Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe do oglądania TV

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Miałem Kef LS50, teraz mam Kef R5 które sprawdzały się bardzo dobrze przy oglądaniu telewizji.

Z uwagi na dziecko muszę spowrotem wrócić do podstawek.

Muzyki słucham już mniej, głównie TV. 

Jakie kolumny warte są rozważenia do oglądania TV najbardziej chodzi o czytelność dialogów przy cichym oglądaniu TV?

Czy jednak KEF to jest najbardziej słuszna droga.

Reszta toru to NAD C658 oraz końcówka Exposure 3510.

Tak. KEF LS50 Meta są pod tym względem znakomite. Wokale są bardzo czytelne.

Inne dobre kolumny to Fyne Audio F500SP. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zaproponowałem te Focale ponieważ sądziłem że ich brzmienie tj. żywe, otwarte i rozjaśnione sprawdzi się w dialogach i ogólnie w Twoich potrzebach jednak skoro już je miałeś i słabo się sprawdziły to proponuję podejść do tematu z przeciwnej strony czyli kolumny nasycone, plastyczne i ciepłe jak np. Dynaudio, Xavian czy Chario. Wydaje mi się że sprawdzą się znacznie lepiej niż Focal, B&W czy nawet KEF. 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

A dlaczego nie KEF R3? Jeżeli R5 Ci 'leżą'.

Dynaudio chyba nie bardzo - X14 maja nasyconą średnicę ale do metrażu powyżej 15 m za małe. X18 nie maja mocnej średnicy.

Ze starszych kolumn jakie miałem u siebie z doświetloną średnicą to Avance Omega 506 Mk I - tutaj ta stara kopułka Vify jest dobra. Podobno MkII to już nie to.

1 hour ago, AndrzejPiaseczno said:

A dlaczego nie KEF R3? Jeżeli R5 Ci 'leżą'.

Dynaudio chyba nie bardzo - X14 maja nasyconą średnicę ale do metrażu powyżej 15 m za małe. X18 nie maja mocnej średnicy.

Ze starszych kolumn jakie miałem u siebie z doświetloną średnicą to Avance Omega 506 Mk I - tutaj ta stara kopułka Vify jest dobra. Podobno MkII to już nie to.

Kef R3 i LS50 to dwie opcje które rozważam. R5 leżą ale wydają się lekko za ciepłe, ale jak najbardziej je lubie. 
Chciałem poznać inne typy na rynku, które może nie są oczywiste.

51 minutes ago, szymon1977 said:

Niższa półka, ale może podpowiecie: jak w tej roli q accoustic 3020 (3010, 3030...)?

Jak np. Q Acoustics które w recenzjach na YT były wspominane jako takie które w tej sytuacji by się sprawdziły. 

4 minuty temu, Chilled napisał:

Chciałem poznać inne typy na rynku, które może nie są oczywiste.

Fyne Audio. 

Wg recenzji (i w praktyce) KEF, Fyne Audio i tym samym Tannoy świetnie nadają się jako uzupełnienie TV. Ze względu na głośnik koncentryczny. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Sprzedać wszystko i kupić monitorki aktywne.

Połączyć tv po optyku plus jakiś streamer lub CD po coaxialu i gra muzyka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Też jestem za ls50. 

Chociaż nie wiem czy przy twojej elektronice oraz przy sposobie użytkowania tych kolumn nie będzie to po prostu przerost formy nad treścią. 

Czy to ma faktycznie być zastępstwo głośników TV?

1 godzinę temu, Piopio napisał:

świetnie nadają się jako uzupełnienie TV. Ze względu na głośnik koncentryczny. 

Jaki wzgląd jest w głośniku koncentrycznym, że świetnie nadaje się jako uzupełnienie TV? Nie odpowiadaj proszę, ale następnym razem przemyśl to co napisałeś, zanim klikniesz "dodaj odpowiedź".

11 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Też jestem za ls50. 

Chociaż nie wiem czy przy twojej elektronice oraz przy sposobie użytkowania tych kolumn nie będzie to po prostu przerost formy nad treścią. 

Nie będzie.

Ps.

11 godzin temu, Chilled napisał:

Miałem Kef LS50

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Dla Twojej informacji bo większość pewnie o tym wie że podstawowe zalety głośnika koncentrycznego są dwie - po pierwsze obydwa przetworniki kreują punktowe źródło dźwięku, po drugie ich centra akustyczne znajdują się w takiej samej odległości od słuchacza i to niezależnie od kierunku z jakiego układ koncentryczny jest obserwowany.

Myślę podobnie jak @Piopio że tego typu monitory mogą być dla autora bardzo dobrym wyborem.

Edytowane przez Seyv

Teraz, Tal napisał:

Dla Twojej informacji bo większość pewnie o tym wie że podstawowe zalety głośnika koncentrycznego są dwie - po pierwsze obydwa przetworniki kreują punktowe źródło dźwięku, po drugie ich centra akustyczne znajdują się w takiej samej odległości od słuchacza, i to niezależnie od kierunku, z jakiego układ koncentryczny jest obserwowany.

Ja to wiem - pytam, dlaczego z tego względu są akurat doskonałym uzupełnieniem TV? Bo względów jest dużo, są względy ważniejsze, a ten jest tak samo ważny przy muzyce. Sugerowanie, że ten do TV jest jakoś szczególnie istotny to zwykłe wprowadzanie w błąd.

Tannoy w swoim charakterze zawsze wyjątkowo dobrze odtwarzał wokale i myślę że byłby naprawdę bardzo dobrym wyborem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muzyka / TV - myślę że 50/50. Jakość dźwięku jest ważna więc nie ma to być mały upgrade ponad głośniki w TV. 
Między LS50 i R5 miałem Neat SX1 i jak w muzyce wypadałby bardzo fajnie to podczas oglądania TV przeciętnie szczególnie przy cichym oglądaniu telewizji. 

Chętnie wrócę do LS50 bo bardzo miło je wspominam lub ewentualnie R3.
Zastanawiam się tylko czy są jakieś alternatywy warte rozważania.

P.S.
Warto rozważać wersję aktywną LS50 czy raczej same problemy i lepiej kupić pasywne do tego sprzętu co mam?
Ma ktoś doświadczenie?

2 godziny temu, Chilled napisał:

Warto rozważać wersję aktywną LS50 czy raczej same problemy i lepiej kupić pasywne do tego sprzętu co mam?

Nie ma sensu. Masz porządny sprzęt. Kup używane LS50 Meta za ok 3.100.

Cześć 🙂 Jeśli R5 są dla Ciebie za ciepłe, to zarówno LS50 Meta, jak i R3 Meta będą moim zdaniem dobrym kierunkiem. Mety są nieco naturalniejsze, a bas jest szybszy. Warto też na pewno rozważyć System Audio Legend 5.2 🙂 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

6 godzin temu, Chilled napisał:

Warto rozważać wersję aktywną

Dynek i kupić Dynaudio Lyd 7 lub APS Klasik 2020 ? Głośniki aktywne to bardzo dobre rozwiązanie 

11 hours ago, Tal said:

podstawowe zalety głośnika koncentrycznego są dwie - po pierwsze obydwa przetworniki kreują punktowe źródło dźwięku, po drugie ich centra akustyczne znajdują się w takiej samej odległości od słuchacza

Do tego jeszcze w naturalny sposob tweeter jest cofniety wzgledem woofera co moze byc pozadana cecha.

Dla marketingowców i nietoperzy. Naprawdę myślisz, że usłyszysz różnice w rozmieszczeniu przetworników na obudowie? 

Jedna z najwazniejszych cech (jakosciowych) zestawow glosnikowych jest ich koherencja, czyli perfekcyjne zgranie czasowe poszczegolnych przetwornikow/torow w zakresie czestotliwosci podzialu. Mozna to osiagnac albo przez odpowiednie opoznienia w zwrotnicy (cyfrowej) albo konstrukcyjnie, czyli przez przesuniecie centr akustycznych przetwornikow.
Przyklad: przy typowej czestotliwosc podzialu 2,5,kHz, dlugosc fali lambda to ok. 13,6cm. Czyli jesli przesuniesz centrum jednego przetwornika wzgledem drugiego o polowe lambda (czyli o 6,8cm), to juz pracuja w „przeciwfazie“ (o 180°) i koliduja ze soba.

Czy to slychac?

