Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Według ciebie jakie są różnice?

Testy to narzędzie obiektywizujące. 
Opinie to narzędzie opisu naszych stanów wewnętrznych i/lub naszych relacji ze światem. 🙂 Opinia jest subiektywna z definicji. 

Edytowane przez A co tam

Każdy z nas przecież czyta lub czytał kiedyś testy/recenzje, nikt chyba nie zaprzeczy. I nawet coś kupił na ich podstawie. Na początku drogi audio bardziej w nie wierzymy i łykamy. Później już mamy tak zwany własny rozum i po doświadczeniach z większą ilością sprzętu audio, potrafimy odfiltrować co jest bełkotem, co zostało napisane za złotówki a co rzeczywistością. Większość recenzji to taka audio-prostytucja, przepraszam, że tak bez ogródek. Dlatego np cenię recenzje forumowiczów. Na sąsiednim forum jest fajny dział Nasze Testy, gdzie chłopaki dzielą się doświadczeniami swoich sprzętów czy akcesoriów. Sam też mam tam dwa swoje wątki testowo-recenzyjne. Tutaj znowuż Audiomagic robi konkursy, gdzie 10 osób testuje dany sprzęt i pisze potem swoją opinię. Wiadomo, pewnie znajdą się w takiej recenzji komplementy i to "co kierownik chce usłyszeć", ale generalnie taka forma wystawiania sprzętowi opinii bardzo mi odpowiada i uważam ją za wiarygodną. Oczywiście trzeba wziąć poprawkę na platformę testową, gdzie odbył się test danego DACa czy streamera, każda z osób ma przecież inną. Inne jest też osłuchanie i doświadczenie. Dla przykładu mam znajomego który ma Wiim Mini i chwali go pod niebiosa, jak to cudownie gra. Opowiada mi, że w testach i recenzjach nie ustępuje Eversolo, Node itd. Tak się składa, że mam tego Mini w domu tzn jest w systemie synka nastolatka i wiem jak to gra. I moja opinia na jego temat już nie jest taka entuzjastyczna, po prostu poprawny sprzęt ale do topu i jakości wiele mu brakuje. Taki przykład tylko.

Edytowane przez Wito76
24 minuty temu, A co tam napisał:

Testy to narzędzie obiektywizującego. 

Test kabla wyglądał by np tak:

- opis budowy kabla,

- pomiar frequency response przed kablem i za kablem, oraz prezentacja wykresów,

- opis znalezionych różnic pomiędzy wykresami,

- nakreślenie przyczyn zniekształcenia sygnału przez kabel,

- analiza jaki wpływ na brzmienie będą mieć zniekształcenia sygnału spowodowane przez kabel i czy w ogóle są na słyszalnym poziomie,

...to w zasadzie tyle. Wrażenia z odsłuchu mogły by być, ale być nie muszą. Wszak biorąc pod uwagę, że każdy z nas słyszy inaczej, są one w teście nie tylko zbędne ale mogą czytelnika w błąd wprowadzić.

-----

12 minut temu, Wito76 napisał:

mam znajomego który ma Wiim Mini i chwali go pod niebiosa, jak to cudownie gra. Opowiada mi, że w testach i recenzjach nie ustępuje Eversolo, Node itd. Tak się składa, że mam tego Mini w domu tzn jest w systemie synka nastolatka i wiem jak to gra. I moja opinia na jego temat już nie jest taka entuzjastyczna, po prostu poprawny sprzęt ale do topu i jakości wiele mu brakuje.

Czy Twoim zdaniem do lo-fi typu B&W606 wystarczy? Jak z funkcjonalnością i stabilnością? Nie chodzi o szukanie dziury w całym, ale czy ma jakieś upierdliwości, które mogą przeszkadzać.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Czy Twoim zdaniem do lo-fi typu B&W606 wystarczy? Jak z funkcjonalnością i stabilnością? Nie chodzi o szukanie dziury w całym, ale czy ma jakieś upierdliwości, które mogą przeszkadzać.
Twojego modelu nie słyszałem nigdy, więc nie odpowiem rzetelnie. Inne modele miałem okazję gdzieś posłuchać. Kierując się recenzjami nie tylko do lo-fi ale i do hi-end się nadadzą . Natomiast potoczna forumowa opinia mówi, że to kolumny dynamiczne, detaliczne, z uwagą że owa detaliczność została uzyskana eksponując górę. Co daje tzw ostre męczące granie. No ale to wszystko przecież wiesz.
1 godzinę temu, Wito76 napisał:

potrafimy odfiltrować co jest bełkotem, co zostało napisane za złotówki a co rzeczywistością.

To prawda. Pewnien problem powstaje jednak, gdy dane źródło recenzyjne prezentuje oceny o różnym stopniu wiarygodności. Przykładowo, czy generalnie ceniony serwis audio.com.pl uznajesz jako zawsze w pełni obiektywny, a tym samym profesjonalny, czy jednak opiniotwórczość ta może przybierać także te mniej rzetelne formy Twoim zdaniem?

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Twojego modelu nie słyszałem nigdy

No ale ja nie pytałem o opinię nt moich B&W, tylko czy Wiim Mini do kolumn tej klasy wystarczy. Interesuje mnie wyjście po optyku.

2 godziny temu, Mark75X napisał:

Przykładowo, czy generalnie ceniony serwis audio.com.pl uznajesz jako zawsze w pełni obiektywny, a tym samym profesjonalny, czy jednak opiniotwórczość ta może przybierać także te mniej rzetelne formy Twoim zdaniem?

Podobają mi się ich recenzje, są takie bardziej techniczne niż jakieś Stereo i Kolorowo czy HFC. Ale czy w pełni obiektywne? Wątpię szczerze mówiąc. Ale to oczywiście prywatne zdanie, taka spekulacja bardziej.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

tylko czy Wiim Mini do kolumn tej klasy wystarczy. Interesuje mnie wyjście po optyku.

To nie jest zły grajek, daje radę, do Lo-Fi jak najbardziej. Niczego nie brakuje, dopóki nie porównasz z czymś półkę wyżej. Nie chcę by zabrzmiało to jako zaczepka, prowokacja czy złośliwość, serio- ale dla "głuchego" czy zwykłego słuchacza ten Wiim gra naprawdę bardzo dobrze. 

3 minuty temu, Wito76 napisał:

Podobają mi się ich recenzje, są takie bardziej techniczne

Racja. Ja staram się na takich koncentrować, ale w dzisiejszych czasach nigdy nie wiadomo "kto z kim trzyma" i na ile to rzetelnośc i czczy obiektywizm, a na ile ten jednak bardziej sponsorowany. 

5 minut temu, Wito76 napisał:

Nie chcę by zabrzmiało to jako zaczepka, prowokacja czy złośliwość, serio- ale dla "głuchego" czy zwykłego słuchacza ten Wiim gra naprawdę bardzo dobrze. 

To brzmi dobrze. Jak nie znajdę czasu na ogarnięcie Daphile, to kliknę "buy it now" pod Wiim Mini. Dziękuję.

To brzmi dobrze. Jak nie znajdę czasu na ogarnięcie Daphile, to kliknę "buy it now" pod Wiim Mini. Dziękuję.
Oczywiście duża rola wtedy należy do DACa. A biorąc pod uwagę że jesteśmy w wątku kablarskim to dodam, że ów mój kolega twierdzi że dobry kabel optyczny jest potrzebny, bo zwykły cytuję "ogranicza". Nie potwierdzam nie zaprzeczam, ja testowałem Mini ze zwykłym za 25zł. Telewizor też mam zwykłym czarnym podłączony do DACa i tu nie zamierzam się wygłupiać, choć przecież jestem z tych lubiących mieć logo na kablu.
Racja. Ja staram się na takich koncentrować, ale w dzisiejszych czasach nigdy nie wiadomo "kto z kim trzyma" i na ile to rzetelnośc i czczy obiektywizm, a na ile ten jednak bardziej sponsorowany. 
Bo ogólnie to tak trochę obciach przyznać się, że czyta się recenzje . Człowiek wychodzi na pelikana co łyka wszystko. Ale po zamknięciu oczu na niezbędne w recenzji komplementy można dowiedzieć się przecież sporo ciekawych rzeczy - zalety, wady, funkcjonalności, jakieś ficzery o których się nie wiedziało wcześniej, braki czegoś względem konkurencji itd

Miło jest patrzeć na porozumienie.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Zbyt sielankowo się zrobiło? Widzę że komuś przeszkadza. Jak w tym memie, gdzie żona patrzy na śpiącego męża "o co się dziś przy**bać?"

6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Miło jest patrzeć na porozumienie.

Oj tam! Na Forum się znamy głównie z wątków, w których się sprzeczamy. A na żywo połączyła by nas pasja do muzyki.

Kiedyś spotykaliśmy się z dwoma kumplami, każdy o skrajnie odmienny guście muzycznym: ja metal, drugi klasyka, a trzeci muzyka biesiadna. Zasada była jedna: każdy puszcza jeden kawałek, opowiada co i dlaczego mu się w nim podoba, a każdy słucha i nikt mu nie przerywa. Niestety kumple rozjechali się po świecie 😞

9 minut temu, szymon1977 napisał:

dwoma kumplami, każdy o skrajnie odmienny guście muzycznym: ja metal, drugi klasyka, a trzeci muzyka biesiadna.

