Skocz do zawartości
IGNORED

Amplitunery KD do 3000zł - jak grają w stereo?

Rekomendowane odpowiedzi

Słucham m.in z Arcam AVR300 w stereo direct i jest conajmniej dobrze. Jest przestrzeń, separacja, głębia i nawet sporo mocy.

3 godziny temu, TomekL3 napisał:

Arcam AVR300

Zależy mi na hdmi ARC i w miarę aktualnych dekoderach.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 godzin temu, Rafaello_666 napisał:

Przy cichym słuchaniu, na Denonie X2300W, było całkiem przyzwoicie, moim zdaniem (z kolumnami MA Silver 200).

Jak w kilku słowach opisał byś brzmienie i do czego porównywałeś?

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak w kilku słowach opisał byś brzmienie i do czego porównywałeś?

Porównywałem, w sumie do niczego 🙂 Przy zakupie Denona, odsłuchiwałem w sklepie jeszcze amplituner Onkyo, który był w podobnym pułapie cenowym (nie pamiętam już modelu). Miałem wrażenie, że Onkyo gra za ostro trochę. Inna rzecz, że Denon bardziej mi pasował z wyglądu i z obsługi. Potem, to już przez kilka dobrych lat, po prostu, stało i grało. Temat zacząłem bardziej drążyć dopiero po zmianie kolumn (na wspomniane MA Silver 200) i możliwości odsłuchania AVC-X4800. Wtedy, porównawczo, poczułem, że jest różnica, co najmniej klasy, w brzmieniu. Brzmienie AVR-X2300, opisałbym jako bezpieczne i bez fajerwerków. Z dość mocno wyeksponowaną średnicą i lekko wycofaną górą. Bas też nie był jakiś imponujący, aczkolwiek, na pewnym etapie posiłkowałem się subem w stereo. Po zmianie kolumn i wzmacniacza, stało się to zbyteczne. Oczywiście, cały czas mowa o trybie "direct". Te Denony mają dość rozbudowaną regulację barwy. Oprócz regulacji niskich i wysokich, jest jeszcze equalizer. Brzmieniem można się więc pobawić. Natomiast, po zmianie na model wyższy (X4800), czuć po prostu, że wzmacniacz chętniej i dynamiczniej gra. Bas jest dociążony i bardziej sprężysty, a i góra bardziej wyrazista, chociaż nie nazwałbym jej agresywną. Dodam jeszcze, że zestaw gra u mnie w pokoju, ok. 20 m2, który nie był w żaden sposób adaptowany. Jest w nim trochę mebli i spora kanapa, a kolumny mam rozstawione na ok. 2,8 m i ok. 30 cm, od tylnej ściany.  

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Masz też stereo, czy KD to Twój podstawowy system do muzyki?

Aktualnie, słucham na tylko na KD. Specjalnie zainwestowałem w lepszy sprzęt do KD żeby połączyć funkcjonalności. Mam w KD wyjście pre out dla frontów, więc jeszcze rozważam rozbudowę o wzmacniacz, stricte stereo, ale na razie wydrenowałem budżet. Jak będę miał wolne środki i możliwość odsłuchu, to coś wybiorę. Albo i nie. Bo jeśli się okaże, że jednak muszę wydać spore pieniądze, żeby coś zyskać brzmieniowo, to się mocno zastanowię. Jeśli chodzi o budżetowe wzmacniacze stereo, to miałem okazję posłuchać kilku i ryzykując ekskomunikę, jestem w stanie stwierdzić, że nie dosłuchałem się żadnych przewag nad obecnie posiadanym sprzętem 🙂

Czy te Denony mają możliwość zapamiętania osobnych ustawień osobnych ustawień dla wejść CD i TV?

47 minut temu, szymon1977 napisał:

Czy te Denony mają możliwość zapamiętania osobnych ustawień osobnych ustawień dla wejść CD i TV?

O jakie ustawienia pytasz? Większość tak. Barwa dźwięku (wysokie/niskie), subwoofer on/off, tryb direct. Wydaje mi się, że ustawienia equalizera są wspólne dla wszystkich wejść, ale musiałbym obadać. Obecnie, wszystko u mnie leci na "direct".

To daje mi już jakiś pogląd na sytuację. A jak z loudness albo jego odpowiednikiem? Przy filmach by się przydał, a w muzyce wolę bez.

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

To daje mi już jakiś pogląd na sytuację. A jak z loudness albo jego odpowiednikiem? Przy filmach by się przydał, a w muzyce wolę bez.

Stricte, loudness nie ma. Przynajmniej ja się nie dokopałem. Można za to użyć korektora, lub regulacji barwy. Są jeszcze jakieś tryby, typu "jazz club", "rock arena" ale prawdę mówiąc, nie używałem. Sporo kombinacji dotyczy trybów wielokanałowych. W trybie wielokanałowym też oglądam głównie koncerty, więc tam też używam raczej DTS HD "direct". Do aktualnej serii Denona (X2800, X4800) można ściagnąć z ich strony instrukcje PL bez problemu i sobie poczytać. Do X2300W, mógłbym podesłać, gdybyś potrzebował.

Nie dzięki, na tę chwilę wstępnie poznaję temat. Interesuje mnie Denon X2xxx lub Marantz NR1508 w górę.

Być może jest na stałe zaaplikowany loudness. Takie mam podejrzenia w stosunku do swojego Sony bo czy cicho czy głośno gra bardzo podobnie.

Nie to nie jest to.

To jest funkcja która ma przywrócić pseudo utraconą dynamikę podczas kompresji plików. Czyli ma udawać że z MP3 robi FLAC. 

Ale to nie loudness.

Bliżej temu jest audyssey z funkcją dynamic volume.

To z kolei jest funkcja która podbija określone pasma które są tracone przy niższych poziomach głośności.

Ma ona działać aktywnie wraz ze zmianami potencjometru głośności. 

Choć także nie jest to jeden do jeden z loudness 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

To jest funkcja która ma przywrócić pseudo utraconą dynamikę podczas kompresji plików. Czyli ma udawać że z MP3 robi FLAC. 

To o czym piszesz inaczej się nazywa (nie sprawdzę teraz).

Edytowane przez szymon1977

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

To o czym piszesz inaczej się nazywa (nie sprawdzę teraz).

W innych amplitunerach To jest właśnie to może Sony sobie to zamieniło bo nie ma audysseya

On 5/7/2024 at 8:33 PM, szymon1977 said:

Tak, mają dedykowane 4 przyciski  pamięci (QUICK SELECT), możesz je dowolnie "programować” zarówno pod względem źródła wejściowego jak i ustawień  preferencji muzycznych.

On 5/7/2024 at 9:33 PM, szymon1977 said:

W Denonie formę loudnessu bez problemu zastępuje funkcja Audyssey wraz Dynamic EQ, nie wspominając o funkcji Restorer. Należy jedynie pamiętać o pełnym przeprowadzeniu korekcji pomieszczenia, w przeciwnym razie funkcje będą nieaktywne.

23 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Szymon już wybrał amplituner kina ..... Do stereo.

🙂

No, ale to chyba świat się nie zawalił. Ludzie dokonują różnych wyborów, z różnych przyczyn.

49 minut temu, Rafaello_666 napisał:

No, ale to chyba świat się nie zawalił. Ludzie dokonują różnych wyborów, z różnych przyczyn.

Globalnie? A to nie wiem. Róże niepokojące rzeczy się na świecie dzieją ale nie wiązał bym tego z faktem wyboru tutaj amplitunera.

Jeśli świat się zawalił to indywidualnie. 

Możesz zapytać. 

40 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Globalnie? A to nie wiem. Róże niepokojące rzeczy się na świecie dzieją ale nie wiązał bym tego z faktem wyboru tutaj amplitunera.

Jeśli świat się zawalił to indywidualnie. 

Możesz zapytać. 

Nie demonizowałbym słuchania stereo z amplitunera. Ludzie potrzebują czasem rozwiązań uniwersalnych. Różnych wejść i wyjść. Czasem decyduje wygoda użytkowania. Sam się cały czas zastanawiam nad inwestycją we wzmacniacz stereo, bo jeśli mam wydać kawał grosza, to chciałbym rewolucji, a nie ewolucji.

16 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Nie demonizowałbym słuchania stereo z amplitunera. Ludzie potrzebują czasem rozwiązań uniwersalnych. Różnych wejść i wyjść. Czasem decyduje wygoda użytkowania. Sam się cały czas zastanawiam nad inwestycją we wzmacniacz stereo, bo jeśli mam wydać kawał grosza, to chciałbym rewolucji, a nie ewolucji.

Kwestia priorytetow. Jesli jakosc dzwieku nie jest najwazniejsze i moze (albo musi byc ze wzgledow finansowych) byc poswiecona na inne aspekty no to jest jak jest.

Ale obiektywnie ampli sa slabsze w graniu stereo w porownaniu do czystych wzmacniaczy

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

10 minut temu, rafa napisał:

Kwestia priorytetow. Jesli jakosc dzwieku nie jest najwazniejsze i moze (albo musi byc ze wzgledow finansowych) byc poswiecona na inne aspekty no to jest jak jest.

Ale obiektywnie ampli sa slabsze w graniu stereo w porownaniu do czystych wzmacniaczy

Może obiektywnie. Subiektywnie, słuchałem kilku tanich wzmacniaczy i uważam, że mój Denon AVC-X4800, w niczym nie ustępuje brzmieniem. Oczywiście, subiektywnie. Nie neguję faktu, że wzmacniacz stereo zagra być może lepiej niż amplituner za porównywalną cenę. A przynajmniej, powinien. Natomiast stwierdzenia, jakie tu padały, że dowolny wzmacniacz za 1000 zł, pożre na śniadanie każdy amplituner, to można między bajki włożyć. Oczywiście, subiektywnie. 🙂

Teraz, Rafaello_666 napisał:

stwierdzenia, jakie tu padały, że dowolny wzmacniacz za 1000 zł, pożre na śniadanie każdy amplituner, to można między bajki włożyć.

Takie to chyba nie padaly 🤨 a w kazdym razie nie pamietam tak skrajnych wypowiedzi

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

4 minuty temu, rafa napisał:

Takie to chyba nie padaly 🤨 a w kazdym razie nie pamietam tak skrajnych wypowiedzi

Ok. Może nie konkretnie na tym forum, bo nie pamiętam, ale często czyta się takie stwierdzenia, że amplituner to samo zło. Zwyczajnie, uważam, że tak nie jest. 😉 

49 minut temu, Rafaello_666 napisał:

A no to oczywiście że tak. 

Ja także w drugiej strefie używałem amplitunera kina domowego bo dysponował taką funkcjonalnością i nie specjalnie zależało mi na 

- kupowaniu osobnego systemu stereo 

Jednak generalnie jeżeli ktoś zaczynał od stereo słuchał nieco sprzętu a potem przeszedł na amplituner kina i wykorzystuje go dalej w takim celu no to śmiem przypuszczać że jednak odczuje pewne braki. 

17 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Może obiektywnie. Subiektywnie, słuchałem kilku tanich wzmacniaczy i uważam, że mój Denon AVC-X4800, w niczym nie ustępuje brzmieniem. Oczywiście, subiektywnie. Nie neguję faktu, że wzmacniacz stereo zagra być może lepiej niż amplituner za porównywalną cenę. A przynajmniej, powinien. Natomiast stwierdzenia, jakie tu padały, że dowolny wzmacniacz za 1000 zł, pożre na śniadanie każdy amplituner, to można między bajki włożyć. Oczywiście, subiektywnie. 🙂

Ja nie używałem takiego sformułowania 🙂

Teraz, Piotr Sonido napisał:

A no to oczywiście że tak. 

Ja także w drugiej strefie używałem amplitunera kina domowego bo dysponował taką funkcjonalnością i nie specjalnie zależało mi na 

- kupowaniu osobnego systemu stereo 

Jednak generalnie jeżeli ktoś zaczynał od stereo słuchał nieco sprzętu a potem przeszedł na amplituner kina i wykorzystuje go dalej w takim celu no to śmiem przypuszczać że jednak odczuje pewne braki. 

Ja nie używałem takiego sformułowania 🙂

Z tym porównaniem, bardziej chodziło mi o podkreślenie pewnej, często pojawiającej się opinii. Która, wydaje mi się, jest czasem powielana bezkrytycznie i stała się, swego rodzaju "miejską legendą". Oczywiście, nie przypisuję Tobie takich sformułowań. 

Oprócz drugiej strefy, z czego też korzystam z przyjemnością, jest jeszcze mnogość wejść i wyjść, co niektórym się przydaje. Jak w końcu dokupię ten wzmacniacz stereo, co pewnie kiedyś nastąpi, to nie omieszkam zrecenzować (subiektywnie 😉 ), moich wrażeń.

2 minuty temu, Rafaello_666 napisał:

Z tym porównaniem, bardziej chodziło mi o podkreślenie pewnej, często pojawiającej się opinii. Która, wydaje mi się, jest czasem powielana bezkrytycznie i stała się, swego rodzaju "miejską legendą". Oczywiście, nie przypisuję Tobie takich sformułowań. 

Oprócz drugiej strefy, z czego też korzystam z przyjemnością, jest jeszcze mnogość wejść i wyjść, co niektórym się przydaje. Jak w końcu dokupię ten wzmacniacz stereo, co pewnie kiedyś nastąpi, to nie omieszkam zrecenzować (subiektywnie 😉 ), moich wrażeń.

Bardzo prosimy 🙂

Trzymaj się.

W dniu 15.05.2024 o 17:20, Rafaello_666 napisał:

Jak w końcu dokupię ten wzmacniacz stereo, co pewnie kiedyś nastąpi, to nie omieszkam zrecenzować (subiektywnie 😉 ), moich wrażeń.

Szkoda kasy. Subiektywne moje wrażenia, to takie, że u mnie nowy amplituner zagrał lepiej od wielu wzmacniaczy stereo.

Mówi się, że 70% jakości brzmienia muzyki, to głośniki. Pozostałe 30%, to wzmacniacz, akustyka itp. To w ilu % ma znaczenie sam wzmacniacz? 15%?. W tych procentach, to niby ile % lepiej zabrzmi wzmacniacz stereo? 5%, 10%, a niech będzie 30% Czyli 30% z 15%, to 5%.  MAKSYMALNIE masz 5% lepiej grający sprzęt? ...może, to właśnie takie Voodoo Audiofilów/Sprzedawców? 😄 

Edytowane przez AutoPirat

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

2 godziny temu, AutoPirat napisał:

Szkoda kasy. Subiektywne moje wrażenia, to takie, że u mnie nowy amplituner zagrał lepiej od wielu wzmacniaczy stereo.

Mówi się, że 70% jakości brzmienia muzyki, to głośniki. Pozostałe 30%, to wzmacniacz, akustyka itp. To w ilu % ma znaczenie sam wzmacniacz? 15%?. W tych procentach, to niby ile % lepiej zabrzmi wzmacniacz stereo? 5%, 10%, a niech będzie 30% Czyli 30% z 15%, to 5%.  MAKSYMALNIE masz 5% lepiej grający sprzęt? ...może, to właśnie takie Voodoo Audiofilów/Sprzedawców? 😄 

Dlatego raczej na spokojnie. I na pewno z odsłuchem u mnie przed podjęciem decyzji. Ewentualnie, mogę zaryzykować, jeśli trafi się jakaś używka w dobrych pieniądzach, którą, w razie czego, sprzedam dalej, bez większej straty 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi