Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, don111 napisał:

W trzech wariantach 🙂

Ten przykład to akurat "pikuś",  ale ok, mogłeś nie wiedzieć że było pare wersji a jedna to limitowana. Ale były też mocniejsze kwiatki w sporej ilości, sorry że nie pamiętam wszystkiego tylko ogólny zarys 🙂

Pamiętam jeden najśmieszniejszy babol, gdy pisałeś jakieś głupoty o budowie bodajże Tannoy M1 (piszę z pamięci model kolumn,ale chyba o te chodziło), a chodziło o kolumny które miałeś aktualnie w domu i musiałeś sprawdzać aby się przekonać że nie miałeś racji. To było inne forum i możliwe że pisałeś jako s4home, tyle pamiętam 🙂

Ok, widzę, że konsekwentnie skupiasz się na ataku i krytyce, a nie na wątku głównym. To już raczej zakrawa na jakąś chorobliwą przypadłość. Możemy zachować w tym wszystkim więcej rozsądku i mniej niezdrowego pobudzenia? 

Abstrahując od powyższego i przyjmując nawet czysto teoretycznie, że to co piszesz jest faktem, rysuje się tu kilka uwag/pytań.

1) Raczej nie ma ludzi nieomylnych. Zgodzisz się? 

2) Tobie nigdy nie zdarzyło się pomylić?

3) Jeśli nawet kiedyś gdzieś się pomylił, to przyjmijmy za aksjomat, że jego wiedza jako specjalisty zatrudnionego w salonie audio, człowieka z wieloletnim doświadczeniem, jest jednak "trochę" większa od amatorów, czy nawet pasjonatów eksperymentujących ze sprzętem w czterech ścianach.

4) Jeśli trudno Ci dokładnie opisać dane przypadki, a w odniesieniu do 1, 2 dysponuiesz mglistym obrazem, to z założenia takich sytuacji nie było dużo więcej. Podziel ich ilość przez zapewne tysiące postów, to będziesz miał odsetek promilowy. Sam sobie odpowiedz czy to dużo, czy mało.

Godzinę temu, Mark75X napisał:

Ok, widzę, że konsekwentnie skupiasz się na ataku i krytyce, a nie na wątku głównym. To już raczej zakrawa na jakąś chorobliwą przypadłość

Coś Ci się pomyliło, ten długi elaborat był zbędny. Ja napisałem 1 (słlwnie jeden) post nt temat a potem ofpowoedziałem na pytania w drugim. Tyle. 

Jak czegoś nie jestem pewny to piszę że nie jestem pewny. 

W dniu 15.05.2024 o 06:25, Piotr Sonido napisał:

W pewnym momencie nakładają się pasma obu przetworników. Nie wszyscy stosują takie działanie. Nie mówię że to jest coś unikatowego bo ma także swoje wady. 

Ale podbija najwyższą górę.

Super tweeter to podobny patent tylko on gra chyba jeszcze wyżej.

A kąty promieniowania fali zgadzają się?

(W tym pasmie to i tak chodzi o rozróżnianie barwy)

Ciekawi mnie też "obudowa".

Bo np. B&W w Nautilusie a M-S w serii Performance miał otwarte z tyłu (~?) "wygaszacze" fali tylnej.

Wspólna obudowa to chyba tylko dla wygody (przy meblowaniu, ustawianiu, itd.), bo chyba dla wysokotonowych głośników nie podaje się Vs, bo on raczej nie rezonuje.

W dniu 15.05.2024 o 15:14, Nil napisał:

W każdej kolumnie pasma głosników się na siebie nakladają, kolega sprzedawca o tym nie wie?

Bzdura.

O zwrotnicy nie wiesz?

Po to ona jest 

(Zachowując odpowiedni dystans poza "w kolumnie" za każde pasmo odpowiada odpowiedni przetwornik elektrycznoakustyczny)

PS 

To nie jest kolumna ale ZG (zestaw głośnikowy)

PPS.

Większość (niemal wszystko) robi pomieszczenie i fala odbita

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Bzdura.
O zwrotnicy nie wiesz?
Po to ona jest 
(Zachowując odpowiedni dystans poza "w kolumnie" za każde pasmo odpowiada odpowiedni przetwornik elektrycznoakustyczny)

Bzdura
O zwrotnicy nie wiesz?
A co to jest to zakreskowane? Czy tu pasma sie nie nakladaja?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ej panowie, to podstawy, jak 2+2

Ukryta Zawartość

13 minut temu, xajas napisał:

Bzdura
O zwrotnicy nie wiesz?
A co to jest to zakreskowane? Czy tu pasma sie nie nakladaja?

Ukryta Zawartość

Ej panowie, to podstawy, jak 2+2 emoji3.png

Są wyciszane

Po to jest zwrotnica

|

A po jakie licho ona jest w ogóle?

Przecież "psuje" sygnał 

Część pasma ciśnie* falą a reszta wytwarza ciary od nagłych transjentów.

To kompletnie inne rodzaje słyszenia (faktycznie środkowa część pasma [czyli ta muzyczna] jest i ciśnieniowa i transjentowa)

Nakładanie pasma ma związek bardziej z rodzajami reakcji na bodziec akustyczny  (czyli w całym paśmie muzycznym gdzie ucho wyłapie tony składowe wielotonów) a niekoniecznie w wąskim obszarze i metr od przetwornika 

Nie sam przetwornik gra a pomieszczenie w którym on jest 

Koniec dygresji 

Adrem

Może to i jest wspólna obudowa ale to raczej (chyba?) obudowa w obudowie tych w/w ZG od firmy Dali 

24 minuty temu, xajas napisał:

O zwrotnicy nie wiesz

On napisał tak:

W dniu 15.05.2024 o 15:14, Nil napisał:

W każdej kolumnie pasma głosników się na siebie nakladają, kolega sprzedawca o tym nie wie?

"W"?

"W każdej"?

To co napisał to na pewno bzdura 

Podając diagram nie dodajesz wpływu pokoju i faktycznych warunków słuchania (bo to jest akurat nieporównywalne)

PS.

Gdyby napisał "...przy..." to bym wcale nie zareagował 

Bądźmy ściśli 

To co "w kolumnie" to nikogo nie obchodzi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, xetras napisał:

kąty promieniowania fali zgadzają się?

Są wykresy można sprawdzić.

W moim odczuciu przetwornik okółkowy i wstęga mają jednak nieco inne. Jak bardzo ? Nie sprawdzałem.

Dokładnie tutaj w twoim wykresie pokazuje że one są wygaszane lub "włączane" od pewnej częstotliwości. 

I to jest normalne tak. W dali z tymi dwoma na górze jest inaczej. Bo kopułka nie jest od góry odcinana

"W"?
"W każdej"?

To co napisał to na pewno bzdura 
Podając diagram nie dodajesz wpływu pokoju i faktycznych warunków słuchania (bo to jest akurat nieporównywalne)

PS.
Gdyby napisał "...przy..." to bym wcale nie zareagował 
Bądźmy ściśli 
To co "w kolumnie" to nikogo nie obchodzi

Nie, to co ty wypisujesz, to nadal bzdury

Domagasz sie scislosci, a wypisujesz jakies historie o cisnieniu, transjentach, bodzcach, bla bla, nie majacych z tym nic wspolnego

A to co kolega Nil wypisuje, sie 100% zgadza…

… poza jednym wyjatkiem: kolumnie jednodroznej z jednym glosnikiem
Godzinę temu, xajas napisał:

kolumnie jednodroznej z jednym glosnikiem

Ukryta Zawartość

Kolumna z definicji składa się z wielu brył czyli obudów

I tyle.

"W kolumnie" są co najmniej 2 bryły 

Nie wiem czy ludzie nie wiedzą i nie widzą  co to jest kolumna?

Kolumna to oddzielone obudowy postawione jedna na drugiej 

I tyle 

Teraz to rzadkość ale potocznie "tak się mówi"

PS.

Kolumna ma bazę, trzon i głowicę (chociażby ta z kamienia)

wypisujesz jakies historie o cisnieniu, transjentach, bodzcach, bla bla

Wrażenia akustyczne są istotne i to czego są wynikiem.

Ciśnienie - czyli ciśnie (ta fala)

Wysokie tony nie cisną ale powodują ciarki (a to też fala)

2 różne rodzaje odbioru wrażeń.

Dlatego nie wystarcza wspomniany wyjątek:

poza jednym wyjatkiem: kolumnie jednodroznej z jednym glosnikiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

Nie pytaj, bez dobrego towaru nie nawiążesz porozumienia.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Definicja jest w mowie i kulturze potocznej

Ta zmierza utartymi  zwyczajami a funkcjonalnie to pojęcie jest nie do pojęcia

Kolumna już nie jest kolumną tylko skrzynką lub jak to Cezariusz Andrejczuk nazwał "grajpudłem"

Ot, tak.

3 godziny temu, xajas napisał:

Gdzie ta defincja tych „kolumn“ i bryl?

Kontekstowa?

Chyba rozumiesz że zależna 

Właśnie od kontekstu

Definiowanie zatrybiania dissów tego że możesz mi poskakać po konstrukcji nijak ma się do treści i wyrazów a odnosi się do tego co jest poza wyrazami i frazami.

(Język frazy mowa są żywe)

Cześć,

Pytanie częściowo odbiegające od tematu, ale w związku z tym że sam go zakładałem, pozwolę sobie wyjątkowo je zadać. Czy macie jakieś doświadczenia z określonej klasy odtwarzaczami CD, które potrafią być może nieco lepiej niwelować niedoskonałości zapisu? Ja generalnie bardzo lubię brzmienie Marantza i ten, który obecnie posiadam, a więc otwierający ich aktualną linię, jest naprawdę bardzo solidny brzmieniowo dla mnie.  Naturalnie, w przypadku starszych, nieoczyszczanych lub niedostatecznie dobrze zremasterowanych albumów sprzed wielu lat, jak np. wczesny Pink Floyd, te różnice w gorszym odbiorze są rzecz jasna łatwo słyszalne. Czy Waszym zdaniem odtwarzacze można podzielić generalnie na te, które lepiej lub gorzej radzą sobie w tym względzie?

