Skocz do zawartości
IGNORED

RELigia - sub

Rekomendowane odpowiedzi

Ten temat jest po to by pokazac jak bardzo w tyle zostal REL

Jak dotychczas ten temat pokazuje tylko jedno:
BlueDot i Szymon maja absolutny monopol na racje. Ich zdania sa jedynymi absolutnie „objektywnymi“, nie podlegajaceymi jakiejkolwiek dyskusji. Ich zaslepienie i zadufanie nie akceptuje, nie dopuszcza zadnych innych spojrzen na ten temat, a wszystkie inne argumenty i opinie to kaprysy
11 minut temu, xajas napisał:

BlueDot i Szymon maja absolutny monopol na racje. Ich zadania sa jedynymi absolutnie „objektywnymi“, nie podlegajaceymi jakiejkolwiek dyskusji. Ich zaslepienie i zadufanie nie akceptuje, nie dopuszcza zadnych innych spojrzen na ten temat, a wszystkie inne argumenty i opinie to kaprysy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To sie nazywa racjonalne myslenie a nie monopol na racje.

Ukryta Zawartość

56 minut temu, Aprox napisał:

Sorry za off-a ale czytam ten wątek i po przebrnięciu do końca przypomina mi się kultowy tekst z "Dnia świra" ...

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" 🤦.

Trafne porównanie do teorii, że lepszy od DSP jest brak DSP bo ktoś go nie używa, czy robieniu argumentu ze spostrzeżenia, że 4xT9 gra mu lepiej niż mi 1xASW608... i co tam, że za ASW608 to mogę co najwyżej używanego Quake 2 poszukać - "ich jest najichniejsze".

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

Ten temat jest po to by pokazac jak bardzo w tyle zostal REL i do jakich smiesznych trikow marketingowych musi sie dopuszczac zeby w oczach audiofilow widnial jako cos wyjatkowego.

Odnoszę wrażenie że nie po to jest ten temat. Tak po prawdzie to nie wiem po co jest jeśli odrzuci się tezę że to wyraz jakiejś Twojej idiosynkrazji związanej z jedną marką subów. 

Czy chcesz przekonać zadowolonych użytkowników RELa że zrobili błąd kiedy go kupili, bo mogli wybrać coś, co się Tobie bardziej podoba?... że to, co było ich wyborem było tylko uleganiem wpływu "trików marketingowych", a tych, którzy stoją przed wyborem suba nakłonić do tego żeby nie kierowali się swoim słuchem tylko wybierali na podstawie specyfikacji producenta i potencjalnych (im więcej tym lepiej) ficzerów urządzenia?... 

Bo jeśli nie po to, to po co?

5 godzin temu, BlueDot napisał:

Mnie to kompletnie nie obchodzi. Chcialem pokazac ze za te same a moze nawet mniejsze pieniadze mozna dostac cos znacznie lepszego.

Warto dodać że dla Ciebie lepszego bo to jest istotne w tej wypowiedzi. Nie ma na rynku audio jednego najlepszego subwoofera Zawsze znajdzie się osoba, która kupi różowe Porsche i powie że ten kolor jest mega i naj. A ja tam wole czarne lub białe. Łatwo też porównać temat do popularnych trzech marek samochodowych które toczą odwieczną wojnę: Mercedes, Audi, BMW. Rozmawiasz z trzema różnymi posiadaczami tych marek i każdy Ci wciska że jego samochód jest najlepszy. Podobnie aktualnie wygląda walka: SVS, JL Audio, REL. Dopisał bym jeszcze Velodyne'a ale niestety producent lekko przycichł.

Można by powiedzieć, że każdy ma racje bo najlepsza zakup to taki, który cieszy kupującego i trafia idealnie w jego preferencje muzyczne. Z drugiej strony znacznie ciężej jest przekonywać innych do swoich racji.

