Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana okablowania wewnątrz wzmacniacza .

Rekomendowane odpowiedzi

Witam pasjonatów diy.

Temat został przeniesiony tutaj .

Mam kilka pytañ natury technicznej i diy.

1- Chciałbym w swiom wzmacniaczu ( jego wnętrzu ) wymienić przewody którymi połączone są gniazda głośnikowe z płytką pcb. Odcinki po 10 cm na + i - . Te obecnie to porażka jakaś .

Wpadłem na pomysł, aby zakupić druty ( licę) Neotecha ze srebra i tam wstawić .

-Pytanie ...czy ma to sens ?

- Czy zmieni się na tak krótkich odcinkach sygnatura dźwięku?

- Jak warto to ,jaki przekrój łączny drutu ? Wymyśliłem ,aby zrobić plecionkę z kilku drutów srebrnych np. 3xO,5 ...czy to wystarczy czy więcej ?

Oryginalnie jest jakiś wątpliwej jakości przewód.

2- w środku biegnie też przewód 35 cm zasilający . Czy mógłbym również tu dać na O i Fazę Neotecha z drutów srebrnych , jak tak ,jaki przekrój ilu drutów użyć odzielnie na zero i fazę?

-Koñcówki na przewodzie zasilającym wewnątrz oryginalnie są na konektorach i tak spięte z gniazdem IEC. Konektory są zaśniedziałe i raczej kiepskiej jakości. 

Lutować , czy mogę spokojnie użyć konektorów pozłacanych  WBT lub Furutech ?

- chcę tu też wymienić gniazdo IEC zasilające na furutecha ...ale pytanie rodowane czy pozłacane do drutu srebrnego Neotecha i czy konektory pozłacane nie wpłyną negatywnie na srebro ?

3- chcę zrobić kabel 2 x xlr między przetwornik a wzmacniacz .

Czy warto spróbować drutu srebrnego neotech ...jak tak do dać po jednej żyle na + i - , czy stworzyć plecionkę np. z trzech żył.

Jakich przekrojów użyć i jakie wtyczki xlr zakupić ...jakiej firmy?

Wiem , dużo pytañ ale może ktoś z kolegów obeznanych w temacie pomoże ...tak po ludzku bez przepychanek słownych.

44 minuty temu, hatori77 napisał:

Pytanie ...czy ma to sens ?

nie

Czy zmieni się na tak krótkich odcinkach sygnatura dźwięku?

nie

Oryginalnie jest jakiś wątpliwej jakości przewód.

przenieś chcenie/wątpliwości/środki na coś co realny wpływ na dźwięk - akustyka, zestawy głośnikowe, głupi mikrofon pomiarowy i apka już zdaje się na telefonie powie Ci co warto w akustyce poprawić

robienie systemu audio można robić na dwa sposoby: inżyniersko albo wishfull thinking tyle, że ten drugi sposób wpakuje Cię na lata w kręcenie w kółko

Szkoda kasy na takie przewody. To nic nie zmieni. Złocone gniazda też nic nie dadzą. Panie ja se zrobił przewody głośnikowe z kabla „budowlanego” ale 2x2,5 mm pewnie za 30zl i nie odróżniłbyś ich od tych audiofilskich za tysiące xd

Więc jakby co to audiofilskie kable śmiało można kupować w unimecie 🙂

Pewnie macie rację.

Akustyka jest , sprzęt skonfigurowany i dobrany . Okablowanie na zewnątrz w ramach zdrowego rozsądku .

Tylko we wzmacniaczu za niemałą kasę,  pożal się Boże ...śmieci . 

Mam dwa metry Neotecha lica żyła srebro 0, 5 mm przewodnik .

Chciałem ją sprzedać a i tak pewnie byłoby po kosztach- strata.

Jeżeli piszecie że g ...to da ...

Sprzęt i tak był poddany wymianie kondów ...jeden nie trzymał parametrów ...a już nie chcę pisać jakiej firmy , aby gburzy nie kręcić .

Więc tak wpadłem, aby małym nakładem roboczym go usprawnić .

To może coś z całkiem innej beczki 😉 - czy masz kable głośnikowe podobnej klasy,

co proponowany Neotech ? Inaczej możesz tych zmian nie usłyszeć i tyle.

Żeby nie było - wymieniałem w swoim wzmacniaczu kable sygnałowe

z wiązek ( taśma ) na drut solid 0,5. Wróciła naturalna agresja i otwarcie dźwięku.

Ale dodam, że odcinków po 8 - 12 cm było chyba po 5 w kanale.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A może jednak warto?
Mam DACa DIY i w wersji roboczej wyglądało to tak, że kable zasilające (2szt) to były takie zwykłe od jakiegoś cedeka czyli umownie od lampki nocnej. Kable między płytką cyfra/przetwornik a analogiem to też warkoczyk jakiegoś zwykłego przewodu. To samo od gniazda rca coaxial do płytki czy wyjściowe do gniazd analogowych rca - to też były zwykłe warkoczyki z pierwszego lepszego przewodu. Wiadomo, jak to na początku, gdy najważniejsze jest uruchomić, sprawdzić czy działa wszystko, więc inne są priorytety. Ale takie coś, w sensie płytki luzem, wiadomo nie wygląda sexy, więc wrzuciłem wszystko do obudowy i tutaj już zrobiłem jak należy. Kabelki sygnałowe, do gniazd dałem ekranowane Wireworld, ekranowany coaxialny, zasilający wewnątrz do gniazda IEC dałem ekranowany "audiofilski" Elecaudio, gniazdo IEC złocone, kabel sieciowy też "audiofilski". I jak dla mnie różnica wyraźna, na pewno słyszalna. Granie zrobiło się bardziej szlachetne, mniej nerwowe- nie wiem jak to opisać, po prostu ekranowane kabelki zrobiły to co powinny czyli zapewniły ochronę przed zakłóceniami. Zniknęły jakieś ostrości i taka cierpkość grania. Moim zdaniem warto tzn w moim przypadku warto było.

No sygnałowe warto dać ekranowane ale audiofilskie nie ma sensu. Zwykły rg174 taki jak do anten. Masz oplot dookoła sygnału i to ma sens. Ekranuje pole transformatora np więc ok. Jak na MHz działa to do audio nie będzie. Olejcie te firmy gdzie za wtyczki się płaci w tysiącach. Tzn jak masz kasę i chcesz mieć bo ci ładnie wyglądają to ok ale nie doszukujcie się przestrzeni grania w momencie gdy kondensator ma złocone wyprowadzenia. To tak nie działa. 

Temat rzeka. Myślę że to nie są jakieś kosmiczne pieniądze by szukać półśrodków. Kupić za 60zl metr takiego wireworld to nie majątek. A co do kabli antenowych to tu też jest wiele pułapek. Kiedyś tam miałem zwykły popularny antenowy Rg6 w instalacji Sat i wiecznie jakieś problemy z siłą sygnału a przy gorszej pogodzie rwanie obrazu. Po wymianie na droższy Triset 113 (grubsza żyła gorąca i lepszy ekran) zapomniałem co to problemy. Później zrobiłem sobie domową sieć TV/Sat na multiswitchu i właśnie na kablach Triset, wszystko leci w wylewkach podłogowych i podtynkowo i jest git. Nie wyobrażam sobie pruć podłóg czy ścian by je wymieniać, jak robić to raz a dobrze.

Przecież kolega napisał że wszystko ma już tip top więc jedyne co warto to dobra płytę z dobrym masteringiem bo to wniesie wartość. Kolejny wątek dla podkręcania piłeczki..

Kiedyś znajomy miał sprzęt na zamówienie robiony latami na poziomie inwestycji co niedawno odeszły kolega z tego forum - wlacialy pomiary a tam różnice poziomów sięgające 12db. 

1 godzinę temu, audioburak napisał:

To może coś z całkiem innej beczki 😉 - czy masz kable głośnikowe podobnej klasy,

A interkonekt jak wymieniasz, to na takiej klasy, jak kable w cd i wzmacniaczu ?

Edit. Mozna linę przeciągać, fakt jest taki, że srebro to najlepszy przewodnik.

Edytowane przez OLES
12 minut temu, OLES napisał:

fakt jest taki, że srebro to najlepszy przewodnik.

A co przewodzi lepiej linka srebra 0.1mm2 czy 0.3mm2 czystej miedzi?

6 minut temu, Daniel_68412 napisał:

A co przewodzi lepiej linka srebra 0.1mm2 czy 0.3mm2 czystej miedzi?

Jeszcze, dopytać należałoby o pasmo przenoszenia (stratność). Bo to również zalicza się do przewodzenia. Więc lepiej przewodzi przy jakiej częstotliwości? 

Edytowane przez OLES

Oj , zajebiste są te częstotliwości...

OLES, dłubię właśnie przy 87-108MHz. Nie zauważam żadnej różnicy miedzy miedzią a srebrem...

29 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Oj , zajebiste są te częstotliwości...

OLES, dłubię właśnie przy 87-108MHz. Nie zauważam żadnej różnicy miedzy miedzią a srebrem...

Tak poniosło mnie 😁. Była to odpowiedź, na pytanie czy kilo węgla ma większą kaloryczność niż worek drewna.

Przetwornice tak sieją zakłóceniami na w.cz że lepsze pozłacane styki bo złoto jest tylko na powierzchni a naskórkowość+słuch nietoperza…😂

30 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Nie zauważam żadnej różnicy miedzy miedzią a srebrem...

Szkoda, byłby nobel i pół fizyki do napisania od nowa. W sumie to dlaczego jeszcze grupa kablo entuzjastów nie została choć nominowana? Rażące przeoczenie!

39 minut temu, OLES napisał:

Jeszcze, dopytać należałoby o pasmo przenoszenia (stratność). Bo to również zalicza się do przewodzenia. Więc lepiej przewodzi przy jakiej częstotliwości? 

Jasne że srebro przewodzi lepiej ale wystarczy wyrównać ilością tańszej miedzi i już masz bezsens tego twierdzenia. Jeśli natomiast się z tym nie zgodzisz to znaczy że grubość srebra nie ma w takim układzie znaczenia co jest bzdurą.

Rozmawiamy o tak niskich częstotliwościach (audio) więc totalnie bez znaczenia.

9 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Jasne że srebro przewodzi lepiej ale wystarczy wyrównać ilością tańszej miedzi i już masz bezsens tego twierdzenia. Jeśli natomiast się z tym nie zgodzisz to znaczy że grubość srebra nie ma w takim układzie znaczenia co jest bzdurą.

Jasne, że węgiel jest bardziej kaloryczny od drewna, ale wystarczy wyrównać ilością tańszego drewna i już masz bezsens tego twierdzenia.

W jakim układzie ? 200W przy 230V AC, czy może w okablowaniu sygnałowym 2-3V. Nigdzie nie doczytałem się jakichkolwiek danych, które zapodałby pytający. 

Pozdrawiam 

8 minut temu, OLES napisał:

Jasne, że węgiel jest bardziej kaloryczny od drewna, ale wystarczy wyrównać ilością tańszego drewna i już masz bezsens tego twierdzenia.

Nie odnosisz się do meritum tylko odwracasz kota ogonem. Rzecz w tym że chcemy ogrzać dom więc wybieramy to co ekonomicznie zasadne a tam wyżej kolego stwierdziłeś ze węgiel (srebro) jest bezsprzecznie lepszy no bo wiadomo że wyższa kaloryczność - a ja pytam: a co z ceną?

W tym wypadku miedź jest lepsza bo efektywniej przeniesie zarowno sygnał jak i energie. Kosz ma tu fundamentalne znaczenie bo od niego zależy przekrój a od przekroju właściwości fizyczne. Tradycyjnie strugamy mit pod publikę żeby później lepiej druciki srebrne szły? 😉 było powiedzieć wprost..

Ludzie ! nasz słuch?  priorytety co się komuś podoba?  To nie ma znaczenia ? 

Jest fizyka i my .

Doskonale zrobione urządzenie i co kto lubi , gust ? 

Jedni wolą trazysfor drudzy preferują lampę?  

kabelki z miedzi lub  srebrne  .

Taki przewód w obwodach sygnałowych ma za zadanie dostarczyć pole elektryczne z jednego końca do drugiego. 

W tym wypadku nie ma żadnego znaczenia jaki to przewód. 

Przewód głośnikowy (do terminali wewnątrz) niesie określoną energię i tu dałbym coś konkretnego (przynajmniej 1,5mm2).

Srebro czyli poprawa przewodności o kilka procent w stosunku do miedzi to jak najbardzie znaczące. W w.cz. cewki bywają posrebrzane ale to obwody w których znaczenie ma dobroć, poprawa jej o kilka procent to o kilka-kilkanaście procent wyższy sygnał, bardziej selektywny.

To tak jak w grach komputerowych. Szybszy procesor o 5% to przepaść. 

W audio kilka procent to mały ułamek decybela... A jak po drugiej stronie jest wystarczajaca duża impedancja odbiorcza to efektu żadnego nie będzie. 

4 minuty temu, bogus18 napisał:

kabelki z miedzi lub  srebrne

Jako sygnałowe srebrne; bo są ładne i znakomicie się lutują. 

Tak jeszcze precyzyjniej to kabelek przy pomocy pola elektrycznego przekazuje energię. W fizyce znamy 3 sposoby przekazywania energii: poprzez pole elektryczne, poprzez temperaturę i poprzez promieniowanie.

6 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Tradycyjnie strugamy mit pod publikę żeby później lepiej druciki srebrne szły? 😉 było powiedzieć wprost..

Oj, pojechałeś. 

Czyli idąc filozofią Daniela, autor tematu może dać kabelki z aluminium. Dać tylko z 15% więcej na przekroju i będzie przecież działać. A jak tanio.

2 minuty temu, Wito76 napisał:

Czyli idąc filozofią Daniela, autor tematu może dać kabelki z aluminium. Dać tylko z 15% więcej na przekroju i będzie przecież działać. A jak tanio.

Aluminium pełznie. Z tego powodu przestano je stosować w instalacjach.

15procent to za mało a i cena kabla zapewne nawet większa z racji mniejszej popularności o ile ktoś je jeszcze produkuje.

Chcesz przepłacać srebro - spoko tylko nie pisz bzdur 😉

W instalacjach już nie, natomiast pełno tego w marketach i innych sklepach. Sprzedawane jako głośnikowe, jest to aluminium miedziowane. Więc do wzmaka na IC i głośnikowe pewnie super. Po co przepłacać. 

42 minuty temu, Wito76 napisał:

Tak jeszcze precyzyjniej to kabelek przy pomocy pola elektrycznego przekazuje energię.

Obliczmy.

Aby nie zaciemniać nie rozważajmy przenikalnosci elektrycznej, całki ładunku w objętości, czasu... 

Obliczmy wielkość proporcjonalną - moc przyjmując aż 2V sygnału i rezystancję stopnia sterowanego jako 50komów. Ta moc to 4/50000=80uW (mikrowatów).

Jakiż to musi być przekrój przewodu aby dostarczać taką gigantyczną moc. Moc mniejszą od czajnika o 25 milionów razy...

6 minut temu, OLES napisał:

jest to aluminium miedziowane.

Co chcesz od aluminium?

To niewiele niższa przewodność od miedzi i srebra? 

Wady to nie tak kowalne, trudnolutowalne, skłonne do korozji galwanicznych,... 

Na pewno niczego nie zmieni w sygnale jak tor jest OK.

Jeszcze o stali zapomnieliście. Już nie biegacie z magnesikami i nie sprawdzacie kabelków...?

Edytowane przez Grzegorz7
2 minuty temu, OLES napisał:

instalacjach już nie, natomiast pełno tego w marketach i innych sklepach. Sprzedawane jako głośnikowe, jest to aluminium miedziowane. Więc do wzmaka na IC i głośnikowe pewnie super. Po co przepłacać. 

Wynoszenie do absurdu to nie argument. 

Pierwsze z brzegu:

"aluminium jest jednym z najlepiej przewodzących prąd metali. Zaraz po srebrze 63,1, miedzi 58,5 i złocie 44,2aluminium wykazuje 36.9 Simens/m (skala przewodnictwa elektrycznego)."

Różnica srebro a miedź: 63.1-58.5

Różnica między a aluminium: 58.5-36.9

Nie chcesz przepłacać, spoko - ja tam wolę miedź jako smutny inżynierski kompromis między wydajnością a cena.

• Pokaż nowe odpowiedzi