Skocz do zawartości
IGNORED

RELigia - sub

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Czemu tak dziwnie reagujesz jeżeli ktoś ma inne zdanie i inne oczekiwania docenia inne wartości. 

Dlaczego nie moge miec swojego zdania? 

Bo Tobie sie ono nie podoba? Ten temat to jest moje zdanie na temat marki REL i uszanuj to. Mam prawo opisac moje doswiadczenia nawet jezeli sa negatywne.

1 minutę temu, BlueDot napisał:

Dlaczego nie moge miec swojego zdania? 

Bo Tobie sie ono nie podoba? Ten temat to jest moje zdanie na temat marki REL i uszanuj to. Mam prawo opisac moje doswiadczenia nawet jezeli sa negatywne.

Ale właśnie to ty masz z tym problem. Przecież ja nigdzie nie napisałem że nie możesz mieć swojego zdania tylko ty wylewasz po prostu swojej żale w internecie.

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

No to zakładaj kolejny. Ten wyczerpany. 2 hejterow. Nie wyszło.

Zle to wszystko odbierasz. Nie wiesz ilu przeczytalo ten watek i moze teraz przed zakupem rozwaza dokladnie inne opcje. O to mi chodzi.

Teraz, Piotr Sonido napisał:

Przecież ja nigdzie nie napisałem że nie możesz mieć swojego zdania tylko ty wylewasz po prostu swojej żale w internecie

A co w internecie mozna pisac tylko o pozytywach?

18 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ewidentnie z twoich postów wynika że ty ten model sprawdzałeś w kinie a od samego początku piszemy że to są subwoofery dedykowane i brzmiące bardzo dobrze w stereo

Jestes w bledzie. Testowalem go szczegolnie pod katem stereo i nie potwierdzam Twojej opinii. W tej cenie sa lepsze suby do stereo.

21 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jak ci mogło zabraknąć zejścia w tym subwooferze jeżeli muzyka schodzi do ilu 30 herców maksymalnie? 

Ty moze sluchasz jednego gatunku w ktorym ponizej 40Hz nic sie nie dzieje, natomiast moj repertuar jest mocno zroznicowany i jest w nim duzo basu ponizej 30Hz a ten sub sobie z tym nie radzi.

4 minuty temu, BlueDot napisał:

Ty moze sluchasz jednego gatunku w ktorym ponizej 40Hz nic sie nie dzieje, natomiast moj repertuar jest mocno zroznicowany i jest w nim duzo basu ponizej 30Hz a ten sub sobie z tym nie radzi.

Jaki to repertuar?

Więc twoja opinia jest twoja. A moja moja. Każdy kto tu pisał ma swoją. End?

No i nie rozumiem dlaczego najezdzasz moje opinie. Ten caly temat jest moja opinia do ktorej mam pelne prawo a Ty chcesz z jakiegos powodu zamykac komus watek.

To jak mi sie nie spodoba czyjas pozytywna opinia na temat jakiegos sprzetu a jest tu kilka takich tematow, to mam komus w jego watku napisac ze juz wystarczy tej gadki i trzeba watek zamknac bo ja sie z ta pozytywna opinia nie zgadzam?

Zarty sobie robisz?

Teraz, BlueDot napisał:

No i nie rozumiem dlaczego najezdzasz moje opinie. Ten caly temat jest moja opinia do ktorej mam pelne prawo a Ty chcesz z jakiegos powodu zamykac komus watek.

To jak mi sie nie spodoba czyjas pozytywna opinia na temat jakiegos sprzetu a jest tu kilka takich tematow, to mam komus w jego watku napisac ze juz wystarczy tej gadki i trzeba watek zamknac bo ja sie z ta pozytywna opinia nie zgadzam?

Zarty sobie robisz?

Gdzie najeżdża? Przytaknalem ci nawet że twoja opinia jest twoja jak sam to nazwałeś a mówisz że najezdzam. 

Co się dzieje? Ukryta kamera czy co?

Teraz, BlueDot napisał:

Zroznicowany w ktorym REL sobie nie poradzil.

Czyli znowu konkret z twojej strony? 🙂

No dobra a wykonawca? Utwór? 

Rozumiem że masz tego całą plejadę więc sypnij paroma. Lubię bas to chętnie posłucham 

Gdzie najeżdża? Przytaknalem ci nawet że twoja opinia jest twoja jak sam to nazwałeś a mówisz że najezdzam. 

Kilkukrotnie juz pisales/sugerowales ze ten watek trzeba zakonczyc/zamknac.

Dlaczego to robisz?

Pewnie bys chcial zeby wogole zostal wykasowany. Zeby nie istnial.

Tak sie nie robi.

Dla mnie to jest najazd na czyjs temat.

Teraz, BlueDot napisał:

🤦‍♂️😁 ...nie ma to jak wyczerpująca odpowiedź. Coś ala ..."jaką jesz zupę ??? ----Ciepłą" 😂

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

Dobra sugerowałem innym żeby nie karmili a sam to robię.

Niej swoje zdanie. Cieszę się że je masz. Z ciekawością czekam na kolejną odsłonę 🙂

41 minut temu, Aprox napisał:

🤦‍♂️😁 ...nie ma to jak wyczerpująca odpowiedź. Coś ala ..."jaką jesz zupę ??? ----Ciepłą" 😂

Powinienem zrobic liste moich plyt czy jak? Temat jest szeroki i nie bede tutaj teraz wymienial, bo informacja o tym ze slucham muzyki w ktorej duzo sie dzieje ponizej 30Hz powinna byc wystarczajaca.

22 minuty temu, BlueDot napisał:

Nie. To już nawet Rel opisuje zejście na 28hz (nie pamiętam czy przy -3 czy -6db), a prawda jest taka że i 25hz na żywo gra bez problemu, trochę ciszej ale nadal słychać wyraźnie, nie jest to tylko łopotanie membrany (to od 20hz). Mój SVS schodzi o te 10hz niżej i czuć różnicę ale może na 5-10% utworów. Do stereo mam 2x Rel Q200, które są może o włos lepsze w zejściu i punktowości basu od T9x, ale różnica jest wyraźna na ich korzyść w stosunku do SVS w muzyce, są nieliczne wyjątki w utworach, które brzmią super na SVS z uwagi na ekstra "mięsistość" basu i niskie zejście. Tak jak opisane wielokrotnie, Rel nie ściga się w SPL i zejście, ale do stereo jest bardzo dobry. Czy kupiłbym T9x ? Za 7,5k ile kosztuje salonowo - na pewno nie, za 6k tragedii nie ma ale też nie jakaś okazja. I tak sto razy lepiej kupić używki, do stereo najlepiej dwie za ok 2k, Rel Stampede / Strata 5 , Rel Q200 / Q201 , efekt będzie lepszy i tańszy.   

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:
1 godzinę temu, BlueDot napisał:

Czyli znowu konkret z twojej strony? 🙂

No dobra a wykonawca? Utwór? 

Rozumiem że masz tego całą plejadę więc sypnij paroma. Lubię bas to chętnie posłucham 

to musi być ambitna dyskografia Bassoholics ;) 

2 godziny temu, don111 napisał:

Czy kupiłbym T9x ? Za 7,5k ile kosztuje salonowo - na pewno nie, za 6k tragedii nie ma ale też nie jakaś okazja.

Teraz to już faktycznie można zamykać wątek 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ja za T9x zaplacilem 1149  Euro,  wlasnie z ciekawosci odnalazlem rachunek. 

@Piotr Sonidosprawdz sobie zespol Not My God , tylko w spokoju się wsluchaj o ile to zniesiesz.  Ta tworczosc wymaga solidnego basu w domku 🙂

14 godzin temu, don111 napisał:

ale różnica jest wyraźna na ich korzyść w stosunku do SVS

To chyba jasne jak porownujesz 2 suby do jednego.

14 godzin temu, don111 napisał:

Czy kupiłbym T9x ? Za 7,5k ile kosztuje salonowo - na pewno nie, za 6k tragedii nie ma ale też nie jakaś okazja.

No. 5k mozna dac za wyglad jak komus na dzwieku mniej zalezy.

55 minut temu, BlueDot napisał:
15 godzin temu, don111 napisał:

ale różnica jest wyraźna na ich korzyść w stosunku do SVS

To chyba jasne jak porownujesz 2 suby do jednego.

Nie, porównuję styl grania jednego do drugiego.  Rel Q200 jest szybki, ostry, wygasza się i uderza ekspresowo, bas jest super czysty. SB3000 jest trochę zwinniejszy od mojego cylindrycznego SVSa, u mnie niezależnie od strojenia 25/20/16/12Hz i kombinacji z portami - nie jest ten bas aż taki idealnie responsywny jak w Rel q200, za to mięsistość, głębia basu to poziom nieosiągalny dla kilku Reli na raz, do filmów jest super. Do muzyki też da się na nim grać i jest dobrze a w rzadkich przypadkach nawet lepiej jak w Rel, ale jednak w większości przypadków to Rel lepiej się sprawdzi. Rela nigdy nie kupiłbym gdybym szukał suba do kina, mam za duże wymagania w tym względzie, choć zdaję sobie sprawę że dla wielu osób nawet jeden taki Rel by wystarczył, a dwa to już z zapasem. 

55 minut temu, BlueDot napisał:
15 godzin temu, don111 napisał:

No. 5k mozna dac za wyglad jak komus na dzwieku mniej zalezy.

Mi zależy na dźwięku i uważam że Rel gra super. Nie tylko T9x ale prawie każdy Rel, których słuchałem. A było tego wiele. Tylko żaden nie ma mega zejścia i mocy jak konkurencja, to nie sub do kina. Znam wiele innych subów - konkretnych modeli innych marek, które grają super, nie tylko Rel jest dobry. Ale Rel ma tych modeli zdecydowanie najwięcej w różnych przedziałach cenowych. Każdy może sobie wybrać co chce, do wyboru do koloru. Ja wybieram używki ze starszych linii i nie zmieniam. Zamiast T9x czy T7x można kupić używki z poprzednich linii tj T9i, T9, T1 / T7i, T7, T2  - to ciągle jedno i to samo w odświeżanej formie. 

Edytowane przez don111
14 minut temu, max720 napisał:

Szybkie pytanie , czy przewód Coaxial QED P75 będzie dobry , odpowiedni do połączenia suba SVS SB 2000 lub 3000 ?

Jaka dlugosc?

31 minut temu, don111 napisał:

Nie, porównuję styl grania jednego do drugiego.  Rel Q200 jest szybki, ostry, wygasza się i uderza ekspresowo, bas jest super czysty. SB3000 jest trochę zwinniejszy od mojego cylindrycznego SVSa, u mnie niezależnie od strojenia 25/20/16/12Hz i kombinacji z portami - nie jest ten bas aż taki idealnie responsywny jak w Rel q200, za to mięsistość, głębia basu to poziom nieosiągalny dla kilku Reli na raz, do filmów jest super. Do muzyki też da się na nim grać i jest dobrze a w rzadkich przypadkach nawet lepiej jak w Rel, ale jednak w większości przypadków to Rel lepiej się sprawdzi. Rela nigdy nie kupiłbym gdybym szukał suba do kina, mam za duże wymagania w tym względzie, choć zdaję sobie sprawę że dla wielu osób nawet jeden taki Rel by wystarczył, a dwa to już z zapasem. 

Mi zależy na dźwięku i uważam że Rel gra super. Nie tylko T9x ale prawie każdy Rel, których słuchałem. A było tego wiele. Tylko żaden nie ma mega zejścia i mocy jak konkurencja, to nie sub do kina. Znam wiele innych subów - konkretnych modeli innych marek, które grają super, nie tylko Rel jest dobry. Ale Rel ma tych modeli zdecydowanie najwięcej w różnych przedziałach cenowych. Każdy może sobie wybrać co chce, do wyboru do koloru. Ja wybieram używki ze starszych linii i nie zmieniam. Zamiast T9x czy T7x można kupić używki z poprzednich linii tj T9i, T9, T1 / T7i, T7, T2  - to ciągle jedno i to samo w odświeżanej formie. 

Ja bym cylindrycznego SVS'a do zamknietych REL'i nie porownywal, to zupelnie inne granie z innym przeznaczeniem.

34 minuty temu, max720 napisał:

Jaka długość?

Przewód ma 10m , ale mam plan zrobić 2 x 2mb i 2 x 3mb

To nie wiem, nigdy tak nie kombinowalem. Nie wiem czy zwiekszona ilosc polaczen nie bedzie zbierac jakiegos syfu do sygnalu.

12 godzin temu, 77Mariusz77 napisał:

Ja za T9x zaplacilem 1149  Euro,  wlasnie z ciekawosci odnalazlem rachunek. 

@Piotr Sonidosprawdz sobie zespol Not My God , tylko w spokoju się wsluchaj o ile to zniesiesz.  Ta tworczosc wymaga solidnego basu w domku 🙂

Na razie na słuchawkach ale zapodam!

Godzinę temu, max720 napisał:

Jaka długość?

Przewód ma 10m , ale mam plan zrobić 2 x 2mb i 2 x 3mb

W sensie będzie podzielony na 4 odcinki. Dlaczego? Jak połączony?

Duża szansa że będzie coś brumic. Dlaczego nie jeden?

17 godzin temu, don111 napisał:

musi być ambitna dyskografia Bassoholics 😉

Ale widzisz nie uzyskaliśmy informacji na których to utworach brakuje mocy czy zejścia w tym subwooferze 🙂

Kto zdziwiony ręką do góry? 🙂

7 godzin temu, don111 napisał:

Rela nigdy nie kupiłbym gdybym szukał suba do kina, mam za duże wymagania w tym względzie

O i to jest ciekawe, dla mnie osobiscie. Ciekawi mnie w sumie dlaczego? Przeciez chcemy zeby kazdy glosnik odtwarzal sciezke dzwiekowa jak najwierniej a nie dodawal od siebie dodatkowe opoznienia w reakcji.

Dobry bas to nie jest boomy bas. Co charakteryzuje REL'a w kinie w porowaniu do np zamknietych SVS?

Poza samym zejsciem oczywiscie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Zejście i SPL są mocno powiązane ze sobą. Rele na 10" od 25hz w dół mają już spadek głośności na tyle duży, że nie wytwarzają odpowiedniego ciśnienia aby poczuć sensownie (nie mówiąc już o efekcie wow) niektóre rodzaje efektów na filmach. Szybkość Rela powoduje że idealnie odtwarza np wystrzały z czołgu itp punktowe kumulujące się i szybko wygaszające efekty - SVS zagra taki efekt nieco "masywniej", z trochę mniejszą "ostrością" tego efektu. Najniższe efekty - np King Kong czy Godzilla jak chodzą to słychać a raczej bardziej czuć tąpnięcia, tam już jest bas bardziej z okolic 20hz i poniżej. Tu Rel po prostu ucina pasmo i efekt w połowie, przy SVS nie znika uśmiech z twarzy. Na SVS można normalnie głośno słuchać, zapas mocy jest duży, nawet w trybie zamkniętym jest w miarę wystarczająco mocy (powiedzmy od SB3000 w górę). Pomiędzy Relami i blisko SVS SB2000 umieściłbym jeszcze suba BK XXLS400, ostatecznie to mógłby być taki niezły kompromis do stereo i kina, jest bdb w stereo i w kinie fajnie, miękko wybrzmiewający, dokładny bas, dużo mocniejszy i te pare hz niżej schodzacy od Rela. Jak zmieniłem z całkiem mocnego suba Infinity Beta SW-12 na tego BK XXLS400 to jakościowo był to olbrzymi przeskok, poszczególne tony basu były lepiej odseparowane, bas mniej monotonny, przyjemniejszy. Nie mniej w stereo nieco bardziej preferowałem Rel Q200.  Nie da sie wybrać jednego najlepszego suba do wszystkiego, przynajmniej w mojej ocenie.

Edytowane przez don111

W sensie będzie podzielony na 4 odcinki. Dlaczego? Jak połączony?

Duża szansa że będzie coś brumic. Dlaczego nie jeden?

Dzisiaj kupiłem 10mb  , potrzebuje tylko 2 x 2mb  , resztę zarobię na przyszłość lub sprzedam . Będzie jeden odcinek na suba .

Pytanie , czy kabel Coaxial Qed P75 sprawdzi się przy sub SVS SB 2000 lub 3000 ? Czy myśleć o czymś innym ?

W dniu 18.07.2024 o 16:55, rafa napisał:

Dobry bas to nie jest boomy bas. Co charakteryzuje REL'a w kinie w porowaniu do np zamknietych SVS?

No one nie grają tak samo.

Zamknięte svs przynajmniej jeżeli mówimy o serii SB grają bliżej tej serii HT. Nie Tx

W dniu 18.07.2024 o 18:26, max720 napisał:

W sensie będzie podzielony na 4 odcinki. Dlaczego? Jak połączony?

Duża szansa że będzie coś brumic. Dlaczego nie jeden?

Dzisiaj kupiłem 10mb  , potrzebuje tylko 2 x 2mb  , resztę zarobię na przyszłość lub sprzedam . Będzie jeden odcinek na suba .

Pytanie , czy kabel Coaxial Qed P75 sprawdzi się przy sub SVS SB 2000 lub 3000 ? Czy myśleć o czymś innym ?

Dobre , solidne kable do subwoofera i nie drogie robi wireworld i oehlbach. 

Ale qed też jest w porządku 

• 3 miesiące później...
W dniu 18.07.2024 o 09:39, max720 napisał:

Szybkie pytanie , czy przewód Coaxial QED P75 będzie dobry , odpowiedni do połączenia suba SVS SB 2000 lub 3000 ?

... coax? Chcesz łączyć sub przez SPDIF?

• Pokaż nowe odpowiedzi