18 godzin temu, don111 napisał:

Klasa D nie gra gorzej od AB jeśli chodzi o suby. Nawet we wzmacniaczach stereo większość tych w klasie D ma ponadprzeciętny bas. Argument że Rel ma audiofilski wzmacniacz  w klasie AB to czysty marketing.  Można by im zadać kłopotliwe pytanie dlaczego w droższych liniach dają 'gorsze' klasie D. I wcale nie chodzi tylko o moc, bo linia R (205, 305, 505, 218 itp) i obecna linia S (np S2) też miały wzmacniacze po 200W, 250W czy 300W. W opisach linii S zachwyty jaki to wstawili nowy wspaniały innowacyjny wzmacniacz klasy D, a w opisie serii T zachwyty że Rel celowo stosuje 'audiofilski' wzmacniacz w klasie AB dla najlepszego dźwięku. Te są wszystko bajki marketingowe

I tak i nie, bo żeby to porównać to trzeba by mieć jedną konstrukcję pod ręką i zmienić tylko wzmacniacze o tej samej mocy, a takich testów nikt nie robi. Ja osobiście dziwie się że można postawić tak mocną i pochopną teorię, który wzmacniacz w tych subwooferach jest lepszy. Ja rozumiem że cała konstrukcja może być lepsza, ale bez porównania tych dwóch typów wzmacniaczy to jest tylko wróżenie. Może być tak że ta klasa AB rzeczywiście jest lepsza od D ale nie nadaje się przy większych zapotrzebowaniach energii. 

Godzinę temu, Audiolubny napisał:

Ja tylko jestem jeszcze ciekaw jak sie ma taki JL audio , z parametrami duzo slabszymi niz rel a cena 50% wyzsza … tez jest zly? Bo svs nizej schodzi 🤔

Szczerze to JL Audio według mnie robi mega rakiety. To jest gracz o którym na razie jest jeszcze cicho na rynku, ale z biegiem czasu będzie głośno o ile podtrzymają jakość którą prezentują. W car audio mocny gracz od dawien dawna.

2 godziny temu, S4Home napisał:

Zawsze znajdzie się osoba, która kupi różowe Porsche i powie że ten kolor jest mega i naj

My tutaj nie porownujemy koloru. Mozna to porownac do tego ze jedno Porsche ma silnik 3.5 litra 500KM a drugie 2.5 litra 300KM, za te same pieniadze ktore wybierasz?

Nie zmieniaj tematu na kolory bo my tu o osiagach rozmawiamy.

Warto dodać że dla Ciebie lepszego bo to jest istotne w tej wypowiedzi.

Nie. Nie chodzi o to co mi sie bardziej podoba, tylko co jest lepsze. A dlaczego jest lepsze, to juz mamy przerobione. Nie rozowy i czarny Porsche, tylko Porsche 300 KM i 500KM, jaki kolor to mi lata. Gdyby ten co ma 500KM byl rozowy to tez bym go wolal chociaz nie nawidze tego koloru, bo jest lepszy.

9 minut temu, BlueDot napisał:

Zawsze znajdzie się osoba, która kupi różowe Porsche i powie że ten kolor jest mega i naj

My tutaj nie porownujemy koloru. Mozna to porownac do tego ze jedno Porsche ma silnik 3.5 litra 500KM a drugie 2.5 litra 300KM, za te same pieniadze ktore wybierasz?

Warto dodać że dla Ciebie lepszego bo to jest istotne w tej wypowiedzi.

Nie. Nie chodzi o to co mi sie bardziej podoba, tylko co jest lepsze. A dlaczego jest lepsze, to juz mamy przerobione. Nie rozowy i czarny Porsche, tylko Porsche 300 KM i 500KM, jaki kolor to mi lata. Gdyby ten co ma 500KM byl rozowy to tez bym go wolal chociaz nie nawidze tego koloru, bo jest lepszy.

Co nie zmienia faktu że dane techniczne tych samochodów również są manipulowane tak jak spalanie, v-max, czy prędkość do 100km/h. Ty jesteś tym człowiekiem co by na podstawie parametrów samochodu chciała powiedzieć, który to wygra wyścig, co nie zmienia faktu że Porsche 911 z silnikiem typu bokser łoi M4 i M5 na torach, a ma mniej koni pod maską, i co teraz?

Ja nawiązałem do koloru samochodu tylko dla tego że w audio jest podobnie z barwą dźwięku, każdy ma swoje własne upodobania. Podajesz suche parametry, które nie mają zero-jedynkowego przełożenia na to kto wygra wyścig. Widać tu gołym okiem że ty tego nie pojmujesz, ale trzeba czuwać na straży tak jak @Piotr Sonido pisał, żeby ludzie bzdur nie łykali. Cała konwersacja wygląda co najmniej tak jak byś na siłę promował markę SVS, na co dziwnie się patrzy z boku. Osobiście nic do tego producenta nie mam, tworzą na prawdę świetne konstrukcje i mają swój kawałek chleba na rynku audio.

Ogółem to jest taka dziwna filozofia, którą ty przedstawiłeś. Można sprawdzić który subwoofer zagra głośniej bo to prosta sprawa, albo który będzie miał szerszy zakres częstotliwości (o ile dane te będą przedstawione w sposób realny), ale jakości wyprodukowanego dźwięku możesz ocenić tylko organoleptycznie, a to będzie zależeć od Twoich własnych indywidualnych upodobań. Stąd biorą się różnice w zakupach. 

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Każdy ma prawo woleć gorsze

Wiesz co Szymon no nie zgadzam się bo gorsze W czym? 

Według kogo? 

Bo rozumiem że podzielasz opinie bo sam nie masz swojej? 

Przecież nie sprawdziłeś tych subwooferów. 

5 godzin temu, BlueDot napisał:

Juz pisalem ze male ma znaczenie w tym temacie co Ty wolisz. Ten temat jest po to by pokazac jak bardzo w tyle zostal REL i do jakich smiesznych trikow marketingowych musi sie dopuszczac zeby w oczach audiofilow widnial jako cos wyjatkowego.

Ok rozumiem.

4 godziny temu, Aprox napisał:

Sorry za off-a ale czytam ten wątek i po przebrnięciu do końca przypomina mi się kultowy tekst z "Dnia świra" ...

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" 🤦.

W audio to było przed dniem świra 🙂

3 godziny temu, xajas napisał:

BlueDot i Szymon maja absolutny monopol na racje. Ich zdania sa jedynymi absolutnie „objektywnymi“, nie podlegajaceymi jakiejkolwiek dyskusji. Ich zaslepienie i zadufanie nie akceptuje, nie dopuszcza zadnych innych spojrzen na ten temat, a wszystkie inne argumenty i opinie to kaprysy

Ukryta Zawartość

Dokładnie tak!

3 godziny temu, Audiolubny napisał:

Ja tylko jestem jeszcze ciekaw jak sie ma taki JL audio , z parametrami duzo slabszymi niz rel a cena 50% wyzsza … tez jest zly? Bo svs nizej schodzi 🤔

Właśnie cholera o dziwo to są też fajne subwoofery:)

Trzeba otworzyć nowy wątek jlreligia.

2 godziny temu, spokojnie napisał:

Czy chcesz przekonać zadowolonych użytkowników RELa że zrobili błąd kiedy go kupili, bo mogli wybrać coś, co się Tobie bardziej podoba

No właśnie tak to wygląda tylko nie bardzo rozumiem cel tego. 

44 minuty temu, BlueDot napisał:

No widzisz a teraz Porsche robi samochody z silnikiem elektrycznym. I można powiedzieć że to nie jest tak naprawdę Porsche w takim razie bo już nie masz tego zadowalającego dźwięku ani prestiżu samochodu skoro coś podobnego uzyskasz z rodzinnej Tesli. Nie mówiąc o chińczykach które wchodzą na rynek. 

Kupujesz Porsche bo ma to coś. Spalinowe. Osiągi gorsze ale masz coś!