Cóz,to chyba ja jestem 3 w 1
Z priorytetem 2,1 oraz 3.
I jeszcze pop elektroniczny ze mnie....gdzieś pośrodku....

16 minut temu, Wito76 napisał:

Zbyt sielankowo się zrobiło? Widzę że komuś przeszkadza. Jak w tym memie, gdzie żona patrzy na śpiącego męża "o co się dziś przy**bać?"

Nie doszukiwałbym się minusów na siłę.
To dobrze,jeśli ludzie o nie zawsze tożsamych poglądach-potrafią razem rozmawiać.
To jest ok.
Wymiana doświadczeń może być pomocna.

Warto mieć pozytywne nastawienie.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

16 godzin temu, A co tam napisał:

Testy to narzędzie obiektywizujące. 
Opinie to narzędzie opisu naszych stanów wewnętrznych i/lub naszych relacji ze światem. 🙂 Opinia jest subiektywna z definicji. 

Zatem w Polsce testy robi jedynie miesięcznik audio. A nie przepraszam jeszcze audio-video. I to na ,2-3 stronach a reszta to wszystko opinie. No dobrze.

14 godzin temu, Mark75X napisał:

To prawda. Pewnien problem powstaje jednak, gdy dane źródło recenzyjne prezentuje oceny o różnym stopniu wiarygodności. Przykładowo, czy generalnie ceniony serwis audio.com.pl uznajesz jako zawsze w pełni obiektywny, a tym samym profesjonalny, czy jednak opiniotwórczość ta może przybierać także te mniej rzetelne formy Twoim zdaniem?

Ich opinie trzeba umieć czytać. Oni są bardzo bezpiecznie w wyrażaniu negatywnych ocen. Więc tam skala jest przesunięta mocno. Mega źle jest w hificlass i stereo i kolorowo.

W dniu 6.09.2024 o 18:33, Mark75X napisał:

generalnie ceniony serwis audio.com.pl

Ich recenzje o ile nie są przepisane z zapowiedzi producenta (te krótkie notki) nie wskazują muzyki i reszty toru.

Dla mnie byłoby istotne czy to na Dire Straits czy na The Cure lub Simple Minds je robili.

17 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

w Polsce testy robi jedynie miesięcznik audio. A nie przepraszam jeszcze audio-video. I to na ,2-3 stronach a reszta to wszystko opinie

Podobnie uważam.

PS. Doskonale pamiętam jak Stryjecki uwalił któreś kolumny Ushera bo coś nie tak było z dystrybutorem a nie ze sprzętem. Po co prywata na łamach? Od prywaty ma swój wstępniak.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Doceniam jednak magazyn za trzymanie się dźwięków, brzmienia, muzyki - bez udziału kina w domu, o którym szeroko bywa w magazynach wymienionych w cytacie.

W dniu 8.09.2024 o 01:43, xetras napisał:

nie wskazują muzyki i reszty toru.

Nigdy także nie było omówionej sali testowej. To prawda to jest nieco dziwne.

W dniu 8.09.2024 o 01:43, xetras napisał:

Doskonale pamiętam jak Stryjecki uwalił któreś kolumny Ushera bo coś nie tak było z dystrybutorem a nie ze sprzętem. Po co prywata na łamach? Od prywaty ma swój wstępniak.

Praca, fundusze, znajomości, budżety.

W dniu 8.09.2024 o 02:00, xetras napisał:

Doceniam jednak magazyn za trzymanie się dźwięków, brzmienia, muzyki - bez udziału kina w domu, o którym szeroko bywa w magazynach wymienionych w cytacie.

Jeszcze raz napisz. Za co doceniasz?

Nie piszą o kinie w domu, co imponuje obecnie. Tak ściślej to odkąd przestało mi umykać AVS (i zaliczam tę imprezę) to i nie czytam tego magazynu, wolę swoje poszukiwania. Czyli z lekturą nie jestem na bieżąco. Nie mam na to czasu, chęci, itd.

Mają testy amplitunerów kina.

Nie wszystkich ale jednak I nawet z Onkyo się przeprosili. Wcześniej eic długo nie mogło się z nimi dogadać. 

Ale ich czytac to trzeba umieć.

Prawda 

15 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Mają testy amplitunerów kina.

Nie wszystkich ale jednak I nawet z Onkyo się przeprosili. Wcześniej eic długo nie mogło się z nimi dogadać. 

Ale ich czytac to trzeba umieć.

Prawda 

Mam dystans. Stryjeckiego spotkałem akurat osobiście (w połowie lat 90)

A tu radzieckie kucharki demonstrują radzieckiego bumboksa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(Po co im czepki na głowach?)

(Dlatego kucharki, bo te czepki)

Sorry za OT

Ukryta Zawartość

W dniu 13.09.2024 o 22:45, xetras napisał:

Mam dystans. Stryjeckiego spotkałem akurat osobiście (w połowie lat 90)

A tu radzieckie kucharki demonstrują radzieckiego bumboksa:

Ukryta Zawartość

(Po co im czepki na głowach?)

(Dlatego kucharki, bo te czepki)

Sorry za OT

A ja się tam nie obrażam. Chyba nie do końca rozumiem analogię. Ale to nic. 🙂

Cheers 

Ukryta Zawartość

Tu analogii nie ma. Ot tak,wspomnienie lat 80. Wega 328 chyba solidniejsza od tego co ja miałem (RMS451). Wcześniej to Artur Stereo ze słuchawkami (a jeszcze wcześniej Fonica W800 z papierowymi głośnikami z prążkami i z jakby lejkiem). Też pewnie ciepło grały.

W dniu 3.09.2024 o 09:01, xajas napisał:

Czy ktos ma opanowany jakis interface do AI.

Jesli tak, czy mozecie wrzucic do niego nastepujace slowa:

Interkonekt
Skladanie
Tor
Wygladzanie
Przekaz
Ksztaltowanie
Barwa
Pasmo
Rozdzielczosc
Informacja
Detale
Ocieplenie
Nierownosci
Chropowatosci

Gladki
Wewnetrzny
Poukladany
Gesty
Skupiony

I zarzadac, by skomponowal recenzje kabla uzywajac powyzsze hasla?
Dla porownania, mozna to tez wystartowac w AI literackim wyspecjalizowanym na komponowaniu bardziej „poetyckich“ tekstow

AI wypluło taki tekst:

"Recenzja kabla głośnikowego

Ten interkonekt, niczym subtelny przewodnik w muzycznym świecie, wprowadza harmonię do każdego toru audio, kształtując dźwięk z delikatnością rzeźbiarza formującego marmur. Już od pierwszych taktów dźwięku wyczuwalna jest magia, którą wnosi – jego zdolność wygładzania wszelkich chropowatości sprawia, że muzyka płynie jak spokojna rzeka, niespiesznie, lecz z pełną mocą.

Pasmo przenoszenia staje się przestrzenią bez granic, gdzie każda nuta odnajduje swoje idealne miejsce, a przekaz staje się głęboki i wyrazisty. Barwa dźwięku nabiera ciepłych, miodowych tonów, ocieplając przestrzeń niczym promienie słońca przedzierające się przez gęsty las. Mimo tej łagodności, nie traci ani krzty detalu – każdy najmniejszy szelest, każdy niuans jest podany z niezwykłą rozdzielczością, jakby dźwięki były wyśpiewywane przez anielskie chóry.

Owe drobne, wewnętrzne niuanse są poukładane z mistrzowską precyzją. Wszystko jest skupione, gęste, a jednocześnie lekkie i naturalne. Ten kabel potrafi tchnąć życie w każdą kompozycję, wygładzając nierówności i pozwalając dźwiękom unosić się swobodnie, z niesamowitą głębią i skupieniem.

To nie jest tylko kabel, to połączenie, które kształtuje muzykę w zupełnie nowy sposób. Tworzy przestrzeń, w której dźwięki oddychają, a każda informacja płynie czysto i klarownie. Idealny towarzysz dla tych, którzy pragną doświadczyć muzyki w jej najczystszej, pełnej emocji formie."

8 minut temu, Gargan napisał:

AI wypluło taki tekst:

"Recenzja kabla głośnikowego

Ten interkonekt, niczym subtelny przewodnik w muzycznym świecie, wprowadza harmonię do każdego toru audio, kształtując dźwięk z delikatnością rzeźbiarza formującego marmur..."

Piękne! AI ma taką przewagę nad żywym recenzentem, że nie ma świadomości, że p.i zwykle bzdury. Pozwala to bez ograniczeń  łączyć słówka w widowiskowe frazy. Pozostaje puścić tekst w eter, ściągnąć z Chin pudło jakichś efektownych z wyglądu, przybić swoje logo, wystawić z przebitką 100x - niech "testują".

Edytowane przez szymon1977

9 minut temu, Ajothe napisał:

Dokładnie to samo można wygenerować o wzmacniaczach, kolumnach itd. 

Bezsensownie się bawicie 🙂

Taka rożnica, że w przypadku kolumn czy wzmacniaczy, da się napisać rzeczową recenzję, w której subiektywne wrażenia z odsłuchu, będę mieć odzwierciedlenie w obiektywnych faktach mierzalnych. Nie my a ktoś się bawi z Wami, i nie robi tego w elegancki sposób.

Temat wątku jest: "Przewody do kolumn podłogowych".

Mam w związku z tym pytanie: 

Jaka jest różnica pomiędzy przewodami do kolumn podłogowych a przewodami do kolumn podstawkowych?

• Pokaż nowe odpowiedzi