Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer z przedziały 2000-400 zł

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, muda44 napisał:

Na zmianach przeważnie się traci. Zmieniać można elektronikę, kable ale kolumny kupić najlepsze na jakie stać i rozsądnie poprawić. 

Do tej pory nie traciłem 😉

Kwestia jak się kupuje i co.

Ale tak jasne że tak. Każde hobby pociąga za sobą inwestycje pieniężną. 

44 minuty temu, bopich napisał:

Kolumny poprawić ? Co masz na myśli ( właśnie jestem po wymianie )

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Większość kolumn do conajmnniej kilkudziesięciu tysięcy są zrobione z mniejszymi lub większymi oszczędnościami a to słychać. Od lichych skrzynek przez zwrotnice, gniazda, okablowanie. 

Tak w skrócie. 

46 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Do tej pory nie traciłem 😉

Kwestia jak się kupuje i co.

Ale tak jasne że tak. Każde hobby pociąga za sobą inwestycje pieniężną. 

Ja majątek na to straciłem.  A trzeba było brać kredyt albo nerkę sprzedać i słuchać a nie kombinować  😀 

Tak największe znaczenie mają gniazda wtyki, kable i rezystory z ołówka.

Porady  wszystko słyszącego guru są bezcenne. 

To nic, że jego techniczna wiedza kuleje. On słyszy! 

Wszystko. Nawet to czego nie ma.

3 godziny temu, bum1234 napisał:

A ty nastolatkiem jesteś, że słuchasz czegoś takiego

A co ty chcesz od Sanah? Chyba za stary dziad jestes 😂

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

29 minutes ago, Mikelas76 said:

A co ty chcesz od Sanah? Chyba za stary dziad jestes 😂

Ma fatalny głos. To niestety częsta przypadłość polskiej wokalistyki pop.

przeca to pop, nie wymyslaj 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

13 godzin temu, muda44 napisał:

Ja majątek na to straciłem.  A trzeba było brać kredyt albo nerkę sprzedać i słuchać a nie kombinować  😀 

Mówisz poważnie? 

No to jest już ta zła część audiofilizmu. 

51 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Mówisz poważnie? 

No to jest już ta zła część audiofilizmu. 

Mało kto ma opcje zakupu z takim rabatem żeby później sprzedać bez lub z minimalną stratą 😉

Więc jak się często zmienia sprzęt to straty są, nie wspominając o czasie. Zyskuje się wiedzę, doświadczenie - coś za coś.

36 minut temu, muda44 napisał:

Mało kto ma opcje zakupu z takim rabatem żeby później sprzedać bez lub z minimalną stratą 😉

Więc jak się często zmienia sprzęt to straty są, nie wspominając o czasie. Zyskuje się wiedzę, doświadczenie - coś za coś.

No to też prawda. Zapewne bym zmieniał rzadziej lub wcale. 

Hobby niesie za sobą koszta. 

W dniu 11.06.2024 o 07:27, muda44 napisał:

Zyskuje się wiedzę, doświadczenie

Tylko jak się działa w sposób usystematyzowany, audio-hobbyści rzadko działają w sposób usystematyzowany.

W dniu 10.06.2024 o 22:45, bum1234 napisał:

ale manierę ma denerwującą.

Może takie "maniery" przyciągają słuchaczy? W końcu ludzi z głosami z "manierą" na świecie można sporo wskazać a często są to wielcy wokaliści 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

7 minutes ago, Lech36 said:

Tylko jak się działa w sposób usystematyzowany, audio-hobbyści rzadko działają w sposób usystematyzowany

Są znacznie prostsze metody zdobywania wiedzy, które nie polegają na przerzucaniu to n kabli i sprzętu na chybił trafił.

Są artyści z "manierą" i ludzie na forum z manierą wpieprzania się w każdy wątek ze swoimi audio-mitowymi, spiskowymi, irytującymi teoriami.

Serio? Te pogromy to takie jakieś nieuchwytne raczej, mało spektakularne. A skuteczne chociaż?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Nie skuteczne. Dlatego to trwało,trwa i trwać będzie.

Momentami to nużące i męczące jest. Ale Ci z naturą wchodzenia bez konieczności nie odpuszcza. 

• 2 tygodnie później...

Mialem dzis okazje przetestowac kolejny streamer. I byl to... tadam "wiim pro plus".

Przyznam sie jednak szczerze, ze wiim byl tak na prawde sprawdzony przy okazji, choc sprawdzilismy go z kolega rzetelnie. Chodzilo przede wszystkim o sprawdzenie zasilacza liniowego Farada. 

No i..... 

Wiim gral podlaczony do Denafripsa Pontusa 2 po coaxialu Qed reference digital audio 40, ktory to na codzien laczy odtwarzacz CD Pioneer pd30ae z Pontusem 2. Chcialbym cos pozytywnego napisac o tym streamerze ale uczciwosc nie pozwala. Dzwiek z Wiima jest nadmuchany, bas podbity. Nawet drogi zasilacz nie pomogl. Korekcja "ala" dsp ktora w najnowszej aktualizacji zostala udostepniona, wogole nie pomaga. Niepotrzebnie podbija sie bas w czestotliwosciach ktore urzadzenie  zalicza do klopotliwych. Tu niedoswiadzczeni uzytkownicy moga wpasc w mala pulapke. Pomiary robione REWem i Umikiem sa zdecydowanie bardziej profesjonalne niz zaklamane pomiary i korekcje z Wiima. 

Natomiast sam zasilacz, ktory jest wg mnie bardzo drogi, jest lepszy pod paroma wzgledami od mojego PD Creative. Odpuscilismy juz Wiima i dalej sprawdzalismy zasilacz zapiety do mojego Silent angel m1t.

A roznice z Faradem? Czarne tło jest... czarniejsze 😉 i to slychac od razu. Wysokie tony sa wyraźniejsze, a głebia wieksza co sie podobalo. Mi bardziej bas pasowal z PD, koledze bardziej z Farada. Na Faradzie bas krotszy szybciej wygaszany, na PD pelniejszy i chyba bardziej soczysty. Mi powstala barwa bardziej odpowiadala z PD, koledze z Farada.

Tak wiec, co komu sie podoba i co komu pasuje w torze. 

Gdybym stal teraz przed dylematem ktory z zasilaczy wybrac, to majac srodki wybralbym jednak Farada. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Mi bardziej bas pasowal z PD, koledze bardziej z Farada.

Ja mam teraz 2 MuzgAudio i 1 PD. PD daje bardziej dociążony, obniżony dźwięk - Muzg jaśniejszy, ale szybszy. Jakościowo oba są ok.

3 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Chcialbym cos pozytywnego napisac o tym streamerze ale uczciwosc nie pozwala. Dzwiek z Wiima jest nadmuchany, bas podbity.

Ale jest tani 😉 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Pomiary robione REWem i Umikiem sa zdecydowanie bardziej profesjonalne niz zaklamane pomiary i korekcje z Wiima. 

a robiłeś korekcję na Wiimie ?

ok, mam tego taniego wiima, oraz cd podpięte pod dac:

schiit bifrost mulitibit 2/64 - nie zalicza się do tanich chińczyków, reszta toru nie najgorsza,

przesłuchując dokładnie te same utwory z cd i amazon music (mam nadzieję że te same wydania) za cholerę nie wychwyciłem różnic. może kiepski transport cd, hmmm...

czyli z cd też dźwięk mam "nadmuchany" 😉

Edytowane przez ro35
3 minuty temu, ro35 napisał:

a robiłeś korekcję na Wiimie ?

Kolega zrobil bo on przyjechal z tym urzadzeniem. Po korekcji bylo slabo, u niego jak i u mnie.

41 minut temu, ro35 napisał:

czyli z cd też dźwięk mam "nadmuchany"

Ja kolego porownywalem streamery na Qobuzie, wiec lepiej juz nie mozna. Nie znam twojego systemu, nie wiem jak gra to na bitfroscie.

Doswiadczenie nauczylo mnie ze wszystko jest wazne od zasilania poczawszy na paczkach konczac. 

Mowie przede wszystkim o porownaniu 1:1, Wiima do mojego M1t.

Kolega który przyjechal do mnie z Wiimem mial te same odczucia. 

Ja ostatnio trochę bawiłem się różnymi systemami pod Raspberry i wniosek mam jeden. Gdyby Wiim potrafił tak zagrać jak DigiOne Signature z dobrym zasilaniem to bym sobie ze 3 sztuki kupił, żeby do emerytury mi starczyły. Bo funkcjonalność, uniwersalność, łatwość obsługi, interfejs Wiima pozamiatała takie Volumio czy Moode. No ale niestety słychać od razu ten krok w tył. Szkoda, bo byłby z Wiima kiler.

Wiedziałem że poczujesz się wywołany do odpowiedzi.
Zacznij kiedyś słuchać muzyki a nie wykresów to myślę, że na pewno zrozumiemy się i może nawet zaczniemy kiedyś nadawać na podobnych falach. A póki co mam schaby do ubicia i brak czasu na gównoburzę.

• Pokaż nowe odpowiedzi