Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

piaskownica
każdy wie jak sie robi babki z piasku
to zrób
nie-ty zrób
powiedziałes,że każdy wie to zrób
a po co mam robic jak kazdy wie
to zrób
nie zrobie-przeciez każdy wie-jak zrobić
to jak
normalnie,kazdy wie
to zrób
nie
bo nie umiesz
umiem,ale nie zrobie-i wogóle na niczym się nie znasz

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Widocznie pomiarowcy znają się na SPL i czasach pogłosu, ale cała reszta jest za trudne. 

Wniosek płynie z tego prosty, możecie zostawić w spokoju ludzi wymieniających się wrażeniami o brzmieniu wszelakich urządzeń audio, bo i tak niczego nie wykażecie. 

@Ajothe
To ja może spróbuję. Jakbym chciał sam sobie powiedzieć czym jest ciemne granie, to bym wskazał takie, gdzie jest nadmiar basu i/lub niskiej średnicy. Wymiennie używałem też określenia ciepłe granie. Ale ktoś mi kiedyś zwrócił uwagę, że ciepłe, a ciemne (w audio hobby) to różne wrażenia. Więc przestałem używać tego typu określeń, bo jak się okazało chyba je źle rozumiem. Więc jeśli możesz to podpowiedz czy to dobry kierunek, poproszę.

36 minut temu, A co tam napisał:

Ale ktoś mi kiedyś zwrócił uwagę, że ciepłe, a ciemne (w audio hobby) to różne wrażenia.

Ciemne to bym powiedzial z lekko zgaszona gora a cieple to z lekko podbitym basem i dolna srednica.

Te pojecia wcale nie musza byc scisle okreslone bo sluza obrazowej komunikacji miedzy uzytkownikami sprzetu audio.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 minutę temu, rafa napisał:

Ciemne to bym powiedzial z lekko zgaszona gora a cieple to z lekko podbitym basem i dolna srednica.

Te pojecia wcale nie musza byc scisle okreslone bo sluza obrazowej komunikacji miedzy uzytkownikami sprzetu audio.

Czyli ciemne to nadmiar basu i średnicy?
A ciepłe nadmiar basu i tylko dolnej średnicy?

10 godzin temu, przemak napisał:

Więc krótko mówiąc nie ma żadnych powszechnie zaakceptowanych parametrów pozwalających zaklasyfikować brzmienie do "ciepłego".

Dokladnie. Kazdy ma troche inne poczucie (ulubionego) balansu. Co dla jednego moze byc juz neutralne inny moze powiedziec ze to juz brzmienie odchudzone.

12 minut temu, A co tam napisał:

Czyli ciemne to nadmiar basu i średnicy?
A ciepłe nadmiar basu i tylko dolnej średnicy?

Relatywnie znaczy to samo

1 minutę temu, A co tam napisał:

Nie zrozumiałem.

Nie wierze 😉

Szklanka do polowy pelna czy do polowy pusta? 😉

Brzmienie ciemne z lekko zgaszona gora = ciemne to nadmiar basu i średnicy

Przy czym ja nigdy bym nie powiedzial ze to nadmiar basu i srednicy bo wciaz pozostaje relacja do czesci zakresu wysokich.

Ciemne to z lekko przyciszonym wyzszym zakresem wysokich a nie zupelnie z obnizonym poziomem wysokich. Rozumiesz?

Zreszta kazdy pewnie bedzie mial odrobine inna swoja definicje tego w zaleznosci od poziomu wiedzy teoretycznej w tym zakresie.

Przyklad kolumn ciemnych 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

11 minut temu, rafa napisał:

Relatywnie znaczy to samo

Ja po prostu nie zrozumiałem tej akurat wypowiedzi. Pozostałą część o ciemnym i ciepłym jak sądzę zrozumiałem.
Dziękuję za pomoc.

Teraz, A co tam napisał:

Ja po prostu nie zrozumiałem tej akurat wypowiedzi. Pozostałą część o ciemnym i ciepłym jak sądzę zrozumiałem.
Dziękuję za pomoc.

Wybacz, za szybko odpisalem nie precyzujac mysli.

Przyklad kolumn jasnych 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, GhostR1 napisał:

masz rację. Ale jak zmierzysz brzmienie wzmacniacza? kolumna generuje dźwięk...

No ale chwila chwila chwila. Przecież to właśnie o to my pytamy ! 🙂

Jakoś ASR i inni mierzą. Z tych pomiarów potem wychodzi że chińskie produkty za ułamek ceny są znacznie lepsze od renomowanych producentów. Bo śrubują parametrami typu sinad które później nie do końca przekładają się na jakość odwzorowanego brzmienia. 

16 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

A ja bym posłuchał,bo nie wiem.

To posłuchaj Roksana attessa i primare. Będziesz wiedział. 

Doświadczenie. Mniej czytaj forum a więcej słuchaj.

Wasi koledzy z q21 w którymś z odcinków na YouTube opisywali słownie brzmienia. Slangi. Teraz zrobili to ci z akustyka.pl 

Pewnie takich filmów jest więcej. Nabijajcie wejścia.

23 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No ale chwila chwila chwila. Przecież to właśnie o to my pytamy ! 🙂

Jakoś ASR i inni mierzą. Z tych pomiarów potem wychodzi że chińskie produkty za ułamek ceny są znacznie lepsze od renomowanych producentów. Bo śrubują parametrami typu sinad które później nie do końca przekładają się na jakość odwzorowanego brzmienia. 

Oto clue programu. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Z tych pomiarów potem wychodzi że chińskie produkty za ułamek ceny są znacznie lepsze od renomowanych producentów.

w zależności w jakim przedziale cenowym ale tak, tak właśnie są oceniane takie urządzenia. Za ułamek ceny, bez kosztownego logo i otoczki marketingowej wokół niej robionej. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No ale chwila chwila chwila. Przecież to właśnie o to my pytamy !

jak chcesz oceniać brzmienie wzmacniacza skoro nie wiesz jak gra kolumna? A jeżeli wiesz jak gra kolumna to skąd? Z wykresów?

1 minutę temu, GhostR1 napisał:

jak chcesz oceniać brzmienie wzmacniacza skoro nie wiesz jak gra kolumna? A jeżeli wiesz jak gra kolumna to skąd? Z wykresów?

Z pomiarów, no bo nie na słuch.😉

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Skoro nie rozumiesz co przedstawiają mierzalne parametry, to faktycznie lepiej zrobisz jak ich istnienie pominiesz.

@xajas masz jakieś jakieś pytania? 

Wiedziałem, że arcymistrz pomoże 😃

10 minut temu, lamario napisał:

GhostR1 powiedz nam po co są w salonach salki odsłuchowe.

Od teraz jako standard wymagane są laboratoria pomiarowe.

bo klient wybiera to co mu się podoba i nie zagłębia się w tematy ciepłego, zimnego czy jakiegokolwiek brzmienia. Klient przychodzi z kasą, słucha kilku zestawów i wybiera ten co mu się podoba i odpowiada cenowo i wizualnie. Są też tacy, którzy muszą mieć przyzwolenie ale to inna bajka 😁
Większość klientów kieruje się funkcjonalnością, kolorem, gabarytem...rzadko zdarza się klient, który wie konkretnie czego szuka...Wszelakie bajkowe opisy wyłuskane czy na forach czy w recenzjach mają się nijak do rzeczywistości i bardzo często, to jak opisywana jest kolumna nie pokrywa się z tym czego oczekuje klient. Mam na myśli klientów, którzy szukają zestawu za 10k jak i za 100k.

Jest jeszcze jedna bardzo ważna kwestia. Zdarza się, że na odsłuch przyjeżdżają np. kumple. Podczas odsłuchu mają różne odczucia względem kolumn, czegoś innego się doszukują a przede wszystkim inaczej słyszą (często w takiej sytuacji zamieniają się miejscami, przestawiaj kolumny itp.) więc dla jednego kolumna "ciepła" dla innego taka nie jest. 

Edytowane przez GhostR1

Ale posiadacie takie laboratorium dla tych wykształconych klientów? Teraz zacznie ich przybywać po tym wartościowym temacie tutaj na forum. A jak wygląda wypożyczenie( zamiast na odsłuchy w domu) na pomiary w domu? Prowadzicie taki wynajem?

5 minut temu, lamario napisał:

Ale posiadacie takie laboratorium dla tych wykształconych klientów? Teraz zacznie ich przybywać po tym wartościowym temacie tutaj na forum. A jak wygląda wypożyczenie( zamiast na odsłuchy w domu) na pomiary w domu? Prowadzicie taki wynajem?

