Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do Leema Tucana 2 + Spendory 3/1 w budżecie 10-20k

Rekomendowane odpowiedzi

Po dwóch dniach słuchania.

Jeszcze się pewnie nie wygrzał się, ale jest to dac który trochę "krzyczy" - coś czego bardzo nie lubię (o dziwo nie gra ostro). Naprawiłem to przez podniesienie bw octave i naprawdę bardziej daje radę.

Wg mnie to dac co by idealnie się nadał do kina (coś jak lepszy MDac - sporo lepszy), natomiast w muzyce mi brakuje jakiejś pięknej maestrii - jakby to powiedzieć. Bardzo dobre Hifi, ale bez tego czegoś co ma High End.

Zastanowię się później jak to lepiej opisać - burson trochę to miał.

A tak o to gra to fenomenalnie, im dłużej posłuchać tym wszystkiego jest więcej i lepiej niż w bursonie. Idealny dac dla kogoś kto się ludzi wsłuchiwać w szczegóły.

7 minut temu, baron_bartek napisał:

Naprawiłem to przez podniesienie bw octave i naprawdę bardziej daje radę.

A co podniosłeś,  bo hermetycznie zabrzmiało. Podsumowując średni entuzjazm?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

A co podniosłeś,  bo hermetycznie zabrzmiało. Podsumowując średni entuzjazm?

W pc equalizerze poza samym equalizerem masz regulacje "BW Octave", co to robi technicznie to nie wytłumaczę, ale z krzykatego dźwięku zrobi bardziej stonowany

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

Podsumowując średni entuzjazm?

Po podniesieniu bw octawe entuzjazm dobry, ale to chyba nie będzie mój ostatni dac - brakuje mi czegoś magicznego, a kablami tego nie zrobię.

W dniu 21.02.2025 o 16:07, baron_bartek napisał:

Co ważniejsze sprzedawca co miał na allegro Gustarda r26 sam z siebie zmienił cenę jak mniemam sfrustrowany, że nie chce się sprzedać mniej więcej o tyle ile kosztowała grafika.

To ile finalnie zapłaciłeś za R26 ?

13 minut temu, baron_bartek napisał:

ale z krzykatego dźwięku zrobi bardziej stonowany

A nie próbowałeś NOS w Gustardzie ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, Piopio napisał:

To ile finalnie zapłaciłeś za R26 ?

6800

6 minut temu, Piopio napisał:

A nie próbowałeś NOS w Gustardzie ?

Nie. Nie doszedłem to tego - narazie filter ustawiłem ma middle. Potem ustawie na slow, ale różnice są marginalne. Czytam w innym wątku, że NOS faktycznie zmiękcza dźwięk, ale też na tyle niewiele. Pewnie lepiej używać BW OCtave skoro mam pc equalizer bo robi robotę.

1 minutę temu, baron_bartek napisał:

6800

Nie. Nie doszedłem to tego - narazie filter ustawiłem ma middle. Potem ustawie na slow, ale różnice są marginalne. Czytam w innym wątku, że NOS faktycznie zmiękcza dźwięk, ale też na tyle niewiele. Pewnie lepiej używać BW OCtave skoro mam pc equalizer bo robi robotę.

Izolację galwaniczną USB masz ? Domyślam się, że łączysz się przez USB ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tak mam. Jak się ogarnę to podłączę obok siebie bursona i gustarda to lepiej będzie można porównać, ale myślę że już napisałem jak jest: to poprostu inne granie.

Myślę, że ostatecznie będę miał 2 dace. Gustard dla szczegółów, oraz coś co gra słodko/mięko/myzukalnie..... narazie nie mam pojęcia co to będzie 😄

14 minut temu, baron_bartek napisał:

Tak mam. Jak się ogarnę to podłączę obok siebie bursona i gustarda to lepiej będzie można porównać, ale myślę że już napisałem jak jest: to poprostu inne granie.

Spróbuj Roona - można grać jednocześnie do dwóch DAC. Wtedy po wyrównaniu poziomów głośności po prostu przełączasz je we wzmacniaczu i możesz porównywać bezpośrednio. 

Godzinę temu, baron_bartek napisał:

Nie. Nie doszedłem to tego

R2R kupuje się po to, by słuchać w trybie NOS a filtry OFF.

Inaczej nie ma sensu kupować R2R.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Ciekawe - na forum są różne informację. Z całą pewnością spróbuje, narazie to bym mu dał z tydzień by się wygrzał porządnie (dlatego nie lubię kupować nowego sprzętu).

A wie ktoś jak tego nosa włączyć? Bo w meni go nie widzę? (pewnie coś trzeba na ON, albo OFF, a wtedy się pojawi NOS)

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Dlaczego? W trybach OS też gra inaczej/lepiej niż DS... dla idei? Niektóre dace udają tryb nos 😉

A wie ktoś jak tego nosa włączyć? Bo w meni go nie widzę?

Ale masz instrukcję?

Zrzut-ekranu-2025-02-23-193023.png

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

dla idei?

Nie. Dla uniknięcia brutalnej manipulacji na sygnale, skutkującej zniekształceniami. Im mniej manipulujesz oryginalnym sygnałem, tym dla sygnału lepiej.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

14 minut temu, il Dottore napisał:

Ale masz instrukcję?

Szczerze to schowałem do pudła. Prawdziwi faceci nie używają instrukcji, najwyżej szukają po necie 😄

14 minut temu, il Dottore napisał:

Nie. Dla uniknięcia brutalnej manipulacji na sygnale, skutkującej zniekształceniami. Im mniej manipulujesz oryginalnym sygnałem, tym dla sygnału lepiej.

Generalnie się zgadzam, ale generalnie - nie lubię za bardzo dsp, ale np bez equ (pc equalizer) już nie mogę żyć.

W radio samochodowym to właściwie mam tak: góra ścięta na maxa, dół wzmocniony na maxa (inaczej gra jak telefon), oraz jakieś inne efekty co już nie pamiętam. Szczególnie jeden dodaje jakiegoś wygładzania i szlachetności, do radia co kosztuje krocie, zachwycają sie nim, a jak dla mnie gra jak tania karta muzyczna (no ale to android a nie klasyczne radio - więc właściwie kupujesz mini komputer)...

.... ale to offtopic. Kur już 10 stron w moim temacie powstało 😛 No ale pełen sukces do daca kupiłem bo interwencji siły wyższej 😄

Edytowane przez baron_bartek
Teraz, baron_bartek napisał:

Prawdziwi faceci nie używają instrukcji,

Mój człowiek! 😄 

W radio samochodowym to właściwie mam tak: góra ścieta na maxa, dół wzmacniony na maxa (inaczej gra jak telefon),

Ja w samochodzie mam odwrotnie. Treble na max a bass -2. A w JBL Xtreme też bas ściągam. Ale w systemie hi-fi nie mam żadnych regulacji i jestem z tego dumny! 😄 

A tak poza konkurencją. Upgrade firmwaru w R26, coś wogóle daje muzycznie, czy tylko lepiej są obsługiwane streamingi?

(do testów samych streamingów dojdę, podepnę po lanie jakiś zasób z muzyką, ew podłącze telefon)

9 godzin temu, baron_bartek napisał:

W radio samochodowym to właściwie mam tak: góra ścięta na maxa, dół wzmocniony na maxa (inaczej gra jak telefon),

Tylko jak lubisz granie dołem to są wzmacniacze uwypuklające to pasmo bez DSP...

12 godzin temu, baron_bartek napisał:

Myślę, że ostatecznie będę miał 2 dace. Gustard dla szczegółów, oraz coś co gra słodko/mięko/myzukalnie..... narazie nie mam pojęcia co to będzie 😄

Można te wszystkie cechy połączyć w jednym dacu. Szczegółowość w połączeniu z ciepłem i muzykalnością znajdziesz w Pontusie. Używkę kupisz w podobnych pieniądzach.  Słuchałem tego daca w swoim systemie też z leema tucana. Miałem wersję 12.  Był tak dobry , że ostatecznie chyba kupię najnowsza wersję ( 15th ).🙂

9 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Tylko jak lubisz granie dołem to są wzmacniacze uwypuklające to pasmo bez DSP...

Czyli przez equ? Equalizer to nie jest dsp?

Z całą pewnością, można kupić lepsze radio do mojego samochodu.... jak i kalble głośniki, wygłuszenie itd 🙂 (ja nie mam wygłuszony drzwi, więc nie ma o czym mówić 😛)

9 godzin temu, aryman napisał:

Można te wszystkie cechy połączyć w jednym dacu. Szczegółowość w połączeniu z ciepłem i muzykalnością znajdziesz w Pontusie. Używkę kupisz w podobnych pieniądzach.  Słuchałem tego daca w swoim systemie też z leema tucana. Miałem wersję 12.  Był tak dobry , że ostatecznie chyba kupię najnowsza wersję ( 15th ).🙂

Też rozważałem pontusa, posłuchać bym posłuchał, ale czytająć twierdzili, że nie ma zdecydowanych różnic z gustardem (ale to kwestia subiektywna pewnie). Natomiast przestrzegam, że chłopaki pisali, że się psuje, a to już droższy sprzęt (to był jeden z argumentów dlaczego go nie wygrałem).

21 godzin temu, il Dottore napisał:

Nie wiem czy aż tak daleko bym koszedł, ale po włączeniu NOS gustard od razu przestał tak krzyczeć..... piszę to 20 sekund po włączeniu, więc dajcie mi chwilę 😆

23 minuty temu, baron_bartek napisał:

ożna te wszystkie cechy połączyć w jednym dacu. Szczegółowość w połączeniu z ciepłem i muzykalnością znajdziesz w Pontusie

Co więcej.... mnie nie o to chodzi. Ja sobie dźwięk dopasuje za pomocą pc equalizatora.... mnie chodziło o brak tej magii, tego czegoś 🙂 Bo technicznie, to ten dac kładzie to co miałem do tej pory, ale brakuje tej kolorowej istry (która trochę jest w bursonie)

47 minut temu, baron_bartek napisał:

Czyli przez equ? Equalizer to nie jest dsp?

Z całą pewnością, można kupić lepsze radio do mojego samochodu.... jak i kalble głośniki, wygłuszenie itd 🙂 (ja nie mam wygłuszony drzwi, więc nie ma o czym mówić 😛)

Też rozważałem pontusa, posłuchać bym posłuchał, ale czytająć twierdzili, że nie ma zdecydowanych różnic z gustardem (ale to kwestia subiektywna pewnie). Natomiast przestrzegam, że chłopaki pisali, że się psuje, a to już droższy sprzęt (to był jeden z argumentów dlaczego go nie wygrałem).

Opinie o psuciu się były w zdecydowanej mniejszości.  To był jakiś margines.

Gra bajecznie. Nie został że mną tylko dlatego , że chciałem poprobowac jeszcze innych dacow. Z mniej istotnych powodów- był czarny i wersja 12-th.

W marcu mają być u nas osiągalne wersje srebrne 15-th i chyba kupię.

Inna opcja to lampizator. Będę mógł go niedługo posłuchać i zobaczę jaka jest różnica z pontusem i czy warto...

Inna opcja to ferrum wandla golden sound. Kolega kupił ale nie chce mi pożyczyć do odsłuchów.  Jak pożyczy to potestuje sobie to urządzenie. 

33 minuty temu, baron_bartek napisał:

Nie wiem czy aż tak daleko bym koszedł, ale po włączeniu NOS gustard od razu przestał tak krzyczeć..... piszę to 20 sekund po włączeniu, więc dajcie mi chwilę 😆

Co więcej.... mnie nie o to chodzi. Ja sobie dźwięk dopasuje za pomocą pc equalizatora.... mnie chodziło o brak tej magii, tego czegoś 🙂 Bo technicznie, to ten dac kładzie to co miałem do tej pory, ale brakuje tej kolorowej istry (która trochę jest w bursonie)

Iskra, magia , ciepło, miód na uszy i serce - to wszystko bylo w pontusie. 

33 minuty temu, baron_bartek napisał:

Nie wiem czy aż tak daleko bym koszedł, ale po włączeniu NOS gustard od razu przestał tak krzyczeć

Nie świdruje już tak w uszach, prawda? 🙂 Są ludzie, którym gra lepiej w OS. Mają złe kolumny.

50 minut temu, il Dottore napisał:

Nie świdruje już tak w uszach, prawda? 🙂 Są ludzie, którym gra lepiej w OS. Mają złe kolumny.

Na to wygląda, bo krzykliwość i ostrość zniknęła za kliknięciem 1go ustawienia. Zapewne jak ktoś ma przymulone kolumny to OS by było dla niego.

(Tak jakby była wątpliwość - z regulacji BW Octave zrezygnowałem - już żadne wygładzanie nie potrzebne)

12 minut temu, baron_bartek napisał:

Na to wygląda, bo krzykliwość i ostrość zniknęła za kliknięciem 1go ustawienia. Zapewne jak ktoś ma przymulone kolumny to OS by było dla niego.

Otóż to! 🙂

Widzisz teraz, jakie ciekawe rozkminy można przeprowadzić, naciskając tylko jeden przełącznik? 😄 

2 minuty temu, il Dottore napisał:

Otóż to! 🙂

Widzisz teraz, jakie ciekawe rozkminy można przeprowadzić, naciskając tylko jeden przełącznik? 😄 

W car audio zawsze sporo osiągałem klikająć, w pc audio podobnie, ale w hifi i wyżej jeszcze nigdy tyle pilotem nie zrobiłem 😄

(kolejne wątpliwości chciałem rozwiać: wszelką krytykę gustarda (jeśli tak to zabrzmiało) wycofuje 😉 )

Zamieniłbym spendor 3/1 na podłogówki - kurdę choroba już coś tam się wyłania skoro daca już mam i zadowolony jestem 😄

2 minuty temu, baron_bartek napisał:

Zamieniłbym spendor 3/1 na podłogówki

Daj mi znać, gdyby Spendory były na sprzedaż. Do wójta nie pójdziemy. 😄 

Gdzie mieszkasz w PL?

3 minuty temu, il Dottore napisał:

Daj mi znać, gdyby Spendory były na sprzedaż. Do wójta nie pójdziemy. 😄 

Gdzie mieszkasz w PL?

Bardziej głośno myślałem (tak jak pisałem: mam daca 3 dni, a choroba audiofilska już wypływa na powierzchnie kupić coś nowego 😛). Mieszkam warmińsko-mazurskie, jakbym sprzedawał dam znać, ale znając moje tempo to potrwa. (nie mam zresztą pojęcia co to by miało być - większy spendor?)

Muszę przyznać, że fenomalnalnie też brzmi na NOSie i aż się chce słuchać, bo na OS to się zmuszać nieco musiałem.

Muszę przyznać, że fenomalnalnie też brzmi na NOSie

Ja to na forum powtarzam od 10 lat, ale mało kto chce tego słuchać.

A prawda jest taka, że jak masz przyzwoity wzmak i  kolumny to tylko R2R i tylko NOS.

Gorsze systemy - wszystko jedno - i tak nie zauważy się różnicy.

Cieszę się, że mojej sekcie przybyło wyznawców! 😄 

9 minut temu, il Dottore napisał:

A prawda jest taka, że jak masz przyzwoity wzmak i  kolumny to tylko R2R i tylko NOS.

Na to wygląda.

Ja to nazywam syndrom creative. Beznadziejne głosniki komputerowe, ale w karcie ustawione przestery wysokich tak wielkie, że jakieś wysokie są - podłaczyliśmy z kumplem jego kartę do jakiegoś wzmaka i nie to że bolały uszy tylko podskoczyłem i mało nie pier.... na podłogę (na jakimś syknięciu).

Jak się ogarnąłem to wyłączyłem kumplowi DSP i wszystko co się dało ze sterownika creative i grało powiedzmy dajmy na to "normalnie". (nie wiedział biedny, że jak kupuje creative karte to też musi głośniki... a miał logitecha bo lepsze testy miała w gazecie komputerowej 😆 )

Gustard OS oceniam coś podobnego tylko w minimalnym zakresie.... chińczycy znowu atakują 😆 (creative to jeden wielki wynalazek chińczyka co 4ry adliby połączył w jedno)

No właśnie.... ale w sumie miło, że mają tryb że i ze słabszego sprzętu więcej wyciągniesz.

Cieszę się, że mojej sekcie przybyło wyznawców! 😄 

Swiat jest nasz! To tylko kwestia czasu 😛

Edytowane przez baron_bartek
  • Pokaż nowe odpowiedzi