Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie kuriozum jest takie, że jakoś zupełnie nie widać tego podparcia nauką. Nie widziałem ani jednego Twojego zdania z zakresu elektroniki, elektrotechniki, jakiegoś dowodu, jakiegoś haka, jakiegoś wyjaśnienia.
P. S.
Temat zasilacza oczywiście był na zasadzie mema, pewnej karykatury negującej wszystko postawy - owszem, jeszcze nie pisałeś nic na ten temat. A gdybym spytał to usłyszę że to nie jest na temat.

4 minuty temu, Wito76 napisał:

No właśnie kuriozum jest takie, że jakoś zupełnie nie widać tego podparcia nauką. Nie widziałem ani jednego Twojego zdania z zakresu elektroniki, elektrotechniki, jakiegoś dowodu, jakiegoś haka, jakiegoś wyjaśnienia.
P. S.
Temat zasilacza oczywiście był na zasadzie mema, pewnej karykatury negującej wszystko postawy - owszem, jeszcze nie pisałeś nic na ten temat. A gdybym spytał to usłyszę że to nie jest na temat.

jeżeli nie rozumiesz prostego języka to jak zrozumiesz język techniczny? 

P.S.
kiepskie masz memy 😄

Możemy się nie zgadzać, mieć inne poglądy, jak to w internecie, jak to na forum. Ale jeśli gwiazdorzysz, to rób to z sensem. Nie na zasadzie przedszkola - mój tata w domu ma jeszcze większy i jeszcze ładniejszy samochód. Tak póki co to wygląda. Nic sensownego, nic technicznego, merytorycznego jeszcze nie napisałeś tutaj. Bez obawy, wal technicznym językiem, czekam/y.

6 minut temu, Wito76 napisał:

Możemy się nie zgadzać, mieć inne poglądy, jak to w internecie, jak to na forum. Ale jeśli gwiazdorzysz, to rób to z sensem. Nie na zasadzie przedszkola - mój tata w domu ma jeszcze większy i jeszcze ładniejszy samochód. Tak póki co to wygląda. Nic sensownego, nic technicznego, merytorycznego jeszcze nie napisałeś tutaj. Bez obawy, wal technicznym językiem, czekam/y.

widzę, że jak sobie nie radzisz to wzywasz całą eskadrę...

Napisałem już różne rzeczy odpowiadające na pytania z tematu, dopóki tego języka nie zrozumiesz to nie ma co wdrażać języka technicznego. Poza tym ciągle tylko kogoś oceniasz, a Ty? Kiedy wyjaśniłeś Twój fenomem słyszenia? A wiesz o tym, że możesz słyszeć dźwięk lub nawet muzykę, której nie ma? Zastanawiałeś się kiedyś nad tym? 
Wypominasz również badania słuchu...rozumiem, że takie robisz na bieżąco. Nie podważyłeś ich nigdy ze względu na zastosowane kable w aparaturze pomiarowej? Przecież wpływ kabli jest tak istotny, że być może słyszysz jednak więcej a to tylko kiepski kabel sprawia, że masz zaniżone wyniki?

12 minut temu, Wito76 napisał:

Nie na zasadzie przedszkola - mój tata w domu ma jeszcze większy i jeszcze ładniejszy samochód.

nie wiem skąd bierzesz porównania ale proszę skończ bo jak na razie to Ty wpadasz tutaj i piszesz coś co jest ogólnikowe i nie odnosi się do tematu a bardziej do mojej osoby. Chcesz wylać pomyje? Proszę bardzo, ja Cię nigdzie nie zgłoszę. 

Słuchaj, każdy z nas forumowiczów ma jakieś doświadczenie, nie wiemy kto większe, kto mniejsze, a kto tylko puszy piórka. Tego nie rozstrzygniemy nigdy. Dlatego bezpieczniej jest, by nie podpierać swoich wywodów "wiesz, ja mam doświadczenie", bo zaraz ktoś tak jak ja teraz, będzie się czepiał i mówił "to pokaż, bo poza słowami jeszcze nic nie pokazałeś". I robi się taka głupia dyskusja, kto ma większego.

5 godzin temu, GhostR1 napisał:

wystarczy, że się przesuniesz głowę w lewo lub w prawo i już usłyszysz różnicę, skierujesz kolumny w inną stronę i różnica w dźwięku będzie słyszalna, posłuchasz muzyki stojąc zamiast siedząc i inaczej ją będziesz słyszał - to jest wytłumaczalne i bardziej przyziemne niż różnica "słyszalna" po zmianie kabla. Często zmieniając kable i wracając na miejsce odsłuchowe siedzimy w innym miejscu niż przedtem (nawet jeżeli d... siedzi w tym samym miejscu to głowa już nie) i stąd mogą wynikać różnice w słyszeniu. 

To sa kompletnie inne roznice niz wynikajace z takich banalow jak obracanie glowy! Jak mozna tego jeszcze nie rozumiec?

Zmiany ilosciowe nie powoduja ze gra inny zestaw przed nami..

W dniu 17.08.2024 o 05:39, xajas napisał:

ak czesto stawiane sarkastyczne pytanie: „jak pomierzyc szerokosc, glebie i wysokosc sceny“.
Tak, to tez mozna „pomierzyc“

To pokaz testy porownawcze z takimi pomiarami. Powiedzmy 10 przykladowych kolumn i 10 przykladowych wzmacniaczy..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, rafa napisał:

To sa kompletnie inne roznice niz wynikajace z takich banalow jak obracanie glowy! Jak mozna tego jeszcze nie rozumiec?

Zmiany ilosciowe nie powoduja ze gra inny zestaw przed nami..

Dokładnie, 👍 

To pokaz testy porownawcze z takimi pomiarami. Powiedzmy 10 przykladowych kolumn i 10 przykladowych wzmacniaczy..

Za skomplikowane

Sam fakt, ze zaczynasz od wzmacniacza i kolumn zamiast od pomieszczenia i psychoakustyki mowi za siebie

Przeczytasz z 200 stron z cytowanej juz ksiazki Toola, i to conajmniej z 5 razy, by to wszystko pojac, to sie dowiesz
Można tego nie rozumieć jak się jest ignorantem. Wiele innych czynników ma dużo większy wpływ niż machanie głową na boki i to wiem ale przy machaniu głową różnice się ukazują i są potwierdzone natomiast zmiana kabli, no cóż...ktoś kto nie chce się uczyć będzie tkwił w miejscu, samo doświadczenie Ci nie wystarczy aby zrozumieć.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

No i znowu ta sama mantra. Wszystkich wysyłasz by się douczyli - znaczy się nieuki, matoły, amatorzy i laicy sami z Tobą dyskutują, tak? Ta niby dyskusja na argumenty to "doucz się" do każdego? Chętnie poznałbym to Twoje douczenie, jakiś dyplom obejrzał czy coś. Oczywiście nie praktykuje się czegoś takiego na forum, ale jakoś poza pustymi przechwałkami, nic czym mógłbyś zaimponować nie pokazujesz. Po co więc ta poza guru i pompowanie pustego w środku balonika ? - nie rozumiem.

26 minut temu, GhostR1 napisał:

Można tego nie rozumieć jak się jest ignorantem. Wiele innych czynników ma dużo większy wpływ niż machanie głową na boki i to wiem ale przy machaniu głową różnice się ukazują i są potwierdzone natomiast zmiana kabli, no cóż...ktoś kto nie chce się uczyć będzie tkwił w miejscu, samo doświadczenie Ci nie wystarczy aby zrozumieć.

Śmieszne 🙂

Macham głową i nic 🤣

2 minuty temu, Wito76 napisał:

Po co więc ta poza guru i pompowanie pustego w środku balonika ? - nie rozumiem.

Ja dużą ktoś ma wiedzę trudno ocenić, ale gdy ktoś ma małą to w oczy aż kłuje.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Teraz, szymon1977 napisał:

Ja dużą ktoś ma wiedzę trudno ocenić, ale gdy ktoś ma małą to w oczy aż kłuje.

Albo żadnej, wtedy pozostaje trolowanie i pisanie nie na temat. 

Śmieszne
Macham głową i nic
Śmiać się każdy umie a zrozumieć nie ma komu
I to ja tu błaznuję? Są zdecydowanie lepsi ode mnie. Chcecie się poklepywać po plecach? Liczcie się z tym, że robiąc to publicznie napotkacie ludzi z innym zdaniem. No cóż, widać kto tu z przedszkola...jeden drugiego wart

Teraz, xajas napisał:

Od samego machania glowa jeszcze wiedzy nie przybylo.

Dźwięk miał się zmieniać, a o wiedzę innych się nie martw, poczytałeś już o formowaniu kondensatorów? 😉

1 minutę temu, GhostR1 napisał:

Śmiać się każdy umie a zrozumieć nie ma komu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
I to ja tu błaznuję? Są zdecydowanie lepsi ode mnie. Chcecie się poklepywać po plecach? Liczcie się z tym, że robiąc to publicznie napotkacie ludzi z innym zdaniem. No cóż, widać kto tu z przedszkola...jeden drugiego wart emoji16.png

Serio to nie działa, trzeba mieć jakieś specjalne kolumny? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Albo żadnej, wtedy pozostaje trolowanie i pisanie nie na temat. 

"Pięknie się pan przedstawił przed us... przed milionami userów."

Edytowane przez szymon1977

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

"Pięknie się pan przedstawił przed us... przed milionami userów."

Nie chciałem wskazywać palcem, bo to nieładnie, ale w twoim przypadku to chyba nieuniknione. 

Jak niejeden forumowicz zwraca uwagę, że jesteś arogancki i rozwalasz każdy temat to wiedz, że warto się nad sobą zastanowić. 

Zacznij „douczanie“ od tego

Ukryta Zawartość

A jak szukasz 10 pomiarow o „przestrzennosci“, to zajrzyj do tych opracowan. Tam znajdziesz wiecej niz 10

IMG_4648.thumb.jpg.739d603157ae1903debab093f02504f8.jpg

IMG_4649.thumb.jpg.2631161fcf8bcc64c42cd37bddf0746d.jpg

IMG_4650.thumb.png.b480d8d3997341ee326c0b3755710b34.png

IMG_4651.thumb.jpg.1efa6116287d4abf8decf7c928878141.jpg

IMG_4652.thumb.jpg.0617280dfacb67558be7adb4c6af24e1.jpg

IMG_4653.thumb.jpg.ba80626128015af2908d2f55c1f09f9b.jpg

IMG_4654.thumb.jpg.1dfaadf95aefb882610b16c4c00b9ebe.jpg

IMG_4655.thumb.jpg.335d5f08aaa43f23990d6192c8d650f3.jpg

IMG_4656.thumb.jpg.c0da133b6ec9b8a29aeba5305e39263e.jpg

A jak juz to wszystko przeczytales, przetrawiles i zrozumiales, napiszesz nam w trzech zdaniach jak to dziala i jak to widac na tych 10 wykresach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Ajothe napisał:

Nie chciałem wskazywać palcem

Zrób to, wskaż palcem gdy choć raz wykazałeś mój brak wiedzy.

Teraz, szymon1977 napisał:

Zrób to, wskaż palcem gdy choć raz wykazałeś mój brak wiedzy.

Co chwila widać, że opowiadasz banialuki na podstawie opinii, a sam nie masz pojęcia o czym piszesz. 

Tutaj też miałeś szansę się wykazać, ale coś argumentów zabrakło, a jak się nie ma argumentów to pozostaje lanie wody w każdym wątku. 

BTW.

Tak wygladaja te „pomiary“ i dalsze zrodla/referencje na ten temat

Ukryta Zawartość

IMG_4659.thumb.png.305b7d786e0c50262935b2bd01f06a6b.png

W sam raz dla Kowalskich zamierzajacych sie zaglebic w pomiary przestrzennosci na przykladzie pomiarow glosnikow, wzmacniacza, sieciowek i kolcow

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Ajothe napisał:

Mnie jedynie razi jak widzę absurdalne propozycje typu drugie tyle na kable przy średnim zestawie stereo....szkoda wtedy pary, bo przewody to jedynie drobny smaczek. 

No i tego nie rozumiem. Skoro mają być widowiskowe to chyba nie tylko "drobny smaczek". Raczej mają być znaczące.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

3 minuty temu, xetras napisał:

No i tego nie rozumiem. Skoro mają być widowiskowe to chyba nie tylko "drobny smaczek". Raczej mają być znaczące.

Nie wiem, o co chodzi. Widowiskowe w sensie, że mają ładnie wyglądać? 

Osobiście nie mam zdania na temat tego czy kable wnoszą coś istotnego do brzmienia ale problem wydaje się interesujący z innego powodu. Na pierwszy rzut oka najrozsądniejszym sposobem rozstrzygnięcia sporu jest eksperyment. Można jednak zauważyć, że ta metoda przyniesie rozstrzygnięcie jedynie w przypadku gdyby uczestnicy "słyszący" rzeczywiście wyłapali różnicę. Natomiast w każdym innym przypadku wynik można sensownie zanegować twierdzeniem, że uczestnicy z grupy "słyszących kable" zostali po prostu błędnie dobrani. Sądzę, że skoro kwestia jest omawiana od dawna to pewnie ktoś już wpadł na pomysł takiego eksperymentu. Więc jeśli gdzieś w otchłaniach internetu znajdziemy w miarę wiarygodny eksperyment w którym uczestnicy ślepego testu wyłapali różnicę to byłby to dość mocny dowód.        

Edytowane przez Maciej Mki
7 minut temu, xajas napisał:

BTW.

Tak wygladaja te „pomiary“ i dalsze zrodla/referencje na ten temat

Ukryta Zawartość

IMG_4659.thumb.png.305b7d786e0c50262935b2bd01f06a6b.png

W sam raz dla Kowalskich zamierzajacych sie zaglebic w pomiary przestrzennosci na przykladzie pomiarow glosnikow, wzmacniacza, sieciowek i kolcow emoji3.png

Przecież ludzie słyszący scenę, barwę, detaliczności, ciepłe lub analityczne granie, nie potrzebują skomplikowanych pomiarów, żeby wymieniać się spostrzeżeniami. 

To raczej osoba, która chciałaby udowodnić brak wpływu kabli na prezentację audio musiałaby przedstawić zrozumiałe pomiary wielu aspektów. 

Ludzie slyszacy różnice w kablach nie muszą niczego udowadniać, bo to zwyczajnie słyszą i korzystają.

5 minut temu, Maciej Mki napisał:

Osobiście nie mam zdania na temat tego czy kable wnoszą coś istotnego do brzmienia ale problem wydaje się interesujący z innego powodu. Na pierwszy rzut oka najrozsądniejszym sposobem rozstrzygnięcia sporu jest eksperyment. Można jednak zauważyć, że ta metoda przyniesie rozstrzygnięcie jedynie w przypadku gdyby uczestnicy "słyszący" rzeczywiście wyłapali różnicę. Natomiast w każdym innym przypadku wynik można sensownie zanegować twierdzeniem, że uczestnicy z grupy "słyszących kable" zostali po prostu błędnie dobrani ( tzn. kto inny by usłyszał ). Sądzę, że skoro kwestia jest omawiana od dawna to pewnie ktoś już wpadł na pomysł takiego eksperymentu. Więc jeśli gdzieś w otchłaniach internetu znajdziemy eksperyment w którym uczestnicy ślepego testu wyłapali różnicę to byłby to dośc mocny dowód.        

Ja poza sobą, testuje różne rzeczy w tym kable na swojej partnerce, jest w tym świetna 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, Ajothe napisał:

testuje różne rzeczy w tym kable na swojej partnerce, jest w tym świetna 😄

Bez wątpienia... tylko, że to nie jest ślepy test.

26 minut temu, Ajothe napisał:

Ludzie slyszacy różnice w kablach nie muszą niczego udowadniać, bo to zwyczajnie słyszą i korzystają.

Dopóki korzystają to nie muszą, ale jak chcą uznania swojej rację to innego wyjścia nie mają.

27 minut temu, Ajothe napisał:

Przecież ludzie słyszący scenę, barwę, detaliczności, ciepłe lub analityczne granie, nie potrzebują skomplikowanych pomiarów, żeby wymieniać się spostrzeżeniami. 

Nawet słyszeć kabli do tego nie muszą.

Edytowane przez szymon1977

Ukryta Zawartość

Psinco prawda
Co to za logika?

Jest na opak
Najprostsza logika wskazuje, ze to ten, kto stawia teze, ze cos istnieje (wplyw kabla), musi udowodnic swoja teze. A jesli nie jest w stanie tego udowodnic, musi zrewidowac swoja teze.

Jak chcesz udowadniac nieistnienie czegos co nie istnieje

To jest nez sensu.

PS.
Ja slysze jak trawa rosnie i nie musze tego udowadniac, bo to zwyczajnie slysze i uzywam

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi