Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do Leema Tucana 2 + Spendory 3/1 w budżecie 10-20k

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Piopio napisał:

Nie mam nic wspólnego z nimi 😉 Mnie nikt nie lubi 😉 Ani słyszący ani niesłyszący 😉 

Ale robisz swoje. 

Troszkę tylko mniej tego i będzie ok. 

7 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Nie przewaga, a to ze dotrzymuje prawie kroku. A ma na pokladzie jeszcze streamer. I to wszystko w cenie nizszej niz Pontus2 czy 12th czy 15th.

Powtorze. Nie majac dobrego transportu, czy majac slaby jakis tam, i majac chec kupna nowego daca, po przesluchaniu vegi, nie szukalbym niczego wiecej.

Kompletne rozwiazanie za powiedzmy 7500pln.

Zaciekawiłeś mnie ta wega i biorę ja pod uwagę. 

Pomysl miałem inny. Chciałem kupić dobrego daca ( np. Pontusa ) I posłuchać z obecnym bsn2i. Z czasem rozbudowalbym zestaw o ,,godny" transport.

8 minut temu, aryman napisał:

Pomysl miałem inny. Chciałem kupić dobrego daca ( np. Pontusa ) I posłuchać z obecnym bsn2i. Z czasem rozbudowalbym zestaw o ,,godny" transport

To sprobuj choc vegi s1, ktora mozna rozbudowac o dedykowany zasilacz pure power. Ja slyszalem sama vege. Jest kolega @Marcin Wielgus który kupił vege od razu z zasilaczem. Czekam na jego opinie odnosnie zasilacza, na ile wnosi to zmiany gdyz moj transport Aries S1 tez moze byc obslugiwany przez ten sam zasilacz. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

2 minuty temu, Mikelas76 napisał:

To sprobuj choc vegi s1, ktora mozna rozbudowac o dedykowany zasilacz pure power. Ja slyszalem sama vege. Jest kolega @Marcin Wielgus który kupił vege od razu z zasilaczem. Czekam na jego opinie odnosnie zasilacza, na ile wnosi to zmiany gdyz moj transport Aries S1 tez moze byc obslugiwany przez ten sam zasilacz. 

Spoko. Oczywiście ja się przy żadnym rozwiązaniu nie upieram . Poprostu szukam najciekawszej opcji.

Xaviany i leema tworzą pewien mezalians z bsn2i i dac yba hertrige i chce trochę pozmieniać w źródle.

Na razie biorę pod uwagę:

- Auralic vega

- pontus dac ( na razie grałby z bsn2i )

- chord quest ( również na razie z bsn2i )

Teraz pytanie do osób które słuchały powyższych dacow. Pontus gra w bardziej wyważony,  neutralny sposób? Jest po jasnej stronie ? Z kolei z tego co wiem to chord gra z większym pazurem i dynamiką...  A jak na tym tle prezentuje się Vega?

36 minut temu, aryman napisał:

Pontus gra w bardziej wyważony,  neutralny sposób? Jest po jasnej stronie ?

Zależy od tego, którą wersję oprogramowania mu wgrasz. Jak dla mnie zachowuje bardzo dobry balans pomiędzy naturalnością a dociążeniem 

38 minut temu, aryman napisał:

na razie grałby z bsn2i

Sprawdź któryś z programów. Audirvana, Roon. Pełne wersje testowe są darmowe a zapewniają pełną funkcjonalność i możliwości dostosowania dźwięku 

Godzinę temu, aryman napisał:

Teraz pytanie do osób które słuchały powyższych dacow. Pontus gra w bardziej wyważony,  neutralny sposób

Wg mnie Pontus2 gra naturalnym analogowym dzwiekiem. Leciutko po cieplej stronie. Daje duzo powietrza i szerokosc sceny i glebi. Kolega ktory ma Gutka R26 sprawdzal go u mnie i Gutek dawal piekna nasycona srednice, Pontus wg mnie byl rowniejszy. Jak to kolega mowil ze wszystkie dzwieki "lataja po scenie". Chodzilo mu o lokalizacje ktora Ponrus ma b. dobra. Ale za to srednica Gutka byla uwodzicielska 😉, reszt jakby dla mnie za malo przestrzenna. 

