Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD do 2k. Których propozycji nie kupować?

Rekomendowane odpowiedzi

o ile dobrze pamietam to prawo stanowi ze cos kupione przez internet mozna zwrocic w jakims tam terminie.

Pod warunkiem ze kupujesz of firmy. Kupując od osoby prywatnej nie przysługuje Co takie prawo. To do czego się odnosisz wynika z praw konsumenta.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 4 tygodnie później...

Cześć Panowie.

Jako, że brak decyzji jest gorszy od decyzji złej, postanowiłem wziąć się w garść i coś kupić. Wybór padł na Cyrusa, który był polecany kilkukrotnie a ze swoim oldschoolowym wyglądem dobrze wpisze się w resztę zestawu.

Nawiązałem kontakt z "Panem z OLX" sprzedającym Cyrusa CD dAD1.5, który zagościł kilka postów wcześniej. Pan niestety upiera się przy wysyłce kurierem kiedy ja chciałbym skorzystać z "przesyłki olx", która daje 24h na potwierdzenie, że przedmiot jest zgodny z opisem (czytaj sprawny). Trudno.. nie doszliśmy do porozumienia.

Poszukałem innych egzemplarzy w podobnej cenie i znalazłem dAD3 za 1200 zł 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz trochę drożej ale chyba warto

Ukryta Zawartość

Obawiam się tylko zapisu: "Opłaty importowe: Szac. £62.49, kwota potwierdzona w realizacji transakcji".

Nie brałem nigdy nic na ebayu więc nie kumam jak bardzo szacunkowe jest to wyliczenie. Jeśli ta kwota zostanie faktycznie dopisana do rachunku to przestaje być "w budżecie". Orientuje się ktoś jak to działa i czy w ogóle warto pchać się w tą ofertę abstrahując od cenny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, Stary Grzyb napisał:

Obawiam się tylko zapisu: "Opłaty importowe: Szac. £62.49, kwota potwierdzona w realizacji transakcji".

O ile dobrze kojarzę to sprzęt wyprodukowany w UK nie podlega cłu. Dodatkowo są chyba też progi kwotowe. Możesz zadzwonić na numer krajowej administracji skarbowej i wypytać się o cło i VAT.

Edytowane przez MCHammer2022
6 minut temu, Stary Grzyb napisał:

Pan niestety upiera się przy wysyłce kurierem kiedy ja chciałbym skorzystać z "przesyłki olx", która daje 24h na potwierdzenie, że przedmiot jest zgodny z opisem (czytaj sprawny)

Doczytaj regulamin OLX, o ile mi wiadomo masz 24h na potwierdzenie odbioru przesyłki, ale po tym czasie jak nie potwierdzisz to kasa i tak zostaje przesłana na konto sprzedającego.

To dotyczy sprzedaży z przesyłką olx i jest pakietem ochronnym dla obu stron, nie ma nic wspólnego z tym, że potwierdzasz jakość towaru, tylko jego odbiór i potwierdzenie zakończenia transakcji.

Sprzedający też ma 24h na potwierdzenie sprzedaży, a później 72 na wysyłkę przedmiotu jeśli tego nie zrobi, pieniądze z powrotem wracają na Twoje konto.

Powyższe dotyczy przede wszystkim ochrony płatności.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

13 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Możesz zadzwonić na numer krajowej administracji skarbowej i wypytać się o cło i VAT.

Dzięki za radę. 
czyli ta kwota nie zostanie doliczona z automatu tylko jako cło może zostać naliczone i opłacone przy odbiorze jak na Amazonie. Przy czym może ale nie musi - to sobie już wyjaśnię. 

7 minut temu, sir.jax napisał:

To dotyczy sprzedaży z przesyłką olx i jest pakietem ochronnym dla obu stron, nie ma nic wspólnego z tym, że potwierdzasz jakość towaru, tylko jego odbiór i potwierdzenie zakończenia transakcji.

A czytałeś ostatnie zmiany regulaminu? Uokik wsiadł na olx i groziła im niezła kara właśnie za to ze nie chronili kupującego. Przed zmiana regulaminu liczyło się czy otrzymałeś przedmiot. To wszystko. Teraz pisze z telefonu i nie chce mi się grzebać w mobilnej przeglądarce ale potem może podeśle Ci zmiany. Zreszta jest na to odrębna zakładka. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Stary Grzyb
Wklejenie linku
9 minut temu, Stary Grzyb napisał:

A czytałeś ostatnie zmiany regulaminu?