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Trafne porównanie do teorii, że lepszy od DSP jest brak DSP bo ktoś go nie używa, czy robieniu argumentu ze spostrzeżenia, że 4xT9 gra mu lepiej niż mi 1xASW608... i co tam, że za ASW608 to mogę co najwyżej używanego Quake 2 poszukać - "ich jest najichniejsze".

T9 jest dużo lepszy od ASW608, też stawiałbym go wyżej od ASW610. ASW608 jest wystawiany w różnych cenach od 1200 do blisko 2000zł bo to zależy od wieku. Ten sub był produkowany od (strzelam) może 2010r do dziś. Nowe 608 kosztowały najtaniej u nas ostatnio w TopHifi około 2300zł - oficjalnie 2799 czy coś koło tego. T5x 3800 ale kupisz za 3 tys. nówkę, a w TopHifi nie dostaniesz prawie żadnego rabatu  więc różnica nie jest ostatecznie aż tak duża w cenie. No i dotyczy tylko najnowszego T5x, poprzedni model T5i kosztował 2800-3000 więc pewnie spokojnie można było go wyrwać poniżej 2.5 tys. Starszy T5 kosztował coś koło 2 tys. nowy. Z używek można kupić w cenie ASW608 starsze Rele lepsze niż T5 i lepsze też od ASW608 (np Rel Q200, T2, T1, Stampede, Strata 1,2,3, Strata 5, nawet Q150e też nie jest gorszy).

Także czepianie się REL nie ma sensu. Grają bardzo dobrze i są porządnie wykonane.  Te nowe podrożały znacznie, być może przez nadmiar dobrych opinii robią z siebie bardziej ekskluzywną markę i nie będą dziadować. Zawsze pozostają używki w super cenach. Za 1.5-2k można mieć jakość podobną jak z nowego Rela za 7k  ;)

3 godziny temu, S4Home napisał:

I tak i nie, bo żeby to porównać to trzeba by mieć jedną konstrukcję pod ręką i zmienić tylko wzmacniacze o tej samej mocy, a takich testów nikt nie robi. Ja osobiście dziwie się że można postawić tak mocną i pochopną teorię, który wzmacniacz w tych subwooferach jest lepszy. Ja rozumiem że cała konstrukcja może być lepsza, ale bez porównania tych dwóch typów wzmacniaczy to jest tylko wróżenie. Może być tak że ta klasa AB rzeczywiście jest lepsza od D ale nie nadaje się przy większych zapotrzebowaniach energii. 

Nie jest na pewno lepsza brzmieniowo. Są porównywalne, choć jeśli miałbym wybierać to z moich doświadczeń wydaje mi się że D do basu nadaje się lepiej. Rel wybiera sobie, które są lepsze w zależności od sytuacji, ślizgają się wypisując to co im bardziej pasuje. Tj prezentując najtańszą serię T przekuwają klasę AB w mega zaletę, a prezentujac najlepsze swoje dużo droższe subwoofery rozpływają się o wspaniałości ich nowoczesnego wzmacniacza w klasie D.  

Ukryta Zawartość

Ten kosztuje tylko 7 tys. i ma 300W w klasie D. A to model stylizowany na.... retro. Dlaczego nie wstawili lepszego wzmacniacza, np 300W ale z T9x ? Nie dojdziesz, bo ładu i składu w tym nie ma, ani sensu. Oni sami się pewnie już w tym gubią.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez don111

Zawsze znajdzie się osoba, która kupi różowe Porsche i powie że ten kolor jest mega i naj. A ja tam wole czarne lub białe.

On kupił różowy, Ty wolisz czarne lub białe, a najlepszy jest szampan metalik - a wiesz dlaczego? Z powodu obiektywnych zalet użytkowych (których nie będę tu wymieniać żeby nie robić OT), a nie czyjegoś subiektywnego widzimisię. Więc nie czyjeś subiektywne widzimisię, a obiektywne zalety REL w stosunku do tańszej konkurencji poproszę.