Pzdr, m

Nie ma czegoś takiego jak gorszy odbiór starszych płyt...jest niska jakość posiadanego sprzętu.

19 minut temu, tomek7776 napisał:

Nie ma czegoś takiego jak gorszy odbiór starszych płyt...jest niska jakość posiadanego sprzętu.

No ale różnice między jakością poszczególnych płyt są czasami bardzo widoczne. Generalnie większość nagrań nie starszych niż 30 lat, reprezentuje bardzo przyzwoitą jakość dźwięku. Nie mam tu żadnych zastrzeżeń. Jeśli masz na uwadze jakieś konkretne modele odtwarzaczy w cenie przyjmijmy do 5 tys., które zapewniają zauważalny progres względem Marantz 6007, podaj symbole. Dzięki.

Godzinę temu, tomek7776 napisał:

19 lat stażu na forum i ani jednej gorzej nagranej płyty na koncie?

Wszystkie płyty starsze są nagrane super?

Pierwsze płyty Genesis też ?

Płyty Sade z lat 80, brzmią tak samo jak te z 90 ??

Edytowane przez tgiertuga1

Pylon Diamond 28 ,Unison Research Simply Italy, Nad C-538, Wiim Ultra 

5 minut temu, tomek7776 napisał:

Lady Pank chyba i Szpaka ....odstaja jakoscią nagrania.Reszta co najmniej akceptowalnie.

Lady Pank.....aha... ok. Wszystko jasne :), spoko.:)

Pylon Diamond 28 ,Unison Research Simply Italy, Nad C-538, Wiim Ultra 

Ja uwielbiam nośnik fizyczny. Streaming wykorzystuję w zasadzie tylko wspierająco na potrzeby odsłuchów nowości, pod kątem ewent. zakupu CD. Na półkach mam obecnie blisko 400 płyt, więc przegląd jakościowy dość dobry. B. stare nagrania wydane w ramach reedycji, powiedzmy więcej niż 10 lat temu, niekiedy istotnie odbiegają jakościowo. Myślę, że niezależnie od daty wznowienia danej pozycji, ta jakość brzmienia zależy przede wszystkim od ścieżki bazowej oraz przyjętej formy remasteringu, więc potencjalnie, nawet nowsze reedycje mogą być obarczone określonymi mankamentami. Gdybym miał oceniać własną płytotekę, orientacyjnie ok. 10% odbiega od oczekiwanego, choćby przeciętnego poziomu jakościowego (słabszy bas, przymglona średnica i góra, generalnie brak oczekiwanej czystości, przejrzystości).

1 minutę temu, Mark75X napisał:

Ja uwielbiam nośnik fizyczny. Streaming wykorzystuję w zasadzie tylko wspierająco na potrzeby odsłuchów nowości, pod kątem ewent. zakupu CD. Na półkach mam obecnie blisko 400 płyt, więc przegląd jakościowy dość dobry. B. stare nagrania wydane w ramach reedycji, powiedzmy więcej niż 10 lat temu, niekiedy istotnie odbiegają jakościowo. Myślę, że niezależnie od daty wznowienia danej pozycji, ta jakość brzmienia zależy przede wszystkim od ścieżki bazowej oraz przyjętej formy remasteringu, więc potencjalnie, nawet nowsze reedycje mogą być obarczone określonymi mankamentami. Gdybym miał oceniać własną płytotekę, orientacyjnie ok. 10% odbiega od oczekiwanego, choćby przeciętnego poziomu jakościowego (słabszy bas, przymglona średnica i góra, generalnie brak oczekiwanej czystości, przejrzystości).

te dziesięć procent zmniejszy się drastycznie jak zmienisz CD na wyższej lub wysokiej klasy.

W ramach lektury polecam poniższy temat w którym dość obszernie i wyczerpująco poruszono temat odtwarzaczy CD.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

9 godzin temu, tomek7776 napisał:

te dziesięć procent zmniejszy się drastycznie jak zmienisz CD na wyższej lub wysokiej klasy.

A to nie jest tak, że lepszy odtwarzacz jest bardziej czuły na jakość nagrań i te 10% z pewnością się nie zmniejszy?

Edytowane przez MCHammer2022

W sensie, że nagrania niezremasterowane brzmią na lepszych odtwarzaczach CD jak zremasterowane? Hmm. 🤔

Moje doświadczenie pokazało, że im lepszy sprzęt tym lepsze realizacje brzmią lepiej - gorsze w najlepszym przypadku zostają z tyłu.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

No właśnie'' Hmmm''

Długa droga jeszcze przed Toba w temacie audio....ale ucz się...ucz się.

• Pokaż nowe odpowiedzi