Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana okablowania wewnątrz wzmacniacza .

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, Wito76 napisał:

Schemat zawsze ten sam a autor wątku zostaje na lodzie.

To jest najzabawniejsze w tym forum . ,, Fachowcy" ciągnący do dołu bo zawsze mają ,, pomiary" jako argument , że nic innego/odkrywczego nie ma sensu . A kuriozalne jest to , że oni sami już niczego nie robią . Tylko gadają/komentują/szydzą kiedy inni chcą cos zrobić.

Tu już nic nie powstaje . Więc po co komu dział DIY ? 

Tylko dla paru , znafcuf", którzy chcą sobie podbudować słabiutkie ego ? 🤭

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

1 godzinę temu, arturp napisał:

Tylko gadają/komentują/szydzą

Niedawno kupiłem sobie "audiofilski" kabelek zasilający do odtwarzacza CD, tego odtwarzacza co miałeś go u siebie. Wcześniej grałem na własnej roboty ekranowanym kablu Lapp. No i ten nowy gra inaczej i lepiej. No ale weź i to napisz publicznie to od razu hejtem i szyderą dostaniesz. Człowiek woli siedzieć cicho, zamiast podzielić się z kimś, doradzić, podyskutować. 

,''tutaj wątek rozpieprzony bo idea złotych bezpieczników się nie przebiła - lol. ''

Danielu-wcale nie dlatego.

Ale obawiam się że Ty tego nie zrozumiesz....

W dniu 25.07.2024 o 20:05, Daniel_68412 napisał:

Bo istnieje psychoakustyka i znacznie bardziej prawdopodobne jest że jej kolego ulegasz nie umiejąc słuchać niż że fizyka się myli:

Bardzo polecam na spokojnie obejrzeć ten film.

To nie tak że ja nie wierzę - ja wiem że to nie działa. Usiądź, zasłon oczy i poproś żeby ktoś ci zmieniał te bezpieczniki wtedy zapisuj wyniki z 30-40 razy, jak trafisz więcej niż 65-70 procent to chętnie to zobaczę na żywo. Już dwóch takich było co próbowali ale no jakoś nie wyszło..

Jak sam zmieniasz taki bezpiecznik twoja sieć neuronowa (mózg) bardzo chce żebyś miał rację i wydatek środków przyniósł korzyść. Wtedy interpretuje ten bezpiecznik lepiej niż zwykły. Podobnie każdy kierowca powie ci że jego auto jest najlepsze pod słońcem.

Niestety budowanie systemu audio to nudna inżynieria lub ślepe kręcenie się w kółko pt wishfull thinking jak z tym bezpiecznikiem.

Fakty w skrocie:

1. Sluchanie muzyki to swoisty eksperyment psychoakustyczny, na wynik ktorego ma wplyw wiele czynnikow pozaakustycznych.

2. Czlowiek nie byl i nie jest obiektywny.

3. Cena sprzetu i obcowanie z "magicznymi" dodatkami nie czyni nikogo ekspertem tak dlugo jak osoba ta nie potrafi wskazac przyczyny obserwowanych zjawisk, przez co nie jest w stanie przewidziec z istotnym prawdopodobienstwem skutkow wprowadzonych zmian.

4. Inzynierowie projektujacy sprzet uznanych marek sa o wiele rzedow wielkosci bardziej doswiadczeni w rzeczach, ktore robia niz nawet "najlepszy" audiofil.

5. Audiofilizm siedzi w glowie a nie wynika z praw fizyki.

Biorac pod uwage powyzsze, na forum technicznym mozna uzyskac odpowiedzi na pytania, jesli przedmiot odpowiedzi ma przewidywalne wlasciwosci, dla przykladu jesli ktos chce wymienic okablowanie kolumn to nie poleci sie przewodu posiadajacego istotnie niekorzystne cechy takie jak duza rezystancja czy tez indukcyjnosc. 

Mozna wstawic przewod ktory bedzie odpowiedni z TECHNICZNEGO punktu widzenia.

