Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, rafa napisał:

A probowales posluchac swoich kolumn najpierw na innej lepszej elektronice?

To teoretycznie wydaje się dobrą propozycją, w praktyce nieco gorszą w mojej ocenie, biorąc pod uwagę kilka różnych aspektów. Po pierwsze, zarówno C356, a szczególnie C368, to jednak nie są raczej te stricte budżetowe rozwiązania (356 trochę się oczywiście zdewaluował na przestrzeni tych 14, 15 już chyba lat od jego wprowadzenia na rynek, ale zwłaszcza w pierwszym okresie po wyjściu tego modelu, był generalnie postrzegany jako budżetowa półka z aspiracjami do średniej co dla niektórych, patrząc na jego naprawdę przyzwoite parametry). Słuchałem C399, Hegla H95 i nie odkryłem większych różnic, tzn. uzadniających ich zakup w danej cenie. Nie wiem jak inne marki, np. CA wypadają w przedziale 6-9 tys. Po drugie, zachodzi pytanie czy wyższa elektronika jest wskazana do jednak budżetowych Auror 700, z pełnym szacunkiem do inżynierów Heco za zaimplementowany w nich efekt synergii. Wreszcie w innym poście na tym forum, ci bardziej doświadczeni koledzy, poradzili mi by jednak zacząć od głośników, bo ten ruch da najlepszy efekt. Przyznasz, że można dostać rozdwojenia jaźni.

54 minuty temu, Mark75X napisał:

Czy wszystkie Opticony Twoim zdankem dają podobną charakterystykę?

Tylko 6 miałem okazję przesłuchać.

55 minut temu, Mark75X napisał:

ale widzę że albo wypożyczasz głośniki dość często na odsłuchy, albo masz bliski kontakt zawodowy ze sprzętem "różnej maści"

Nie wypożyczam. Zmieniam co kilka lat i w ramach poszukiwań coś posłucham. Żadna filozofia ale kolumny jednej marki są bardzo podobne do siebie.. chociaż Dali na przestrzeni lat od Ikona do Optikona sporo się zmieniło. 

57 minut temu, Mark75X napisał:

Dzięki, ale nie interesuje mnie sprzęt używany.

Bardzo złe założenie - w kwocie 8k będzie bardzo ciężko pobić Aurory 700.. może mają misiowaty bas ale grają gęsto i bardzo dobrze.

28 minut temu, Mark75X napisał:

Przyznasz, że można dostać rozdwojenia jaźni.

To kwestia doświadczenia/osłuchania ze sprzętem różnej maści. Jak najwięcej słuchaj różnych konfiguracji. Ja tam widzę wąskie gardło w tym CD Marantza też..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 minuty temu, tomek7776 napisał:

hm...nowe w założonym budzecie...to wywalenie kasy  w ''błoto''.

Dlaczego tak uważasz? Dla mnie istotna jest jednak co najmnniej ta 2-letnia gwarancja, przekonanie, że nie ma nic ukrytego, że ktoś w tym nie "grzebał", manipulując np. przy zwrotnicy itp.

to co napisaleś nie ma większego znaczenia.

za swój budżet możesz mieć ''używke'' z przedzialu kilkunastu tysi.która zagra DUŻO lepiej niż te za założoną kwote.

Teraz, tomek7776 napisał:

to co napisaleś nie ma większego znaczenia.

za swój budżet możesz mieć ''używke'' z przedzialu kilkunastu tysi.która zagra DUŻO lepiej niż te za założoną kwote.

W przypadku kolumn zgadzam się w stu procentach

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

34 minuty temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Bardzo złe założenie - w kwocie 8k będzie bardzo ciężko pobić Aurory 700.. może mają misiowaty bas ale grają gęsto i bardzo dobrze.

I to jest "silny przekaz", najcenniejszy jak dotąd. Niezależnie, postaram się odsłuchać sugerowane przez Ciebie Dali, może jeszcze któreś ze wskazywanych wcześniej, jak Dynaudio, czy Audiovector. Ostateczne decyzje co do ewent. wymiany, po odsłuchach rzecz jasna.

1 minutę temu, Mark75X napisał:

I to jest "silny przekaz", najcenniejszy jak dotąd. Niezależnie, postaram się odsłuchać sugerowane przez Ciebie Dali, może jeszcze któreś ze wskazywanych wcześniej, jak Dynaudio, czy Audiovector. Ostateczne decyzje co do ewent. wymiany, po odsłuchach rzecz jasna.

To błedny przekaz.Dowolne Castle ''zjedzą'' te Aurory.

po przeczytaniu tytułu wątku przyszły mi na myśl spendory...z dobrą elektroniką właśnie tak grają...no ale to by chyba musiały być używane

1 minutę temu, tomek7776 napisał:

Serio? Knight 5 nie mają poloty z tym zmasakrowanym tunelem transmisyjnym... w Aurorach może nie jest szybki ale przynajmniej nie pierdząco buczący.

3 minuty temu, tomek7776 napisał:

🙃 Niech kolega Andrzej się wypowie

2 minuty temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Serio? Knight 5 nie mają poloty z tym zmasakrowanym tunelem transmisyjnym... w Aurorach może nie jest szybki ale przynajmniej nie pierdząco buczący.

🙃🙂

Raczej się udławią; szczególnie te z namiastką linii transmisyjnej, co napisał kolega 

w trakcie mojego pisania 😉 

Poza tym trzeba lubić ciepło i misiowate granie, żeby Castle, chyba że maluchy - Knight2.

Ja bym zaproponował coś z serii Reserve Polka - lepszy bas i przejrzysta góra

z pierścieniówką - spokojnie w budżecie i łatwe do ustawienia - BR w podłodze.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 minuty temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Castle nie ''buczą''.Mają potężny nisko schodzący bas.Zróżnicowany i kontrolowany.Piekna średnica.Aurory to .....''popierdółki''

2 minuty temu, audioburak napisał:

Raczej się udławią; szczególnie te z namiastką linii transmisyjnej, co napisał kolega 

w trakcie mojego pisania 😉 

Poza tym trzeba lubić ciepło i misiowate granie, żeby Castle, chyba że maluchy - Knight2.

Ja bym zaproponował coś z serii Reserve Polka - lepszy bas i przejrzysta góra

z pierścieniówką - spokojnie w budżecie i łatwe do ustawienia - BR w podłodze.

''Misiowate''....niekoniecznie...ale można słuchać je calymi godzinami z wielka przyjemnością.Nie są ''męczące''.

Są muzykalne.

6 minut temu, tomek7776 napisał:

Castle nie ''buczą''.Mają potężny nisko schodzący bas.Zróżnicowany i kontrolowany.Piekna średnica.Aurory to .....''popierdółki''

Ta jasne.. w 5 jest zmasakrowany bas... ciągle jest brumienie tej lini transmisyjnej i zamazanie średnicy.. no ok śrdednica i wysokie są ciepłe i nie męczące.

8 minut temu, tomek7776 napisał:

Aurory to .....''popierdółki''

Toś ty Auror w życiu nie słyszał... mówimy o modelu 700.

1 minutę temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Ta jasne.. w 5 jest zmasakrowany bas... ciągle jest brumienie tej lini transmisyjnej i zamazanie średnicy.. no ok śrdednica i wysokie są ciepłe i nie męczące.

Toś ty Auror w życiu nie słyszał... mówimy o modelu 700.

oj słyszał...słyszał...

do tej pory uszy mnie bolą.

mam w jadalni system z harlechami....polecam każdemu.

koledzy maja... jeden howard   z dawnych lat....drugi harlechy.

obaj trzymaja je  dożywotnio.

4 godziny temu, Mark75X napisał:

Możesz wskazać konkretny model Dali?

Wszystkie na hybrydowym wysokotonowym

2 godziny temu, MCHammer2022 napisał:

Można też pojeździć po okolicy i posłuchać kolumn z olx. Wiem, że autor wątku preferuje salonowe, ale używki za 8k zł mogą przynieść nowe doznania i zmienić preferencje zakupowe - jeżeli słuchacz ma "ucho" to różnica jakościowa powinna być łatwa do zauważenia.