Twoje zaczepki i bezsensowne odpowiedzi przemilczę. Jeżeli nie masz doświadczenia w pracy z klientami to cóż ja Ci będę tłumaczył...Widzę, że próbujesz się w jakiś sposób dowartościować  ale uwierz, są inne na to sposoby 😉

Natomiast ja nie przemilczę. W tym temacie był poruszony wątek nowych, nie znających się zapaleńców audio, którzy jak trafią tutaj na forum i przeczytają bzdury o tym, że kable mają brzmienie, to zostają wprowadzeni w błąd. Jedynie i prawdziwe są wyłącznie pomiary i tylko one mówią prawdę, więc dlaczego zaczynasz wymigiwać się z odpowiedzi. Stwierdzam zaistniały fakt, że salony w Polsce nie są przystosowane do rzetelnej obsługi klienta. Ciekawe co na to Branża?

1 minutę temu, lamario napisał:

Natomiast ja nie przemilczę. W tym temacie był poruszony wątek nowych, nie znających się zapaleńców audio, którzy jak trafią tutaj na forum i przeczytają bzdury o tym, że kable mają brzmienie, to zostają wprowadzeni w błąd. Jedynie i prawdziwe są wyłącznie pomiary i tylko one mówią prawdę, więc dlaczego zaczynasz wymigiwać się z odpowiedzi. Stwierdzam zaistniały fakt, że salony w Polsce nie są przystosowane do rzetelnej obsługi klienta. Ciekawe co na to Branża?

piszesz takie bzdury, że nie wiadomo od czego zacząć.

Skoro, Twoim zdaniem salony audio nie są przystosowane do rzetelnej obsługi klienta to co jeszcze robią na rynku? Aaa, zapomniałem, że ludzie jednak wybierają sami nie kierując się przy zakupie bełkotem forumowym...

Słyszący kable słyszą ale nie potrafią w żaden sposób wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje. 
No popatrz jakie to wszystko dziwne...
Nie zapominaj, że najlepiej gra marża 😉 

11 minut temu, lamario napisał:

Jedynie i prawdziwe są wyłącznie pomiary i tylko one mówią prawdę, więc dlaczego zaczynasz wymigiwać się z odpowiedzi. Stwierdzam zaistniały fakt, że salony w Polsce nie są przystosowane do rzetelnej obsługi klienta. Ciekawe co na to Branża?

Jakie pomiary przewodów!?

Chyba ich długości, to tak ale to mozna zrobić miarką wyjętą z kieszeni, jeszcze w salonie.

Głosujesz tu o pomiarach przewodów głośnikowych, a znasz choć jeden taki pomiar, który wykazał taką zmianę któregokolwiek z parametrów, która byłaby słyszalna przez człowieka?

Teraz, iro III napisał:

Jakie pomiary przewodów!?

Chyba ich długości, to tak ale to mozna zrobić miarką wyjętą z kieszeni, jeszcze w salonie.

Głosujesz tu o pomiarach przewodów głośnikowych, a znasz choć jeden taki pomiar, który wykazał taką zmianę któregokolwiek z parametrów, która byłaby słyszalna przez człowieka?

Nie zrozumiałeś ironii 😋

W dniu 26.08.2024 o 12:39, GhostR1 napisał:

przecież po wykresie można przypuszczać jak brzmi kolumna. Można?

To jest jeden z cytatów, według którego nie ma potrzeby słuchania. Wystarczy wykres z pomiarów. Tak?

Takich przykładów jest cała masa, i kilku osobom to wystarczy do negowania wszystkiego co słyszą hobbyści audio, żeby nie pisać audiofile. 

2 minuty temu, lamario napisał:

To jest jeden z cytatów, według którego nie ma potrzeby słuchania. Wystarczy wykres z pomiarów. Tak?

to Ty powiedziałeś.

Ja twierdzę, że same pomiary bardzo dużo mówią i Ci, którzy potrafią je czytać mogą wyciągnąć swoje wnioski.

5 minut temu, GhostR1 napisał:

Ja twierdzę, że same pomiary bardzo dużo mówią i Ci, którzy potrafią je czytać mogą wyciągnąć swoje wnioski.

Dziękuję za odpowiedź. Więc dalej będę twierdził, że ten temat dokształca przyszłych "klientów". Jak są przygotowane salony na obsługę klientów, których nie interesuje wygląd, kolor ani wielkość a jedynie chcą przed kupnem dokonać pomiarów konkretnego egzemplarza? Jest wielce prawdopodobne, że jutro będziesz miał takiego klienta.

• Pokaż nowe odpowiedzi