Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

może w dzale DIY,
Na YT na pewno są.
reduktor kiedyś tłumaczył w paru odcinkach jak się mierzy pasmo,i inne parametry,moc itp wzmacniacza.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 minuty temu, Ajothe napisał:

To tutaj nikt nie pomoze? Tylu przecież pomiarowców....🤔

jest 23:14.

Mierzymy czas.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

No, ciekawe. Tak sobie wyobrażam takich audiofili co chodzą do salonów z aparaturą pomiarową 🙂

Może to już czas na nowego człowieka w świecie audio czyli pomiarofila? 😄

40 minut temu, Ajothe napisał:

Tak sobie wyobrażam takich audiofili co chodzą do salonów z aparaturą pomiarową 🙂

Kiedyś kupiłem kolumny z walniętym wysokotonowym. Grały idealnie, ale jedna miała większe zniekształcenia od 2kHz. Wyszło tylko na pomiarach. Głośnik mi wymienili w ramach gwarancji, ale tylko jeden i na początku był cichszy od drugiego od 5dB - potem różnica po WYGRZANIU się zmniejszyła do 1dB pomiędzy kolumnami, ale jakoś tak mnie już nie cieszyły.

Więc w sumie UMIK przy zakupie może pomóc.

Kiedyś pomierzyliśmy kolumny "w których coś było nie tak...) i padnięte były średnie tony. Grały ciszej niż sekcje niskotonowe i tweeter.

I takie rzeczy można zmierzyć 😉 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Dokładnie... pytanie czy nie słyszy mikrofon, czy po prostu ktoś jeszcze nie wpadł do końca na pomysł jak zmierzyć to co robi robotę w audio... bo że drugie harmoniczne to już chyba pomiarowcy wiedzą 😉 

To Umik ma zdolność pomijania drugiej harmonicznej? Hmmm...

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

za pół ceny bo używany.

Podwójna bo wygrzany.

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Pomiary wzmacniaczy? Są tu takie tematy? 

A po co mierzyć wzmacniacz nieobciążony kolumnami? Przecież wszystkie w zakresie słyszalnym wyjdą identycznie, a dopiero na obciążenie kolumnami inaczej zareagują. I tutaj wychodzi rzecz, która wielu przerasta: wzmacniacze nie różnią się brzmieniem, a jednak każdy gra inaczej

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 21.08.2024 o 10:14, GhostR1 napisał:

Czy testy kabli przeprowadzałeś kiedyś za pomocą choćby mikrofonu pomiarowego

To dość kuriozalne byłoby

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

A po co mierzyć wzmacniacz nieobciążony kolumnami? Przecież wszystkie w zakresie słyszalnym wyjdą identycznie, a dopiero na obciążenie kolumnami inaczej zareagują. I tutaj wychodzi rzecz, która wielu przerasta: wzmacniacze nie różnią się brzmieniem, a jednak każdy gra inaczej

Podaj proszę na jakie parametry czy pomiary zwrócić uwagę żeby kupić ciepło grający wzmacniacz. 

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Podaj proszę na jakie parametry czy pomiary zwrócić uwagę żeby kupić ciepło grający wzmacniacz. 

Przeczytaj to, co zacytowałeś. Prosić nie będę o coś, co wypada żebyś już wcześniej zrobił.

Edytowane przez szymon1977

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Przeczytaj to, co zacytowałeś.

Po co? Są tranzystory, które grają kompletnie odmiennie z tymi samymi kolumnami, więc czekam na co zwrócić uwagę, skoro pomiarowcy twierdzą, że jak czegoś nie ma na pomiarach to, to nie istnieje. 

Niektórzy nawet nie muszą słuchać sprzętu, tylko kupują na podstawie parametrów 🙂

Edytowane przez Ajothe
8 minut temu, Ajothe napisał:

Po co?

Żebyś nie myślał, że zadawanie bezsensownych pytań czyni Cię mądrzejszym.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Żebyś nie myślał, że zadawanie bezsensownych pytań czyni Cię mądrzejszym.

Nie mysl, że bezsensowna odpowiedź załatwią sprawę 😃

Czekam. 

20 minut temu, Ajothe napisał:

51 minut temu, Ajothe napisał:

Czekam. 

Równie dobrze mógłbyś zapytać "co wlać do czajnika, żeby wyszło schłodzone piwo" i z miną mądrali czekać, aż ktoś udzieli odpowiedzi.