Można by powiedzieć, że każdy ma racje

Mie można, bo jakość produktu ocenia się w oparciu o jego obiektywne zalety, a nie spełnienie czyjegoś kaprysu.

-----

3 godziny temu, spokojnie napisał:

Odnoszę wrażenie że nie po to jest ten temat. Tak po prawdzie to nie wiem po co jest jeśli odrzuci się tezę że to wyraz jakiejś Twojej idiosynkrazji związanej z jedną marką subów. 

Czy chcesz przekonać zadowolonych użytkowników RELa że zrobili błąd kiedy go kupili, bo mogli wybrać coś, co się Tobie bardziej podoba?... że to, co było ich wyborem było tylko uleganiem wpływu "trików marketingowych", a tych, którzy stoją przed wyborem suba nakłonić do tego żeby nie kierowali się swoim słuchem tylko wybierali na podstawie specyfikacji producenta i potencjalnych (im więcej tym lepiej) ficzerów urządzenia?... 

Bo jeśli nie po to, to po co?

Założyciel tematu napisał po co, nie musisz przypisywać mu niecnych zamiarów rodem z własnych fantazji.

3 godziny temu, spokojnie napisał:

Czy chcesz przekonać zadowolonych użytkowników RELa że zrobili błąd kiedy go kupili, bo mogli wybrać coś, co się Tobie bardziej podoba?.

Dla niektórych zbyt trudne zaakceptować, że to co kupili nie musi być lepsze od tego, co kupił ktoś inny.

-----

38 minut temu, S4Home napisał:

dane techniczne tych samochodów również są manipulowane tak jak spalanie, v-max, czy prędkość do 100km/h.

O Boże.. ale to nie wątek by Cię z błędu wyprowadzać.

-----

16 minut temu, don111 napisał:

Także czepianie się REL nie ma sensu. Grają bardzo dobrze i są porządnie wykonane.  Te nowe podrożały znacznie

Niechcący doszliśmy do sedna: w tej samej cenie są gorsze od konkurencji.

17 minut temu, szymon1977 napisał:

On kupił różowy, Ty wolisz czarne lub białe, a najlepszy jest szampan metalik - a wiesz dlaczego? Z powodu obiektywnych zalet użytkowych (których nie będę tu wymieniać żeby nie robić OT), a nie czyjegoś subiektywnego widzimisię. Więc nie czyjeś subiektywne widzimisię, a obiektywne zalety REL w stosunku do tańszej konkurencji poproszę.

Mie można, bo jakość produktu ocenia się w oparciu o jego obiektywne zalety, a nie spełnienie czyjegoś kaprysu.

Szybkość i precyzja to są subiektywne zalety REL'a w wyborze do systemów stereo (bo do tego je wybierają), ale pamiętajmy znajdą się i tacy co powiedzą że jest to wada, więc nie wiem czy Twoja interpretacja jest prawdą ponad prawdę. Niektóre rzeczy chciało by się uprościć ale się nie da. W skrócie jakością w tym przypadku jest szybkość i barwa, bas odczuwalny ale nie męczący, dobrze wbijający się w rytm kolumn frontowych. Zejścia nie biorę pod uwagę bo nie wiem w jakich warunkach był robiony pomiar a tutaj wartości jak wiem mogę mieć mocne odchyły. Brak DSP, dla wielu minus, dla wielu plus bo po co płacić za coś z czego nie korzystamy. Rozmiar może być plusem, łatwy do ulokowania w pomieszczeniu, ale jak ktoś lubi duże kobyły to uzna to za minus. Zalety produktu są dla każdego indywidualne. 

Godzinę temu, S4Home napisał:

dane techniczne tych samochodów również są manipulowane tak jak spalanie, v-max, czy prędkość do 100km/h.

O Boże.. ale to nie wątek by Cię z błędu wyprowadzać.

