Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer czy kolumny Yamaha r-n602

Rekomendowane odpowiedzi

subwoofer? hehe
posluchaj Wham=everything she wants to powiesz sobie dlaczego subwoofer nie moze oddać stereofonii i całkowicie psuje nagranie...masz oddzielne basy na lewej i prawej i zmieszanie tego to droga do piekła

To jest bez sensu

Kto uzywa subwoofer do oddania „stereofonii“

Pieklo to jest dla tych, ktorzy o tym nie maja o tym pojecia

hehe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_9431.thumb.jpg.42f8cb3f1b5ac9292c18b9b5d6bc4f20.jpg

IMG_9421.thumb.jpg.7db5f8778f67985de1c57e535d4bd6b8.jpg

IMG_5742.thumb.jpg.f0efcd3edcc7c6772dc87d78f200c245.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A wracając do tematu - Zensor to 6 Ohm i wobec Pylonów są łatwiejsze do wysterowania o cenie używanych nie wspomnę wobec nowszych modeli. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 godzin temu, slawek.xm napisał:

I tę metodę polecasz kolegom

99% osób kupujących subwoofery nie robi pomiarów i kalibracji w stereo. Wyniki tej zabawy to kwestia subiektywnych upodobań. Ludzie nie przejmują się akustyką, stawiają kolumny gdzie popadnie to przeżyją ustawienie subwoofera na ucho. Tu nie chodzi o to co kto komu poleca. Bo każdy zna teorię ale z praktyką to już inna kwestia. Taka po prosty jest rzeczywistość.

9 godzin temu, slawek.xm napisał:

teoretyczne można przyjąc , że to monitory będą mniej wymagające

ze względu na to , że midwoofer gra większość pasma, które wymaga mocy i przy 2-way impedancja najczęściej jest znacznie bardziej przyjazna wzmacniaczowi niż kolumna 2,5wayczy 3-way

Hmmm... a to wszystko po miesiącach tłumaczenia mi przez całe Forum, że jest na odwrót - ciekawe.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Hmmm... a to wszystko po miesiącach tłumaczenia mi przez całe Forum, że jest na odwrót - ciekawe.

Wszystko zależy od konstrukcji kolumny. Porównaj przykładowo kolumny z tej samej serii  Dali Rubicon 2 (miałem wiele lat) do Dali Rubicon 8. Dwójki wysterujesz prawidłowo w miarę normalnym wzmacniaczem. Do ósemek potrzebny jest już poważniejszy piec aby zagrały pełnią swoich możliwości. Teoria sypnie się przy Dali Kore gdzie potrzeba wybitnie mocnego pieca aby zagrały tak jak potrafią. Są kolumny podłogowe do których potrzeba elektrowni. Więc nie ma żadnego przełożenia im większe kolumny tym łatwiejsze do wysterowania. 

W dniu 23.06.2024 o 18:25, xajas napisał:

I jest dokladnie na opak, podlogowki maja przewaznie wieksza skutecznosc niz male pierdziawki, wiec maja MNIEJSZE wymagania pradowe

JEDNAKŻE 😁 W podłogówkach (pasywnych) zwykle mamy więcej głośników (niż w typowych monitorach), a kiedy gra muzyka (złożona fala, a nie sinus o jednej częstotliwości w danym czasie) która pobudza wszystkie głośniki w kolumnie jednocześnie, to spadek impedancji powinien być ogromny (=wymagany stosunkowo duży prąd).

Xajas tak tak nie mają pojecia😅 ......i wszystkie obrazki które zapodajesz potwierdzają to co mówie... zaden pokazany przez Ciebie setup nie dziala na centralnym subie

mówisz co innego i pokazujesz co innego

pokazujesz czystą stereofonie w ideałach

a wychwalasz centralny subwoofer....  jedno z drugim ma niewiele wspólnego

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

35 minut temu, daniel-de napisał:

Więc nie ma żadnego przełożenia

Hmmm... czyli po "przerobieniu" 2 way na 3 way skuteczność kolumny rośnie, za to na przejście pomiędzy 2 a 3 pojawia się spadek impedancji - zgadza się?