W dniu 25.07.2024 o 20:13, baltfan napisał:

Ja też swoje wiem 🙂

Jak nie wypróbujesz ,to znaczy ,że jesteś tylko teoretykiem 😉

Mylisz wiedze z opinia (subiektywnym odczuciem).

10 minut temu, Buzzer napisał:

(subiektywnym odczuciem

Czy muszę być obiektywny ? Czy jestem w stanie być ? W końcu ogranicza mnie mój mózg,który robi mnie :

Nie musisz, bo z natury rzeczy nie bedziesz. Dlatego nauka posluguje sie odpowiednimi metodologiami aby zminimalizowac ten oraz inne problemy poznawcze.

Jesli Tobie lepiej gra ten czy inny bezpiecznik - super, ciesz sie i sluchaj, ale na po co, nie majac argumentow, polemizujesz z faktami.

Jesli dysponujesz publikacjami dowodzacymi wplywu bezpiecznikow na konkretne zmiany w brzmieniu to podlinkuj prosze.

2 minuty temu, Buzzer napisał:

Jesli Tobie lepiej gra ten czy inny bezpiecznik - super, ciesz sie i sluchaj, ale na po co, nie majac argumentow, polemizujesz z faktami.

Opisałem swoje DOŚWIADCZENIE ,wyraźnie ,po POLSKU 🙂

Polemizuję z Twoją niewiedzą ,nie popartą najprostszym eksperymentem . 

Słuchałeś urządzenia z bezpiecznikiem i bez bezpiecznika ? 

Tak. Sluchalem w taki i taki sposob i nie widze wplywu braku lub obecnosci tego elementu jak rowniez roznych egzemplarzy pochodzacych od roznych producentow.

4 minuty temu, baltfan napisał:

Opisałem swoje DOŚWIADCZENIE ,wyraźnie ,po POLSKU 🙂

Polemizuję z Twoją niewiedzą ,nie popartą najprostszym eksperymentem . 

Słuchałeś urządzenia z bezpiecznikiem i bez bezpiecznika ?

A oglądałeś film 0db? Tam też przeżyjesz pewne doświadczenie które da Ci kolego do myślenia.

Wiedzy dostarcza nauka, zarówno w temacie psychoakustyki jak i tego że statystycznie taki bezpiecznik nie ma szansy wpłynąć na dźwięk więc nie ma szansy żeby eksperyment który kolego postulujesz mógł czegoś dostarczyć np komuś kto ma ćwiczony słuch (znasz w ogóle to pojęcie?) - dlaczego zatem wpierasz dziecko w brzuch?

Trochę to mało fajne - komuś mówisz żeby ryzykował 120pln na coś co nie ma prawa nic zmienić (podobnie jak nie mają prawa trzymać auta łyse opony - nie trzeba tego sprawdzać empirycznie) najwyżej straci te pieniądze a kolega nawet darmowego filmu na YT nie obejrzy... Strach?

Teraz, Daniel_68412 napisał:

oglądałeś film 0db?

Tak oglądałem . Ale tam nie ma nic konkretnego ,tylko ogólne frazesy 🙂 Pitu pitu .

Gość dedykuje swój wykład ludziom tworzącym muzykę. 

Ja jestem muzyko holikiem ,słucham muzyki na wszystkim 🙂  

8 minut temu, Daniel_68412 napisał:

komuś mówisz żeby ryzykował 120pln

Może kupić i jak nie zadziała ,zwrócić . 

Tak samo możesz wypróbować każdy niemal kabel,bezpiecznik czy urządzenie.

10 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Strach?

Strata czasu 🙂 Wolę dobrej muzy posłuchać .

17 minut temu, Daniel_68412 napisał:

podobnie jak nie mają prawa trzymać auta łyse opony - nie trzeba tego sprawdzać empirycznie

Tutaj skucha 🙃.

13 minut temu, Daniel_68412 napisał:

nie mają prawa trzymać auta łyse opony

Osobiście nie lubię takich porównań .Co ma piernik do wiatraka.

Łyse opony mogą doprowadzić do tragedii .Śmierci człowieka.

Bezpiecznik poprawi humor 🙂 Metafizyka .

Nie wzywam fizyki kwantowej na pomoc ,ale tu widzę sensowne wyjaśnienie. 

3 minuty temu, OLES napisał:

Tutaj skucha

Chyba w Formule jeden to dopiero są łyse ? Nie jestem znafcą motoryzacji 🙂 Sorry jakby co .

4 minuty temu, OLES napisał:

Tutaj skucha

Powiedz to mojemu sp koledze.

20 minut temu, baltfan napisał:

Tak oglądałem . Ale tam nie ma nic konkretnego ,tylko ogólne frazesy 🙂 Pitu pitu

Czyli nie oglądałeś - jest tam bardzo fajny eksperyment który robisz w trakcie oglądania filmu - mimo świadomości że jest to zjawisko psychoakustyczne nie jesteś w stanie tego odrzucić.

5 minut temu, baltfan napisał:

Osobiście nie lubię takich porównań .Co ma piernik do wiatraka.

No jak to co? Postulujesz empiryzm że nic innego nie ma prawa działać - zatem czemu nie sprawdzasz wszystkiego?

2 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Powiedz to mojemu sp koledze.

Nic do rzeczy. Pomyśl potem pisz. Skoro już tak z "punktu widzenia" fizyki ma być. 

Tutaj wypowiedź prawdziwego inżyniera z firmy PS Audio :

No,wreszcie ktoś ,kto utwierdza mnie w przekonaniu ,że jednak cos tam słyszałem 🙂

7 minut temu, baltfan napisał:

Nie wzywam fizyki kwantowej na pomoc ,ale tu widzę sensowne wyjaśnienie. 

Wiedziałem że tu dotrzemy - niestety jak mikrofon nie jest w stanie zarejestrować zmiany to pozostaje tylko psychoakustyka.

Masz prawo słuchać czego chcesz podobnie jak każdy woli raczej inną kobietę. Audio to rzecz gustu - nie ma złotego graala. Wcześniej pisałeś o adwersarzach a to zupełnie niezrozumienie tematu. Audio to nie zawody - nie jest obiektywne i nigdy nie będzie. Lubisz głośniki za 50tysi z br, spoko ja tam wolę odgrode bo mi to lepiej gra.

1 minutę temu, baltfan napisał:

No,wreszcie ktoś ,kto utwierdza mnie w przekonaniu ,że jednak cos tam słyszałem 🙂

Ta firma to jeden z największych scamow, razem z ich produktami. Poszukaj to znajdziesz jeszcze więcej ciekawego snake oil. 

4 minuty temu, OLES napisał:

Nic do rzeczy. Pomyśl potem pisz. Skoro już tak z "punktu widzenia" fizyki ma być. 

Mówiłem o potocznie łysych oponach do normalnego cywilnego auta. Są tacy co postulują że im się jeździ na nich lepiej i też raz usłyszałem że mam sprawdzić - no to wybacz wolę nie sprawdzać 

11 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Ta firma t

Liczy się odwaga wypowiedzi na trudne tematy 🙂

Każdy chce żyć i zarabiać pieniądze ,może to sposób ? Jeżeli upraszczam ,to może jest inne wytłumaczenie.

Audio ,to jest hobby ,zabawa i nie powinno się zabraniać jej uprawiania .

3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Mówiłem o potocznie łysych oponach do normalnego cywilnego auta. Są tacy co postulują że im się jeździ na nich lepiej i też raz usłyszałem że mam sprawdzić - no to wybacz wolę nie sprawdzać 

No właśnie, brakuje warunków brzegowych, bez których fizyka też wydaje się "wbrew rozsądkowi". Chyba podobnie z inżynierią, mamy określone wymagania i parametry, żeby działało zgodnie z założeniem, ale czy na pewno "najlepiej".

15 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Wiedziałem że tu dotrzemy

Nie wiem,czy będę w stanie kontynuować tą polemikę ? Tak to można nazwać ?

Najprostsza zasada fizyki kwantowej się kłania.

Widziałem ten bezpiecznik w gracie i kreowałem jego dźwięk 🙂 Tak to rozumie 

Musiałbym spytać specjalistów z You Tube .

Polegamy na jutuberach ? Czy na swoich zmysłach ? 

9 minut temu, baltfan napisał:

Polegamy na jutuberach ?

Czyli jutub nie, to może bądź konsekwentny, dobra? 😉

26 minut temu, baltfan napisał:

nagrywamy.com

Może jednak na empiryzmie - jak napisałem już w #5. Jednak taka wymiana wymaga

pewności, że sprzęt ma odpowiednio niskie THD i pełna przejrzystość go nie zepsuje.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 minutę temu, audioburak napisał:

Może jednak na empiryzmie - jak napisałem już w #5. Jednak taka wymiana wymaga

pewności, że sprzęt ma odpowiednio niskie THD i pełna przejrzystość go nie zepsuje.

No to, chyba już nawet "słyszący" zaniemówili. 🫣 Pozdrawiam.

@OLES

Błąd językowy 😉 Nie chodzi o psucie THD, ale brzmienia - niepotrzebny skrót.

Pozdrawiam równie serdecznie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Popatrzylem na pierwszy post i powod wymiany: "porazka jakas" (w odniesieniu do przewodow).

Co konkretnie z tymi przewodami jest nie tak?

Jak Daniel pisal - lepiej popracowac nad akustyka pokoju.

45 minut temu, baltfan napisał:

To jest CEO - on jest od tego zeby sie biznes spinal.

20 minut temu, przemak napisał:

to może bądź konsekwentny, dobra?

Staram się być ,wydawało mi się ,że to jest jednostkowy występ pana 🙂

To,że uprawia on marketing,to jest dla mnie oczywiste.Każdy w swoim życiu uprawia marketing :)

Swoja droga PS audio nie urzeklo mnie na AS - bylo gdzie daleeeeeko a biorac pod uwage cene to juz w ogole blisko konca.

36 minut temu, baltfan napisał:

Nie wiem,czy będę w stanie kontynuować tą polemikę ? Tak to można nazwać ?

Najprostsza zasada fizyki kwantowej się kłania.

Widziałem ten bezpiecznik w gracie i kreowałem jego dźwięk 🙂 Tak to rozumie 

Polegamy na jutuberach ? Czy na swoich zmysłach ? 

Polegamy na wiedzy zawartej m.in. w podrecznikach i artykulach naukowych.

4 minuty temu, Buzzer napisał:

Popatrzylem na pierwszy post

Może zaraz dojdziemy do wniosku,ze ktoś próbuje nas wkręcić 🙂 

Autor wątku z jakichś powodów zajrzał do wnętrza wzmacniacza i zobaczył za cienkie jego zdaniem przewody.

Potem stwierdził ,że gniazdo zasilające jest z aluminium i już w jego psychice wzmacniacz zaczął mu gorzej grać.Choć o graniu nie wspominał ? Potem ,problem był z bezpiecznikami,że niby dwa na fazę i neutral. Można było i to zmienić ,dałem link na fajne gniazda bezpieczników.To,że zaproponowałem dość drogie gniazdo IEC ,to wynik tego,że mam takowe i da się w nim zmieścić naprawdę grubaśny drut a jakość wykonania jest warta każdej złotówki 🙂 

A my tu pianę bijemy ,że aż FORUM AS zaczyna zaglądać ,co tu się wyprawia .Tylko Szymona jeszcze nie było :)

6 minut temu, baltfan napisał:

Staram się być ,wydawało mi się ,że to jest jednostkowy występ pana 🙂

Czyli tym bardziej manipulujesz, podając jako argument jednostkowy przypadkowy film z jutuba ;) 

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi