Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do Leema Tucana 2 + Spendory 3/1 w budżecie 10-20k

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, chcheckitout napisał:

DAC wody w wino nie zamieni.

Na samym początku tematu dałem do zrozumienia, że nie o to chodzi. Naprawdę to jest jasne.

------------------

Chce zmienić dac na porządniejszy i z xlr i narazie nie jest źle, bo w temacie zasugerowano nawet sporo fajnych opcji. Pytanie jest: ile warto zapłacić.

Idziemy w offtopic (co było spodziewane) ale trochę nie rozumiem:

Kolumny za ok 20k (kupiłem za 9 - niedawno.... no dajcie się nacieszyć 😄 kiedyś zmienię - słowo harcerza 😄 🙂

wzmacniacz 25k (kupiłem za 12)

Dac kupiłem za 4500, a nowy kosztuje powiedzmy 8-9 (nie wiem, ktoś mnie poprawi). - tak czy inaczej odstaje od reszty klocków

Przy okazji zmiany daca nie będę musiał kupować kabli rca też pewnie za 3-5 tysięcy (xlr już mam)

No jakby nie patrzeć to ma sens 🙂

-------------

Moja obecna lista

1) Używany Meitner MA-1 (tylko, że v1 to chyba antyk - szczególnie dace się unowocześniają)

2) lab12 dac1 reference - baaaardzo mi się spodobał (i piszą, że miszcz w relacji cena jakość), ale to jest praktycznie direct play bez żadnych funkcji, a jednak uważam, że jakieś podnoszenie próbkowania czy zabiegi cyfrowe mają sens (a konkretnie 1% najmniej inwazyjnych). Myślę, że go wypożyczę, a jak zażre w systemie to i nowy kupie.

3) chord Hugo TT2 - brałbym używkę od ręki, nowy trochę drogi

4) Denafrips Pontus II - porządny chińczyk? Wygląda zachęcająco w relacji cena/jakość.

5) DAC audio gd r2r 7 - jak wyżej?

6) dCS Debussy - chyba za stary i chyba przesadnie drogi.

O kolejne propozycje, uprzejmie proszę dla siebie i dla potomnych.

Vincent DAC700 - myślę, że odpada, bo to za mały przeskok (jeśli wogóle) nad Bursonem, a chciałbym słyszeć, że zmieniłem sprzęt.

------------

PS: z mojego doświadczenia jest też tak, że niektóre aspakty łatwiej zmienić źródłem (np głębokie szczegóły), a inne wzmacniaczem (wypełnienie?). Tymczasem wąskie gardło zawsze będzie wąskim gardłem. bo takie są prawa fizyki

Dac nie musi byc mega nowy, taki powinien byc w zakupie transport z uwagi na aktualizacje. Z daciem jak z kazdym urzadzeniem moze byc roznie. Ja kupilem nowego pontusa 2 i jestem zadowolony

Napewno nie kupowalbym jakiegos starocia za 10-20 tysi. Chyba wolalbym cos nowego

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

9 minut temu, Mikelas76 napisał:

transport z uwagi na aktualizacje

Transport w sensie streamer? Tak ktoś zmienia spotify, brak aktualizacji - pozostaje nowy streamer 🙂 Ja używam od zawsze PC jakoś źródła i raczej nie będę tego zmieniał (czytając na forum, ludzie się spierają, ale PC vs streamer to to samo jakoś źródło sygnału cyfrowego).

9 minut temu, Mikelas76 napisał:

Napewno nie kupowalbym jakiegos starocia za 10-20 tysi. Chyba wolalbym cos nowego

To jest moja największa wątpliwość, dlatego jeśli bym miał wybierać starego Meitner MA-1 to pewnie w tej cenie bym brał nowego/świerzego lab12 dac1 reference/chord Hugo TT2/ Denafrips Pontus II

Edytowane przez baron_bartek
45 minut temu, baron_bartek napisał:

Transport w sensie streamer? Tak ktoś zmienia spotify, brak aktualizacji - pozostaje nowy streamer 🙂 Ja używam od zawsze PC jakoś źródła i raczej nie będę tego zmieniał (czytając na forum, ludzie się spierają, ale PC vs streamer to to samo jakoś źródło sygnału cyfrowego).

Zwykly pecet nie jest w stanie raczej uzyskac jakosci dedykowanego streamera. Jak grasz z peceta to pomyslalbym o izolacji lan i usb. Zazilacza liniowego raczej w pececie zakladam nie masz. W streamerze zasilacz liniowy robi roznice. Transport robi różnicę. 

Ale, co kto woli. 

Odnosnie wydania 20 tysi, ja kupilbym dobry transport zasilany liniowo plus dac. W tej cenie masz nowego np. Pontusa oraz dobry transport z zasilaczem.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

dobry transport zasilany liniowo plus dac

Przykład jakiegoś urządzenia?

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

nie jest w stanie raczej uzyskac jakosci dedykowanego streamera

W jakim sensie? Pomijająć problem zniekształceń, dac wpięty w stremer przez usb gra inaczej niż z pc prze usb?