W powyższym stwierdzeniu nie ma błędu, jedynie fakt że to wątek o innej tematyce. Nie robię OT dlatego odpuszczam.

Edytowane przez S4Home
11 minut temu, szymon1977 napisał:
28 minut temu, don111 napisał:

Także czepianie się REL nie ma sensu. Grają bardzo dobrze i są porządnie wykonane.  Te nowe podrożały znacznie

Niechcący doszliśmy do sedna: w tej samej cenie są gorsze od konkurencji.

Nie. Nie da się tego stwierdzić na pewno, że są gorsze od konkurencji w tej samej cenie. To że jakiś inny sub będzie większy, mocniejszy, nie znaczy że gra lepiej np w muzyce, Rel głównie tutaj się skupia, na jakości a nie na mocy i tego nie ukrywa. Do kina jeśli zależy na na zejściu i mocy to na pewno będzie lepszy inny sub, w tej czy nawet niższej cenie. Bowersy np ASW608 kosztuje 2/3 tego co T5x ale nie jest wykonany tak ładnie i solidnie jak Rel (waga, wygląd, jakość wykonania). Masz w miarę nowego ASW608, więc może masz wszystko ok, ale w tych Bowersach rezonansy od obudowy lub panelu wzmacniacza są normą w starszych używkach. Za to Rele są mega solidne. Te które wymieniłem używki wyżej - w większości kupisz do 2k lub niewiele ponad. To jest super jakość do ceny, jeśli ktoś szuka suba pod muzykę. A nowe, cóż, szału nie ma, grają nadal świetnie i są świetnie wykonane, ale trzeba za to zapłacić.

Zalety produktu są dla każdego indywidualne. 

Nie, zalety produktu to jego cechy obiektywnie pozytywne. Przykładowo sam w sobie kolor nie może być zaletą, bo ocena koloru jest czysto subiektywna, ale już możliwość wyboru spośród dziesięciu różnych kolorów tak.

49 minut temu, don111 napisał:

ASW608 kosztuje 2/3 tego co T5x

A jednak są porównywane, a wyniki porównania okazuje się być różny.

1 godzinę temu, don111 napisał:

Tj prezentując najtańszą serię T przekuwają klasę AB w mega zaletę, a prezentujac najlepsze swoje dużo droższe subwoofery rozpływają się o wspaniałości ich nowoczesnego wzmacniacza w klasie D.  

Dlaczego manipulujesz i wypisujesz brednie? Caly czas mowimy o tej samej polce cenowej. 

Nieladnie!

Szybkość i precyzja to są subiektywne zalety REL'a

Chcesz mi powiedziec ze T9x jest szybszy i precyzyjniejszy od sb2000 albo sb3000 czy kc62?

🤣 Ostro.

ale trzeba czuwać na straży tak jak @Piotr Sonido pisał, żeby ludzie bzdur nie łykali. 

🤣

Chyba na strazy prowizji od REL'a.

Co nie zmienia faktu że dane techniczne tych samochodów również są manipulowane tak jak spalanie, v-max, czy prędkość do 100km/h.

Na ten moment to Ty manipulujesz, znaczy starasz sie, ale slabo Ci to wychodzi.

Tego co BlueDot i Szymon wypisuja to

czytac sie nie da. Moja racja i h** 😀. Nawet jak sluchales i svs wypadl blado to znaczy ze salon specjalnie zmienil faze albo cos innego zebys kupil rela. Chcialbym miec tak mocny marketing , ze na sile ktos zmienia parametry zeby sprzedac inny produkt… btw jakby to wyszlo na swiatlo dzienne Marka znika z rynku razem z salonem! 

druga sprawa dalej  nie ma odniesienia do wspomnianego JL-a , czyli co tylko rel jest bee , a moze to wlasnie svs ma swoich nagabywaczy?? 

Dodam jeszcze ze w salonie , w ktorym odsluchiwalem nie raz , podejscie do klienta gdzie element wyboru to czysty odsluch powoduje ze czytajac te banialuki o przewadze svs-a jest kompletnie wyimaginowana.

4 minuty temu, Audiolubny napisał:

Tego co BlueDot i Szymon wypisuja to

czytac sie nie da. Moja racja i h** 😀. Nawet jak sluchales i svs wypadl blado to znaczy ze salon specjalnie zmienil faze albo cos innego zebys kupil rela.

To akurat Ty "wypisałeś", więc nie przypisuj mi autorstwa.

25 minut temu, Audiolubny napisał:

Nawet jak sluchales i svs wypadl blado to znaczy ze salon specjalnie zmienil faze albo cos innego zebys kupil rela. Chcialbym miec tak mocny marketing , ze na sile ktos zmienia parametry zeby sprzedac inny produkt… btw jakby to wyszlo na swiatlo dzienne Marka znika z rynku razem z salonem! 

Powiem Ci ze takie sprawy maja miejsce. Niestety marketing jest brytalny.

29 minut temu, Audiolubny napisał:

Dodam jeszcze ze w salonie , w ktorym odsluchiwalem nie raz

obsluga ustawia subwoofer.

Dwie rzeczy :

1. znowu sie zaczyna zabawa z „moderacja” , kpina , niech banuja 

2. Bluedot masz racje jest to mozliwe ale salon do ktorego nie raz sie udalem nie robi takich rzeczy , bo dziala mega transparentnie , moge zobaczyc co i gdzie i jak jest podpiete .

Trzeba chyba powaznie powiedziec stop audiostereo za takie zachowanie i usunac sie z tego smiesznego forum.

1 godzinę temu, BlueDot napisał:
3 godziny temu, don111 napisał:

ntując najtańszą serię T przekuwają klasę AB w mega zaletę, a prezentujac najlepsze swoje dużo droższe subwoofery rozpływają się o wspaniałości ich nowoczesnego wzmacniacza w klasie D.  

Dlaczego manipulujesz i wypisujesz brednie? Caly czas mowimy o tej samej polce cenowej. 

Nieladnie!

Nie wiem do czego to się miało odnieść, ja pisałem o Relach T (AB) i ich droższych liniach (S i w górę). 

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:
2 godziny temu, don111 napisał:

ASW608 kosztuje 2/3 tego co T5x

A jednak są porównywane, a wyniki porównania okazuje się być różny.

Jakie wyniki porównania ? 608 nie jest lepszy od T5x, to są bardziej porównywalne suby niż że jeden lepszy od drugiego (ciut różne charaktery basu), Rel jest jednak znacznie solidniej i ładniej wykonany. Uzasadnione że kosztuje więcej. 

6 minut temu, Audiolubny napisał:

Bluedot masz racje jest to mozliwe ale salon do ktorego nie raz sie udalem nie robi takich rzeczy , bo dziala mega

Ja wiem. Ale kto Ci kalibrowal suba?

Czy sam kalibrowales?

10 minut temu, don111 napisał:

Jakie wyniki porównania ? 608 nie jest lepszy od T5x, to są bardziej porównywalne suby niż że jeden lepszy od drugiego (ciut różne charaktery basu), Rel jest jednak znacznie solidniej i ładniej wykonany. Uzasadnione że kosztuje więcej.

No więc właśnie! Teraz pozostaje zrobić trzy rzeczy:

- przypomnieć sobie pierwszy wpis w tym wątku,

- poczytać rewelacje ze strony REL,

- zdać sobie sprawę, że 608 to (chyba) najtańszy na rynku sub, który nadaje się do stereo, z najtańszej linii B&W

Twojego opisu nie neguję, ale to chyba trochę mało jak na legendę?

8 minut temu, Audiolubny napisał:

Trzeba chyba powaznie powiedziec stop audiostereo za takie zachowanie i usunac sie z tego smiesznego forum.

A jak napisze ze REL to najlepszy producent subwooferow?

Zostaniesz z nami?

5 minut temu, Audiolubny napisał:

Zadnej kalibracji nie bylo bo byl podlaczony pod wzmaka stereo. A i jeszcze jedno zachwalany byl SVS…

Ale kto go ustawial? Odciecie, moc, faze?

47 minut temu, szymon1977 napisał:

No więc właśnie. Teraz pozostaje zrobić trzy rzeczy:

- przypomnieć sobie pierwszy wpis w tym wątku,

- poczytać rewelacje ze strony REL,

- zdać sobie sprawę, że 608 to (chyba) najtańszy na rynku sub, który nadaje się do stereo.

Twojego opisu nie neguję, ale to chyba trochę mało jak na legendę?

B&W 608 na stronie TopHifi kosztował ostatnio 2799, w promocji 2399zł, taniej nie kupisz go bo nie dają rabatu a w innych sklepach go nie ma. Rel T5i kosztował 2790 normalnie, T5x 3790 ale można kupić za 3k.  Gdzie tu widzisz duże różnice w cenach ? 608 przy t5x wygląda jak ubogi krewny, dotykając, podnosząc te suby można się tylko w tym utwierdzić. Legendy są prawdziwe, Rel grał zawsze i gra super. Ty przywaliłeś się do najnowszych modeli i linii T że droga, ale Rel popełnił wcześniej dużo innych świetnych subów i do linii Ti włącznie (2021-22 zastąpiona przez Tx) miał ceny bardzo dobre, nawet te salonowe, bez rabatów. Tx aktualnie nie są w okazyjnych cenach, ale tragedii też nie ma. Zresztą dookoła wszędzie drożyzna, chleb nie kosztuje 2.5zł tylko 6zł. Chcesz kupić coś fajnego to są używki Rela, można wyrwać do ok. 2k coś porównywalnego lub nawet lepszego od Rel T9x.  

2 godziny temu, BlueDot napisał:
4 godziny temu, S4Home napisał:

Szybkość i precyzja to są subiektywne zalety REL'a

Chcesz mi powiedziec ze T9x jest szybszy i precyzyjniejszy od sb2000 albo sb3000 czy kc62?

Tak, Rel właśnie moze mieć nieco cieplejszy, przyjemniejszy i lepiej tłumiony/wygaszany bas w stereo od SVS. Ale mocowo i zejściowo Rel nie ma szans z SVS. Kefa nie znam. Chcesz jeszcze lepszej precyzji i tłumienia niż w T9x ? Kup używkę Q200 albo Strata 5.  Abo Stampede zamiast T5x. 

Edytowane przez don111
45 minut temu, BlueDot napisał:

A jak napisze ze REL to najlepszy producent subwooferow?

Na pewno Rel to jeden z najlepszych producentów subów, jakość ich jest niepodważalna. Ich stare modele grają mega dobrze a tak oczerniana przez was linia T też gra na 5+. Tylko trzeba mieć świadomość że to suby bardzie pod muzykę, kino to sobie mogę zrobić na 3x tańszym subie i będzie potężniej i z lepszym zejściem. 

26 minut temu, Audiolubny napisał:

A co ty mnie podjebales?

Nie mam zwyczaju.

27 minut temu, don111 napisał:

Tylko trzeba mieć świadomość że to suby bardzie pod muzykę,

Takie zamulone?

608 przy t5x wygląda jak ubogi krewny

Powtórzę:

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

608 to (chyba) najtańszy na rynku sub, który nadaje się do stereo, z najtańszej linii B&W

Legendy są prawdziwe, Rel grał zawsze i gra super.

Tak, dziś REL nadal gra super, a legendy to opowieści o dawnych czasach. Bo kiedyś REL był "naj", a teraz jest jednym z wielu. Konkurencja go dogoniła, a że nawet w Twoje opinii 608 przy nieco niższej cenie jest nieco gorszy od T5 tylko to potwierdza.

Osobiście poszukiwanie suba zacząłem od przekonania, że musi to być REL, okazuje się, że nie musi.

• Pokaż nowe odpowiedzi