Podaj prosze konkretna definicje, co to jest „cieplo grajacy wzmacniacz“, tak bysmy w oparciu o ta definicje zarowno ja, jak i ty byli w stanie identycznie/jednoznacznie zakwalfikowac przesluchiwany wzmacniacz jako „cieplo“ albo „zimno“ grajacy
8 minut temu, xajas napisał:

Podaj prosze konkretna definicje, co to jest „cieplo grajacy wzmacniacz“, tak bysmy w oparciu o ta definicje zarowno ja, jak i ty byli w stanie identycznie/jednoznacznie zakwalfikowac przesluchiwany wzmacniacz jako „cieplo“ albo „zimno“ grajacy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Okej. 

Ciepło grający to np Luxman stara seria L

A zimno grający to np Hegel h70. 

Pomiędzy nimi klasyfikuje się Musical Fidelity A2. 

Które parametry odpowiadają za ich charakter? 

Chce kupić nowy wzmacniacz o charakterystyce dźwięku jak stary Luxman serii L np L210. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ajothe
4 minuty temu, Ajothe napisał:

Okej. 

Ciepło grający to np Luxman stara seria L

A zimno grający to np Hegel h70. 

Pomiędzy nimi klasyfikuje się Musical Fidelity A2. 

Które parametry odpowiadają za ich charakter? 

Chce kupić nowy wzmacniacz o charakterystyce dźwięku jak stary Luxman serii L np L210. 

miałeś podać DEFINICJĘ a nie modele...

Poza temperatura barwy jeszcze chętnie dodam przestrzenność i detaliczności. 

Czym się kierować, żebym kupił to co chcę bez odsłuchu, na podstawie parametrów? 

1 minutę temu, GhostR1 napisał:

miałeś podać DEFINICJĘ a nie modele...

To jest forum audio, podstawowe pojęcia są wszystkim znane. Można się udać do działu start i poczytać. 

Poza temperatura barwy jeszcze chętnie dodam przestrzenność i detaliczności. 
Czym się kierować, żebym kupił to co chcę bez odsłuchu, na podstawie parametrów? 
To jest forum audio, podstawowe pojęcia są wszystkim znane. Można się udać do działu start i poczytać. 

To jest nic nie mowiace bla bla bla.
Co to jest temperatura barwy?
To jest forumowa Audio-poezja

I na dodatek totalnie subkjektywna

Albo jak chcesz mierzyc przestrzennosc sameg wzmacniacza, jesli jest wlasciwosc zdominowana przez akustyke pomieszczenia, chatakterystyke promieniowania i rozstawienie zestawow glosnikowych itd.

To sa (moim zdaniem) po czesci bezsensowne oczekiwania, wynikajace z braku zrozumienia tych zaleznosci?
Teraz, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Aha, czyli nie pomożecie na podstawie parametrów wybrać ciepło grający nowy wzmacniacz? 

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Albo jak chcesz mierzyc przestrzennosc sameg wzmacniacza, jesli jest wlasciwosc zdominowana przez akustyke pomieszczenia, chatakterystyke promieniowania i rozstawienie zestawow glosnikowych itd.

To sa (moim zdaniem) po czesci bezsensowne oczekiwania, wynikajace z braku zrozumienia tych zaleznosci?

No nie, wzmacniacze różnie kształtują te aspekty, chyba nie twierdzisz, że wszystkie grają tak samo? 

Jak zmieniłem Onkyo na Hegel to scena, przestrzeń, wypelnienie,  zmieniły się diametralnie. 

Ukryta Zawartość

Ja lubie porownania do dzialki samochodowej, bo kazdy Kowalski ma wiecej pojecia o Autach niz o Audio.

Pytanie:
Chce kupic DOBRE auto, na co mam zwracac uwage?

Ja pytam: co to jest DOBRE?

Odpowiedz:
To jest FAJNE i PRAKTYCZNE, tak jak Mercedes i Audi

Ja pytam co to jest konkretnie FAJNE i PRAKTYCZNE?

Odpowiedz:
Jestesmy ma forum o Autach i kazdy wie co to jest FAJNE i PRAKTYCZNE, i to nie wymaga opisu

To jest bla bla bla, samochodowa poezja bez zawartosci

Dla jednego FAJNE jest czerwone Ferrari, a dla innego czarny Mercedes. Dla jednego praktyczne jest dwuosobowe Coupe, a dla innego 7-osobowy VAN (bo ma 4 dzieci)

Itd.

Jak mnie zapytasz co dla mnie znaczy DOBRE auto, to ci odpowiem:
- bezpieczne
- wygodne
- tanie
- ekologiczne

A to sa konkretne cechy, ktore moge konkretnymi parametrami zmierzyc

- bezpieczne to np. droga hamowania, ABS, AirBag, miernik odstepu,…
- wygodne to np. klimatyzacja, regulowane siedzenia, glosnosc,…
- tanie to np. cena zakupu, zuzycie paliwa, koszty inspekcji, podatek, ubezpieczenie
- ekologiczne to np. zuzycie paliwa, CO2,…

To sa wszystko mierzalne parametry, zrozumiale nawet dla najciemniejszego Kowalskiego

Niestety w Audio poruszamy sie na zupelnie innym poziomie. Na pozimie kolorowych barw, docisnietej srednicy i porownan typu „a bo ja slysze ze X jest cieplejsze od Y“

PS
A ja „slyszalem ze Y bylo cieplejsze niz X“. I co teraz?

Dlatego nie lubię porównań do motoryzacji, bo to zupełnie co innego. 

12 minut temu, xajas napisał:

Ja lubie porownania do dzialki samochodowej, bo kazdy Kowalski ma wiecej pojecia o Autach niz o Audio.

Ja nie jestem Kowalski i nikt mi nie wmówi, że wzmacniacze nie wnoszą swojego charakteru i nie mają wpływu na różnorodne aspekty dźwięku. 

Mamy zupełnie odmienne zdanie w tej kwestii widocznie, ale skoro nie potraficie ba podstawie parametrów/pomiarów wskazać ciepło grający nowy wzmacniacz, to jak chcecie udowadniać wszystko pomiarami?

Dlatego nie lubię porównań do motoryzacji, bo to zupełnie co innego. 

Nie, to jest niemalze to samo. Jedyna roznica to fakt, ze gdybysmy w dzialce Audio zaczeli uzywac parametrow i pomiarow na podobnym poziomie detalicznosci i precyzji jak w Motoryzacji, to malo kto by je pokapowal.
Kazdy najciemniejszy Kowalski wie co to jest, moc, moment obrotowy, przyspieszenie, zuzycie, predkosc, waga, pojemnosc bagaznika i dziesiatki dalszych parametrow.

Zapytaj tego samego Kowalskiego, czy zna takie porownywalne parametry w dzialce Audio?
Tak, zna: moc, impedancje, „duzo pradu“ i przebieg charakterystyki „od linijki“. I na tym sie przwaznie konczy jego znajomosc technicznych a nie poetycznych „parametrow“.

A jak sie zaglebisz w bardziej kompleksowe parametry (slew rate, intermodulacje, charmoniczne. itp. ), to ci powie, ze ich nie lubi i sa zbedne, bo „one nie graja“

Tak to jest z tymi porownaniami Audio do Motoryzacji

ale skoro nie potraficie ba podstawie parametrów/pomiarów wskazać ciepło grający nowy wzmacniacz..

Nie, to ty nie masz pojecia o tym co to jest „cieplo grajacy wzmacniacz“, nie jestes w stanie tego konkretnie opisac i obracajac kota ogonem zwalasz ten brak wiedzy na innych zarzucajac i niemoznosc wskazania parametrow identyfikujacych twoj fantazyjny „cieplo brzmiacy wzmacniac“

Nie zgadzam się, to kompletnie różne światy.

Zamiast wskazać na podstawie parametrów i pomiarów wzmacniacz o ciepłym analogowym brzmieniu próbujecie wmówić, że to jedynie audiofilska poezja. 

Rzeczywistość jest zupełnie inna i dwa tranzystorowe wzmacniacze w tych samych warunkach potrafią zagrać odmiennym charakterem. 

Jakby było tak jak próbujecie wmówić, okazałoby się, że wystarczy kupić poprawnie zaprojektowy wzmacniacz wykazujący bardzo wysokie parametry i każdego by taki zadowolił. 

13 minut temu, xajas napisał:

Nie, to ty nie masz pojecia o tym co to jest „cieplo grajacy wzmacniacz“, nie jestes w stanie tego konkretnie opisac i obracajac kota ogonem zwalasz ten brak wiedzy na innych zarzucajac i niemoznosc wskazania parametrow identyfikujacych twoj fantazyjny „cieplo brzmiacy wzmacniac“

Ukryta Zawartość

Nie, to Ty nie masz pojęcia jak gra taki wzmacniacz skoro próbujesz to podważyć. Jakbyś słyszał jak taki wzmacniacz gra i zestawił go z jakimś analitycznym szybkim wzmacniaczem to nie przyszło by Tobie do głowy, żeby się tak wypowiadać 😉

1 minutę temu, xajas napisał:

Nic z powyzszych wywodow nie pojales

Ukryta Zawartość

Nie zgadzam się z takim podejściem, bo to nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

23 minuty temu, xajas napisał:

fantazyjny „cieplo brzmiacy wzmacniac“

Dlaczego fantazyjny? podałem konkretny model i wzmacniacze o odmiennym charakterze.