Jasne że tak. Warto.

Miałem i ikony i opticony i one grają dla mnie za ostro. Im straszy typ muzyki tym gorzej. Elektronika super. Ale jak zaczynają wchodzić w górny zakres to bywają mocno ostre. 

Rubicony są łagodniejsze. 

Teraz, Piotr Sonido napisał:

Wszystkie na hybrydowym wysokotonowym

Tzn.? podaj proszę symbole. Ten opis nie jest dla mnie zrozumiały. Co oznacza hybryda w odniesieniu do tego pasma. Symbole dają jasność. Kolega wcześniej podkreślał wyróżniającą się serię Opticon...

5 minut temu, Mark75X napisał:

Tzn.? podaj proszę symbole. Ten opis nie jest dla mnie zrozumiały. Co oznacza hybryda w odniesieniu do tego pasma. Symbole dają jasność. Kolega wcześniej podkreślał wyróżniającą się serię Opticon...

Dali ma kolumny na kopułce i to są serie soektorni oberon oraz na hybrydowym wysokotonowym. Im wyższa seria tym zachowuje dokładność detal przestrzeń ale słabnie ostrość. W dobrym kontekście 

Więc:

Poprzednie ikony,opticony. Obecne opticon mkII.

Wyżej rubicon

No i epicon. 

Są jeszcze dwie wyżej ale to nie rozmowa na ten temat.

Są też poprzednie helicon na przykład.

To dali.

Z monitor audio seria Silver ale ta poprzednia RX. Ona jest dokładna u góry i ciepła na dole. Silver 10 jeszcze też stosunkowo takie były, troszkę. 

moze cos na  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ??  

I instantly recognized distinctive SEAS sounding - warm, soft, enveloping sound with a very sensuous midrange, moderately detailed and transparent. You want to wrap yourself up in it, like in a winter cold in a warm cashmere blanket. This sound cuts off all sharp corners and never hurts with any unexpected squeal. Smooth, flowing, velvety and natural.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Biorąc pod uwagę nazwę tematu....spokojnie polecam moje Diamond 28..... tylko te 16m....to już gorzej.

Mogą się trochę udusić. U mnie troszkę więcej bo 25m. 

Pylon Diamond 28 ,Unison Research Simply Italy, Nad C-538, Wiim Ultra 

W dniu 9.05.2024 o 20:42, Mark75X napisał:

pisząc o podłogowych bardziej miałem na myśli ogólną charakterystykę brzmienia odróżniającą je generalnie od kolumn podstawkowych

?

Nic z tego nie pojmuję 

Sorry ale objętość wpływa tylko na efektywność 

W dniu 9.05.2024 o 20:42, Mark75X napisał:

wyraźna góra to z kolei  przejrzystość, krystaliczność, detaliczność tonów wysokich.

Co może znaczyć też "ostre" wysokie tony, czyli piki w transjentach

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

25 minut temu, xetras napisał:

Nic z tego nie pojmuję 

Mnie uczono zawsze, że podłogowe różnią się od monitorów przede wszystkim cięższym, bardziej wyrazistym basem. Takie opinie zasłyszane w salonach, widnieją też w artykułach audio, wskazując na te różnice, jako główne cechy odróżniające od siebie te dwie kategorie głośników.

2 godziny temu, heers napisał:

moze cos na  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ??  

Nie wiem, czy to ma być test z ang.? Ok, niezależnie od intencji, odpowiem zgodnie z Twoimi preferencjami w zakresie meritum...

Well, sounds splendid and literary, I would say, but seems to have rather nothing closer in common with the point of this thread, i.e. my question about specific types of loudspeakers, although the description itself, I admit, undoubtedly reflects the expected effect accurately. Thanks, anyway.

Pozdrawiam ciepło, m

Ukryta Zawartość

Był taki wątek przed chwilą:

Ukryta Zawartość

Podłogowe Monitor Audio BX5 ostatecznie ( chyba ) wymieniono na monitory.