Ale co kto lubi. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

18 minut temu, Mikelas76 napisał:

Wg mnie Pontus2 gra naturalnym analogowym dzwiekiem. Leciutko po cieplej stronie. Daje duzo powietrza i szerokosc sceny i glebi. Kolega ktory ma Gutka R26 sprawdzal go u mnie i Gutek dawal piekna nasycona srednice, Pontus wg mnie byl rowniejszy. Jak to kolega mowil ze wszystkie dzwieki "lataja po scenie". Chodzilo mu o lokalizacje ktora Ponrus ma b. dobra. Ale za to srednica Gutka byla uwodzicielska 😉, reszt jakby dla mnie za malo przestrzenna. 

Ale co kto lubi. 

Noo dobra. A jak plasuje się na tle pontusa vega? Jak byś to opisał? Miałeś przyjemność posłuchać więc?

2 godziny temu, aryman napisał:

- Auralic vega

Ciekawe zestawienie, trzy różne szkoły grania.

Ja jestem dość sceptyczny co do roli transportu, sam mam transport  cd, ale wg mnie kluczowe znaczenie ma jednak dac. Słuchałem node z qutestem i było to dobre granie.

- Auralic vega

Teraz pytanie do osób które słuchały powyższych dacow. Pontus gra w bardziej wyważony,  neutralny sposób? Jest po jasnej stronie ? Z kolei z tego co wiem to chord gra z większym pazurem i dynamiką

Mam u siebie teraz Aresa 12th i Qutesta z Muzgiem. Oba grają na podobnym poziomie. Ale z tym pazurem i dynamiką to mam wrażenie że Ares na pewno nie zostaje w tyle.. szczególnie jakieś stare nagrania, gdzie Ares potrafi je zagrać z głębią. Qutest gra dla mnie trochę lepiej po coax, Ares zdecydowanie po USB.

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

A jak plasuje się na tle pontusa vega

Pontus2 + Aries S1 jest troszke lepszy, a Aries daje mozliwosci resamplingu, korekcji polozenia kolumn, czy korektora. Nie kazdy to wykorzysta, nie zawsze jest lepiej, wiem bo sie tym bawie od kilku tygodni. Ale cena dwoch elementow plus okablowanie, to razem sie robi sporo. 

Vega jest ciut mniej rozdzielcza przy zachowaniu sceny i glebi i calej reszty. No i cena tylko za jeden element i mniej kabli ktore swoje kosztuja.

1 godzinę temu, essewissa napisał:

Ja jestem dość sceptyczny co do roli transportu,

Tez bylem, juz nie jestem. Ma niemaly wplyw. 😉

6 godzin temu, aryman napisał:

jak plasuje się na tle pontusa vega? Jak byś to opisał?

Dodam jeszcze ze to co slychac z vegi jest bardzo bliskie tandemowi Pontus2 + Aries S1. Naprawde niewielka roznica. A w pokoju z przyjazna akustyka jest ♨️

8 godzin temu, aryman napisał:

Zaciekawiłeś mnie ta wega i biorę ja pod uwagę. 

Pomysl miałem inny. Chciałem kupić dobrego daca ( np. Pontusa ) I posłuchać z obecnym bsn2i. Z czasem rozbudowalbym zestaw o ,,godny" transport.

No i to jest dobry pomysł. 

Ja akurat jestem zwolennikiem że transport ma znaczenie ale wybór lepszego przetwornika przełoży się na lepsze brzmienie więc w tej kolejności i z opcją późniejszej wymianie transportu z mojej strony na tak. 

Pontiac nieco cieplej, chord z większym kopem. 

10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No i to jest dobry pomysł. 

Ja akurat jestem zwolennikiem że transport ma znaczenie ale wybór lepszego przetwornika przełoży się na lepsze brzmienie więc w tej kolejności i z opcją późniejszej wymianie transportu z mojej strony na tak. 

Pontiac nieco cieplej, chord z większym kopem. 

Ewentualnie i pontus i chord i poprostu będę ,,wachlował " dacami😁

48 minut temu, Mikelas76 napisał:

Dodam jeszcze ze to co slychac z vegi jest bardzo bliskie tandemowi Pontus2 + Aries S1. Naprawde niewielka roznica. A w pokoju z przyjazna akustyka jest ♨️

No jeśli  tak  rzeczywiście jest to byłaby piękna opcja.

Mam o czym myśleć 

4 minuty temu, aryman napisał:

Niech skonam jakie burzujstwo. 

Jeba.. biedę. 

40 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Niech skonam jakie burzujstwo. 

Jeba.. biedę. 

Nie noo jaja se robie ...

Raczej wybór się roztrzygnie pomiedzy pontusem a vega.

Się nie śmiej, mam dylemat Qutest czy Ares 🙃

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

32 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Napewno osiągniesz spokój....  aż do następnych zakupów 😁

W dniu 13.11.2024 o 16:20, aryman napisał:

Nie noo jaja se robie ...

Raczej wybór się roztrzygnie pomiedzy pontusem a vega.

Ahh. Myślałem że jednak. Co nie zmienia faktu że biedy tu nie ma 🙂

Nie robię se jaj;)

W dniu 13.11.2024 o 18:09, marcinmarcin napisał:

Też bym miał ale zostanę przy błyskotce tym razem 🙂

• 1 miesiąc później...
W dniu 11.11.2024 o 14:49, aryman napisał:

Kupiłeś w końcu tego daca? Jeśli tak, to możesz opisać wrażenia?

Nie kupiłem. Narazie musiałem się zająć innymi rzeczami.

W dniu 12.11.2024 o 11:47, Tal napisał:

@aryman na Twoim miejscu bardzo poważnie zainteresowałbym się Aurelic Vega S1, który to zbiera bardzo pozytywne opinie no i masz 2 w 1 (streamer + DAC) i to dobrej jakości. Myślę, że spokojnie można na tym sprzęcie zakończyć wszelkie poszukiwania.

Ciekawe.... a nawet bardzo ciekawe - poczytam.

17 godzin temu, baron_bartek napisał:

Ciekawe.... a nawet bardzo ciekawe - poczytam.

No ja miałem ta vege z zasilaczem w grudniu. Piękne granie. Dużo przestrzeni,  mnóstwo detalu ale u mnie za ostro grała góra i oddałem. Potem miałem Pontusa 12-1 i tu już wszystko się zgadzało. Przestrzeń,  detal a przy tym ciepło. Ale.. też oddałem bo chce jeszcze poszukać.  

A teraz będzie gd audio lub lab12 lub..  Może audio note?   Coś napewno potestuje.

28 minut temu, aryman napisał:

No ja miałem ta vege z zasilaczem w grudniu. Piękne granie. Dużo przestrzeni,  mnóstwo detalu ale u mnie za ostro grała góra i oddałem. Potem miałem Pontusa 12-1 i tu już wszystko się zgadzało. Przestrzeń,  detal a przy tym ciepło. Ale.. też oddałem bo chce jeszcze poszukać.  

A teraz będzie gd audio lub lab12 lub..  Może audio note?   Coś napewno potestuje.

Dawaj Rockna 😉 sam jestem ciekaw 

3 godziny temu, aryman napisał:

ale u mnie za ostro grała góra i oddałem

Jako, że masz tucanę to ona gra nieostrą górą. Jakie kolumny? Kable?

Ja mam spędory, tak więc łagodna tucana+łagodne spendory i powinno być ok z vegę, aczkolwiek to, że das sam w sobie ma ostrą górę, to nie jest dobra informacja.

Godzinę temu, baron_bartek napisał:

Jako, że masz tucanę to ona gra nieostrą górą. Jakie kolumny? Kable?

Ja mam spędory, tak więc łagodna tucana+łagodne spendory i powinno być ok z vegę, aczkolwiek to, że das sam w sobie ma ostrą górę, to nie jest dobra informacja.

Xaviany xn 360, kable chord clarway co w połączeniu z tucana daje potężne,  energetyczne i pelne ciepła brzmienie. Z vega było jaśniej z krzycząca górą. 

10 minut temu, aryman napisał:

Xaviany xn 360, kable chord clarway co w połączeniu z tucana daje potężne,  energetyczne i pelne ciepła brzmienie. Z vega było jaśniej z krzycząca górą. 

Jeśli nie lubisz ostrej/krzyczącej góry to spróbuj Atlas Hyper 3.0 (albo kup bo używane nie są super drogie). To być może rozwiąże twoje wszystkie problemy tej natury.

(kable chord clearway też mam)

EDIT: jako, że puszczam z komputera, to pewnie mógłbym utemperować wysokie pc equalizerem, ale wolałbym nie.

Lab12 Dac1

Gustard R26

Aurelic Vega S1

Pontus?

Jak znajdę czas (narazie tosię bawię nowym subem 😛 ) to będę musiał w końcu coś wybrać . Lab12 chyba najlepszy, ale w ciemno pewnie bym nie wział bo w połączeniu z resztą ciepłego toru się może zrobić ciepła klucha. Gustarda średnica mnie bardzo ciekawi.

Edytowane przez baron_bartek
5 minut temu, baron_bartek napisał:

Jeśli nie lubisz ostrej/krzyczącej góry to spróbuj Atlas Hyper 3.0 (albo kup bo używane nie są super drogie). To być może rozwiąże twoje wszystkie problemy tej natury.

(kable chord clearway też mam)

Ze streamerem bsn2i ,który mam lub z pontusem nie ma problemów.  Ostra górę wprowadzała vega.  Oczywiście dzięki za polecenie kabli🙂

4 minuty temu, aryman napisał:

Ze streamerem bsn2i ,który mam lub z pontusem nie ma problemów.  Ostra górę wprowadzała vega.  Oczywiście dzięki za polecenie kabli🙂

No to vega dla mnie odpada, bo nie lubię góry.

Możesz sprawdzić też kable cardasa albo van den hul.

To też są kabelki o cieplejszym łagodniejszym brzmieniu. 

W dniu 13.11.2024 o 07:36, piotrek7 napisał:

Sprawdź któryś z programów. Audirvana, Roon. Pełne wersje testowe są darmowe a zapewniają pełną funkcjonalność i możliwości dostosowania dźwięku 

Ja zainstalowałem AIMP i po prawie 20 latach foobar poszedł w odstawkę.

Program to tylko front do wywoływania bibliotek, gra lepiej do używa wasabi zamiast direct sound (foobara też można tak skonfigurować, ale to + rewolucja w interfejsie + inne rzeczy i się przesiadłem)

W wolnej chwili płatne programy też potestuje, ale nie lubię płacić abonamentów.... jak coś jest na abonament to w dłuższej perspektywie czasu jest przeraźliwie drogie i nigdy nie jest twoje.

EDIT: no ale dobra, bo poszedłem w offtopic :P. Lab12 Dac1, Gustard R26 to ciągle moje typy. Tutaj jest fajne porównanie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez baron_bartek
34 minuty temu, baron_bartek napisał:

ale nie lubię płacić abonamentów....

Wszystkie serwisy streamingowe opierają się na abonamentach. O ile cena Roon jest jak dla mnie lekko przesadzona, o tyle abonament roczny za Audirvanę jest całkiem sensowny. Za program antywirusowy płacę, za program do obróbki zdjęć też. Tak więc jak najbardziej jestem w stanie zrozumieć, że dobry odtwarzacz muzyczny też trzeba kupić i zapłacić jego autorowi. A przetestować ten program warto, nawet jeśli finalnie się go nie kupi. Choćby po to, aby mieć punkt odniesienia 

• Pokaż nowe odpowiedzi