Skocz do zawartości
IGNORED

poszukiwane kolumnu do Musical Fidelity m6si

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Często właśnie w ciemno. Pod wpływem recenzji, wpisów na tym czy innym forum. Reklam w kolorowych pisemkach

A no to błąd kupującego. To inna sprawa

22 godziny temu, Robert 7800 napisał:

Myślałem też o czymś od Sonus Faber

I to jest dobry trop. Przez ostatnie niemal 30 lat zabawy w audio przerobiłem dziesiątki kolumn. Najdłużej bo ponad 5 lat miałem Dali Rubicon (bardzo wszechstronne kolumny). Całkiem przypadkowo będąc na odsłuchu innych kolumn po raz pierwszy posłuchałem Sonus Faber Sonetto VIII. Krystaliczność dźwięku, szeroka scena, powietrze w wysokich i dynamika basu to wszystkie cechy kilku kolumn (PMC, Audio Vector, Dali). Wcześniej ta marka kojarzyła mi się (ale tylko z opowieści) z ciepłym homogenicznym graniem a ja lubię dużo powietrza w graniu i dobrze zarysowany kontur na basię. Sonetto to prawie kompletne granie. Piękna detaliczna góra i genialny środek (w tej cenie nie słyszałem nic lepszego) jedynie bas nie schodził tak nisko jakbym chciał (ale u mnie do ogarnięcia jest prawie 50m2).  Szukając ideału poszedłem półkę wyżej i już wiem, że Sonusy zostaną na długie lata. Co więcej słuchałem Sonetto na kilku wzmacniaczach w tym na m6si i była pełna synergia. Teraz właśnie weszła nowa seria. Cenowo Sonetto V G2 po rabacie wyjdzie ok 20 tys, warto więc posłuchać starej i poczekać na nową bo czuję, że może być tylko lepiej. G2 to całkiem inna konstrukcja, nowe przetworniki, obudowy itd.

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

Często właśnie w ciemno. Pod wpływem recenzji, wpisów na tym czy innym forum.

Kuriozum.

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

Reklam w kolorowych pisemkach

Kuriozum do kwadratu.

2 godziny temu, MCHammer2022 napisał:

Kuriozum.

Kuriozum do kwadratu.

Gratuluję głębi przemyśleń i elokwencji. Coś jeszcze? 

A że w dużej mierze mam rację, zaświadcza o tym wiele tematów pojawiających się na tym forum. W stylu "miało grać a nie gra. I jakie kable do tego?"

@piotrek7 dziękuję za gratulacje. Myślę, że dla niektórych forumowiczów mój wpis może być wartościowy, ponieważ zawiera ocenę złej postawy przy zakupach, w przeciwieństwie do twojego, który oceny nie zawiera, więc trudno się domyślić czy podchodzisz do owej postawy krytycznie czy nie. 😜

Edytowane przez MCHammer2022
3 godziny temu, daniel-de napisał:

I to jest dobry trop. Przez ostatnie niemal 30 lat zabawy w audio przerobiłem dziesiątki kolumn. Najdłużej bo ponad 5 lat miałem Dali Rubicon (bardzo wszechstronne kolumny). Całkiem przypadkowo będąc na odsłuchu innych kolumn po raz pierwszy posłuchałem Sonus Faber Sonetto VIII. Krystaliczność dźwięku, szeroka scena, powietrze w wysokich i dynamika basu to wszystkie cechy kilku kolumn (PMC, Audio Vector, Dali). Wcześniej ta marka kojarzyła mi się (ale tylko z opowieści) z ciepłym homogenicznym graniem a ja lubię dużo powietrza w graniu i dobrze zarysowany kontur na basię. Sonetto to prawie kompletne granie. Piękna detaliczna góra i genialny środek (w tej cenie nie słyszałem nic lepszego) jedynie bas nie schodził tak nisko jakbym chciał (ale u mnie do ogarnięcia jest prawie 50m2).  Szukając ideału poszedłem półkę wyżej i już wiem, że Sonusy zostaną na długie lata. Co więcej słuchałem Sonetto na kilku wzmacniaczach w tym na m6si i była pełna synergia. Teraz właśnie weszła nowa seria. Cenowo Sonetto V G2 po rabacie wyjdzie ok 20 tys, warto więc posłuchać starej i poczekać na nową bo czuję, że może być tylko lepiej. G2 to całkiem inna konstrukcja, nowe przetworniki, obudowy itd.

Cześć

Sonetto 8 to jednak duże skrzynki. Możesz powiedzieć coś o mniejszych kolumnach podlogowych od Sonus. Miejsce odsluchowe to jedyne 17m2. Cała powieszchnia lacznie z jadalnią, kuchnią to 55m2. 

[mention=63436]piotrek7[/mention] dziękuję za gratulacje. Myślę, że dla niektórych forumowiczów mój wpis może być wartościowy, ponieważ zawiera ocenę złej postawy przy zakupach, w przeciwieństwie do twojego, który oceny nie zawiera, więc trudno się domyślić czy podchodzisz do owej postawy krytycznie czy nie.

Panowie ale Robert nie prosi w wątku o debatę o jego procesie zakupu wzmaka tylko poradę dotyczącą kolumn do tego co ma i jakie m2 Ma i co lubi więc idźmy w tym kierunku.

Btw - miałem MF M5si, M6i, M6si, M6500i, M6si500, AMS-35 w klasie A i NU-VISTA 600 i uważam że M6si Roberta to bardzo dobry Wzmak najlepiej sprzedający się w ofercie MF i to nie dlatego że jest tani czy do d...
Trzeba go z reszta toru dobrze sparować jak każdy wmak wg mnie i będzie elegancko grało.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
11 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Panowie ale Robert nie prosi w wątku o debatę o jego procesie zakupu wzmaka

Moje uwagi dotyczą procesu zakupu każdego elementu toru, w tym kolumn.

Godzinę temu, Robert 7800 napisał:

Możesz powiedzieć coś o mniejszych kolumnach podlogowych od Sonus.

Tak jak wspominałem Sonetto V priorytetowo brałbym po uwagę. V i VIII mają ten sam charakter brzmienia i do twojego pomieszczenia V byłyby w sam raz. Nowe Sonetto to może być jeszcze wyższy poziom patrząc jakie przetworniki tam wsadzili. Akurat dla mnie bardzo ważnym elementem była bardzo duża uniwersalność tych kolumn jeśli chodzi o repertuar. Słucham rocka, trochę metalu, jazz, muzykę elektroniczną, soul i jeszcze nie słyszałem kolumn, które tak dobrze radziły sobie z różnorodną muzyką. O jakości wykonania nie warto wspominać bo nawet Luminy prezentują wysoki poziom.

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

uważam że M6si Roberta to bardzo dobry Wzmak najlepiej sprzedający się w ofercie MF i to nie dlatego że jest tani czy do d...
Trzeba go z reszta toru dobrze sparować jak każdy wmak wg mnie i będzie elegancko grało.

Oczywiście, że jest bardzo dobry. Ale jeśli się go kupuje, to z nastawieniem, że gra tak a nie inaczej i wybiera się go właśnie dla określonego sposobu budowania dźwięku. 

A głośniki? Możliwie neutralne. Tak aby nie powielały stylu grania wzmacniacza 

Sonet to faktycznie też fajna opcja. I tu mniejsze zachowują charakter grają oo prostu mniejszym basem czy rozpiętością. Ale są "firmowe". 

Nie są to jednak kolumny tanie.

21 godzin temu, piotrek7 napisał:

Gratuluję głębi przemyśleń i elokwencji. Coś jeszcze? 

A że w dużej mierze mam rację, zaświadcza o tym wiele tematów pojawiających się na tym forum. W stylu "miało grać a nie gra. I jakie kable do tego?"

Kolega kupił cały zestaw mf 6, wzmak pre i cd w ciemno,dał 37 tys z kablami kolumny am 5g 300, gra średnicą, jak coś pokazuje się na górze to jakby cała scena przesuwała się do góry, na plus to szerokść sceny.

• 2 tygodnie później...

Podjęta jakaś decyzja?

Ja jednak uważam, że Sonus Faber Sonetto V to jednak za duże na 17 m, nawet jak jest otwarta przestrzeń na coś więcej. Jak blisko ściany boczne, tylna? Akustyką można udusić najlepsze kolumny.

Jeśli chodzi o Sonnetto to do 17 metrów można ósemki wsadzić i wcale nie będą za duże zwłaszcza jeśli to pomieszczenie jest otwarte. To nie są kolumny walące basem gdzie popadnie. To nie wielkość kolumny determinuje wielkość pomieszczenia czy na odwrót. Znam kolumny dużo większe ale grające tak subtelnie że 10 metrów dla nich to dużo.

7 godzin temu, lamario napisał:

Podjęta jakaś decyzja?

Ja jednak uważam, że Sonus Faber Sonetto V to jednak za duże na 17 m, nawet jak jest otwarta przestrzeń na coś więcej. Jak blisko ściany boczne, tylna? Akustyką można udusić najlepsze kolumny.

Myślę w lipcu dopiero podjąć decyzję. Jakieś odsluchy po drodze napewno. Tak, mysle o Sonus Faber Sonetto 3 albo 5. SF Sonetto 5, i 7 to duże skrzynki. Myślę tez o Audio Physic tempo 30. Akurat jest pronicja na cały asortyment Audio Physic. 

Odległość, dokladnie 34cm od tylniej ściany, i 30cm od bocznej, z obu stron. Moge je jeszcze troche wystawić do przodu.

W niedalekiej przyszłości jeżeli trafią mi się SF Cremona auditor to będą moje kolumny do pomieszczenia 17m na emeryturze. Jeżeli idziesz w podłogówki rozważ Fyne Audio w wersji SP. Nawet ciekawie to brzmi.

Na Polk Reserve R600 też jest promocja i nieco łatwiej je ustawić - BR w podłodze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bo R700 też mogą być za duże, ale posłuchać też można.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja bym podpinał Triangle. Nie ma mowy, żeby do Musicala dawać jakieś ciemne kolumny. Zrobi się klimat do damskich dżezowych wokali i tyle.

Edytowane przez EmilioE

"Tynk pożera dźwięk" 747

24 minuty temu, audioburak napisał:

Na Polk Reserve R600 też jest promocja i nieco łatwiej je ustawić - BR w podłodze.

Ukryta Zawartość

Bo R700 też mogą być za duże, ale posłuchać też można.

Polecasz te głośniki niezależnie od docelowej konfiguracji, oczekiwań piszącego. Głośniki doskonałe? Słuchałeś ich? W ilu różnych konfiguracjach? 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Polecasz te głośniki niezależnie od docelowej konfiguracji, oczekiwań piszącego. Głośniki doskonałe? Słuchałeś ich? W ilu różnych konfiguracjach? 

Proponowałbym konstrukcję zamknięte.

De gustibus non est disputandum

8 godzin temu, Yankes napisał:

Proponowałbym konstrukcję zamknięte.

A ja w okleinie orzechowej. 

Wybacz ale takie ogólniki nie mają większego sensu bo o ile głośniki marki A zbudowane w oparciu o OZ okażą się strzałem w 10, to głośniki marki B będą totalną porażką. Warto rozmawiać o konkretnym modelu a nie cechach konstrukcji. 

Choć ATC SCM 40 można dopisać do listy bo to doskonałe głośniki i jeśli wpiszą się w gust odbiorcy, mogą na długo wyleczyć z audionerwosy 

Ja bym podpinał Triangle. Nie ma mowy, żeby do Musicala dawać jakieś ciemne kolumny. Zrobi się klimat do damskich dżezowych wokali i tyle.

W 100% racja i zgoda. Też polecałem ale kolega coś nie bierze pod uwagę.
W klubie MF kupa naszych takie połączenie ma i jest bardzo zadowolona. Obecne rocznicowe Triagle Antal Anniversary 40th dostały magnezowa kopułkę i jest bajka granie za rozsądne pieniądze . Wykończenie 1sza klasa

12 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Obecne rocznicowe Triagle Antal Anniversary 40th dostały magnezowa kopułkę i jest bajka

Do pomieszczenia 17m 3,5-drożne kolumny będą stanowczo za duże.

W dniu 26.05.2024 o 20:48, Robert 7800 napisał:

Myślę tez o Audio Physic tempo 30.

Audio Physic - bardzo ciekawe kolumny. Miałem okazję słuchać Tempo 25 i grają dobrze jakościowo ale wystarczająco delikatnie, żeby je umieścić w małym pomieszczeniu.

Biorąc pod uwagę obecne ceny wyprzedażowe to bardzo mocno rozważył bym kolumny Audio Physic. To jest prawdziwa okazja cenowa. 

One też ciekawie zagrają z tym wzmacniaczem. 

Mówiłem akurat o nowych modelach które są w aktualnej wyprzedaży u poprzedniego dystrybutora. 

Są w tak dobrych promocjach a rynek z czasem zapomnij te ceny że jest duża szansa iż po pewnym czasie uda się sprzedać te kolumny w tej samej cenie

8 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Do pomieszczenia 17m 3,5-drożne kolumny będą stanowczo za duże.

Zdecydowanie się nie zgodzę . Nie ma takich reguł że do xx m2 to dwu drożne a do yy m2 to mogą być 3 drogi. A do innych to monitory .

Przykład - mój - JBL L300 trzy drogi kolumny 56kg jak mała pralka każda i u mojego kumpla grają w 17-18m2 genialnie 

Ukryta Zawartość

Powyżej u niego 

A poniżej moje 

IMG_3305.thumb.jpeg.da6274fe082ba3e4e3f244356e2d0b26.jpeg

Oraz zachęcam do obadania w jakich pomieszczeniach grają JBL 4350 które są 3x jak moje 

Na zakończenie Antale miałem i napisałem o czymś co wiem jak gra również w 17-18m2 

IMG_4647.thumb.jpeg.8417a53d2b52333e56d0ab62a68900d0.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Nie ma takich reguł że do xx m2 to dwu drożne a do yy m2 to mogą być 3 drogi. A do innych to monitory .

Skoro nie ma reguł to rozumiem, że ten oto głośnik da się zmieścić do mieszkania...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

E ten to gdzieś na 20m

Doklanie tak i to na wysokość a M2

Skoro nie ma reguł to rozumiem, że ten oto głośnik da się zmieścić do mieszkania...

Ukryta Zawartość

Wg uznania.

Jakby ktoś proponował Triagle Delta Signature to bym powiedział że do 17m2 za duże - miałem , ale Antal nie.
Podałem konkretne przykłady i o tym mogę rozmawiać. Na estradzie się nie znam.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi