Skocz do zawartości
IGNORED

Zużycie energii elektrycznej przez urządzenia audio

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Było na temat, szeroko pojęty ale jak najbardziej wpisy miały związek z tematem. 

Mój wpis też był, a jednak wyleciał. Czy w ramach sprawiedliwości mógłbyś wnioskować o usunięcie swoich?

Godzinę temu, szpakowski napisał:

UE zakazała sprzedaży odkurzaczy o większej mocy więc równie dobrze mogą zakazać sprzedaży na terenie UE wzmacniaczy których moc przekracza np 300W

To trzeba będzie dwa monobloki po 299W każdy, do tego ze cztery suby po 299W, co w sumie daje ≈1800W.

-----

11 minut temu, Espectro napisał:

Zaczęliście od tematów politycznych i od tego kto ma większą rację czy PIS czy PO aż po UE 

A teraz jest dziwnie, bo pierwotny wpis znikł, a zostały tylko niektóre komentarze 🙂

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 1.07.2024 o 07:41, paww napisał:

Tak dla informacji podam, że wzmacniacz Yamaha a501 przy cichym słuchaniu pobiera około 20-25W, a subwoofer tej samej firmy około 15-20W.

Są to wartości średnie (np z 10minut) chwilowe (np z 5sekund), czy peaki?

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Są to wartości średnie (np z 10minut) chwilowe (np z 5sekund), czy peaki?

Powiem szczerze że nie wiem. To było sprawdzane przez krótką chwilę taki watomierzem gniazdkowym, dlatego zaznaczyłem wątpliwości co do tego pomiaru.

W dniu 1.07.2024 o 08:41, szymon1977 napisał:

Po kupieniu hi-fi, słuchanie muzyki staje się jednym z najtańszych znanych mi hobby

To prawda w kontekście wątku, ale w większości przypadków to hobby polega nie na słuchaniu, tylko na kupowaniu, wymienianiu, kombinowaniu, etc.  😉 Przepraszam za OT.

Ktoś kiedyś na forum mierzył pobór prądu przez Heed Obelisk i przy normalnym poziomie słuchania (w każdym razie nie głośnym) było to około 12W. To jest świetny wynik.

2 godziny temu, juro napisał:

To prawda w kontekście wątku, ale w większości przypadków to hobby polega nie na słuchaniu, tylko na kupowaniu, wymienianiu, kombinowaniu, etc.  😉 Przepraszam za OT.

To ja mam inne hobby,  polega na słuchaniu dobrej muzyki, a nie dobrego hifi.

2 godziny temu, juro napisał:

Ktoś kiedyś na forum mierzył pobór prądu przez Heed Obelisk i przy normalnym poziomie słuchania (w każdym razie nie głośnym) było to około 12W. To jest świetny wynik.

Te 12W to wartość średnia, a średnia będzie się baaardzo mocno różnić od peaku - dlaczego? Trzeba wziąć pod uwagę, dwie sorawy:

- aby uzyskać 2x więcej dB, potrzeba 10x więcej W,

- przy tych samych dB potrzeba znacznie więcej W dla tonów niskich niż wysokich.

16 minut temu, szymon1977 napisał:

aby uzyskać 2x więcej dB, potrzeba 10x więcej W

a nawet Kilowatów

3 godziny temu, juro napisał:

ale w większości przypadków to hobby polega nie na słuchaniu, tylko na kupowaniu, wymienianiu, kombinowaniu, etc.  😉

Szukaj przypadków u przeciętnego "Kowalskiego" to guzik znajdziesz...

Społeczeństwo jest bardzo płytkie technicznie

1 książka rocznie i starczy....

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

52 minuty temu, ASURA napisał:

a nawet Kilowatów

Gigawatów ... 

Najlepiej się podłączyć prosto pod elektrownię ... 

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

najlepiej własną 🙂

Własna może być za mała ... przecież gigawatów nam trzeba, zaraz się może dowiemy ile ... 😉

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, szpakowski napisał:

Własna może być za mała ... przecież gigawatów nam trzeba, zaraz się może dowiemy ile ... 😉

zapytaj Szymona ile to więcej ...chyba wie bo pisze

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

przy tych samych dB potrzeba znacznie więcej W dla tonów niskich niż wysokich.

🙂

8 minut temu, szpakowski napisał:

Tyle co zasilą filharmonię w Hamburgu

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, Ajothe napisał:

Audiofilskich paneli fotowoltaicznych jeszcze nie ma?! 😆

masz szansę być pierwszym na rynku 🙂

ale może lepsiejszy by wiatracek był co by w  łinterze deczko prundu podawał 🙂

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

masz szansę być pierwszym na rynku 🙂

Ja tam bym prąd z zasianej rzeżuchy ciągnął ale się nie znam a do Świąt Wielkanocnych daleko...

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

zapytaj Szymona ile to więcej ...chyba wie bo pisze

Może i pisze ale mam go w ignorach (zrobiłem dla niego wyjątek) i w nosie mam co pisze ...

4 minuty temu, ASURA napisał:

Tyle co zasilą filharmonię w Hamburgu

Mamy przez to rozumieć, że filharmonia w Hamburgu jest położona w pobliżu elektrowni ...

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, ASURA napisał:

Ja tam bym prąd z zasianej rzeżuchy ciągnął ale się nie znam a do Świąt Wielkanocnych daleko...

take zielune to do ichnich fifty fajtów siem nadawa bo fotosyntezom tleniku wybuchowego naprodokowywuje 🙂 ino okrutnie mnogo hektarów tego zielska trza zasiać...

3 minuty temu, ASURA napisał:

Potencjał elektryczny jest jednym z podstawowych parametrem opisującym pole elektryczne. Wyniki badań wskazują, że bulwa ziemniaka wytwarza napięcie w prze- dziale 0,7-8,2 mV a wartość napięcia elektrycznego wzrasta wraz ze wzrostem masy bulwy.

Daj znać jak posłuchasz, który lepszy 🙂

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, szpakowski napisał:

i w nosie mam co pisze ...

a to i dobrze 🙂

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Potencjał elektryczny jest jednym z podstawowych parametrem opisującym pole elektryczne. Wyniki badań wskazują, że bulwa ziemniaka wytwarza napięcie w prze- dziale 0,7-8,2 mV a wartość napięcia elektrycznego wzrasta wraz ze wzrostem masy bulwy.

Daj znać jak posłuchasz, który lepszy 🙂

z ha ze 40 ton tego bulwiaka siem rodzi a potem w chipsy zamienia ... to może wynajdziem odzysk tych mV podczas chrupania... 🙂

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

a to i dobrze 🙂

z ha ze 40 ton tego bulwiaka siem rodzi a potem w chipsy zamienia ... to może wynajdziem odzysk tych mV podczas chrupania... 🙂

Szkoda ze Białoruś ruską, tam mają potencjał...

W dniu 1.07.2024 o 01:02, paww napisał:

Czy ktoś zwraca uwagę na zużycie energii elektrycznej przez użytkowane przez siebie urządzenia audio? Czy producenci też biorą to pod uwagę?

Zwracamy uwagę na brzmienie, wydajność prądową, mocny bas, wypełnienie dźwięku, kolumny podłogowe z mocnymi wooferami, wzmacniacze lampowe, tranzystorowe w klasie A (AB), porządne zasilanie, transformatory itp. To wszystko oczywiście ważne, ale zazwyczaj im większe wymagania sprzętowe, tym większe zużycie prądu. Może to mieć szczególne znaczenie jeśli ktoś słucha muzyki wiele godzin, w ciągu dnia, w nocy, żyje muzyką. Stąd pytanie czy ktoś w ogóle bierze to pod uwagę? Należy pamiętać, że energia elektryczna ciągle drożeje i tańsza raczej nie będzie.

Pewnie zaraz pojawią się wyliczenia, że to np. tylko 100W przez tam ileś godzin w miesiącu to wychodzi nieduża kwota, zaledwie kilkanaście albo kilkadziesiąt złotych miesięcznie. Niby prawda ale jak ktoś słucha głośno, bądź w dużym pomieszczeniu, to jednak zużycie prądu może mieć znaczenie i to nawet niebagatelne w ciągu roku, lat. Zapraszam do dyskusji i wyrażania opinii.

Moje spostrzeżenia, od Sylwestra zmieniłem wzmacniacz tranzystorowy CA 351a na wzmacniacz lampowy UR Simply Italy - klasa A.

Pobór prądu z w/w wzmacniaczy to 230W vs 85W.

Słucham....dużo, codziennie 2-4 godziny, weekend 6-8 godzin.

Rachunek za prąd od wymiany wzmacniacza - plus minus 30 zł mniej za 2 miesiące.

Pylon Diamond 28 ,Unison Research Simply Italy, Nad C-538, Wiim Ultra 

• Administratorzy
16 godzin temu, juro napisał:

też swoje mierzyłem przy normalnej głośności to byłem zaskoczony. Choć gdy miałem zestaw 5.1 logitech to nawet wyłączony zjadał minimum 30 watt ..... 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

9 godzin temu, tgiertuga1 napisał:

Pobór prądu z w/w wzmacniaczy to 230W vs 85W.

Mierzony czy ze specyfikacji? Max czy uśredniony? Coś Ci dużo wyszło.

Skoro jednemu w trybie standby komputerowe pierdziawki żrą więcej, niż drugiemu hifi, to chyba ktoś tu coś miesza... tylko kto i co?

Dodam, że głośność normalna, żadne łojenie i burzenie ścian, wtedy z pewnością leci mocno do góry. 

Kiedyś może sprawdzę wzmak sypialniany w klasie A 😋

W dniu 1.07.2024 o 01:02, paww napisał:

Czy ktoś zwraca uwagę na zużycie energii elektrycznej

Już niebawem,jak dotrą do nas pierwsze prognozy i rachunki ,zaczniemy się chyba interesować tym tematem, dużo poważniej niż wynikałoby to z lektury :)

Osobiście zwróciłbym uwagę na podłączone do sieci ''tysiąc'' niepotrzebnych zasilaczy ,ładowarek itp. jakie każdy z pewnością używa.Do tego dochodzą urządzenia ,będące na tzw. czuwaniu . Często niepotrzebnie.

Sam sprzęt może znacznie podwyższyć rachunki za prąd ,zwłaszcza często używany i posiadający np. taką a nie inną konstrukcję zasilacza.Ale chcąc słuchać muzyki ,nie da się bez prądu :) Nawet urządzenia zasilane z akumulatorów trzeba ładować .

W dniu 1.07.2024 o 09:36, szymon1977 napisał:

komp mojego syna 800W

Jasne.. to ze ma zasilacz 800W to ne znaczy ze pobiera 800W z gniazdka..

W dniu 1.07.2024 o 00:02, paww napisał:

Stąd pytanie czy ktoś w ogóle bierze to pod uwagę?

Koszta hobby. Swoje ciagnie szczegolnie kiedy pracuje 24h ale co zrobic, mozna znaczki zbierac do klasera tez 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi