Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

„Mark Levinson: Branża audio to pazerna mafia. Też Mark Levinson: Kupcie mój system za milion złotych”

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co o tym sądzicie?

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

https://www.audiostereo.pl/topic/167297-bran%C5%BCa-audio-to-pazerna-mafia/
  • Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

Sądzę, że panu Markowi chodziło o to, że z tych pieniędzy co to audiofil płaci za sprzęt za mało zostaje jemu.

Edytowane przez Seyv

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

... a nie musi. Nikt mu nie zabrania sprzedawać swoje , jak mniema, wyjątkowe produkty w inny sposób, np. bezpośrednio przez internet. Taki rodzaj biznesowej schizofremii.

Podobny schemat biznesowy jak branży alkoholowej. Koszt produkcji litra spirytusu to kilkadziesiąt groszy a ile kosztuje półlitrowa butelka wódki. Najlepszy zysk jest na tzw. "małpkach"

Identycznie jest ze sprzętem audio. Temat już rozkminiany na forum na przykładzie sprzętu firmy Musical Fidelity. Koszt elementów składowych odtwarzacza CD to w porywach ok. 1000 złotych a cena tego odtwarzacza w sklepie to ok. 6000 złotych. W droższych klockach audio koszty elementów to ok. 10% ceny. Nawet dokładając koszty produkcji, transportu, marketingu, ...  to i tak ceny są z d...

Tyle płacimy za "myśl techniczną" ?

16 minut temu, Elbing napisał:

Nawet dokładając koszty produkcji, transportu, marketingu

+ koszt marketingu sklepu, pracowników, wynajmu, księgowej, podatków, prądu

PS koszt produkcji to nie tylko materiały :P

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

Od kilku lat leży u mnie nowy programator do pralki który miał być uszkodzony,kosztował koło 300zł,płytka mająca m/więcej 12x25cm zawiera więcej elementów niż co niektóre haj-łendowe DAC-i kosztujące niekiedy więcej niż 20 pralek.

Ale w takim DAC-u mamy "myśl techniczną" i setki godzin pracy wybitnego konstruktora który poświęca swój czas tylko dla naszego dobra...

10 minut temu, fan64 napisał:

Od kilku lat leży u mnie nowy programator do pralki który miał być uszkodzony,kosztował koło 300zł,płytka mająca m/więcej 12x25cm zawiera więcej elementów niż co niektóre haj-łendowe DAC-i kosztujące niekiedy więcej niż 20 pralek.

Ale w takim DAC-u mamy "myśl techniczną" i setki godzin pracy wybitnego konstruktora który poświęca swój czas tylko dla naszego dobra...

A nawet całe życie, rodzinę i własne szczęście 🤣🤣🤣

8 minut temu, xajas napisał:

Przeciez te 110.00€ to jest prawdziwy smiech

👌 co to za piece? Wybieram ten drugi... 😁

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Zawsze można drożej za obłęd - Ultrasound Otello  600 000 dolarów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Polecam Panu Levinsonowi dwa filmy do obejrzenia:

1. Hipokryzja.

2. I kto to mówi ?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

A ja przewrotnie polecam mieć HI-ENDOWE zarobki i wtedy komentować HI-ENDOWY sprzęt.

A tak ludzie zarabiający np. w segmencie publicznym w Polsce (!!!) odnoszą się do tego, co jest dla najbogatszych ludzi na ŚWIECIE (!!!)

Marka najzwyczajniej WYBIERA SOBIE grupę klientów, do której adresuje produkt.
Chyba że ktoś chce powiedzieć, że każdy bogaty to głupi człowiek, że tyle wydaje.

Odpowiadam: procentowo patrząc zapewne mniej niż Ty...

14 hours ago, Elbing said:

Podobny schemat biznesowy jak branży alkoholowej. Koszt produkcji litra spirytusu to kilkadziesiąt groszy a ile kosztuje półlitrowa butelka wódki. Najlepszy zysk jest na tzw. "małpkach"

Cena półlitrowej butelki wódki to w 80% podatki, czego zupełnie nie można powiedzieć o sprzęcie audio.

Ale tego syfu z masowej produkcji nie idzie pić, choćby i po 5 złotych za pół litra sprzedawali.

I dlatego wódkę pije tylko ze sprawdzonego źródła DIY...

To może i ze sprzętem audio warto pójść w DIY, na pochybel zdziercom?

Zgadzam się, że w alko 80% to podatki. Reszta to składowa zarobków producenta oraz pośredników. 

W audio nie ma akcyzy i innych podobnych podatków, więc tutaj podobnie jak w branży samochodowej im większy prestiż marki tym drożej. Czy cena jest adekwatna do produktu? Na to pytanie należałoby spojrzeć indywidualnie przez pryzmat portfela, sympatii do firmy ( o ile takie są) i tego co otrzymujemy w zamiana za wydane pieniądze 💰 

1 godzinę temu, Wuelem napisał:

A ja przewrotnie polecam mieć HI-ENDOWE zarobki i wtedy komentować HI-ENDOWY sprzęt.

A tak ludzie zarabiający np. w segmencie publicznym w Polsce (!!!) odnoszą się do tego, co jest dla najbogatszych ludzi na ŚWIECIE (!!!)

Chyba że ktoś chce powiedzieć, że każdy bogaty to głupi człowiek, że tyle wydaje.

Nic mi do tego kto i na co wydaje swoje pieniądze jego sprawa niech sobie kupuje haj łendowe klamoty w cenie która ma śię nijak do realnej wartości i wkładu materiałowego.

Kolega kilka lat temu był serwisantem sprzętu medycznego,gdyby tam zastosować cenniki z haj łendu to zakup tomografu komputerowego  byłby nierealny dla większosci szpitali.

Duże znane marki audio niestety upadły lub mocno okroiły zakres modeli i produkcję,nastał czas ściemniaczy i szarlatanów.

2 godziny temu, Wuelem napisał:

Nie jest głupi tylko chce pokazać otoczeniu że jest bogaty, nie ma w tym nic dziwnego. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

37 minut temu, muda44 napisał:

To że sprzęt jest drogi i coraz droższy a często brzmieniowo lepszy to ja rozumiem. Niestety przeważnie nie idzie za tym bezawaryjność i długowieczność.

Pierwszą część wypowiedzi jestem w stanie zrozumieć. Ale chyba nie chcesz nas tu przekonać @muda44 ,że sprzęty za kilkadziesiąt tysięcy złotych polskich i więcej są awaryjne i mają dość krótki żywot ??? Tam już chyba elementy składowe są z najwyższej półki ? 😉

Edytowane przez Elbing
uzupełnienie
5 minut temu, Elbing napisał:

Pierwszą część wypowiedzi jestem w stanie zrozumieć. Ale chyba nie chcesz nas tu przekonać @muda44 ,że sprzęty za kilkadziesiąt tysięcy złotych polskich i więcej są awaryjne i mają dość krótki żywot ??? Tam już chyba elementy składowe są z najwyższej półki ? 😉

Nie mam zamiaru przekonywać, tak często jest a o czym wiele razu tu pisałem ale później przestałem.

4 godziny temu, Wuelem napisał:

Niech sobie sprzęt kosztuje zilion dolarów - każdy głosuje swoim portfelem.

Natomiast jak ktoś się w znaczący sposób przyczynia do szalejących cen ( a Marka Levinsona można zailczyć do pionierów tego "procederu"), a potem utyskuje z tego powodu to jest hipokryzja i zakłamanie.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

2 godziny temu, muda44 napisał:

Nie mam zamiaru przekonywać, tak często jest a o czym wiele razu tu pisałem ale później przestałem.

Co Cię zniechęciło @muda44 do pisania o tym ?

Natomiast jak ktoś się w znaczący sposób przyczynia do
szalejących cen ( a Marka Levinsona można zailczyć do pionierów tego "procederu"), a potem utyskuje z tego powodu to jest hipokryzja i zakłamanie.

Popatrzmy na tego pana Levinsona.
Prawa firmy Mark Levinson sprzedal (chyba Harmanowi). A jego nowa firma to Daniel Hertz. A jeden z jego topowych produktow to zestaw glosnikowy M1. To pol-aktywny zestaw z koncowkami mocy do Bi-Ampingu. Calosc za jedyne 223.000.

Ukryta Zawartość

Poniewaz te zestawy mnie zafascynowaly, byly dla mnie protoplasta, wzorem dla mojej pierwszej wiekszej konstrukcji (3Cube). Przesledzilem jak sa zrobione, jakie uzywajq przetworniki, itd. i doznalem malego „szoku“
Mimo ze uzylem po czesci drozsze przetworniki, o wiele bardziej kompleksowe rozwiazanie (altywne, z prozesorem DSP, z subwooferami,…) lacznie z zrodlem, kosty nie przekroczyly 1/10 powyzszej ceny.
Oczywiscie, moje wykonanie/wykonczenie jest dosc prymitywne, ale za pare „ojro“ na pewno mozna by je poprawic

Long speech short.

To tylko pokazuje, jakie marze sa mozliwe przy takich produktach

Ukryta Zawartość

44 minuty temu, xajas napisał:

Popatrzmy na tego pana Levinsona.
Prawa firmy Mark Levinson sprzedal (chyba Harmanowi). A jego nowa firma to Daniel Hertz.

I tu leży sęk pogrzebany 😁

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

13 godzin temu, fan64 napisał:

Duże znane marki audio niestety upadły lub mocno okroiły zakres modeli i produkcję,nastał czas ściemniaczy i szarlatanów.

Które masz na myśli?

Tzn. oprócz tych, które robią elektrykę domowego użytku lub motory, lodówki, telefony, itd. Te akurat już się nie reklamują (Philips, Yamaha, Samsung, Blaupunkt Sansui). Część z nich to obecnie dotowane wyroby z PRC.

Te inne potrzebują być brane pod uwagę i czymś przyciągać uwagę publiki.

Wspominając Heinricha Hertza nie wypada pomijać jego nauczyciela, czyli Helmholtza i Riemanna.

To też rodzinna mafia 🙂

Fizyków 

(W artykule jest pochodzenie nazwy nowej firmy Marka Levinsona i do tego się odnoszę)

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Pokaż nowe odpowiedzi