Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Wito76 napisał:

A Fezz to samo. Za przeciętną Lunę, obarczoną zresztą pewnymi grzeszkami życzy sobie teraz niepoważne pieniądze. A wersja Prestige to jeszcze większa bezczelność.

No porównanie Haiku z fezami to jak porównanie wierzy Eiffla z wierzą ciśnień.
Jakościowo przepaść

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Najbardziej pazerne sa małe manufaktury,które działaja od paru lat,a cenia sie jak wielkie znane firmy działające od dziesięcioleci.

A przy odsprzedarzy nikt tego hiendowego gówna nie chce kupic-no chyba,że z dużą stratą.

Często tak, bo mają mały zbyt i zarabiają nie na ilości. 

ALE ja kupiłem kiedyś Harpie Amstaf zmodyfikowane wg doświadczeń Mudy44 ( pozdrawiam:>) I był to strzał w dziesiątkę.  Nic a nic w tych pieniądzach nie zagrało na zbliżonym poziomie. A zwiedziłem wiele salonów i różne kolumny gościłem u siebie w domu...

Rok,dwa później kolumn szukał kolega, oj pojeździliśmy, posłuchaliśmy. Posłuchał moich i szczena mu opadla, bo te salonowe w tej cenie to był zart.

Kupił i nie wymienia. Firmy już nie ma a kolumny super. Więc można? Można. 

17 godzin temu, Zamerstary napisał:

Które marki sprzętu audio rzetelnie wyceniają swoją elektronikę w tych czasach? 

Chińce, niektóre manufaktury np Eufonika.

Dobry DAC np E50 toppinga to 800zl na Amazonie. Ile trzeba dać kasy, by w ślepym teście odróżnić go od europejczyka za 10tysi??

4 minuty temu, 1siedem napisał:

Kupił i nie wymienia. Firmy już nie ma a kolumny super. Więc można? Można. 

Słyszałem,że bardzo dobre kolumny.
Szkoda,że konstruktor okazał się krętaczem.....

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

14 godzin temu, Wito76 napisał:

No dokładnie. W zeszłym roku o 3 w nocy kupując bilety na wczasy udało się wstrzelić w jakieś okienko z cenami o połowę prawie nższymi. Nie wiem jak to działa, ale porypane jest.

Jeszcze bardziej powalona jest bankowość. 3 lata temu wymyśliliśmy sobie kapitalny remont kuchni z salonem prawie 50m2. Oszacowaliśmy budżet, założyliśmy jakąś górkę na niespodziewane wydatki i podwyżki u fachowców i tuż przed akcją fachowcy i znajoma projektantka podrzuciła nam kilka pomysłów. Pomysły rozpierducha na całego, coś tam wyburzyć, coś domurować, przestawić umywalkę, wyspę, skuć podłogę, zamiast gładzi cegły, kominek, dołożyć ogrzewanie podłogowe tam gdzie będzie potrzebne w nowej opcji, jakieś smart gadżety, wiadomo wszystkie meble i AGD kupić nowe. Temat przerósł nas finansowo względem pierwotnej opcji, bo zrobiło się kosztowo prawie razy dwa. Ale pomysł był na tyle fajny, remont robi się przecież na wiele lat więc postanowiliśmy zacisnąć pasa i wejść w temat. No i poszedłem do banku po pożyczkę gotówkową. Obejrzałem rankingi gdzie najkorzystniej i okazało się, że nigdzie nie ma takich warunków jak w ich reklamach czy rankingach tylko zupełnie inne, jakieś lichwiarskie. Zawsze jakieś "gwiazdki", dodatkowe produkty bankowe i przede wszystkim te atrakcyjne oferty są nie dla mnie, nie kwalifikuję się. Oferty jakie dostałem były mocno niekorzystne, jakbym po chwilówkę poszedł. No szok trochę. Okazuje się, że mam niski scoring w bankach i nie zasługuję na dobrą ofertę. I nie chodzi o zdolność kredytową czy co gorsza rejestr dłużników, nic z tych rzeczy,  bo mam stabilną pracę i zarobki pozwalające wziać sporo większy kredyt niż chciałem, nie w tym rzecz. Mam po prostu słabą historię kredytową. Owszem, mieliśmy hipotekę, ale w kilka lat spłaciliśmy ją i tyle. Pytam w drugim banku, potem trzecim i wszędzie lipa jeśli chodzi o warunki. W czwartym banku dowiedziałem się od pana gaduły, że robiąc te zapytania o kredyt jeszcze pogarszam swoją sytuację, bo on widzi w swoim komputerze, że pytałem już w ostatnim tygodniu o kredyty. A to wg jakichś tam ich algorytmów pogarsza mój scoring, bo robię z siebie desperata szukającego pilnie pieniędzy i warunki mi przedstawiane będą coraz gorsze. Doradził mi, bym w przyszłości kupował coś na raty, np. jakieś zakupy online na zero procent. Po prostu, bym zaistniał ze swoją historią w systemie bankowym , w jakimś tam rejestrze informacji kredytowych z którego banki korzystają. No i tak robię. Mam teraz np AllegroPay i jak kupowałem w kwietniu opony letnie to wziąłem z odroczoną płatnością na za miesiąc. Inne tego typu większe zakupy - np materac do sypialni itp biorę na zero raty. Strasznie to głupie i człowiek nawet nie zdaje sobie sprawy, jak to działa. Skończyło się jak to w dobrej rodzinie bywa, siostra i brat wsparli nas finansowo, spłaciliśmy ich i odwdzięczyliśmy się za przysługę. Ale nie mając takich możliwości i życzliwych ludzi naprawdę niezły haracz trzeba oddać bankom za ich cwaniactwo.

Kiedyś próbowałem korzystać z projektanta... 

Zupełnie bez pojęcia  te ich pomysły. Wszystko do góry nogami a na koniec funkcjonalność sławojki w 40stopniowym mrozie. Sami zrobiliśmy projekt i jest git. Potem wszyscy znajomi kopiowali te rozwiązania.

5 minut temu, 1siedem napisał:

Ile trzeba dać kasy, by w ślepym teście odróżnić go od europejczyka za 10tysi??

Oj oj,pytania na wiecznego bana...😉

Teraz, 1siedem napisał:

Zupełnie bez pojęcia  te ich pomysły. Wszystko do góry nogami a na koniec funkcjonalność sławojki w 40stopniowym mrozie. Sami zrobiliśmy projekt i jest git. Potem wszyscy znajomi kopiowali te rozwiązania.

To taki nikomu niepotrzebny zawód-więc trzeba sie dwoić i troić,aby uzasadnić swoją przydatność.

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Słyszałem,że bardzo dobre kolumny.
Szkoda,że konstruktor okazał się krętaczem.....

Ja miałem jak najlepsze wrażenie. Jak w transporcie nieco uszkodził się głośnik, to przyjechał sam naprawić. Kolor dobrał idealnie pod kolor mebli. I wcześniej była prezentacja w domu.

A potem doradztwo w doborze wzmacniacza, daca. Na tym etapie sprzedał i nie miał interesu by poświęcać mi czas, a poświęcał go bardzo dużo.

Szkoda, bo grają rewelacyjnie. Te wszystkie wydmuszki z salonu to żart. 

8 minut temu, 1siedem napisał:

Ja miałem jak najlepsze wrażenie. Jak w transporcie nieco uszkodził się głośnik, to przyjechał sam naprawić. Kolor dobrał idealnie pod kolor mebli. I wcześniej była prezentacja w domu.

A potem doradztwo w doborze wzmacniacza, daca. Na tym etapie sprzedał i nie miał interesu by poświęcać mi czas, a poświęcał go bardzo dużo.

Szkoda, bo grają rewelacyjnie. Te wszystkie wydmuszki z salonu to żart. 

a pokaż jak to wygląda?

Gość

(Konto usunięte)
Niestety nie powiem. 
Uwierz nie jest to jednak kwota przy której zatyka dech w piersi.

Jeżeli produkt na półce w sklepie kosztuje 100 i sprzedadzą go za 70, to wiadomo że więcej niż 50 nie dali.
13 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Najbardziej pazerne sa małe manufaktury,które działaja od paru lat,a cenia sie jak wielkie znane firmy działające od dziesięcioleci.

A przy odsprzedarzy nikt tego hiendowego gówna nie chce kupic-no chyba,że z dużą stratą.

Tak straty bywają tam większe niż u na prawdę znanych i bardzo popularnych firm/modeli.

12 godzin temu, Wito76 napisał:

A Fezz to samo. Za przeciętną Lunę, obarczoną zresztą pewnymi grzeszkami życzy sobie teraz niepoważne pieniądze. A wersja Prestige to jeszcze większa bezczelność.

Dlatego zmienili system dystrybucji. Coś jest na rzeczy że sprzedażą 

4 godziny temu, romeksz napisał:

Jeżeli produkt na półce w sklepie kosztuje 100 i sprzedadzą go za 70, to wiadomo że więcej niż 50 nie dali.

No i to jest przeciętny narzut/marża. 

6 godzin temu, romeksz napisał:

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No i to jest przeciętny narzut/marża. 

50% to jest bardzo duża marża, żeby nie powiedzieć gigantyczna. 💲💲💲

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Dlatego zmienili system dystrybucji. Coś jest na rzeczy że sprzedażą 

No właśnie czegoś nie kumam, na ich stronie i dalej w sklepach internetowych czy allegro są duże różnice w cenach, o co chodzi?

8 godzin temu, 1siedem napisał:

Zupełnie bez pojęcia  te ich pomysły.

Ja to tak trochę szumnie nazwałem tę naszą znajomą "projektantką". Nie jest to osoba co życzy sobie pińcet za m2 projektowanej powierzchni czy coś takiego. Taka koleżanka żony, razem w kilka psiapsiółek chodzą sobie codzienne na kijki. Dziewczyna amatorsko to robi, ma na koncie jakieś 2-3 metamorfozy restauracji czy domu weselnego i kilka domówek. Taka "artystka", maluje obrazy, szyje sobie sama jakieś dekadenckie ciuchy, kawa i cienki papieros, taki klimacik - była po prostu u nas w odwiedzinach i wyraziła swoje zdanie trafiając przy okazji w nasz gust.

4 godziny temu, MCHammer2022 napisał:

50% to jest bardzo duża marża, żeby nie powiedzieć gigantyczna. 💲💲💲

Nie prawda. Większą masz na artykułach spożywczych które kupujesz codziennie.

Nie mówiąc o każdym dobrze luksusowym. 

Znajoma kupowała po znajomości od dystrybutora laptopa. Nie uwierzysz 🙂

4 godziny temu, Wito76 napisał:

właśnie czegoś nie kumam, na ich stronie i dalej w sklepach internetowych czy allegro są duże różnice w cenach, o co chodzi?

Teraz dystrybutorem marki jest q21. Wcześniej ogarniali to sobie sami 

52 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Większą masz na artykułach spożywczych które kupujesz codziennie.

Nie zgodzę się. EBITDA Biedronki w 2022r. wyniosła 8,8% (grafika po lewej), a TopHifi 17,1% (grafika po prawej). Czyli rentowność branży audio jest ponad 2x wyższa niż spożywczej. Chciałem też sprawdzić wyniki Q21 ale to jest spółka jawna i nie ma jej w KRS.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Screenshot_20240604_140151_Chrome.thumb.jpg.42254ea0dd0cfd92dfad2c18e78a141c.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022
55 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Nie zgodzę się. EBITDA Biedronki w 2022r. wyniosła 8,8% (grafika po lewej), a TopHifi 17,1% (grafika po prawej). Czyli rentowność branży audio jest ponad 2x wyższa niż spożywczej. Chciałem też sprawdzić wyniki Q21 ale to jest spółka jawna i nie ma jej w KRS.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Screenshot_20240604_140151_Chrome.thumb.jpg.42254ea0dd0cfd92dfad2c18e78a141c.jpg

Unitrę można sprawdzić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, MCHammer2022 napisał:

Ukryta Zawartość

Tophifi ma podwójny zysk. Dystrybutora i salonu. 

A widzisz mimo wszystko regularnie pokazują wszystko -50 procent albo 1+1 tudzież 12+12 gratis. 

Wiem ile kosztuje produkcja pizzy na wynos a ile płacisz ty jak zamówisz. To samo z burgerem. Mówię to normalna marża jest. 

Im masz większe koszty, ryzyko tym oczekiwania są także większe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Unitrę można sprawdzić

Unitra za 2022r. ma tylko 160 tys. zł przychodów i 2,7 mln zł straty. Byli w fazie inwestowania w biznes i to nawet poważnych pieniędzy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022

Myślę że każda branża związana z hobby ( akcesoria motocyklowe,  wyposażenie camperów ) itp będzie związana z większą marżą. Kupując kolumny czy wzmacniacz spełniamy swoje marzenia. Producenci i dystrybutorzy doskonale o tym wiedzą i to wykorzystują

17 minut temu, Przyslaw napisał:

Myślę że każda branża związana z hobby ( akcesoria motocyklowe,  wyposażenie camperów ) itp będzie związana z większą marżą. Kupując kolumny czy wzmacniacz spełniamy swoje marzenia. Producenci i dystrybutorzy doskonale o tym wiedzą i to wykorzystują

No nie wiem.....

Zwróć uwagę na koszty wysyłki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałbyś wysyłkę bardziej adekwatną do wartości? Kurier z ochroną jak do bankomatu?
Można by jakiś film akcji nagrać. Był "Pociąg ze złotem", mógłby być i pociąg z Nordostem.

2 minuty temu, Wito76 napisał:

Chciałbyś wysyłkę bardziej adekwatną do wartości? Kurier z ochroną jak do bankomatu?

20zł za wysyłkę kabla to zdzierstwo 😃

20zł za wysyłkę kabla to zdzierstwo
Raczej zupełny brak szacunku dla audiofila.
Wiemy przynajmniej że kurierzy to nie jest pazerna mafia
38 minut temu, Ajothe napisał:

20zł za wysyłkę kabla to zdzierstwo 😃

Jeżeli w cenie jest ubezpieczenie przesyłki na 310.888zł to raczej cena okazyjna przesyłki. 🤔

No właśnie. Czyli jednak bezpieczniejszy odbiór osobisty. A przy produkcie za 310 tys. to nawet salon na własny koszt mógłby przywieźć a nie proponować nieubezpieczoną przesyłkę. 🙂

Edytowane przez MCHammer2022

Ciekawe na ile by wycenił taki kabelek np jubiler. Gdyby zlecić mu wykonanie kabelka audio ze szlachetnych metali typu prawdziwe gatunkowe srebro i złoto. No i jeszcze ciekawe jak głośno by się śmiał, gdyby mu pokazać ten oto miedziany za 300 koła z plusem.

• Moderatorzy
5 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Czyli rentowność branży audio jest ponad 2x wyższa niż spożywczej.

Branża spożywcza kieruje się innymi zasadami, choćby dlatego, że dziś zjesz a jutro jesteś głodny. Jeśli kupisz kolumny to zapewne będziesz z nich korzystać kilka lat. Kiedyś słyszałem takie powiedzenie: gdzie są producenci nie psujących się rzeczy? Już dawno zbankrutowali. Przy rzeczach luksusowych lub mogących zaliczać się do zbytecznych marże to 30-50% minimum.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Wszyscy znamy prawo podaży i popytu. Narzekamy że drogo , że się psuje a kupujemy. Jedyne wyjście- surrealistyczne cały świat przestaje kupować klocki audio i ceny spadną.....

56 minut temu, Seyv napisał:

Branża spożywcza kieruje się innymi zasadami, choćby dlatego, że dziś zjesz a jutro jesteś głodny. Jeśli kupisz kolumny to zapewne będziesz z nich korzystać kilka lat. Kiedyś słyszałem takie powiedzenie: gdzie są producenci nie psujących się rzeczy? Już dawno zbankrutowali. Przy rzeczach luksusowych lub mogących zaliczać się do zbytecznych marże to 30-50% minimum.

Czyli jedyna droga do uniknięcia bankructwa-to produkować rzeczy,które się psują?

A telewizory ? bywało że działały,działają   15 lat ? ,można robić nie psujące a elementy elektroniczne takie same jak w sprzętach audio 

• Pokaż nowe odpowiedzi