PS1.
Oczywiscie, mozna zaczac kombinowac z obracaniem polaryzacji polaczen przetwornikow, bla bla bla.. ale co zrobic jesli masz przesuniecie o np. 3,4cm (o 90°)?

Jesli ktos ma DSP i aktywne zwrotnice, moze to sobie zasymulowac (dwa rozne setupy z roznymi polaryzacjami/opoznieniami) i przesluchac

PS2.
Czy to odgrywa role w zestawach glosnikowych do ogladania TV, to inna historia

PS3.
Moje dotychczadowe doswiadczenie z wieloma, wieloma setupami, koncepcjami,…. aktywnych wielodroznych zestawow glosnikowych mowi, ze najwieksza sztuka, ukoronowaniem calego procesu projektowania jest dobor wlasciwych opoznien dla poszczegolnych przetwornikow. To jest to, co w dominujacym stopniu wplywa na „spojne brzmienie“ zestawu!
26 minut temu, xajas napisał:

Czy to odgrywa role w zestawach glosnikowych do ogladania TV

22 godziny temu, Piopio napisał:

świetnie nadają się jako uzupełnienie TV. Ze względu na głośnik koncentryczny. 

🙂

26 minut temu, xajas napisał:

Czy to slychac?

PS1.
Oczywiscie, mozna zaczac kombinowac z obracaniem polaryzacji polaczen przetwornikow, bla bla bla.. ale co zrobic jesli masz przesuniecie o np. 3,4cm (o 90°)?

Jesli ktos ma DSP i aktywne zwrotnice, moze to sobie zasymulowac (dwa rozne setupy z roznymi polaryzacjami/opoznieniami) i przesluchac

Ukryta Zawartość

Jest pewne ale: siedząc na kanapie w pionie zbyt wiele się  nie ruszamy, dlatego fabryczne zgranie nie rozłazi się zbyt wiele - natomiast sporo ruszamy się w poziomie, ale że osie głośników zazwyczaj są w jednej poziomej linii, to fabryczne zgranie nie rozłazi się wcale.

Głównym problemem jest rozmijanie się pomiędzy kanałami. Tylko, że dla człowieka, który jest ciągłym ruchu, jest to po części zjawisko naturalne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Godzinę temu, xajas napisał:

Jedna z najwazniejszych cech (jakosciowych) zestawow glosnikowych jest ich koherencja, czyli perfekcyjne zgranie czasowe poszczegolnych przetwornikow/torow w zakresie czestotliwosci podzialu. Mozna to osiagnac albo przez odpowiednie opoznienia w zwrotnicy

I to jest całkowicie wystarczające. Ilu producentów głośników studyjnych bawi się w jakieś skomplikowane układy rozmieszczenia głośników w obudowie?

ATC, PMC, JBL, Genelec? 

1 hour ago, piotrek7 said:

I to jest całkowicie wystarczające. Ilu producentów głośników studyjnych bawi się w jakieś skomplikowane układy rozmieszczenia głośników w obudowie?

Nie chodzi o skomplikowane. I nie wiem jak ze studyjnymi, ale wystarczy wpisac w wyszukiwarke: "driver spacing in speakers", zeby sie dowiedziec ze odleglosc to jedna z podstawowych zasad budowy ZG.

Czy ja bym uslyszal? Nawet jesli nie to po prostu napisalem, ze DC maja taka zalete.

Przy czym nie jest to metafizyka tylko normalnie opisane zjawisko i jesli popatrzec na komercyjne 3-drozne zestawy to widac, ze jednak sie tym konstruktorzy przejmuja, zeby sredniotonowce byly blisko wysokotonowych.

No i głębokość osadzenia głośników nie jest przypadkowa (przykładowo d'appolito).

Każdy z producentów ma jakiś swój sposób na budowę kolumny czy to studyjnych czy pasywnych do domu. Czy to słychać?

No generalnie te kefy brzmią inaczej niż heco.

Tannoy brzmi inaczej niż focal

Proac też od lat stawia na rozstawione inaczej nie symetrycznie głośniki.

7 minut temu, Chilled napisał:

Podsumowując - nie ma zbytnio alternatywy dla LS50 / R3?

Już pisałem Fyne Audio F500SP, które są lepsze. 

• Pokaż nowe odpowiedzi