Skocz do zawartości
IGNORED

Taga Harmony PF-600 - Faza

Rekomendowane odpowiedzi

W listwie Taga Harmony PF600 2022 świeci się dioda sygnalizująca nieprawidłową fazę.

Listwę podłączoną mam oryginalnym kablem Supra Lorad 2.5mm mk2, w gniazdku faza jest z lewej strony więc teoretycznie powinno być ok.

W instalacji elektrycznej nie ma przewodu uziemiającego więc uziemienie zrobiłem sobie podłączając kabel (zwykły miedziany) do kaloryfera i teraz kiedy ten kabelek odłączę to dioda w listwie się nie świeci, kiedy kabel jest podłączony, tak żeby było uziemienie, wtedy zapala się dioda od fazy w listwie. 

Co jest przyczyną świecącej się diody, ten kabel od uziemienia czy może z listwą coś nie tak ?

Proszę o jakieś sugestie. 

Edytowane przez tomikin
https://www.audiostereo.pl/topic/167520-taga-harmony-pf-600-faza/

To że podłączyles kabel do kaloryfera.

A tak na poważnie uziemiles sprzęt do kaloryfera?

Mówisz poważnie?

Wiesz że nie wolno tak robić! Odepnij to czym prędzej.

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To że podłączyles kabel do kaloryfera.

A tak na poważnie uziemiles sprzęt do kaloryfera?

Mówisz poważnie?

Wiesz że nie wolno tak robić! Odepnij to czym prędzej.

No tak, gdzieś czytałem, że jeśli nie ma uziemienia w instalacji to można do kaloryfera podpiąć kabel, ten we wtyczkę i już. 

Oczywiście było napisane, że nie jest to zalecane ale kiedy nie ma innej opcji to co zrobić. 

1 godzinę temu, tomikin napisał:

No tak, gdzieś czytałem, że jeśli nie ma uziemienia w instalacji to można do kaloryfera podpiąć kabel, ten we wtyczkę i już. 

Oczywiście było napisane, że nie jest to zalecane ale kiedy nie ma innej opcji to co zrobić. 

Wiesz co nie wiem jakie to było źródło. Ale moim zdaniem nie jest to poprawne.

Nie mogę odnaleźć tego tematu ale to było na elektrodzie. Kilku elektryków wymieniało się informacjami i tak jak piszesz, nie polecali takiego rozwiązania.

Każdy kto się decyduje na taki krok, robi to na własne ryzyko. 

W moim przypadku jest to dom jednorodzinny z centralnym ogrzewaniem więc ryzyko jest mniejsze. 

Oczywiście na kabelku mam pstryczek to w razie burzy czy coś to go wyłączam ale chyba najlepiej będzie całkiem to wywalić i poszukać innego rozwiązania. 

Odczytał dobrze 🙂 W starszych wersjach jest jak piszecie, w nowszych po 2022r jest odwrotnie.

W instrukcji w dziale obsługa w punkcie 3 jest napisane, że dioda zaświeci się gdy faza jest nieprawidłowa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomikin

Instalacja dwużyłowa bez uziemienia. Na "0" napięcia nie ma ale za to jest na bolcach uziemiających w listwie, pokazuje 12V a w innej 36V przy wyłączonym kabelku od uziemienia na grzejniku. Kiedy uziemienie mam załączone to napięcie znika ale kaloryfer nie kopie, miernik nie wykrywa na nim napięcia.

Przy okazji napiszę, że przeglądając instrukcje obsługi listew zasilających Taga Harmony na ich stronie zauważyłem, że starsze wersje PF600 czy PF1000 / V.2 mają taki sam wpis jak modele "po lifingu" 2022 odnośnie wskażnika fazy, który świeci gdy faza jest nieprawidłowa. 

Kiedy szukałem listwy parę lat temu to wydawało mi się, że starsze modele miały odwrotnie ale widocznie coś mi się pogmatwało.  

Ta lampka w listwie powinna mieć jeszcze rysunek czaszki pulsujący czerwonym światłem. Może wtedy jeden z drugim przemyślałby podłączenie do rur i kaloryferów. Szczególnie próby z rurami gazowymi mogą dać ciekawe efekty.

Merytorycznie...

Jeśli jest to instalacja typu TNC czyli przewody PEN i L, można zmostkować bolec w gniazdku z przewodem PEN.

Godzinę temu, antman napisał:

Szczególnie próby z rurami gazowymi mogą dać ciekawe efekty.

Ciekaw jestem czy ktoś próbował 😄

No a na poważnie to proszę wybaczyć brak wiedzy i kombinatorstwo, kabelek zostaje odłączony.

Mam nadzieję, że to pomoże (mostkowanie) i nie będzie mi już tak siało prądem w pobliżu urządzeń.

Nowe gniazdko z bolcem i elektryk potrzebny od zaraz 🙂

Edytowane przez tomikin

Ciekawe rozwiązanie 

Moim zdaniem producent nie powinien tak drastycznie zmieniać podejścia do diody. 

Wiem że oni kupują gotowy produkt nie za bardzo mają na to nawet wpływ. Ale dlaczego chińczyk tak zmienił. 

Musiał byś zobaczysz instrukcje oryginalna może ktoś źle przetłumaczył! W oehlbach też się świeci jak jest dobrze.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.07.2024 o 06:38, Piotr Sonido napisał:

Musiał byś zobaczysz instrukcje oryginalna może ktoś źle przetłumaczył! W oehlbach też się świeci jak jest dobrze.

W instrukcji z pudełka jest tak samo czyli dioda ma nie świecić gdy faza jest prawidłowa.

Ogólnie już doszedłem do ładu, uziemienie mam zmostkowane z dziurką N czy tam PEN w gniazdku i wszystko gra.

Nie ma już napięcia 12V i 36V na bolcach uziemiajacych w listwach co mnie bardzo cieszy.

Do ładu nie moglem dojść dlatego, że we wtyczce kątowej Supry przewody L i N były podłączone na odwrót, w sumie według oznaczeń w środku wtyczki było prawidłowo ale wtedy przewód fazowy był z prawej strony a powinien być z lewej. 

Na zdjęciu już po przełożeniu kabelków. 

Ukryta Zawartość

20240701_184341.jpg

20240701_184151.jpg

Może u szwedów faza jest z prawej strony albo to na inny rynek ale przewód kupiłem w polskim sklepie więc dziwi mnie dlaczego było poskręcane odwrotnie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomikin