Skocz do zawartości
IGNORED

NIE MA ZŁYCH KOLUMN ALTUS 200 ?

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

cyjanopan, 29 Mar 2005, 13:14

>o tak, zlocone, bi-wire, ale luksus ;-) takie same mialem w MB Quartach za 130zl

tak, ale przynajmniej nie (gówniane) sprężynowe, o których pisałeś wcześniej

• Redaktorzy

Odnośnie zacytowanych spraw sądowo upadłościowych: polski burdel. Biegły może się pomylić (wszak człowiek), sąd poufnie tłumaczy, że ani mu w głowie posłużyć się opinią biegłego, potem się nią posługuje, zarząd twierdzi że to wszystko nieprawda, a wszystko to razem,, cały ten bajzel, nic a nic nie obchodzi ani prokuratury, ani NIK-u, ani sądu, anie nawet najbliższego komisariatu policji...

Aha, a propos pokazanych gniazd głośnikowych - takie sprzedaje się po plus minus 10 złotych na bazarze, razem z plastikową kształtką i całą resztą. Jeżeli widzę takie gniazda w kolumnie, to jako recenzent ubolewam.

A może zamiast o badziwnych Altusach porozmawiać o starych QBA Elements 2? W tej cenie chyba żadna firma nie potrafiła tyle wydobyć z niewyszukanych (choć firmowych) głośników. Grało to lepiej niż większość monitorów i moim zdaniem to właśnie te kolumny powinny być stawiane za punkt odniesienia w dolnym zakresie cenowym. I wyrównane i dość łatwe do wysterowania. Design a la purytańskie konstrukcje angielskie z połowy lat dziewięćdziesiątych. Żaden Tonsil tak nie grał, łącznie z przereklamowanymi i osłabiającymi mnie Tango 200. To była masakra i biorąc pod uwagę tańsze i dużo lepsze Radmory LS30 stawiało pod znakiem zapytania zdrowie psychiczne panów z Tonsila.

Zyzio fajny link!!!mi sie podoba i za serce chwyta "Na kolumny mozna nalozyc zaslonki ale lepiej wygladaja bez zaslonek bo wtedy te niklowane obrecze ladnie sie blyszcza. Jest ich 6.Dzwiek jest bardzo czysty. Wysokie tony doslownie tna powietrze a bas nie pozwala oddychc pelna piersia". I po co ja tyle kasy wydawalem na swoje klamoty. A qba fajne glosniczki - chociazby takie Sobieski - klopotliwe w ustawieniu ale graly calkiem calkiem......

Leszek36

>

>tak, ale przynajmniej nie (gówniane) sprężynowe, o których pisałeś wcześniej

ja pisalem o sprezynowych ? to sie mylisz bardzo, bo pisalem dokladnie o tych co widac na zdjeciu, tych ktore sa montowane w altusach, tych ktore mialem w mb quartach, tych ktore chcialem mocniej przykrecic i popekaly i tych co kosztuja 10zl. Caly czas o jednych i tych samych.

Właściwie chyba szkoda cokolwiek tu pisać, ale nie wytrzymałem.

Autor wątku zachowuje się trochę jak daltonista, ktory pragnie przekonać wszystkich do korzyści płynących z nierozróżniania kolorów, a przynajmniej sugeruje, że rozróżnianie kolorów właściwie nie jest zbytnio potrzebne

;-)

-> Polik, rozumiem że dokonałeś wyboru pod wpływem miłości do Altusów, ale pamiętaj - gadają, że miłość jst ślepa (choć w tym przypadku to raczej głucha ;-) Pewnie nie przesłuchałeś żadnej 'poważnej' konkurencji w podobnej cenie, nie zadałeś sobie nawet trudu prześledzenia rynku (nie-supermarketowego). Łatwo to zauważyć, bo sugerujesz, że produkty z audiofilską 'otoczką' są dużo droższe. A nie zawsze są.

Można kupić dużo lepsze kolumny od Altusów za podobną lub mniejszą cenę.

Możesz nie lubić audiofilizmu (ja po prawdzie też trochę nie lubię ;-) ale żeby aż do tego stopnia, ze świadomie i z premedytacją wybierasz produkt gorszy (choć może i lepszy od masy 'popularnego' szajsu, ale co z tego?), którego jeszcze tak zawzięcie bronisz przed (zasłużoną) krytyką. Jeśli nie masz większych (w domyśle -'audiofilskich') wymagań odnośnie jakości dżwięku, to było se kupić radyjko 'murarskie' albo bum-boxa (zauważyłem, że lubisz bas;-)

Altusy do słuchania muzyki może kupić chyba tylko niekumaty łoś (bo dla wartości sentymentalnej, jak sugeruje Nadred, to jeszcze zrozumiem, zresztą ponoć jest moda na lata 80. i PRL, więc nie zdziwię sie jak ktoś potraktuje Altusy jako trendy dizajnerski gadżet ;-)

Nie to że się wymądrzam, sam kiedyś byłem takim głupim łosiem, ktory ze względu na tabelki z danymi fabrycznymi i gabaryty wybrał produkt Tonsilu, Scherzo 200 konkretnie.

'Usprawiedliwia' mnie chociaż to, że w przeciwieństwie do Ciebie, Polik, nie miałem pojęcia o rynku audiofiskim, ba! nie bardzo orientowałem się że coś takiego w ogóle jest ;-)

Owe Scherzo grały i tak dużo lepiej od Altusów 110 i 140, ale po 'odkryciu' przez brata takiego miesięcznika jednego ;) i posluchaniu jego sporo tańszych i mniejszych Radmorów LS10 zdecydowałem sie zamienić te badziewia na Paradigm Studio 20. I po prostu oniemiałem. No i nie mogłem sie nadziwić ze mogłem być tak głupi ;-)) Paradigmy GRAŁY, Tonsile robiły jedynie dużo hałasu. To był nokaut po prostu.

Z twoich wypowiedzi wychodzi niekumacja jeszcze w jednym miejscu. Zarówno tu jak i w twoim wątku n/t 'Ray of light' zdajesz się sugerować, że tylko podłogowe konstrukcje (o gabarytach conajmniej Altusów, i jeszcze pewnie z głośnikiem basowym wielkości miednicy ;-) potrafią przekazać potęgę basu, a ci durni audiofile co kupują te śmieszne monitorki mogą se tylko pomarzyć o 'prawdziwym' odsłuchu Madonny i innych równie wybitnych 'basowo' płyt. Też bym może nie uwierzył jakbym nie posłuchał ;-) Owe Paradigmy kasowały Tonsile również pod względem basu (właściwie w kazdym jego aspekcie - rozciągnięcia, barwy, nie mówiąć o kontroli) a to były niewielkie dwudrożne monitorki, tak na oko z 6 razy mniejsze od Scherzo!

Studio 20 sprzedałem 2 lata temu (razem z podstawkami) za 1200 PLN , czyli tyle ile kosztują obecnie nowe Altusy 200, a mniej niż Altusy 300! Zresztą nowe były bodaj jedynie kilkaset złotych droższe od Altusów (to były Studio 20 v.1) a nawet jak by były droższe o 1000 zł czy 2 razy to przepaść jaka je dzieli w jakości dźwięku wyceniłbym znacznie wyżej ;-) Jestem przekonany, że obecnie niektore podobne cenowo monitory zmiażdżą pod względem basu (nie mowiąc o innych 'parametrach' dźwięku) twoje kochane Altusy, typowałbym tu np. Eltax Liberty 3.

Skoro jednak uparłeś się na podłogówki będące efektem pracy polskich rąk i mózgów, to też coś się znajdzie.

A zwłaszcza znalazłoby się kiedyś, ktoś tu wspominal już o nieprodukowanych od dość dawna (w przeciwieństwie do Altusów, ktore jak Lenin - wiecznie żywe ;-) znakomitych Radmorach LS30, których bas ponoć rzeczywiście (a nie w danych w tabelce) nokautował zagraniczną konkurencję w tej cenie (recenzja na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Obecnie jest Audio Academy, jest Qba, może trochę droższe, ale ile lepsze!

