Skocz do zawartości
IGNORED

Jakże ważna jest akustyka i wielkość pomieszczenia odsłuchowego?

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Brawo, na pierwsze pytanie odpowiedź znalazłeś - znajdź na dwa pozostałe.

Tak znalazłem, tyle że jakieś 30 lat temu. 

Tobie się dziś nie chciało, nie mój problem.

Skosów nie mam, nie interesują mnie problemy z nimi.

Nieregularne pomieszczenia? Krzywe ściany? Nie mieszkałem w bloku made in prl z wielkiej płyty, więc nie wypowiem się.

Styknie Ci, w ramach wyczerpującej odpowiedzi, czy jeszcze coś mi wrzucisz? 

...cos w stylu "błąd", lub "mylisz się"/"nie zrozumiałeś"  hę?

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Ciebie strażniku prawości, który do kolejnego wątku przyszedł tylko po to, by się do mnie przy...ć.

To jest forum publiczne. Zadałeś pytanie musisz się więc liczyć, że ktoś na nie odpowie. 

17 minut temu, szymon1977 napisał:

tylko po to, by się do mnie przy...ć.

Bądź grzeczny to nie będę wytykał twojego braku kultury i arogancji ... 

3 godziny temu, xajas napisał:

Zlote proporcje to raczej temat z architektury i sztuki.

Alle temat wlasciwych proporcji pojawia sie regularnie w dyskusjach o akustyce. Ja osobiscie w te 50% sukcesu nie wierze.

W architekturze i sztuce to raczej "złoty podział", nieważne.

Ważne dla mnie jest to, że akurat osobiście i się o tym przekonałem.

Miałem podobne ustawienie tych samych mebli i tego samego systemu audio w dwóch różnych pokojach.

Większy 24m2 kwadrat i mniejszy 15m2 prostokąt (oczywiście) o, jak się okazało, wymiarach niemal idealnych.

Doskonale pamietam co się działo z dźwiękiem w jednym i w drugim.

2 minuty temu, iro III napisał:

Doskonale pamietam co się działo z dźwiękiem w jednym i w drugim.

Opowiedz coś więcej 😁

Nie wiem jak wy ale ja myślę i wielokrotnie testowane tanimi domowymi sposobami od drogich rozpraszaczy po książki obrazy i dywaniki podłogowe na pierwszych odbiciach 😁. Bez poprawnej akustyki (przynajmniej sposobami domowymi) możecie sobie wmawiać że system gra jak powinien... Gra tak jakie ma warunki...

Edytowane przez MusicManiacX

W moim przypadku panele raz dzialaly na korzysc innym razem nie bylo zadnego efektu. Nie byla to optyka, slychac bylo zmiany, choc nie nazwalbym ich kluczowymi. Ot, cos lepszego od zlotego bezpecznika 😉

Natomiast slucham na poddaszu ze sciana kolankowa, budowa szkieletowa a zatem sporo welny mineralnej wokolo, kilka okien dachowych i sporo belek pod sufitem, kolumny graja wzdluz i jestem naprawde zadowolony, choc czasem mam wrazenie zbyt malego poglosu jak na moj gust. W pokoju z wiekszymi oknami (a wiec bardziej odbijajaca powierzchnia) dzwiek byl bardziej naturalny,

Z mojego doswiadczenia jeszcze lepiej niz plyty kartonowo-gipsowe dziala boazeria. Ale z kolei nie sprawdzilo mi sie ustawienie ZG pod tym samym sposem grajacym w kierunku drugiego skosu, niezaleznie od czy byl to mniejszczy czy wiekszy wymiar pomieszczenia.

No i wiadomo, dywanik na podlodze to mus, choc Ethan Winer smieszkowal z regalow chyba tu: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tl;dr od 10 minuty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
6 godzin temu, MusicManiacX napisał:

Bez poprawnej akustyki (przynajmniej sposobami domowymi) możecie sobie wmawiać że system gra jak powinien... Gra tak jakie ma warunki...

Powiem więcej: większość tu piszących, nie ma pojęcia jak mógłby zagrać ich system.

Poraża natomiast, że udzielają porad i wypowiadają się o sprzęcie bez odniesienia do akustyki.

Mam na myśli sforułowania: gra jasno, ostro, zmulony, płytko, itp.

Czasem widać zdjęcia sprzętu na sprzedaż, a tam kolumny w pokoju dziennym, wciśnięte po bokach szafki rtv, na ścianie tv, z lewej pół metra do okna, grzejnika, firanki, z prawej otwarta przestrzeń.

Wcześniej taki delkwent wypowiadał się autorytarnie w różnych wątkach nt. dźwięku., doradzał, krytykował.

1 godzinę temu, miki450 napisał:

Powiem więcej: większość tu piszących, nie ma pojęcia jak mógłby zagrać ich system.

Tego też w 100% nie wiesz. 

Edytowane przez Piniu2906

Tak to już jest.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

1 godzinę temu, miki450 napisał:

Poraża natomiast, że udzielają porad i wypowiadają się o sprzęcie bez odniesienia do akustyki.

Mam na myśli sforułowania: gra jasno, ostro, zmulony, płytko, itp.

Czasem widać zdjęcia sprzętu na sprzedaż, a tam kolumny w pokoju dziennym, wciśnięte po bokach szafki rtv, na ścianie tv, z lewej pół metra do okna, grzejnika, firanki, z prawej otwarta przestrzeń.

Wcześniej taki delkwent wypowiadał się autorytarnie w różnych wątkach nt. dźwięku., doradzał, krytykował.

Może ma DSP 🙂

Akustyka jest bardzo ważna. Powiedział bym kluczowa. Jednak. Wielu przypadkach bardzo pomijana. Czemu?

Salony audio się tym nie zajmują. Temat jest trudny wymaga wiedzy, czasu, jazdy. 

Lepiej sprzedać po prostu towar. 

Dokładnie ten sam sprzęt w różnych pomieszczeniach i z różną akustyka potrafi zagrać na prawdę inaczej. Często zmiana pozycji kolumn o pół metra zrobi na prawdę sporo.

Jeśli bym miał pokój sam dla siebie to bym wiedział jak poprawić akustyke. Ale pokoj muszę dzielic z domownikami tak zwana żoną. A na dodatek grasuje 3 letni osobnik. Nie każdy może robić co mu się podoba. Trzeba iść na kompromis i ustawić jak najlepiej 

Jest bardzo prosta metoda żeby sprawdzić jak gra system bez wpływu pomieszczenia. Pisałem o tym niejednokrotnie.

Jaki?

Wynieść go do ogródka na trawnik. Takie pomieszczenie audio bez ścian i sufitu 🙂 . A jak ktoś nie ma własnego ogródka to na trawnik przed blokiem.

Zróbcie taki eksperyment, a zdziwicie się jak wasz system potrafi zagrać.

Powodzenia.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Ciekawe 

Niema możliwości wynieść przed dom ale bardzo bym prosił zebys jeszcze raz napisał. Z góry dzięki 

19 godzin temu, miki450 napisał:

Pamiętam jak kiedyś miałem problem z kaloryferem. 

Z czasem po poprawieniu akustyki zacząłem słyszeć jak mi ten kaloryfer podczas słuchania muzyki "brumił". I chyba nawet tu o tym pisałem w dziale akustyka. Ktoś mi zaproponował włożyć ręcznik w środek i pomogło.

Edytowane przez MusicManiacX

No dobra ale co taki test ma dać? 

To że będzie inaczej no to chyba zdaję sobie sprawę każdy czytający ten wątek. 

Ale co to wnosi? co pokazuje? 

Skoro takich warunków nigdy nie uzyskamy w pomieszczeniu.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No dobra ale co taki test ma dać? 

To że będzie inaczej no to chyba zdaję sobie sprawę każdy czytający ten wątek. 

Ale co to wnosi? co pokazuje? 

Skoro takich warunków nigdy nie uzyskamy w pomieszczeniu.

Zrozumienie, ze przygode z Audio przez duze A nalezy zaczać od przygotowania pomieszczenia czyli wykonania adaptacji akustycznej.

A jak ktos ma jakis system to trawnik pozwoli mu poznac i zrozumieć jak  oze grać kego system i po co jest adaptacja akustyczna.

A ja mysle ze wiekszosc osob byla by odbiorem w ogrodzie na wolnej przestrzeni totalnie rozczarowana . Totalny brak pdbic/poglosu prowadzi do bardzo nienaturalnej. reprodukcji pozbawionej wrazenia przestrzeni. Nie jestesmy do tego przyzwyczajeni.
Nie nadarmo zalecane czasy poglosu w warunkavh domowych to 300-400ms, a nawet w studyjnych ok. 200ms a nie zerowe.

16 godzin temu, MusicManiacX napisał:

Pamiętam jak kiedyś miałem problem z kaloryferem. 

16 godzin temu, MusicManiacX napisał:

Ktoś mi zaproponował włożyć ręcznik w środek i pomogło.

W środek kaloryfera? To zimą nie grzał - słaby przepływ miał 🤣

11 godzin temu, pmcomp napisał:

Zrozumienie, ze przygode z Audio przez duze A nalezy zaczać od przygotowania pomieszczenia czyli wykonania adaptacji akustycznej.

A jak ktos ma jakis system to trawnik pozwoli mu poznac i zrozumieć jak  oze grać kego system i po co jest adaptacja akustyczna.

W sensie że oczekujesz że w pokoju zagra jak na trawniku? To są prawidłowe oczekiwania? Bo trochę się literówek wkradło i nie zrozumiałem.

11 godzin temu, xajas napisał:

A ja mysle ze wiekszosc osob byla by odbiorem w ogrodzie na wolnej przestrzeni totalnie rozczarowana

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Totalny brak pdbic/poglosu prowadzi do bardzo nienaturalnej. reprodukcji pozbawionej wrazenia przestrzeni. Nie jestesmy do tego przyzwyczajeni.
Nie nadarmo zalecane czasy poglosu w warunkavh domowych to 300-400ms, a nawet w studyjnych ok. 200ms a nie zerowe.

No ja też właśnie tak myślę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jako że czoło fali dźwiękowej z punktowego źródła dźwięku (glosnik) , ma kształt sferyczny idealnym pomieszczeniem jest również sfera . Wydaje mi się że kolumny których używamy konstruowane są pod kątem użytkowania ich w pomieszczeniach zamkniętych.  Testowanie ich na trawniku może być ciekawym doświadczeniem, ale co to ma wspólnego z dźwiękiem który mamy w pokoju.

6 godzin temu, lemo napisał:

Jako że czoło fali dźwiękowej z punktowego źródła dźwięku (glosnik) , ma kształt sferyczny idealnym pomieszczeniem jest również sfera . Wydaje mi się że kolumny których używamy konstruowane są pod kątem użytkowania ich w pomieszczeniach zamkniętych.  Testowanie ich na trawniku może być ciekawym doświadczeniem, ale co to ma wspólnego z dźwiękiem który mamy w pokoju.

Przeczytaj raz jeszcze co napisałem.

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

W sensie że oczekujesz że w pokoju zagra jak na trawniku? To są prawidłowe oczekiwania?

Jw.

20 godzin temu, pmcomp napisał:

A jak ktos ma jakis system to trawnik pozwoli mu poznac i zrozumieć jak moze grać jego system i po co jest adaptacja akustyczna.

A to odpowiedź.

Edytowane przez pmcomp

6 godzin temu, lemo napisał:

Są, były kolumny omnipolarne. Nie jest to jednak coś popularnego.

20 minut temu, pmcomp napisał:

Jw

Aha

• Pokaż nowe odpowiedzi