Napisałem przecież, że powyższe dotyczy przede wszystkim ochrony płatności,  odrębne przepisy dotyczą ochrony kupującego i niezgodnego towaru.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

1 minutę temu, Stary Grzyb napisał:

czyli ta kwota nie zostanie doliczona z automatu tylko jako cło może zostać naliczone i opłacone przy odbiorze

Obsługę celną prowadzi Poczta Polska: przesyłka trafia do ich magazynu i w sprawie cła i vat nawiązują z tobą kontakt listownie - ale o procedurę poczty możesz się zapytać na ich infolinii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pakiet ochronny nie dotyczy tylko płatności. 
rownolegle do Twojego posta wkleiłem decyzje prezesa uokiku. Przeczytaj. 

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

Obsługę celną prowadzi Poczta Polska: przesyłka trafia do ich magazynu i w sprawie cła i vat nawiązują z tobą kontakt listownie - ale o procedurę poczty możesz się zapytać na ich infolinii.

Ten temat znam. Przerabiałem go kupując z amazon.com - dziękuje za pomoc. Pomyślałem, że poza cłem dolicza jeszcze raz coś swojego „ebajowego”. 

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Stary Grzyb napisał:

Pakiet ochronny nie dotyczy tylko płatności. 
rownolegle do Twojego posta wkleiłem decyzje prezesa uokiku. Przeczytaj. 

Ukryta Zawartość

Tutaj jest również,  co obejmują ewentualne roszczenia ze strony kupujacego i procedury.

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem wystarczyło się dogadać, by została włączona przesyłka OLX i płatności OLX, a nie upieranie się przy wysyłce kurierem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

5 minut temu, sir.jax napisał:

Moim zdaniem wystarczyło się dogadać, by została włączona przesyłka OLX i płatności OLX, a nie upieranie się przy wysyłce kurierem.

Dokładnie to chciałem zrobić ale facet nie podał żadnego argumentu - Powiedział ze chce kurierem i koniec. Nie bede się prosić przecież.
Powiem więcej. na początku Gość był gotów zejść Z ceny i to dość dużo. Kiedy nie mogłem się z nim dogadać zaproponowałem ze dopłatę ekstra za przesyłkę olx mimo ze i tak ja ponoszę jej koszt. Czytaj chciałem zapłacić za przesyłkę i dać mu 50 zł ekstra do ceny żeby chciało mu się iść do paczkomatu. 

Jeśli mówimy tutaj także o sprzęcie używanym to on nie podlega słu ani opłatom VAT.

Co do OLX to działa to dokładnie tak. 

Jest 24 godziny na ewentualne otwarcie sporu. 

Tak czy siak do tego czasu pieniądze są trzymane przez OLX co jest pewnym , małym , ale zabezpieczeniem

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli mówimy tutaj także o sprzęcie używanym to on nie podlega słu ani opłatom VAT.

Co do OLX to działa to dokładnie tak. 

Jest 24 godziny na ewentualne otwarcie sporu. 

Tak czy siak do tego czasu pieniądze są trzymane przez OLX co jest pewnym , małym , ale zabezpieczeniem

Piotruś,  tylko czego może dotyczyć ten spór? Bo niektórzy interpretują to tak, że jak np. kolor mu nie będzie odpowiadał, to w ciągu 24h zwróci przedmiot.

Spór wg mnie może dotyczyć tylko przypadku, kiedy przedmiot nie spełnia cech, opisanych w aukcji, czyli jest np. uszkodzony, inny etc.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

W takim razie wspomniane 60 funtów to opłata za usługę „global shipping services”?
Generalnie nawet po zsumowaniu wszystkiego dalej wychodzi mniej niż 2k a to chyba dobra cena jak za ten odtwarzacz tylko więcej niż teraz chce wydać. 

Panowie zostawmy już olx. Zrobił się wątek poboczy a tak naprawdę to doskonale wiem co mi daje pakiet ochronny. Być może nie wynikało to z kontekstu ponieważ uprościłem procedurę pisząc „ze mam dobę na sprawdzenie czy sprzęt jest sprawny”. 

Poza tym wszystko pięknie wyglada w regulaminach. Kiedy na Allegro (jakieś 3 lata temu) otrzymałem produkt niezgodny z opisem (używany a nie nowy) ponad miesiąc trwało dochodzenie moich praw. A Allegro zajmowało tylko stanowisko typu: „ proszę się odnieść do komentarza kupujacego” lub cytując zapisy kodeksu cywilnego. Dopiero po miesiącu zawiesili typowi konto co przedłożyło się na zwrot pieniędzy i przyjęcie towaru. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Stary Grzyb
47 minut temu, Stary Grzyb napisał:

W takim razie wspomniane 60 funtów to opłata za usługę „global shipping services”?

300zł za przesyłkę kurierską z UK do Polski to trochę drogo. Samemu możesz zamówić kuriera za połowę tej ceny.

7 godzin temu, StachMuszel napisał:

Piotruś,  tylko czego może dotyczyć ten spór? Bo niektórzy interpretują to tak, że jak np. kolor mu nie będzie odpowiadał, to w ciągu 24h zwróci przedmiot.

Spór wg mnie może dotyczyć tylko przypadku, kiedy przedmiot nie spełnia cech, opisanych w aukcji, czyli jest np. uszkodzony, inny etc.

Według mnie też. Szczerze jak to działa nie wiem. Nigdy tego sporu nie otwierałem. 

Kiedyś coś takiego działało na allegro i nie było to 100 procent skuteczne.

7 godzin temu, Stary Grzyb napisał:

takim razie wspomniane 60 funtów to opłata za usługę „global shipping services”?
Generalnie nawet po zsumowaniu wszystkiego dalej wychodzi mniej niż 2k a to chyba dobra cena jak za ten odtwarzacz tylko więcej niż teraz chce wydać. 

Na to wychodzi 

6 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

300zł za przesyłkę kurierską z UK do Polski to trochę drogo. Samemu możesz zamówić kuriera za połowę tej ceny.

Kiedyś tak było. Płaciłem za kuriera prawie jak w Polsce. 

Za 100 zl duże paczki. Odkąd wyszli z UE wielu przewoźników zniknęło a wielu podniosło ceny.

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Kiedyś tak było. Płaciłem za kuriera prawie jak w Polsce. 

Działałem od rana w temacie kuriera. Mam możliwość transportu przez kolegę, który często bywa w UK z racji jego pracy. Niestety egzemplarz, który przywołałem już się sprzedał. 
W to miejsce pojawił się starszy 6s:

Ukryta Zawartość

co do zakupów w uk, podczas rozmowy ze wspomnianym kolegom usłyszałem historie ze skarbówka nałożyła cło na jego prywatną paczkę nadana z adresu zamieszkania w UK do adresu zamieszkania w Polsce. W paczce była czteroletnia wiertarka. Miesiąc trwała dyskusja z finałem na korzyść kolegi. 

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Za 100 zl duże paczki. Odkąd wyszli z UE wielu przewoźników zniknęło a wielu podniosło ceny.

Zanim napisałem post sprawdziłem ceny - ok. 150zł za 20kg paczkę. A podejrzewam, że gdyby się porządnie rozejrzeć to możbaby jeszcze taniej.

3 minuty temu, Stary Grzyb napisał:

Działałem od rana w temacie kuriera. Mam możliwość transportu przez kolegę, który często bywa w UK z racji jego pracy. Niestety egzemplarz, który przywołałem już się sprzedał. 
W to miejsce pojawił się starszy 6s:

Ukryta Zawartość

co do zakupów w uk, podczas rozmowy ze wspomnianym kolegom usłyszałem historie ze skarbówka nałożyła cło na jego prywatną paczkę nadana z adresu zamieszkania w UK do adresu zamieszkania w Polsce. W paczce była czteroletnia wiertarka. Miesiąc trwała dyskusja z finałem na korzyść kolegi. 

Bo może wyglądała jak nowa? 

Znajomy ma siostrę w Anglii i wysłałem kiedyś paczkę ciuchów i było dokładnie to samo. 

Nie takie historie ludzie odwalali przecież z elektroniką sprowadzaną z USA lata temu. 

iPhony , laptopy . Wszystko używane a potem cennik włączał laptop i miał pierwszy powitalny ekran konfiguracyjny Windowsa. 

Myślę że to jest ich robota i zapewne kwestia na jakiego osobnika się trafi

1 minutę temu, MCHammer2022 napisał:

Zanim napisałem post sprawdziłem ceny - ok. 150zł za 20kg paczkę. A podejrzewam, że gdyby się porządnie rozejrzeć to możbaby jeszcze taniej.

No to jest okej cena 

Drożej niż ja sprowadzałem ale to było lata temu i byli jeszcze w unii Nie ma porównania

Ukryta Zawartość

Chciałem zwrócić uwagę ze 300 zł to „opłata importowa” za wysyłkę jest dodatkowe 150 zł wiec razem mowa o 450 zł. Przesada 

W dniu 6.05.2024 o 19:15, Stary Grzyb napisał:

Nawiązałem kontakt z "Panem z OLX" sprzedającym Cyrusa CD dAD1.5, który zagościł kilka postów wcześniej. Pan niestety upiera się przy wysyłce kurierem kiedy ja chciałbym skorzystać z "przesyłki olx",

Nie dziwię mu się, skoro od jakiejś kwoty OLX żąda skanu dowodu osobistego. Ja też nie oferuję z tego powodu przesyłki OLX, gdy coś sprzedaję.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Godzinę temu, Misio38 napisał:

Nie dziwię mu się, skoro od jakiejś kwoty OLX żąda skanu dowodu osobistego.

Na pewno nie od 800 zł o których rozmawialiśmy bo sam wysyłałem przedmiot o takiej wartości. 
Poza tym wystarczyło mi powiedzieć czemu nie to może bym podszedł do sprawy inaczej ale jak ktoś pisze „nie bo nie” to nie chce mi się z kimś takim rozmawiać. 

21 minut temu, Stary Grzyb napisał:

„nie bo nie”

Chyba, że tak.

21 minut temu, Stary Grzyb napisał:

Na pewno nie od 800 zł o których rozmawialiśmy bo sam wysyłałem przedmiot o takiej wartości. 

Z tym to podobno różnie bywa i znam przypadek mniejszej kwoty, gdzie doszło do żądania wysłania rzeczonego skanu. Inna sprawa, że takie działanie jest chyba niedopuszczalne? Ale może jest?

Cytat:

,,Ale pracownicy infolinii wyjaśnili mu, że wszystko się zgadza. Jego transakcja została losowo (?) albo z innych przyczyn (ale jakich – nie wiadomo) wytypowana do dodatkowej weryfikacji przez operatora płatności i „jest ona konieczna”. Jest to podyktowane względami bezpieczeństwa. Skanowanie dowodu na OLX po prostu zostało w tym przypadku „wylosowane”.''

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

1 godzinę temu, Misio38 napisał:

Ja też nie oferuję z tego powodu przesyłki OLX, gdy coś sprzedaję

Generalnie mam obawy co się dzieje jeśli nieuczciwie kupujacy stwierdzi ze w paczce był kartofel zamiast przedmiotu. Jak udowodnić ze nadało się właściwy przedmiot. To jest argument, który przemawia na niekorzyść przesyłki olx ale tam gość nie chciał w ogóle rozmawiać na ten temat. 

Panowie dajmy już spokój i temu facetowi i olx bo wątek się niepotrzebnie rozciąga.  Widze, ze ogłoszenia już nie ma wiec jednak z kimś udało mu się dogadać i temat tego egzemplarza już nie aktualny. 

41 minut temu, Stary Grzyb napisał:

Jak udowodnić ze nadało się właściwy przedmiot.

Ja gdy kupuję coś droższego to przesyłkę otwieram przy świadku i/lub rozpakowywanie nagrywam na video. Wtedy mogę udowodnić, że zamiast sprzętu przyszła cegła. 😄

A co do odtwarzacza: osobiście używam Audio Analogue Paganini Mk1 - bardzo dobry, naturalnie grający odtwarzacz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022

Nie jestem jakimś wybitnym znawcą ale Rotel mi się kojarzy z niezbyt wysublimowaną jakością dźwięku. Oczywiście wszystko zależy od pozostałych elementów systemu (kolumny, wzmacniacz) - im lepsze tym większe wymagania należałoby stawiać odtwarzaczowi.

Edytowane przez MCHammer2022

Wiele można się dowiedzieć z działu "Opinie" - z reguły odpowiadają rzeczywistości.

Ukryta Zawartość

Screenshot_20240508_093016_Chrome.thumb.jpg.72bc107e7a627709d9449fab834b0675.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022

Taka ciekawostka w kwestii zakupów na ebaju:

Zawiesili mi na stałe konto nie podając przyczyny. Nie zdążyłem kupić urządzenia które wklejałem pare wątków wyżej. Jakakolwiek rozmowa z obsługa przynosi odpowiedz która jest nic nie wnosząca imitacja wyjaśnień. Nawet nie mogę usunąć konta.  jak dla mnie to wyłudzenie danych. nie jestem zreszta sam:

Ukryta Zawartość

Cytując klasyka „niech giną”.

Ukryta Zawartość

18 minut temu, Stary Grzyb napisał:

Taka ciekawostka w kwestii zakupów na ebaju:

Zawiesili mi na stałe konto nie podając przyczyny. Nie zdążyłem kupić urządzenia które wklejałem pare wątków wyżej. Jakakolwiek rozmowa z obsługa przynosi odpowiedz która jest nic nie wnosząca imitacja wyjaśnień. Nawet nie mogę usunąć konta.  jak dla mnie to wyłudzenie danych. nie jestem zreszta sam:

Ukryta Zawartość

Cytując klasyka „niech giną”.

Niezłe jaja na ,,jebaju" odstawiają...

Ukryta Zawartość

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

• Pokaż nowe odpowiedzi