Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze CD. Zamiana napędów.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie serdecznie.

Przekopałem ostatnio moje zgruzowane zasoby elektroniki. Wyciągnąłem z tego kilka odtwarzaczy CD. Wiekowych już. Z Ciekawości próbowałem uruchomić kilka i jeden z nich, stareńki Pioneer, nawet odczytał kilka płyt. Po manipulacji potencjometrami na płycie głównej i wklejeniu soczewki. Typowa usterka laserów z serii PED.

Niestety po jakimś czasie odmówił współpracy. Zagrał na tyle ciekawie, że przyszedł mi do głowy pomysł szukania do niego lasera. No i tu... niestety schody, nie do pokonania. Ceny tych laserów, nowych, są nie powiem zaporowe, powiem, nie do pomyślenia. 1000zł do 1300zł za PEM 1030. Dziękuję. Postoję. Ten sam moduł głowicy laserowej używany był w tanich tackowych Pioneerach jak i Stable Platter. No ale ta cena... No żena............

W związku z tym przyszedł mi do mojego, szalonego łba, równie szalony pomysł. Spytałem sam siebie a później pomyślałem spytać Was tutaj, w tej naszej licznej społeczności CZY ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ PODMIANY? Całego napędu, na inny niż w projekcie przewidział producent? Z tego co się wstępnie orientowałem to, kurna, dałoby chyba radę. Połączenia są w miarę podobne. Taki np. Technics SL P370, który był moim pierwszym "poważnym" CD. Wiem kupa śmiechu, ale ja wtedy do szkoły, jeszcze, chodziłem ma napęd poduszki magnetycznej do przesuwu lasera, w tak tanim CD to nie do pomyślenia teraz, ale wtedy było to możliwe. Opisany jako Traverse. Pozostałe połączenia są podobne. To może. No, no, kurna. No może -;) Wiem, że są różnice parametryczne, różnice w konstrukcji i cały pomysł jest "niedorzeczny". No ale ktoś na to oprócz mnie jeszcze wpadł? Próbował? Nie pisałbym o tym gdyby nie to, że chcę uruchomić tego Pioneera bo zaskakuje dźwiękiem, i po tuningu mógłby być kiler. Tanich werków jest sporo na rynku Sony, Teac itp.

Co myślicie? Oszalałem?

Pozdro

Nowmar

Twoje manipulacje potencjometrami to miały podłoże w serwisówce (prosty układ pomiarowy, generator, oscyloskop)?

Wymieniłeś stare smary? Czy oczyściłeś totalnie laser? A paski? Sprawdziłeś zasilanie, kondensatory el. ?

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

1 godzinę temu, nowmar audioholik napisał:

Oszalałem?

Tak.

1 godzinę temu, nowmar audioholik napisał:

1000zł do 1300zł za PEM 1030. Dziękuję.

A ile bierze się teraz za godzinę pracy? 200zł... więcej...?

No to za 5 godzin roboty tego nie ogarniesz, mając jeszcze świadomość tego co napisał @terminus, bo byłbyś mistrz!

Ale jak jeszcze masz dalego do końca... i lubisz marnotrawić czas to czemu nie...

Jak najbardziej do zrobienia ale w Twoim własnym zakresie jeśli masz umiejętności i sprzęt, na zlecenie nie opłacalne ze względu na koszty

@Grzegorz7

PEM 1030 przekłada się Plug&Play, a mi chodzi o zastosowanie kompletnie innego napędu np KSS od Sony. Bo jest super niezawodny a lasery 9x, 10x tańsze. Absolutnie nie chodzi mi o robienie tego w celach zarobkowych tylko amatorskich. Chcę uruchomić tego Pioneera dla siebie i chcę to zrobić sam. Nic nikomu nie zlecać, nie iść z tym do serwisu. Dlatego będzie bez kosztów, oprócz ew. kupna napędu i jakichś dodatkowych tanich elementów do przeróbki. Mam świadomość tego co napisał terminus. Jak na razie, nie podłączałem jednak generatora, zmierzyłem tylko zasilanie. Napięcie jest w normie wg. serwisówki.

@Bumpalump

Dziękuję za odpowiedź. Czyli, przy sporym wysiłku, da radę zastosować dowolny napęd? Problemem jest tylko duży nakład pracy i mała opłacalność.

5 minut temu, nowmar audioholik napisał:

Problemem jest tylko duży nakład pracy i mała opłacalność.

Głównym problemem jest wiedza/doświadzenie i sprzęt - praca i opłacalność to kwestia decyzji a nie problem.

Jak sobie pooglądasz Mariusza filmy to zrozumiesz, że to bardzo duże wyzwanie szczególnie jak ktoś musi pytać.

"Głównym problemem jest wiedza/doświadzenie i sprzęt - praca i opłacalność to kwestia decyzji a nie problem.

Jak sobie pooglądasz Mariusza filmy to zrozumiesz, że to bardzo duże wyzwanie szczególnie jak ktoś musi pytać"

Ja mam świadomość tego i oglądałem filmy Mariusza. Pytam po to by uzmysłowić sobie jaki jest poziom trudności i móc sobie to wyobrazić.

9 godzin temu, nowmar audioholik napisał:

@Grzegorz7

PEM 1030 przekłada się Plug&Play, a mi chodzi o zastosowanie kompletnie innego napędu np KSS od Sony. Bo jest super niezawodny a lasery 9x, 10x tańsze. Absolutnie nie chodzi mi o robienie tego w celach zarobkowych tylko amatorskich. Chcę uruchomić tego Pioneera dla siebie i chcę to zrobić sam. Nic nikomu nie zlecać, nie iść z tym do serwisu. Dlatego będzie bez kosztów, oprócz ew. kupna napędu i jakichś dodatkowych tanich elementów do przeróbki. Mam świadomość tego co napisał terminus. Jak na razie, nie podłączałem jednak generatora, zmierzyłem tylko zasilanie. Napięcie jest w normie wg. serwisówki.

@Bumpalump

Dziękuję za odpowiedź. Czyli, przy sporym wysiłku, da radę zastosować dowolny napęd? Problemem jest tylko duży nakład pracy i mała opłacalność.

Pierwsza trudności to adaptacja mechaniki, czyli całej kieszeni, albo rzeźba albo adapter wydrukowany na drukarce 3d 

Druga trudność to dobranie "dawcy"

Jeśli biorca ma wzmacniacz RF na płytce servo (a większość Pioneerów tak ma) to na starcie odpada Ci np kss-240a który to wzmacniacz rf ma w głowicy.

Zostają np kss150 i kss210

Krancowki szuflady, pozycji karetki, tutaj nie ma wiekszego problemu

Podlaczenie detektora rowniez

uklad APC w 90% przypadkow znajduje się na glowicy, odtwarzacz wiec dostarcza tylko zasilanie najczesciej 5V i sygnal sterujacy LD_on

Silnik napędu płyty również jeśli w obu są tradycyjne szczotkowe silniczki

Posuw karetki, jeśli biorca ma silnik liniowy, a dawca szczotkowy to musisz wykonać konwerter najprościej na diodach i rezystorach bo na silnik liniowy idzie sygnał prostokatny i dodatkowo wyprowadzić sygnał sygnał Vsense o informujący o wykonanym ruchu głowicy

I na koniec chyba najtrudniejsze, musisz całość ustawić, musisz mieć zatem wiedzę na temat tego jak działa ogólnie odtwarzacz CD, jak wyglądają prawidłowe przebiegi różnych sygnałow, jakie są związki przyczynowo skutkowe błędnych ustawień ogniskowania, śledzenia, balansu detektora

min przyrządy pomiarowe jakie potrzebujesz to oscyloskop analogowy 20Mhz, zestaw filtrów (do zrobienia z 2 rezystorow i 2 kondensatorow) i multimetr.

To tak w wielkim skrócie 

Edytowane przez Bumpalump

@ Bumpalump. Bardzo Ci dziękuję za rzetelną odpowiedź i poświęcenie na nią czasu. Dziękuję, tym bardziej, bo wiem jak jesteś zarobiony. I masz jeszcze chęć poświęcić czas takim amatorom jak ja. Teraz już wiem jaki to jest kaliber prac.

Godzinę temu, Bumpalump napisał:

Pierwsza trudności to adaptacja mechaniki, czyli całej kieszeni, albo rzeźba albo adapter wydrukowany na drukarce 3d 

Nie chodziło mi o przeróbkę, w stylu tego mechanizmu, co tam fabrycznie był, ale o "przeszczep", chyba to jest dobre słowo, całego mechanizmu. Tak aby elektronika playera dogadała się z tym "przeszczepionym" jak z oryginalnym. Oczywiście nie musi. Bo można zrobić osobną płytkę z układem sterującym mechaniką. Chodzi mi o przesłanie danych, odczytanych nowym napędem, do starej elektroniki. Bo ten Pionierek, mimo lat zagrał tak, że... dużo nowych wynalazków powinno się schować. Słuchałem. Wiem co mówię -;)

"Dane" przesyłane z głowicy to sygnały EF które kolejno idą do wzmacniacza RF, w każdej głowicy wygląda to tak samo, jedyna zmianna jest więc sposób sterowania mechanika (silniki płyty i karetki)

Ściągnij sobie serwisowke pioneera I jakiegoś odtwarzacza Sony na kss210 to pozwoli Ci mniej więcej porównać drogi sygnałów pomiędzy poszczególnymi ukladami

W dniu 20.06.2024 o 22:02, Grzegorz7 napisał:

Jak widać pryszcz...

😄

Jak dla Mariusza z pewnością.

Bułka z masłem. Kaszka z mleczkiem. Dupa z ... a nie czekaj...

Dla mnie nie. Chociaż nie, nie do ogarnięcia. Dlatego podziękowałem Mariuszowi i podziękuje jeszcze raz za poważne podejście do tematu i pomoc. Wyrażoną, choćby w chęci opisania co i jak. Choć wiem, że pewnie ma mało czasu na takie fanaberie.

Nie rozumiem tylko, zazdrosnego podejścia w stylu starego grzyba, "zostaw!!! bo i tak nie zrobis! Nie umis!", "Do tego ceba "fahofcuf".

Zostawcie to dla siebie samych, jeśli tak myślicie. Nie blokujcie innych przed działaniem, z powodu własnego braku umiejętności. I chęci. Ja tego Pioneera i tak uruchomię... Na tym czy innym mechanizmie. I niech wam będzie, że "na złość". -;)

Jeszcze raz serdeczne dzięki dla Mariusza i innych życzliwych. Reszcie mówię Goodbye. I wątek uważam za zamknięty.

W dniu 19.06.2024 o 18:25, nowmar audioholik napisał:

Nowmar

Ale po co tak ostro, sam miałbym problem żeby co takiego poskładać, w każdym razie ja szukałbym napędu pasującego do okolicznych scalaków.

@witek_z

Może faktycznie jestem przewrażliwiony. Sorry. To przez ch..jowe doświadczenia z ludźmi.

Co do Twojej sugestii to tak. Tak trzeba zrobić żeby sobie ułatwić.

Chyba źle zrozumiałeś moje przesłanie. 

Jak najbardziej jak jest czas to działaj.

Ja z własnej perspektywy komentuję. Im bliżej końca tym bardziej szkoda czasu na przekonstruowywanie (bo to co chcesz zrobić to przekonstruowywanie) urządzeń. Kiedyś to robiłem, teraz wolę się zająć czymś epokowym 😉

A swoją drogą to nie warto się sugerować opiniami innych. Moją czy @Bumpalump. Spytaj Go czy pierwsze takie rekonstrukcje szły mu jak w tym opisie.

Jak masz doświadczenie to dasz radę. 

To może coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tam są też inne ciekawe rzeczy.

Ukryta Zawartość

@Zigi. Znam tę stronę. Te napędy i elektronikę Blue Tiger, robią ludzie, którzy kiedyś pracowali nad CDM - ami dla Philipsa. Różne firmy od nich to kupują, np. Musical Fidelity, to pierwsze co mi na myśl przychodzi. Fajne, dobre i niestety drogie, a ten mój Pioneer to stary grat i chciałem to zrobić "po taniości". Nawet jak go ostatecznie "uwalę", to nie będzie mi bardzo szkoda, bo to jeden z bazowych modeli z dawnych lat. Wykonany budżetowo. Projekt, zasilanie, reszta elektroniki i tani mechanizm ale z identycznym modelem lasera jak w Stable Platter.

@witek_z

A stareńki PD 4550. Z Burr Brownem PCM 1700P. Jak go posłuchałem, to pomyślałem, że Nie jest gorszy a może nawet lepszy od TDA 1541. Tym Bardziej, że na wyjściu siedzi typowy 4558 od JRC. Fakt, że wewnątrz DAC a są opampy, ale widać na tyle dobrej jakości, że mnie zaskoczyły. Cały odtwarzacz mnie zaskoczył, bo zagrał łagodnym, ciepłym i miło zrównoważonym dźwiękiem. Oczywiście budżetowa konstrukcja, z małym transformatorem zasilającym, nie pozwoli pokazać pełni możliwości tego przetwornika ale... Płyty CD -R, palone z mp3 dobrej jakości, kiepskie wydania CD bez kompresji stratnej, ale za to z kompresją dynamiki bezlitośnie, że tak się wyrażę - "poniża". Po prostu, bezlitośnie pokazuje wszelkie braki i różnice, i to mi się właśnie w nim spodobało. Ciekawe ile ten przetwornik BB potrafi jakby dać mu pozwolić rozwinąć skrzydła? Stosowało je Nakamichi ale nie jako pojedynczy układ. To chyba o czymś świadczy. Na mój łeb -;) Bo w tym przypadku kieruję się wyłącznie tym co słyszę.

• 2 tygodnie później...

W  Pioneer (PD-4550) nie powinno być większych problemów z wyregulowaniem elektroniki.

Trudność może sprawić mechaniczne wyregulowanie optyki (axis beam reflection at the disc surface).

Ale bez strachu, to są tylko 2 śrubki :).

Ukryta Zawartość

Przechwytywanie2.GIF

Przechwytywanie3.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]