚNIKI 

5 minut temu, dedal75 napisał:

No , czyli wyszedłeś pre out z Marantza i oceniasz brzmienie końcówki mocy 🤗 

Od początku wiedziałem że tak zrobiłeś ale bez sensu się broniłeś przed odpowiedzią.

To takie niedojrzałe, dziecinne domysły i spekulacje. Twoje ego naprawdę tego potrzebuje?

ŻADEN PRE-OUT Z MARANTZA NIE BYŁ W UŻYCIU.

I dalej nie odpowiedziałeś na pytanie. Za trudne?

38 minut temu, AutoPirat napisał:

A jakie to ma znaczenie, jeżeli np. źródło jest takie samo i utwory takie same? ...bo chyba, tu chodzi o sprawdzenie elementu, jakim jest (w tym przypadku) końcówka mocy? ...sprawdzamy jakości nagrania, czy brzmienia? ^^

Może prześpij się z tematem. Dobranoc!

45 minut temu, AutoPirat napisał:

No właśnie, to pozwól, żeby nie było, że tylko ja piszę. To teraz ja zapytam, bo jesteś kolejną osobą, która zwraca na to uwagę i pomyśl...

Jakość brzmienia .

A Ty mi odpowiedź co było źródłem dźwięku ? 

Jeśli nie wychodziłeś z pre out Marantza .

Drukowanymi mam napisać również 🤨 ?

Jednak jesteś politykiem , bo nie odpowiadasz na pytania 🤷‍♂️ 

Edytowane przez dedal75

1 minutę temu, dedal75 napisał:

A Ty mi odpowiedź co było źródłem dźwięku ? 

GRAMOFON, CD oraz PRZETWORNIK BLUETOOTH

Bezpośrednio na końcówkę ?

A gdzie regulacja dźwięku.

Chyba że wszystkie te źródła mają wyjścia regulowane 🤨 

Jakie CD , jaki przetwornik ?

Bezpośrednio na końcówkę ?

TAK

A gdzie regulacja dźwięku.

1 godzinę temu, AutoPirat napisał:

IMG_0404.thumb.jpg.7659fe0778c5a4b99633b61de1206c59.jpg

TUTAJ - TAKIE 2 SREBRNE POKRĘTŁA, OSOBNO DLA KANAŁU LEWEGO I PRAWEGO.

🤦🏿‍♂️i uważasz że tak to porównanie powinno wyglądać ? 

Ok super .

To wiem jak cię odbierać już . 

No dobra to by było na tyle 🖐️

39 minut temu, dedal75 napisał:

Szymon poczytaj , może kiedyś jak będziesz chciał na wyższy level wejść to końcówki mocy zapragniesz przetestować 

Wtedy wątek pt j.w. będzie ostatnim, w którym szukać będę informacji.

31 minut temu, dedal75 napisał:

A pomyślałeś że tymi pokretelkami sterujesz czułością wejścia . 

A czym (poza nazwą) to się różni od regulacji głośności przedwzmacniaczem?

Edytowane przez szymon1977

Czekałem cały czas co napiszesz ,wiłeś się jak piskorz. 

No i czego się dowiedziałem ?  

Tego że za dużo o audio nie wiesz , i nie potrafisz się przyznać do tego .

No więc ,gadaj sobie z tym butem on przynajmniej pytań nie zadaje 🤨 

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

A czym (poza nazwą) to się różni od regulacji głośności przedwzmacniaczem?

Ta regulacja jest po to by dokładniej spasować końcówkę z przedwzmacniaczem .,poprzez dopasowanie czułości wejsciowej i uniknąć przesterowania .

Edytowane przez dedal75

27 minut temu, dedal75 napisał:

Ta regulacja jest po to by dokładniej spasować końcówkę z przedwzmacniaczem .,poprzez dopasowanie czułości wejsciowej i uniknąć przesterowania .

Tak. Tylko jaka różnica (poza wygodą oczywiście), jeśli sygnał pomiędzy źródłem a końcówka zostanie zmniejszony tą gałką zamiast gałką przedwzmacniacza?

Rozumiem jakbyś ogłosił sukces, gdyby kolega w roli regulacji głośności zastosował np suwak Windows na 5% - ale tu... nie znam się więc się pytam.

Słuchaj , jak toczysz bitwy w wątku o sabaju to nie masz problemu z wyszukaniem i cytowaniem internetowych mądrości więc jak masz ochotę czegoś więcej się dowiedzieć to sobie poszukaj . 

Jak działa regulacja napięcia wejściowego w końcówce mocy

🖐️

O jakiej wygodzie mówisz .? 

To nie jest działanie wprost proporcjonalne.

Napięcie powinno być stale . Dostosowujesz napięcie końcówki do przedwzmacniacza żeby pełna moc była osiągana po rozkręceniu potencjometra w pre do końca ,a nie np. w połowie skali

Ja tak to rozumiem .

Edytowane przez dedal75

Tylko co Wasze wpisy mają wspolnego z tematem? Rozwalacie wątek zniechęcając innych forumowiczow do zaglądania tutaj pisząc nie na temat.. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

3 godziny temu, dedal75 napisał:

Napięcie powinno być stale . Dostosowujesz napięcie końcówki do przedwzmacniacza żeby pełna moc była osiągana po rozkręceniu potencjometra w pre do końca ,a nie np. w połowie skali

Ja tak to rozumiem .

Ok. A czym technicznie różni się gałka w końcówce od gałki w przedwzmacniaczu?

Unfollow 😪

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 godziny temu, przmor napisał:

Jedna gałka może wzmacniać a druga tłumić.

Serio robi to gałka?

Mógłbym przed samym sobą udawać, że nie ma problemu, wtedy nie potrzebował bym go rozwiązać. 
To nie trzeba udawać, tylko wymierzyć siły na zamiary.
2 godziny temu, RAF77 napisał:

To nie trzeba udawać, tylko wymierzyć siły na zamiary.

Dokładnie to robię, staram się wyciągnąć jak najwięcej z tego, co jest w moich możliwościach.

Powiedzmy, że oglądam film z dźwiękiem 2.0, więc włączam np PL II: jak włącze film z dźwiękiem DD5.1, to AVR odtworzy DD5.1 czy PLII?

• Pokaż nowe odpowiedzi