------------------------------

Ja narazie ograniczyłem się do porządnego ekranowego (robi różnicę, bo czasami dac tracił sygnał - parę metrów od pc ma) kabla usb i planuje przetestować separator galwaniczny. Coś takiego lub podobnego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(jedynie problem z tym mam taki, że to nie jest kompaktowe u wejścia i co za tym idzie mi zapycha kilka portów usb - tych na płycie czyli najstabilniejszych - chyba że to by robiło swoje z jakimś przedłużaczem typu 20 cm, ale to chyba samo sobie zaprzecza)

Mam do pc równie ekranowany kabel zasilający (za parę stów) - nie odczułem różnicy w graniu jako takim, ale zniknęły buczenia i jakieś takie zniekształcenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez baron_bartek
14 minut temu, baron_bartek napisał:

Coś takiego lub podobnego:

Raczej taki hi-speed:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, NRK napisał:

Raczej taki hi-speed:

Ukryta Zawartość

Eleganko - ten nie zajmie mi reszty portów usb. Poszukam w polsce gdzie to kupić.

EDIT: np tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez baron_bartek
Teraz, baron_bartek napisał:

Eleganko - ten nie zajmie mi reszty portów usb. Poszukam w polsce gdzie to kupić.

Kliknij mi 300 blikem, to ci wyślę.

Jak go znajdę.😁

2 minuty temu, NRK napisał:

Kliknij mi 300 blikem, to ci wyślę.

Jak go znajdę.😁

Sory już znalazłem 289 z gwarancją 😄 ... chyba, że ci strasznie zależy się go pozbyć.

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Zwykly pecet nie jest w stanie raczej uzyskac jakosci dedykowanego streamera

Może ja czegoś nie rozumiem, ale przez usb idą do daca same 1ki i 0ra, czy naprawdę jeśli między daca a pc dać jeszce streamer to będzie to grało lepiej ? (ponownie powtórzę, że pomijam problem zniekształceń, siania, itd)

5 minut temu, NRK napisał:

Doliczyłem 11 za wygrzanie.😀

Ano tak 😄 Czyjś czas też kosztuje.... to już nawet kable usb, pendrivy i separatory się muszą wygrzewać 😄 ... dobra, idziemy w offtopic 🙂

2 minuty temu, baron_bartek napisał:

to już nawet kable usb

Audioquest Carbon (wygrzany ) też ci mogę dorzucić do zestawu.🤣

Mówisz i masz.

9 minut temu, baron_bartek napisał:

Może ja czegoś nie rozumiem, ale przez usb idą do daca same 1ki i 0ra, czy naprawdę jeśli między daca a pc dać jeszce streamer to będzie to grało lepiej ? (ponownie powtórzę, że pomijam problem zniekształceń, siania, itd)

To nie tylko kwestia zera i jedynek (bit perfect) ale też zegara i zakłóceń. PC trudno zmusić do dobrego grania ze względu na zakłócenia, a USB jest akurat bardzo podatne na zakłócenia. U mnie po latach grania z USB (takie nowoczesne) się okazało że jednak dac (Chord Qutest) gra mi znacznie lepiej po Coax/BNC. Stąd zamieniłem Sotma 200neo na digione signature (oba z dobrym liniowym zasilaniem). Niektórzy twierdzą że zegar streamera nie ma znaczenie po USB ze względu na fakt że synchronizuje zegar daca, ale i tak Sotm Ultra który głównie różni sie zegarem gra troche lepiej od zwykłej 200. Oba grają znacznie lepiej niż dowolny PC który podłączałem. A i tak malina z nakładką coax gra (u mnie) najlepiej... za to ta sama malina po USB gra chyba najgorzej z wszystkich źródeł...

Jeden dac będzie grał lepiej po USB, inny po coax, albo po I2S

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 minut temu, NRK napisał:

Audioquest Carbon (wygrzany ) też ci mogę dorzucić do zestawu.🤣

Mówisz i masz.

What?! 800 zyli chcą za kabel usb 😄 i to półtora metra.... łeee, za krótki dla mnie... a już czułem tą jakość 😛

2 minuty temu, baron_bartek napisał:

What?! 800 zyli chcą za kabel usb 😄 i to półtora metra.... łeee, za krótki dla mnie... a już czułem tą jakość 😛

Ma super zaletę.

Jest tak sztywny, że możesz tak go sobie ułożyć, że będziesz mógł sobie suszyć skarpety na nim.🤣

Jak planujesz Chorda, to izolacja nie jest ci potrzebna.

Edytowane przez NRK
2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

To nie tylko kwestia zera i jedynek (bit perfect) ale też zegara i zakłóceń. PC trudno zmusić do dobrego grania ze względu na zakłócenia, a USB jest akurat bardzo podatne na zakłócenia. U mnie po latach grania z USB (takie nowoczesne) się okazało że jednak dac (Chord Qutest) gra mi znacznie lepiej po Coax/BNC. Stąd zamieniłem Sotma 200neo na digione signature (oba z dobrym liniowym zasilaniem). Niektórzy twierdzą że zegar streamera nie ma znaczenie po USB ze względu na fakt że synchronizuje zegar daca, ale i tak Sotm Ultra który głównie różni sie zegarem gra troche lepiej od zwykłej 200. Oba grają znacznie lepiej niż dowolny PC który podłączałem. A i tak malina z nakładką coax gra (u mnie) najlepiej... za to ta sama malina po USB gra chyba najgorzej z wszystkich źródeł...

Jeden dac będzie grał lepiej po USB, inny po coax, albo po I2S

Hmmmm. Ciekawe. Mógłbym puścić po optycznym (o ile mój dac ma, bo nie pamiętam), ale niestety namiętnie używam PC Equalizera, a on nie działa przez digital 🙂

Natomiast jeśli po usb puścić streamera a ze stremera do daca.... to nawet by mi to pasowało i z chęcię przetestuje.

Teraz, baron_bartek napisał:

Natomiast jeśli po usb puścić streamera a ze stremera do daca.... to nawet by mi to pasowało i z chęcię przetestuje.

To mogłoby być lepsze. Nie potrzebujesz streamera. A sygnał jest dobrej jakości.

Ukryta Zawartość

Możesz też kiedyś użyć maliny za 250zł i puścić z maliny po USB do tego

1 minutę temu, baron_bartek napisał:

Hmmmm. Ciekawe. Mógłbym puścić po optycznym (o ile mój dac ma, bo nie pamiętam), ale niestety namiętnie używam PC Equalizera, a on nie działa przez digital 🙂

Optyk z PC jest fatalnym rozwiązaniem, jak szukasz dobrego źródła koniecznie oglądnij ten film. Bardzo dobry rozsądny autor i wywody poparte pomiarami ( to ten koleś co ujawnił prawde o MQA).

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

To mogłoby być lepsze. Nie potrzebujesz streamera. A sygnał jest dobrej jakości.

Ukryta Zawartość

Możesz też kiedyś użyć maliny za 250zł i puścić z maliny po USB do tego

Ciekawe.

Pewnie trzeba jeszcze wziaść pod uwagę, że niektóe urządzenia mają lepszy układ toslink a inne coaxial.

PS: podałem nierawdziwą informację. PC Equelizer z niektórymi sygnałami optycznimi działa, bo nm MDac mi tak działa.

Jak zeszliśmy na temat zakłóceń to pewnie i kable zasilające musiałbym dorzucić (w wzmacniaczach jak nic nie gra słychać lekkie zakłócenia na średniej głośności).

Tylko to chyba nic nie da, bo mam wszystko wpięte w listwy zasilające, to musiałbym wymienić nie kabel->listwa, ale wogóle pominąć listwę i kupić na tyle długi (po parę metrów) by doszło do ściany.

(myślałem by kupić melodikę izolowanie + gniazdka. Pewnie to by było najtańsze)

Ukryta Zawartość

Skoro już kupuje separator a audioqest za 800 zł trochę drogi. myślicie, że warto?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli nie chcesz wydawać majątku a chcesz usłyszeć różnicę to polecam poniższy kabel.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

37 minut temu, Tal napisał:

Jeśli nie chcesz wydawać majątku a chcesz usłyszeć różnicę to polecam poniższy kabel.

Ukryta Zawartość

Dziękować. O to chodziło.

Daca narazie nie wybrałem, ale separator i kabel jest 😄

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, baron_bartek napisał:

Może ja czegoś nie rozumiem, ale przez usb idą do daca same 1ki i 0ra, czy naprawdę jeśli między daca a pc dać jeszce streamer to będzie to grało

To nie są zera i jedynki w takim rozumowaniu właśnie.

16 godzin temu, ro35 napisał:

a gdy dac ma separację to potrzebny jest separator ? 😉

nie

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

To nie są zera i jedynki w takim rozumowaniu właśnie.

A w jakim rozumowaniu? Streamer buduje własny sygnał zamiast czystego cyfrowego i co za tym idzie to inaczej gra?

Kolega marcinmarcin dał dość wyczerpującą odpowiedź, która sprowadza się do tego (upraszam), że streamer ma lepsze parametry niż PC i mniej tam szumu wynikłego z pola PEM.

Ja chyba sobie wypożyczę porządny streamer tylko to to by przetestować na własnej skórze, a jakby co kupię (ale to po Dacu).

44 minuty temu, baron_bartek napisał:

Streamer buduje własny sygnał zamiast czystego cyfrowego i co za tym idzie to inaczej gra?

Nie, sygnał cyfrowy jest zawsze ten sam. Zmienną są zakłócenia, które streamer wnosi. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jestem już dość przekonany, że wybór będzie między lab12 dac1 reference, a Denafrips Pontus II (ew. chord Hugo TT2)

lab12 to teoretycznie tani high end (tak jak lubię 😛 )

Słuchał ktoś może obydwu? Albo może coś ciekawego dodać?

Na firmę lab12 bym uważał. Kolega miał 2 produkty i oba spieprzone. 

39 minut temu, Piopio napisał:

Na firmę lab12 bym uważał. Kolega miał 2 produkty i oba spieprzone. 

O Denafripsach też ptaszki ćwierkają, że po jakimś czasie coś tam zaczyna szumieć.🙈

• Pokaż nowe odpowiedzi