Takie podejście, że parametry to wszystko w dziedzinie audio jest zwyczajnie zgubne, bo można kupić urządzenie z wyśrubowanymi parametrami bijącymi światowe rekordy, a będzie grało znacznie gorzej i może się okazać koszmarkiem w porównaniu do urządzenia audio o znacznie gorszych parametrach technicznych, ale zaprojektowanego przez pasjonata.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 23.08.2024 o 20:46, quatross napisał:

Beka z klientów typu pytającego o takie sprawy? ;,))

Nie powiedziałem że beka. Tylko z jakimi dziwnymi tematami ludzie przychodzą. A najgorsze w tym wszystkim jest to że kiedy próbujesz ich naprostować bardzo trzymają się swojej pierwotnej decyzji. 

Ja bym tego beka jednak nie nazwał.

W dniu 23.08.2024 o 21:28, Pseudodrummer napisał:

czemu nie masz oznaczenia "Branża"?

Bo nie jestem już w branży. 

W dniu 23.08.2024 o 22:17, xajas napisał:

O o o o! U mnie graja znakomicie. Bo to jest IKEA

Ukryta Zawartość

Juz wiele razy polecalem

IMG_4702.thumb.jpg.0c472fdefdafdbab32448fab8c216677.jpg

No to może dlatego że to IKEA.

Postaw te duże obok 🙂

14 godzin temu, GhostR1 napisał:

Tylko, że właśnie płaskoziemcy to ludzie, którzy podobnie jak i "słyszący " kable wierzą tylko w swoje przekonania odrzucając naukę. Twierdzisz, że słyszysz lepiej niż jakiekolwiek mikrofon pomiarowy?

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Jeżeli słyszycie więcej niż np. Umik emoji12.png

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Jak mikrofon pomiarowy mierzy barwę dźwięku? 

Mierzy poziom, zgadzam się. Ale jak mierzy barwę?

Pokazane były różnice na spektrach w przypadku podłączenia różnych kabli głośnikowych na wykresach różnice są małe ale być może są to różnice które są czułe dla ludzkiego ucha. 

Komputer nie wie że niektóre pasma wypadku różnic 0.1 DB nie wychwycimy a w innych może prędzej.

14 godzin temu, Ajothe napisał:

Umik nie słyszy różnicy między dac r2r, a delta sigma na przykład. 

Dokladnie

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Już był tutaj taki temat gdzie wrzuciłem po dwa wykresy różnych wzmacniaczy i prosiłem o wskazanie tego grającego cieplej no i wyniki z wykresów były błędne 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

53 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Mierzy poziom, zgadzam się. Ale jak mierzy barwę?

przecież po wykresie można przypuszczać jak brzmi kolumna. Można?

12 minut temu, GhostR1 napisał:

przecież po wykresie można przypuszczać jak brzmi kolumna. Można?

A nie mowilismy o wzmacniaczu? 

Po kolumnie "niby" łatwiej ale też mogę znaleźć ci fajny przykład gdzie to proste nie jest. 

Edytowane przez Piotr Sonido

Ukryta Zawartość

Już był tutaj taki temat gdzie wrzuciłem po dwa wykresy różnych wzmacniaczy i prosiłem o wskazanie tego grającego cieplej no i wyniki z wykresów były błędne

Chwila, czegos tutaj nie kapuje

Po pierwsze
Skoro byly pokazane roznice w spektrach, to skad sie wziely te spektra, skoro twierdzicie ze nie mozna czegos takiego mierzyc? Ktos je namalowal palcem?

Po drugie
Jesli wrzuciłes po dwa wykresy różnych wzmacniaczy i prosiłes o wskazanie tego grającego cieplej no i wyniki z wykresów były błędne, to dlaczego „wyniki z wykresow“ byly bledne a nie „wskazania“ byly bledne?

To mi przypomina stara madrosc (chyba juz to cytowalem)

Naukowiec, ktory nie moze potwierdzic poprawnosci swojej tezy pomiarami, podwaza poprawnosc tezy.

Wierzacy, ktory nie moze potwierdzic poprawnosci swojej wiary pomiarami, podwaza poprawnosc pomiarow

I dokladnie na takiej zasadzie tutaj wszystko funkcjonuje  

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi