Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto kupować korektor ??

Adrian(o)

Rekomendowane odpowiedzi

Nie psuj dźwięku do końca- pozbądź się nawet myśli o korektorze, borobi dużo więcej szkód, niż sobie możesz wyobrazić! Jak sądzisz, czemu dobre wzmacniacze nie posiadają nawet regulacji tonów?

Daj sobie spokój z tymi korektorami!Zamiast korektora kup sobie lepiej kilka dobrych płyt , chyba że po prostu jesteś kolekcjonerem takiego sprzętu , ale to nie ma nic wspólnego z poprawą brzmienia .Wiem , co mówię , bo mam zarówno korektor , jak i procesor Diory , ale od dłuższego czasu pełnią one tylko rolę eksponatów muzealnch ;-)Jakoś tak z sentymentu jeszcze ich nie sprzedałem.

No to ja też powiem że nie warto! Korektor to sprzęt popularny w l. '80. Miał rekompensować niedostatki pozostałych elementów toru - głównie głośników, źródła i wzmacniacza, no i także samego pomieszczenia. Rozwóje elektroniki, materiałów konstrukcyjnych i technik zapisu i przekazu dźwięku oraz spadek ich cen spowodowały znaczne podniesienie jakości sprzętu elektroakustycznego w ciągu ostatnich 20-30 lat stopniowo eliminując korektor z użycia. Stal się on zbędny. Obecnie jakość nawet przeciętnych urządzeń jest taka, ze bez korekcji, konturów, regulacji niskie/wyskoie można sie spokojnie obejść. Nie mówię ściśle o brzmieniu, ale np. normach elektrycznych czy parametrach. Korektor to dośc złożone urządzenie i wymaga naprawdę dobrych komponentów. Ceny dostępnych urządzeń bbyły jednak dość przecietne tak jakich jakość bo nie było to nigdy urządzenie niezbędne, więc ich jakośc też. A korektory studyjne, parametryczne, profesjonalne to osbna bajka bo urzywają ich specjaliści i wiedzą jak i po co, a nie żeby sobie zrobić ładną dolinkę suwakmi tak jak większość ludzi to robi(ła). Lepiej zainwestować w inne elementy toru - przede wszystkim głośniki (a może nawet kable??), da to ogromne korzysci dzwiękowe, a nie mierne jak korektor. Wszelkie regulacje poza głośnością są zbędne, chyba że mamy spaczone upodobania słuchowe (PRL i dyskoteki :-).

Korektor jest bardzo wdziecznym "klockiem" d0 audiofilskich modyfikacji. Ech, 24 wzmacniacze operacyjne w srodku, wszystkie mozna powymieniac, podobierac nawet rozne typy dla poszczegolnych zakresow - marzenie :)

Kup - staniesz u początku drogi, którą średni (hmm) wiekiem na tym forum przeszli w większości. Pamiętam jak dziś..Chciałem mieć system z korektorem - i go w końcu posiadłem (Diora Mac Watts).Najpierw grało tak: niskie/wysokie/kontur we wzmacniaczu na maksa w prawo i w korekorze - owa dolinka...To trzeba przeżyć samemu - tą całą jaskrawość. Po czasie (w miarę poprawy systemu) było tak: najpierw odpadł korektor, potem kontur, w końcu regulacja barwy. I był spokój - do czasu od kiedy zacząłem słyszeć druty, kable sieciowe etc...I znowu jestem na początku drogi..

Frank- rozumiem, ze jak nabędziesz ten obowiązkowy w domu audiofila element, to mnie zaprosisz:):):)

Pewnie, że korektor jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Nie potrzeba niczego korygować np. kablami itd. Tylko, że taki który poprawi a nie zepsuje kosztuje kupę forsy. Te robione do wieżyczek to badziewie. O przepraszam, chyba, że ktoś lubi np. migające światełka jak np. w Technicsie.

Zdania nie zmienię: obowiązkowymi elementami wzmacniacza są; włącznik, wybór źródeł i regulacja wzmocnienia.

Jeśli są elementy do reg. tonu, to najlepszym z nich jest przeł. TONE DIRECT !!!!

No proszę, widze, że trwa dyskusja o najbardziej znienawidzonym klocku do wieży :)

Polecam korektor, zwłaszcza do lekkiej muzyki np. smooth jazz gdzie liczy się wyrazistość i lekkość.

Oczywiście korektor korektorowi nierówny. Te starsze korektory diory mają w sobie taką właściwość, że podbicie dźwięku powoduje, że uzyskuje się głośniejszy dźwięk, nowsze lepiej się sprawdzaja np. Pionka.

Uwaga! to zdjęcie niekłuje w oczy :)

[obrazekLUKASZ-283162_1.jpeg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.