Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DCD jaki model?

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję CD do amplitunera Denon AVR 2308.

Zrobiłem wstępne rozeznanie, zależy mi żeby było w podobnej linii oraz serii co amplituner.

Rzucił mi się w oko, model DCD 710AE.

Czytałem tylko i wyłącznie recenzję, może ktoś z Was spotkał się z tym modelem, albo mógłby polecić coś innego.

Liczę na Waszą pomoc! 🙂

https://www.audiostereo.pl/topic/167010-denon-dcd-jaki-model/

Mam DCD z tej linii (a dokładnie jego następcę) i jestem zadowolony. Porządny i ładnie wykonany klocek, choć wyświetlacz mógłby być trochę bardziej czytelny z większej odległości.

6 godzin temu, porlick napisał:

Mam DCD z tej linii (a dokładnie jego następcę) i jestem zadowolony. Porządny i ładnie wykonany klocek, choć wyświetlacz mógłby być trochę bardziej czytelny z większej odległości.

Jaki dokładnie to model?

Dcd520. W praktyce różni się jedynie brakiem USB, lecz dla mnie to żadna różnica. Miałem okazję posłuchać przed zakupem 720 i dźwiękowo różnic nie wyłapałem- nie musiałem dopłacać.

Ja też przerabiałem te modele jak i wcześniejsze dcd500/700 i późniejsze.

Grało co całkiem przyzwoicie. 

Jedyna rzecz do jakiej mogę się przyczepić to że kilkukrotnie zdarzyło mi się uszkodzenie szuflady. Jej nierówna praca i dwukrotnie, nie otwarcie szuflady po włożeniu płyty. 

Pamiętam że w tamtym czasie zacząłem nieco googlować ten temat i coś znalazłem na zagranicznych forach nie był to częsty problem i zapewne jeżeli nie występuje w modelu używanym już tyle lat to nie będziesz miał z tym problemów

W tych modelach jest napęd średniej jakości,  ale kondensatory chyba wszystkie Elna Silmic, co mnie bardzo miło zaskoczyło. Na pewno tak jest w 720.

Miałem DCD-720AE po jego recenzji i zachwytach że jest dobrym transportem CD.

Jak szybko kupiłem tak szybko to sprzedałem. Jako transport CD dużo gorszy od np Marantza CD42 za ułamek jego ceny. Po RCA też BARDZO słabo. Wyświetlacz mało czytelny jak z zajechanych magnetowidów z lat 80tych...

Jak tanio to lepiej takiego CD42/52 kupić, trochę drożej ale i lepiej po RCA Cambridge 640CV2. Albo nowego Pioneera PD-10AE lub 30AE kupić.

1 godzinę temu, StachMuszel napisał:

W tych modelach jest napęd średniej jakości,  ale kondensatory chyba wszystkie Elna Silmic, co mnie bardzo miło zaskoczyło. Na pewno tak jest w 720.

Tak, Elny tam są i to jest dobra wiadomość ale same Elny tam niewiele zdziałały.

22 godziny temu, porlick napisał:

Dcd520. W praktyce różni się jedynie brakiem USB, lecz dla mnie to żadna różnica. Miałem okazję posłuchać przed zakupem 720 i dźwiękowo różnic nie wyłapałem- nie musiałem dopłacać.

Poszukaj gdzieś Cambridge 640C V2 i porównaj. Te odtwarzacze dzieli dosłownie przepaść na korzyść CA.

Od końca lat 90 tych Denon robi coraz gorzej grające cdeki.

W tej samej cenie np Marantz jest lepszym wyborem.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

8 minut temu, marek-1969 napisał:

Od końca lat 90 tych Denon robi coraz gorzej grające cdeki.

W tej samej cenie np Marantz jest lepszym wyborem.

Posłuchaj DCD-1700NE po RCA i jako transport CD, zmienisz zdanie 😉 

W dniu 24.04.2024 o 05:14, Liskolak napisał:

Rzucił mi się w oko, model DCD 710AE.

Grał u mnie DCD-720AE , naprawdę dobry brzmieniowo CD .

KALIBER vel rydz .

• 4 tygodnie później...

DCD-720 nie różni się brzmieniowo od dzisiejszych DCD-800. Ogólnie te Denony to brzmienie raczej łagodne z dość fajnym basem. Nie są tak analityczne jak Marantz ale przez to przyjemnie się ich słucha zwłaszcza przy dłuższych sesjach

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.