(głośniki co prawda kupowane od zagranicznych dostawców, no ale Angole i Niemcy tez w koncu nierzadko kupują je u Duńczyków ;-)

Przestań więc pleść te duby smalone!

.....................

ktoś słusznie zauważył - kol. Polik niefortunnie pomylił fora i niestety nie dowiemy się jakże wyrafinowany dźwięk popłynie z Altusów po podpięciu wzmaka Neelem ;-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Właśnie jestem na etapie poszukiwania kolumn do mojego zestawu stereo. Czy ktoś wie gdzie można posłuchać tych kolumn Altus 200 (wioska Olsztyn). Nigdy ich nie słyszałem, może się sprawdzą. Z góry dzięki.

>marc

spróbować zawsze można:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marc, jaja se robisz?

masz dobry wzmacniacz i odtwarzacz, daruj sobie ten największy cud polskiej myśli technicznej w dziedzinie elektroakustyki

to tak jakby paliwem rakietowym napędzać... Poloneza ;-)

---> do a Tom ............................................................................................................................

Krytykować może każdy....... i niestety wielu z nich to robi. (nic personalnego !!!)

Winston Churchil

Twój tekst jest wyrazem tego ,że chyba nie słuchałeś nowej serii Altusów oraz innych Tonsili,ale się wypowiadasz :) ,których ja nie uważałem,uważam za niewiadomo co !!! ,ale jedno jest pewne ,że są ogromnym krokiem względem swoich poprzedników czego kompletnie nie zauważasz !!!

Bardzo dziękuje za określenia jeleń,daltonista itp... ponad to ciekawi mnie fakt skąd ty wiesz czy ja nie słuchałem różnych kolumn ?

cyt.'Usprawiedliwia' mnie chociaż to, że w przeciwieństwie do Ciebie, Polik, nie miałem pojęcia o rynku

>audiofiskim, ba! nie bardzo orientowałem się że coś takiego w ogóle jest ;-)

-Skąd wiesz ,że ja miałem już wiem jesteś jasnowidzem ?

cyt.Łatwo to zauważyć, bo sugerujesz, że produkty z audiofilską 'otoczką' są

>dużo droższe.

A nie zawsze są.

-TAK to idz z 800-1200 zł do AUDIO-CENTRUM po kolumny podłogowe wzbudzisz z pewnością współczucie i może ci stówkę opuszczą i dadzą 3 % rabatu oraz prospekty K.o.d.y.

Można kupić nowe , dużo lepsze kolumny od Altusów za podobną lub mniejszą cenę -zapomniałeś podać przykładów na dziś !!! takich głośników podłogowych bo te ,które mają z przodu 13-stki mnie nie zainteresują bo obietnice o pełnej gamie basu tutaj to jak opowieści o ''gruszkach na wierzbie'' !!!

Zastosowanie tak małych przetworników nawet pomimo niskiego zestrojenia bas-reflexu skutkuje tkzw. ''kiepskim impulsem i szybkim opadaniem charakterystyki częstotliwościowej'' dla dołu pasma ,a z resztą szkoda gadać,żenada ...

Uwaga: nie twierdzę ,że muszą to być głośniki trzydziestocentymetrowe, ale dwudziestki to już dla mnie ideał głośnika niskotonowego ,bo wtedy prawdziwy dół pasma jest już całkiem możliwy !!!

Trzynastki fajnie,szybko harczą ,a do dyskoteki jeszcze bardzo daleko robią to szczerze i bez zbytniego skrępowania bez korekcji oczywiście bo z korekcją od razu by charczały-to po za konkursem :)

Można słuchać ich sporo ciszej wtedy szybciutko osiągają trochę więcej niż pełne wychylenie co skutkuje zniekształceniami wiem to na postawie moich monitorków Sony SS-H650 i innych jak Tannoy M1-niezły ,ale trochę przereklamowany taka moja opinia-wiadomo na marce się jedzie ,aż miło...

Jak znany aktor i często robi gafy lub gra w beznadziejnym serialu to wszyscy i tak się śmieją, gdybym to ja zagrał bez żadnego ''image'' itd. to bym został zlinczowany nawet reprezentując podobny poziom w kiep:)skiej roli bez kiep:)skich skojarzeń.

cyt. Paradigmy GRAŁY, Tonsile robiły jedynie dużo hałasu. To był

>nokaut po prostu.

Wierzę Ci Tonsil już odszedł już możesz się wyluzować nie bije się leżacego :) nie będzie już Excelence czy Maestro II ,ale za jakiś czas nie będzie też nawet pojedyńczego głośnika za cenę poniżej 900 zł -będziemy przy naszych zarobkach kupowac towary wyprodukowane dla Niemca który zamiast 900 zł zarabia 1500 i to nie złotych a euro.

Zarówno tu jak i w twoim wątku n/t

>'Ray of light' zdajesz się sugerować, że tylko podłogowe konstrukcje (o gabarytach conajmniej

>Altusów, i jeszcze pewnie z głośnikiem basowym wielkości miednicy ;-) potrafią przekazać potęgę

>basu, a ci durni audiofile co kupują te śmieszne monitorki mogą se tylko pomarzyć o 'prawdziwym'

>odsłuchu Madonny i innych równie wybitnych 'basowo' płyt.

Biorąc pod uwagę małe monitorki to mogą pomarzyć ,ale to może każdy nawet bez monitorków...

cyt. Owe Paradigmy kasowały Tonsile również pod względem basu... Rozumiem ,że chcesz udowodnić ,że Twoje kolumny mają dłuższego Hmmm... basa od moich kolumn oraz wszystkie Tonsile razem wzięte.

Oczywiście dzękuję za Twoją wypowiedz i nie żywię urazy mam nadzieję ,że z wzajemnością :)

Znajomy zbudował na bazie przetworników tonsila dwie kolumy czterodrożne całe z grubego MDF-u każda z kolumn ma wewnątrz poprzeczną przegrodę z głośnikiem niskotonowym trzydziestocentymetrowym ,który pracuje w fazie z drugą 30 dziestką znajdującą się na przodzie kolumny co teoretycznie podwaja jeszcze objętość obudowy--- wzgledem v zastępczej głośnika niskotonowego.

Uwaga objętość rzeczywista jednej kolumny to ok. 170 litrów !!!

Gra to bardzo przyjemnie głośno nie robiłem ,i dobrze bo bym juz nie słyszał bo te kolumny nie tylko poradzą sobie z błoną bębenkową ,ale i z szybą w oknie jesli trzeba...

Jesli słucha się ich cichutko grają pięknie i z basem którego swoboda i precyzja jest wielka-zamknieta obudowa daję świetną odpowiedż impulsową...

Wykonanie lepiej niż rewelacyjne pańskie oko konia tuczy -żadnych oszczędności....

W ogóle to czemu wszędzie króluje bas-reflex przecież nim się rozbuja to już po basowym impulsiku i do tego więcej wuuuu.... ???

(...)o pełnej gamie basu(...)

(...)''kiepskim impulsem i szybkim opadaniem charakterystyki częstotliwościowej'' dla dołu pasma(...)

(...)bo wtedy prawdziwy dół pasma jest już całkiem możliwy !!!(...)

(...)Trzynastki fajnie,szybko harczą (...)

(...)pełne wychylenie(...)

(...)Biorąc pod uwagę małe monitorki to mogą pomarzyć (o basie) (...)

(...)dłuższego Hmmm... basa od moich kolumn(...)

(...)poradzą sobie z błoną bębenkową ,ale i z szybą w oknie jesli trzeba...(...)

(...)z basem którego swoboda i precyzja jest wielka(...)

(...)świetną odpowiedż impulsową(...)

(...)czemu wszędzie króluje bas-reflex(...)

(...)już po basowym impulsiku(...)

to jakis fetysz ;-)

bez obrazy, tak tylko wyrywam z kontekstu

W kwestii basu, to spojrzałem na te wykresy Altusów 300 zamieszczone przez Polika i wynika z nich, że -6 dB osiągają przy ok. 45 Hz - podobne osiągi ma wiele tanich monitorów.

--->cyjanopan !!!!!!!!!!

Twoje teksty mogę ozdobić podobnie jak byś wstał o 9.00 i zasuwał do 23.00 to byś nic nie sklecił ten tekst mogę napisać perfekcyjnie bez błędów logicznych,stylistycznych ,ale muszę się wyspać...

Tekst wysyłałem widząc wiele błędów ,ale już nie miałem siły tego wszystkiego poprawiać ,a Twoje zaczepki już mnie nudzą weż leki i idz spać...

Najlepiej będzie jak nie bedziesz omijał moje posty bo nic mądrego jeszcze tu nie napisałeś....

> ten tekst mogę napisać perfekcyjnie bez błędów logicznych,stylistycznych ,ale muszę się wyspać...

przeciez ja nie o tym zupelnie ;-)

> weż leki i idz spać...

to Ty jestes zmeczony przeciez ;-)

>Najlepiej będzie jak nie bedziesz omijał moje posty bo nic mądrego jeszcze tu nie napisałeś....

zartujesz chyba, jestem Twoim fanem ;-)

>Używaj polskich znaków ponad to na temat-przejżałem Twoje wątki polonisty z Ciebie nie będzie...

Ciezko zrozumiec o czym piszesz, nawet z polskimi znakami, ale rozumiem ze chcesz sie "odegrac". Nie ma sprawy, juz tylko slucham i nic nie pisze :-)

fajny wątek Panowie

widać po nim, że forum się odchamiło - kulturalna dysputa.

Co do nowe-stare głośniki:

a czy przypadkiem każdy zestaw nie musi się wygrzać zanim zagra jak powinien? Takie wpisy są w wątkach o tanich, postych monitorach (monacory chyba) i o drogich zestawach.

Moje alty po wymianie zawieszeń na orginalne nowe zagrały, jakby ktoś głośnik basowy trzymał. Dotarły się dopiero po ponad miesiącu grania - i grają lepiej.

Wiem, że to może moje uszy się dotarły, ale raczej nie:))

• Redaktorzy

Panowie, przecież to wyznawca! Jak tu dyskutować, jeśli dla faceta fakt, że nowe Altusy są lepsze od starych Altusów (nie wiem, może są) załatwia na zawsze kwestię ich jakości? Proponuję więc się nie zacietrzewiać, tylko dyskutować lekko i z wdziękiem, traktując ten wątek wyłącznie rozrywkowo. Zna ktoś jakiś kawał o Altusach?

Nawiasem mówiąc, dotychczas ile razy ktoś energicznie lansował jakąś markę, prędzej czy później padały posądzenia o osobiste powiązania. Tym razem jakoś tego nie widzę, wszyscy traktują Polika jako idealistę. Odbieram to jako przejaw wrodzonej szlachetności członków forum, która wreszcie wyszła na jaw. Gratulacje, również dla Polika, który wydobył z nas to, co najlepsze.

Józwa

A czy ktoś o zdrowych zmysłach, znaczy nie idealista :)))), a powiązany z producentem próbowałby wciskać ciemnotę na Forum o Altusach??? Szanse powodzenia takiej operacji byłyby nikłe.

Podoba mi się ta Polikowa niezłomność.

Czepiacie się... Altusy nie sa takie złe. Wzystko zależy od tego komu i do czego mają służyć i z czym je będzie porównywał i w jakich warunkach... Wszystko jest względne ;)

podobno kiedys... uaaa (spac).. dwa trolle polknaly altusy, co w nieznacznym stopniu wplynelo na brzmienie. nic to. reszta mieszla beton, a polik dodal wiecej gory...

ide sie wtulic w pania ma, bom bredze... agu gu gu

vinicjusz - a może mu się podobają, zauważ, że mogą dać więcej radości niż jakieś minimonitorki (a jeśli ktoś lubi muzykę rokową , black, Trash, Death Metal to z tych zestawów uzyska brzmienie jak najbardziej zbliżone do koncertowego) Patrzeć jak woofery się kołyszą , zaj... sprawa, po części go rozumiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.