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Hmmm... czyli po "przerobieniu" 2 way na 3 way skuteczność kolumny rośnie, za to na przejście pomiędzy 2 a 3 pojawia się spadek impedancji - zgadza się

To jest zwykłe uproszczenie tematu gdyż każdy głośnik ma inną konstrukcję i inne strojenie zwrotnicy. A sama skuteczność to tylko parametr, który informuje nas, jaki poziom natężenia dźwięku jest w stanie wygenerować kolumna przy doprowadzeniu do niej sygnału o określonych parametrach. Niewiele ma to wspólnego z faktem, iż dana kolumna da się prawidłowo wysterować ze wzmacniaczem tylko dlatego, że ma wysoką skuteczność. Tu mowa jest o wydobyciu określonego i zamierzonego brzmienia kolumny jako całości (barwy, dynamiki, przestrzenności, szczegółowości itd). A nie tylko faktu, że zagra głośno. Taka kolumna może i zagra głośno ale zatraci wszystkie te elementy brzmienia, o których wspomniałem. 

Niby tak, ale gdy porównujemy 2way i 3way z tej samej serii (czyli na tych samych głośnikach), te aspekty można pominąć, bo siłą rzeczy w obu są takie same?

Edytowane przez szymon1977

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Niby tak, ale gdy porównujemy 2way i 3way z tej samej serii (czyli na tych samych głośnikach), te aspekty można pominąć, bo siłą rzeczy w obu są takie same?

Niestety nie gdyż jest bardzo dużo różnic konstrukcyjnych. Głośniki mogą być takie same (ale często w kolumnach trzy drożnych są większe i posiadają różnego rodzaju modyfikacje. Ale dochodzi do tego inna większa obudowa inaczej strojony bas reflex, inna zwrotnica często innego rzędu. I w związku z tym samo brzmienie kolumn dwu i trzydrożnej może być zupełnie różne i wynikające z założeń konstruktora. Często kolumna dwudrożna brzmi ze danym wzmacniaczem idealnie a kolumna trzy i dalej już niekoniecznie. Sam miałem taki problem i winą obarczałem kolumny a po zmianie wzmacniacza okazało się, że problem tkwił zupełnie gdzieś indziej. Jest tak dużo zmiennych, że bez sprawdzenia i odsłuchów nie można powiedzieć, że dany wzmacniacz na 100% poradzi sobie lub zgra w sposób idealny z kolumnami tylko dlatego, że jego parametry na papierze się zgadzają i na pewno sobie poradzi. Nie jeden już się na to naciął.

30 minut temu, daniel-de napisał:

To jest zwykłe uproszczenie tematu gdyż każdy głośnik ma inną konstrukcję i inne strojenie zwrotnicy. A sama skuteczność to tylko parametr, który informuje nas, jaki poziom natężenia dźwięku jest w stanie wygenerować kolumna przy doprowadzeniu do niej sygnału o określonych parametrach. Niewiele ma to wspólnego z faktem, iż dana kolumna da się prawidłowo wysterować ze wzmacniaczem tylko dlatego, że ma wysoką skuteczność. Tu mowa jest o wydobyciu określonego i zamierzonego brzmienia kolumny jako całości (barwy, dynamiki, przestrzenności, szczegółowości itd). A nie tylko faktu, że zagra głośno. Taka kolumna może i zagra głośno ale zatraci wszystkie te elementy brzmienia, o których wspomniałem. 

Dokładnie tak. Trzeba odróżnić "jakoś zagra" np. z większym basem, od tego czy jakość tego grania będzie posiadać odpowiednią dynamikę i drive ogólnie, zgodnie z tym co można wydobyć z kolumny. To nie jest takie oczywiste jak by się mogło wydawać.

7 godzin temu, xajas napisał:

To nic nie zminia, jesli nie masz aktywnych monitoriw

Ukryta Zawartość

Do czego chcesz podlaczyc to filtrowane wyjscie?

Można :
Żródło>(rca in) sub z filtrem>(rca out) koncówka>kolumny.
Koncówka dostaje sygnał obcięty filtrem z suba,kolumny graja powyżej zadanej wartości.
Mój sub ma zwrotnice górnoprzepustowa ustawiona na 80Hz  6bD/oktawę

próbowałem tak u siebie na jednych podstawkach,działa to bardzo dobrze.
małe podstawki nie muszą udawać,że graja bas,bo robi to sub.

Przy aktywnych monitorach prościej,aktywne też mam.

Oczywiście w stereo,bo jak ktos ma 5.1....

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Xajas tak tak nie mają pojecia ......i wszystkie obrazki które zapodajesz potwierdzają to co mówie... zaden pokazany przez Ciebie setup nie dziala na centralnym subie

mówisz co innego i pokazujesz co innego
pokazujesz czystą stereofonie w ideałach
a wychwalasz centralny subwoofer....  jedno z drugim ma niewiele wspólnego

Nie, ja nie wychwalam „centralny“ subwoofer. Ja wychwalam kazds ilosc subwoofwerow, gdyz przy kazdej jestem w stanie zapewnic poprawne stereo. Takze z jednym
Można :
Żródło>(rca in) sub z filtrem>(rca out) koncówka>kolumny.
Koncówka dostaje sygnał obcięty filtrem z suba,kolumny graja powyżej zadanej wartości.
Mój sub ma zwrotnice górnoprzepustowa ustawiona na 80Hz  6bD/oktawę

próbowałem tak u siebie na jednych podstawkach,działa to bardzo dobrze.
małe podstawki nie muszą udawać,że graja bas,bo robi to sub.

Przy aktywnych monitorach prościej,aktywne też mam.

Oczywiście w stereo,bo jak ktos ma 5.1....

No tak, czyli musisz miec „aktywne“ monitory (dodatkowa koncowke mocy)
A gdzie ja masz w tym setupie z ta Yamaha?

Czy chcesz polecac wlascicielowi wzmacniacza za 350€ dokupirnie koncowki, tylko po to, by mogl „odciazyc“ monitory?

To jest moim zdaniem bez sensu. To takie kombinowanie „od tylu“.

To wole wydac ta kase na inne solidne zestawy, ktore tego „odciazenia“ nie wymagaja
29 minut temu, xajas napisał:

Czy chcesz polecac wlascicielowi wzmacniacza za 350€ dokupirnie koncowki, tylko po to, by mogl „odciazyc“ monitory?

Nie

30 minut temu, xajas napisał:

To jest moim zdaniem bez sensu. To takie kombinowanie „od tylu“.

Pisałem ogólnie.W tym kontekscie masz rację,to bez sensu.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

22 godziny temu, Papuluswielki napisał:

Dziękuję za informację i wyrażenie opinii. Kolega wspominał mi o dali zensor 7. 
Może jakieś opinie.

Stara sprawdzona kolumna. Do dostania obecnie za grosze. Rozwinięcie brzmienia które masz obecnie. Bezpieczny wybór w ciemno, tak trochę.

Konkurencja w tamtym czasie to heco music style 900. Teraz są jescze Aurory chodź używane trzymają cenę. 

Można się rozglądać za metasani, kefami, monitor audio seria RX. No jest sporo serio.

Na wiąże mówiąc Rel kiedyś nie wiem jak teraz zalecał sub do każdego kanału. 

Czy to w stereo czy to w przypadku kina 5-7 kanałowego. 

Ale nie wiem jak jest teraz. Jest mało amplitunerów z niezależna konfiguracja kilku sub.

• Pokaż nowe odpowiedzi