Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry 3+ pomoc w kupnie zasilania

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Na wstępie od razu dodam, że czytałem wiele wątków o Malinie (stąd kiedyś zdecydowałem się na jej zakup) ale nie widzę aktualnych źródeł gdzie nabyć zasilacz liniowy albo zasilanie bateryjne. Co rusz czytam, że na liniowym czy bateryjnym jest poprawa, ale nie mam konkretów, gdzie to kupić. 

Proszę więc o namiary na opcje

1: zasilacz liniowy, który jest kompatybilny z maliną 

2. Koszyczek, akumulatory ładowarkę , czy co tam jeszcze trzeba (przetwornica? aby złożyć zasilanie bateryjne 

0 opcji pierwszej wiem, że może być chyba nostromo, albo chińczyk np 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale nie wiem czy to wnosi poprawę. Na Lucarto nie mam środków 

O opcji 2 wiem, że malina pracuje na 5v i ok. 3A. Patrzyłem koszyczki i popularne akumulatory, ale one mają 3.7 równolegle, a szeregowo ponad 7v, więc za dużo. Trzeba do tego jakaś przetwornice czy coś, ale nie wiem jak to nawet wygląda. 

Czytałem też o akumulatorze żelowym oraz powerbanku, ale na prawdę nie wiem jak to użyć aby zasilało malinę. 

A ta brudna i czysta strona to już w ogóle dla mnie czarna magia. 

Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc, a wręcz poprowadzenie za rękę, co i gdzie. 

Ps kwota to 500zł maks, a gram na hacie :d digi plus pro po coaxialu do DAC.

Pozdrawiam 

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/167573-raspberry-3-pomoc-w-kupnie-zasilania/

Zasilacz liniowy do Raspberry :

Ukryta Zawartość

16 minut temu, Rafael86 napisał:

A ta brudna i czysta strona to już w ogóle dla mnie czarna magia. 

Chodzi tu o oddzielne zasilanie komputerka malina i nakładki .Zasilanie tzw. brudne to zasilanie Raspberry,natomiast czyste ,nakładki .

Ukryta Zawartość

Znalazłem zasilacz,który może wypaść znacznie lepiej niż niejedna liniówka. Miałem jego pierwszą wersję i zasilałem Rpi2 B plus digi+pro.Dźwięk szedł w jaśniejszą stronę .W stosunku do zwykłego zasilacza (do Rpi ) dźwięk z iFi odmulał się maksymalnie i dostawał dodatkowego kopa.ta wersja jest wystarczająca dla Rpi3 B ( 5V/2,5A)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano (edytowane)

I to się nazywa konkret😁

BALTFAN: Ten ifi właśnie kiedyś patrzyłem, ale jakoś nie dowierzałem w jego jakość. Teraz z kolei zastanawiam się czy to rozjaśnienie nie zabierze masy z dzwieku. 

JAR1: Dziękuję za artykuł. Sporo cennych informacji. Wyłuskalem pewną sugestie, że przy zasilaniu bateryjnym może dojść do paradoksu. Mianowicie chcąc uciec od zakłócenia zasilacza impulsowego, mogę dostać większe zakłócenia od przetwornicy. 

Jednakże wpisy na temat zasilania bateryjnego były pozytywne. Nikt nie pisał, że to robi regres. 

Tomanek to górna granica moich funduszy. Ma swoją renomę, więc pewnie można brać w ciemno. 

Poważnym kandydatem jest dka mnie pierwszy za 250zl od Muzga. Tylko nie widzę na zdjęciach jak podłączyć. Kabel sieciowy daje z jednej strony czyli 230v,czy potrzebuje czegoś, co obniży napięcie? A wyjscie to mini usb czy wlutowanie w szynę GPIO? 

Ps Czy ta szyna GPIO i wlutowanie się w piny 5v i masę to właśnie ta czysta strona? 

Pozdrawiam 

Edytowane przez Rafael86
33 minuty temu, Rafael86 napisał:

Tomanek to górna granica moich funduszy. Ma swoją renomę, więc pewnie można brać w ciemno.

Nie za bardzo. Jednego mam i musiałem nieco przerobić, bo dla mnie podłączenie kondensatorów z wtórnego do masy po mostku prostowniczym było bez sensu.

Muzga mam ten, za 250 też , ale zasilam nim mniejsze urządzenie na LANie. Ma niewielki pobór prądu. 

Malina, w zależności od modelu może brać niekiedy więcej niż te 1,5A, więc nie jest to zbyt dużo. No i będzie się nieco grzało. Pewnie dla maliny poniżej modelu 4 da radę.  Moja, czwórka, podczas grania pobiera poniżej 1A, ale nic do niej innego (wyświetlacz, czy dysk) nie podłączam).

Godzinę temu, Rafael86 napisał:

nie zabierze masy z dzwieku. 

Nie zabierze,ale może podkreślić górę pasma.Niestety nakładka digi+pro ma taką manierę,że może pokazywać brudy ,czy szorstkość .

JAR1: uzywam tylko pendrive. Tak naprawdę mam kilkaset utworów, ktorych słucham od lat, więc biblioteka nie wzrasta zbyt dynamicznie. 

Czy ten muzgowy zasilacz jest plug and play, czyli dokręcania kabel sieciowy oraz micro usb, czy coś tam trzeba jeszcze robić? 

Baltfan, czy uważasz, że to IFI nie będzie gorsze od tego muzg (cholera przez pisownie tego nicku w końcu mózg 🧠 zacznę pisać przez "u" 🤭

Czy kiedyś przy większych funduszach warto digi zamienić na allo Signature? 

Od paru miesięcy na OLX wisi oferta 

Ukryta Zawartość

Na zdjęciach nie widzę przetwornicy. Jak więc to może stabilnie działać na 18650, które mają 3.6 V a szeregowo 7.2 V? 

Ukryta Zawartość

16 minut temu, Rafael86 napisał:

to IFI nie będzie gorsze od tego muzg

Przy relacji cena /jakość może wypaść korzystnie,zwłaszcza,że wersja Muzg 3A wyjdzie na pewno drożej niż 250 zł .

18 minut temu, Rafael86 napisał:

Jak więc to może stabilnie działać na 18650,

Taki koszyk z akku służy do zasilania  nakładki Allo DigiOne Signature  (tzw. czysta strona). Ma ona dość szeroką rozpiętość stosowanych napięć . Można też użyć Powerbanka ,ten ma przetwornicę i daje na wyjściu z reguły 5 V i prąd do 3 A.

Jeżeli chcesz w przyszłości iść w stronę lepszych nakładek ,to zdecydowanie :

- poczekaj ,kup lepszy i mocniejszy zasilacz 

3 godziny temu, Rafael86 napisał:

JAR1: uzywam tylko pendrive. Tak naprawdę mam kilkaset utworów, ktorych słucham od lat, więc biblioteka nie wzrasta zbyt dynamicznie. 

Czy ten muzgowy zasilacz jest plug and play, czyli dokręcania kabel sieciowy oraz micro usb, czy coś tam trzeba jeszcze robić?

Jeśli zapytasz muzga (email, albo PW z AS - user: muzg), to z pewnością pomoże, doradzi  i udzieili wyjaśnień co, i jak. 

Z mojego doświadczenia istotne jest zapewnienie odpowiedniej wymiany powietrza, czyli obudowa z dziurkami perforacyjnymi, by zapewnić dobrą wentylację. 

3 godziny temu, Rafael86 napisał:

Tak, tylko tyle. Mam zasilacz, Który Muzg mi dopasował do Rpi4 + digione. 

Aha, trzeba zwrócić na + i -

• 4 miesiące później...
W dniu 26.11.2024 o 09:43, BNK napisał:

Pytanie trochę inne w temacie zasilania .Jakiej pojemności kondensatory wybrać do zasilania Raspberry 5 ?

Do 4 dałem 4700uF.  Oczywiście ten za prostownikiem.

9 hours ago, jar1 said:

Do 4 dałem 4700uF.  Oczywiście ten za prostownikiem.

Też dam 4700uf i zobaczę czy da radę.Mam Pi5 i żre więcej prądu.Pi4 działało na 4700uf i trafie 1.66A .Trafo niestety do wymiany na 4.4A bo mi się Pi5 wyłącza jak zaczynam przeskakiwać utwory.Chyba dysk nvmee ciągnie za dużo prądu.

W dniu 28.11.2024 o 06:42, BNK napisał:

Pi4 działało na 4700uf i trafie 1.66A

Ja do czwórki dałem trafo 2,5A.

Wszystko zależy, co jeszcze podpina się do maliny. Im mniej peryferiów tym mniej prądu będzie  żreć.