Skocz do zawartości
IGNORED

Przewód zasilający hi end od ściany do wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Dalej nie kapuje. Zo znaczy „na sztuki“?

Przeciez nie kupowalem ich powoli, co roku jedna „sztuke“, tylko wszystkie razem „za jednym zamachem“, tak samo jak sie kupuje jedna sztuke zestawow glosnikowych. Wiec gdzie jest sens tego roznicowania?

• Moderatorzy
1 minutę temu, xajas napisał:

Przeciez nie kupowalem ich powoli

Kolumny "kupowałeś" powoli za resztę "płaciłeś" swoim czasem i pracą.

Ktoś kogo nie interesuje DIY musi zapłacić za całość gotówka.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Kolumny "kupowałeś" powoli za resztę "płaciłeś" swoim czasem i pracą.
Ktoś kogo nie interesuje DIY musi zapłacić za całość gotówka.

Psinco prawda

Kolumny kupowalem i zbudowalem „za jednym zamachen“.
I nie tylko kolumny. Reszte systemu tez.

I tez musialem zaplacic gotowka

Ale to w dalszym ciagu nie ma zadnego znaczenia!

Bardziej sensowne (w tym watku / konteksvie) jest pytanie, czy warto dalej inwestowac w dalsze kable, albo po prostu zaoszczedzic ta kase i w zamian za to zainwestowac w znaczny upgrade zestawow glosnikowych
  • Moderatorzy

To już nie wiem, raz piszesz "13 tyś euro i dużo dużo pracy" za chwilę, że za całość zapłaciłeś gotówką a więc i komuś za złożenie tego i konfiguracje? Coś mącisz albo nie znasz powiedzenia, że czas to pieniądz. 

Nic nie mace.
To ty macisz i mieszasz.
Gotowka zaplacilem za elementy i material.
A koncepcja, zlozenie i konfiguracja to moj czas i moja praca i nikomu nie musialem za to placic.
A moj czas i moja praca na hobby to nie jest pieniadz. To przyjemnosc!
Tak samo jak praca w ogrodzie, to nie jest pieniadz, to przyjemnosc.
A gotowanie w kuchni, to tez nie jest pieniadz, to (dla mnie) przyjemnosc

Wiec takie porownania sa bez sensu.

Od mniej więcej 10 postów temat zdryfował na manowce i nikt już nie pisze o sieciówkach i wygląda na to, że założyciel wątku też już tutaj nie zagląda.

Czy moderacja wyjechała na wakacje?

Zalozyciel watku zagladal i zareagowal kilka godzin temu, za co jestem wdzieczny. A moderacja sama sie w tym watku udziela.

Nie uwazam, by koncepcjonalne rozwazania, czy dalsze inwestycje/upgrade w oparciu o sieciowki sa sensowne, odbiegaly od tematu i watek zdryfowal na manowce. Moze dla ciebie. Dla mnie nie.

• Moderatorzy
31 minut temu, juro napisał:

Od mniej więcej 10 postów temat zdryfował na manowce i nikt już nie pisze o sieciówkach i wygląda na to, że założyciel wątku też już tutaj nie zagląda.

Sam nie napisałeś ani jednego posta w temacie a chcesz innym dyktować w jaki sposób mają prowadzić dyskusję? Póki co Twój wpis jest najbardziej OT ale tym razem bez punktów.

Ja również zaczął bym od odstrzelenia Lumina z tego systemu przed kombinowaniem z kablami. Tego DACa nie znam, tam bym skierował swój wzrok w drugiej kolejności, ale nie znam więc może nie. 

• Moderatorzy
55 minut temu, xajas napisał:

to nie jest pieniadz. To przyjemnosc!

Dla Ciebie. Ktoś inny jednak musi za to zapłacić. A w tamtym czasie na kolumny można było przeznaczyć "dyszkę".

9 godzin temu, greg1973 napisał:

Na kable i zasilacze.Policzmy po łebkach xlr siltech 3000zl, głośnikowe harmonix okolo3000zl ,zasilające w sumie z wtykami około 7000 zł ,USB aq diamond 2000zl,i2s około 500 zł zasilacze sigma około 600 zł  do switcha,pd creatiwe do lumina 1300 .i nostromo 500 zł do routera . To daje prawie 18000 zł .za kolumny dałem 10500 yb audio na ss z drugiej ręki .Oczywiście są też inne kabelki nie wpięte w system ktõre gdzieś leżą,cholerka trochę kasy się nazbieralo

Mi to lotto, ale kolumny za 25k zagrałyby lepiej jak te wszystkie kabelki. 

Dla Ciebie. Ktoś inny jednak musi za to zapłacić. A w tamtym czasie na kolumny można było przeznaczyć "dyszkę".

Psinco prawda

Placi za kolumny i kable. A aktualna dyskusja jest o tym, czy placi „dyszke“ za kolumny i „dwie dyszki“ za kable, czy na opak
A jesli na poczatku mial tylko „dyszke“, a teraz ma wiecej (co jest w pelni normalne i do zrozumienia), to zastanowil bym sie, czy pozostac przy kolumnach za „dyszke“ i brnac dalej w kable za „dwie dyszki“, albo moze lepiej zatrzymac, zmienic ten trend/kierunek, sprzedac te kolumny za „dyszke“ i kupic takie za „dwie albo trzy dyszki“. W przeciwnym wypadku, ciagle bedzie poprawiac kabelki malymi krokami, a najwazniejsze ale najslabsze ogniwo w calym lancuchu pozostanie bez zmiany
  • Moderatorzy

Nikt, przynajmniej że znanych mi osób nie wydał na kable na raz dwie dyszki, mając kolumny za dyszkę. Zazwyczaj są to zakup "na raty".

24 minuty temu, Seyv napisał:

Sam nie napisałeś ani jednego posta w temacie a chcesz innym dyktować w jaki sposób mają prowadzić dyskusję? Póki co Twój wpis jest najbardziej OT ale tym razem bez punktów.

Krótko odpowiem, żeby znowu nie było, że to ja tworzę OT.

Jestem zainteresowany tematem sieciówek i ich wpływu na kreowanie przestrzeni. Sam szukam jakiegoś pomysłu do swojego wzmacniacza. Dlatego czytam i próbuję się czegoś dowiedzieć. Uważam, że temat fajnie "szedł" i ma potencjał.

Nie muszę niczego pisać, jeżeli uważam, że w tym konkretnym przypadku (tego precyzyjnie opisanego systemu) nie mam żadnych swoich propozycji, dlatego zarzut jest kompletnie nie trafiony.

Ja nikomu niczego nie próbuję dyktować, ale skoro sam zauważyłeś (całkiem słusznie, co doceniłem), że temat został założony w zakładce HiEnd i autor musi się spodziewać adekwatnych odpowiedzi, to wypadałoby dokładać starań, żeby się z niej nie zrobiła (może i interesująca) zwykła pogadanka, meandrująca wokół tematu. Tak to widzę. Po prostu.

Straszenie punktami pozostawiam bez komentarza.

• Moderatorzy
22 minuty temu, Ajothe napisał:

Mi to lotto, ale kolumny za 25k zagrałyby lepiej jak te wszystkie kabelki. 

To też mit. Kolumny są różne nie każda kolumna za 25 tys w danym pomieszczeniu i z daną elektroniką zagra lepiej jak taka za 10 (w dodatku używana).

Godzinę temu, juro napisał:

A co tu pisać, założyciel wątku powinien już się wstrzymać z wydatkami na druty🙂

4 minuty temu, Seyv napisał:

To też mit. Kolumny są różne nie każda kolumna za 25 tys w danym pomieszczeniu i z daną elektroniką zagra lepiej jak taka za 10 (w dodatku używana).

Tak, zwłaszcza że mógł za taką kasę mieć YB audio na Elipticorach na przykład 🙂, ale za to są druty. 

• Moderatorzy
6 minut temu, juro napisał:

Uważam, że temat fajnie "szedł" i ma potencjał.

Ale widzisz, że zestaw autora tematu nie jest do końca hi-endowy więc nic dziwnego, że ludzie zamiast zakupu hi-endowych sieciowek proponują inne zmiany.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Tak, zwłaszcza że mógł za taką kasę mieć YB audio na Elipticorach na przykład

Te głośniki są tak samo wyceniane jak i kable sieciowe po 20 tysięcy i tworzy się wokół nich ten hi-endowy mit.

12 minut temu, Ajothe napisał:

Tak, zwłaszcza że mógł za taką kasę mieć YB audio na Elipticorach na przykład 🙂, ale za to są druty. 

Tu jest jego błąd życiowy, bo zadaje sie nie z tym Piotrem co nie powinien.🤪

Nikt, przynajmniej że znanych mi osób nie wydał na kable na raz dwie dyszki, mając kolumny za dyszkę. Zazwyczaj są to zakup "na raty".

Tak, ja to w pelni rozumiem, ale powtorze sie

Psinco prawda

A jesli na poczatku mial tylko „dyszke“, a teraz ma wiecej (co jest w pelni normalne i do zrozumienia), to zastanowil bym sie, czy pozostac przy kolumnach za „dyszke“ i brnac dalej w kable za „dwie dyszki“, albo moze lepiej zatrzymac, zmienic ten trend/kierunek, sprzedac te kolumny za „dyszke“ i kupic takie za „dwie albo trzy dyszki“.

Czyli czy to ma sens kontynuowac te zakupy „na raty“, albo podjac zasadnicza decyzje i skupic sie nad najslabszym ogniwem w calym lancuchu.
Czy to jest takie trudne do pojecia?

A ty znowu tendencyjnie przekabacasz sprawe. Nie rozumiem tego dlaczego.
Dlaczego insynuujesz i wychodzisz z zalozenia ze wybral niewlasciwe kolumny za 25 tys zamiast wlasciwe 10 tys?

Jestem 100% pewny, ze dysponujac budzetem 25 tys znajde leosze kolumny grajace z dana elektronika w danym pomieszczeniu niz majac do dyspozycji tylko 10 tys

Takie komentarze sa moim zdaniem bez sens.

BTW.
Dlaczego te za 10 moga byc uzywane a te za 25 musza byc nowe? Czy te za 25 nie moga byc tez uzywane?
Co to jest za logika? Co to za argument?
10 godzin temu, sir.jax napisał:

Ale szału też nie robią 😉

Ale sa rowne bez dominujacych cech. Problem z tymi z wyzszej polki jest taki ze sa za bardzo "jakies". Maja swoje dominujace cechy i wady a potem zaczyna sie zabawa w dobieranie przeciwnych cech zeby wady jednego poprawic drugim.

I co jest najgorsze w takiej ukladance? Czesto mala nieznaczna zmiana w systemie powoduje ze ten domek z kart sie rozsypuje bo nagle znow cechy negatywne gdzies daja znac o sobie.

Zmieniasz zrodlo i nagle trzeba zmienic dwa kable w systemie..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

14 godzin temu, piotrek7 napisał:

Taniej wyszłaby wymiana źródła na coś wyższej klasy bo zaproponowane kable w większości są droższe od małego Lumina. Ma być lepiej, to może warto pomyśleć o rezygnacji z Tidala na rzecz Qobuz lub Amazon . I tu nastąpi realna poprawa w jakości dźwięku 

Hej myślałem o wymianie źródła  ,ale nie teraz. Kolumny zostaną ze mną jeszcze trochę na pewno  bo nie słyszałem konkurencji w podobnych pieniądzach a nawet do około 20 kz ,jak usłyszę będę myślał.Teraz na tapecie jest zasilający od ściany do listwy,listwę zrobiłem sam na gniazdach k ty rodowanych monosa w środku druty neotecha ,bez filtrów .Założyłem temat bo szukam kabla przyszłościowego tzn takiego który pogra dłużej nawet po wymianie np wzmacniacza,choć ciężko znalezc konkurencje do 30 kz słuchałem michi obydwu ,passa .Hegla Chyba najwyższego.i granie lepiej mi pasuje.No  i widzę że sam już chyba nic nie poskladam(kabel).bo przerobiłem trochę drutów z metra ,i trzeba będzie coś kupic

• Moderatorzy
27 minut temu, xajas napisał:

Dlaczego insynuujesz i wychodzisz z zalozenia ze wybral niewlasciwe kolumny za 25 tys zamiast wlasciwe 10 tys?

Dlatego, że wielokrotnie spotkałem się z sytuacją, gdy kolumny za wiele większe pieniądze nawet (100 tysięcy) grały gorzej niż dobrze zestrojony zestaw z kolumnami za 10 tysięcy i właściciele drogich zestawów nie byli z nich zadowoleni. Pieniądze nie grają. Lepiej mieć mniejszy budżet i wiedzę niż większy i brak pojęcia. Niestety zdecydowana większość kieruje się zasadą droższy=lepszy.

38 minut temu, xajas napisał:

Czyli czy to ma sens kontynuowac te zakupy „na raty“,

To zależy od tego czy kogoś stać na inne lub czy chce w ten sposób kupować.

Teraz, Seyv napisał:

Dlatego, że wielokrotnie spotkałem się z sytuacją, gdy kolumny za wiele większe pieniądze nawet (100 tysięcy) grały gorzej niż dobrze zestrojony zestaw z kolumnami za 10 tysięcy i właściciele drogich zestawów nie byli z nich zadowoleni. Pieniądze nie grają. Lepiej mieć mniejszy budżet i wiedzę niż większy i brak pojęcia. Niestety zdecydowana większość kieruje się zasadą droższy=lepszy.

To zależy od tego czy kogoś stać na inne lub czy chce w ten sposób kupować.

Jak szukałem kolumn szukałem czegoś na ss ,wcześniej miałem też na ss ,od akustyka   ,Trafiły się te konkretnie model Blizzard od yb audio i grają z tym co mam bardzo dobrze.AJak szukałem kolumn brałem pod uwagę elac vela ,jak ich posłuchałem to już ich nie chciałem bardzo przeciętne według mnie 

A skoro chodzi o kwestie dotyczące odwzorowania sceny o czym mowa w pierwszym poście, to może coś o akustyce, w następnej kolejności o zestawach głośnikowych, a nie o tym kablu do ściany😉

2 minuty temu, Zwykły Drut napisał:

A skoro chodzi o kwestie dotyczące odwzorowania sceny o czym mowa w pierwszym poście, to może coś o akustyce, w następnej kolejności o zestawach głośnikowych, a nie o tym kablu do ściany😉

Akustyka jest ważna ,Coś tam mam ogarnięte.na tyle ile się da w pokoju który służy jako salon .

Witam.
Tiglon bardzo wysokiej klasy japońskie kable, polecam.
Razem pięknie się uzupełniają, jako set.
Porównywałem bezpośrednio z Ri Cable, Tiglon to zupełnie inny poziom, to są kable, które się poruszają w BARDZO wysokich poziomach cenowych a są wycenione super uczciwie.

29 minut temu, Cocojambo napisał:

Tiglon to zupełnie inny poziom, to są kable, które się poruszają w BARDZO wysokich poziomach cenowych a są wycenione super uczciwie.

Moglbys napisac ich jakas ogolna charakterystyke? Nie znam kompletnie tej marki.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

21 godzin temu, Seyv napisał:

W tej konkurencji najlepiej powinien się sprawdzić Hijiri Takumi Maestro. Kabel wybitnie pokazujący głębsze plany

W tej cenie co wzmacniacz. Hmm to juz chyba lekka przesada do takiego zestawu

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• Pokaż nowe odpowiedzi