Zależy, jakie podłogowe i zależy, jakie monitory 😉 

Oczywiście są wersje podłogowe tych monitorów, jak ktoś musi mieć duże.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie tylko. Kolumny tej samej linii ale monitor i podłogowy mogą się różnić także wysokimi. 

Dobry przykład Dali z modelami zensor 5 i 3. Nieco to poprawiono w oberon ale nadal 5tki są mniej rozdzielcze. 

W kefnq350 jest inna konstrukcja niż q550/750/950

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie tylko. Kolumny tej samej linii ale monitor i podłogowy mogą się różnić także wysokimi. 

Dobry przykład Dali z modelami zensor 5 i 3. Nieco to poprawiono w oberon ale nadal 5tki są mniej rozdzielcze. 

W kefnq350 jest inna konstrukcja niż q550/750/950

A jak generalnie Twoim zdaniem grają właśnie KEFy, np. wymienione modele, zwłaszcza 2 górne z tych wskazanych, czyli 750 i 950 względem Auror 700 i Dali Oberon/Opticon? Pytam naturalnie o dostrzeżone ewent. różnice w jakości i charakterystyce brzmienia w kontekście tych moich oczekiwań wskazanych w wątku.

23 godziny temu, Mark75X napisał:

Mnie uczono zawsze, że podłogowe różnią się od monitorów przede wszystkim cięższym, bardziej wyrazistym basem. Takie opinie zasłyszane w salonach, widnieją też w artykułach audio, wskazując na te różnice, jako główne cechy odróżniające od siebie te dwie kategorie głośników.

Faktycznie*

Tyle że to od zwrotnicy czyli strojenia lub typu obudowy też zależy, o ile mamy te same przetworniki (tylko nie przypominam sobie takiej serii żeby były różne obudowy i te same przetworniki żebym bezpośrednio na słuch to potwierdził) 

*Jest taka miejska legenda 🙂

Tzn. kiedy ktoś chce mieć bas "dociążony" to w zasadzie szuka podłogówek. Tyle że sam słyszałem jaki bas jest z małych monitorów RLS Callisto od ś.p. Jerzego Rokoszewskiego (Mi pasował). Dlatego dla mnie to jakby "miejska legenda".

No a choćby The  Prodigy to właściwie głównie na słuchawkach słucham, bo niewiele głośników sobie radzi z "One Love" albo "Poison". Aktywne Adam Audio S3V dały radę, ale to za duży koszt.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

19 godzin temu, Mark75X napisał:

A jak generalnie Twoim zdaniem grają właśnie KEFy, np. wymienione modele, zwłaszcza 2 górne z tych wskazanych, czyli 750 i 950 względem Auror 700 i Dali Oberon/Opticon? Pytam naturalnie o dostrzeżone ewent. różnice w jakości i charakterystyce brzmienia w kontekście tych moich oczekiwań wskazanych w wątku.

Kefy go rozwinięcie brzmienia Aurory i oberona. To są ciepłe kolumny i lepszej głębi. Ale nadal łagodne na górze. Opticon to kompletnie inne brzmienie 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

@Mark75X udało się coś w weekend odsłuchać?

Jakie są teraz plany?

No nie, to nie ta ścieżka i tempo procedowania w tym obszarze. Chcę dokonać na spokojnie selekcji kilku potencjalnie najlepiej rysujących się modeli pod względem charakterystyki (wg Waszych opinii, recenzji w sieci, ostateczych rekomendacji salonu) i dopiero wówczas umówić się na odsłuchy w niedługim czasie. Nie wykluczam też jednak pozostania przy Aurorach, biorąc pod uwagę sugestie bardziej doświadczonych kolegów. Wiedziałem, że to b. przyzwoite rozwiązanie w swojej cenie, ale nie sądziłem, że oceniane jest przez co niektórych aż tak wysoko. Wszystko zależeć będzie od ostatecznych wrażeń odsłuchowych po dogłębnej ocenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi