Skocz do zawartości
IGNORED

Czyszczenie styków miedzianych.

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka.

Pytanie o aspekt praktyczny. Dawno nie miałem kabli miedzianych i już zapomniałem o higienie końcówek. Ładnie zaśniedziały. 

Mam gołe skręcone druciki.

Internet mówi, żeby usuwać kwasem. Mam jakieś tam kwasy i w domu i z chemii samochodowej. Chciałbym to odmoczyć (usunąć chemicznie).

Do wyboru ocet spirytusowy, dalej jakieś środki odkamieniające do łazienki, tenzi alux, kwasy do mycia kostki brukowej.

Całość bym pomoczył ile trzeba, potem wypłukał wodą, ew potem wypłukał w IPA i przedmuchał sprężonym powietrzem.

Jakes doświadczenia? 

https://www.audiostereo.pl/topic/167690-czyszczenie-styk%C3%B3w-miedzianych/

wpisz w Alledrogo haslo "Argentum 2"

tanio i po sprawie. pozniej wyplucz. czysci mase roznych metali nie tylko srebro i miedz. mam uzywam i jestem happy. podpatrzylem na YT na kanale "reduktor szumu" nie wiem czy znacz,

rowniez czysci pieknie potencjometry 

Najłatwiej będzie jednak je lekko przyciąć moim zdaniem 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 22.07.2024 o 13:42, Marcin Wielgus napisał:

wpisz w Alledrogo haslo "Argentum 2"

tanio i po sprawie. pozniej wyplucz. czysci mase roznych metali nie tylko srebro i miedz. mam uzywam i jestem happy. podpatrzylem na YT na kanale "reduktor szumu" nie wiem czy znacz,

rowniez czysci pieknie potencjometry 

Kupiłem. Lekko rozluźniłem kable. Posiedziały minutę. Płukanie w ciepłej wodzie. Czysta miedź zero utlenienia. Sztos.

Reduktor znam i lubię ale to musiałem ominąć.

W dniu 22.07.2024 o 16:50, Q21 napisał:

Te to jeszcze a weź sobie obieraj qeda trochę 😉 tego właśnie mi się nie chciało robić. Jednocześnie chcialem czyste wszystkie druty a nie przetrzeć na wierzchu.

Te to jeszcze a weź sobie obieraj qeda trochę tego właśnie mi się nie chciało robić. Jednocześnie chcialem czyste wszystkie druty a nie przetrzeć na wierzchu.

Cieszę się że pomogło. Płukanie pod wodą też robię "po" jak można, ale jak czyszczę coś czego z wodą ten tego nie bardzo to później płucze alkoholem izopropylowym i jest błysk.
Bez płukania nie zostawiam.

Tani środek i mechanicznie nigdy tak nie doczyscisz.

No i gra muzyka .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Sprobuje tego argentum skoro polecacie. Ja po 3 latach czyszczenia obcialem lekko koncowki ktore ciezko bylo doczyscic

Screenshot_20240725_141915.jpg

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

W dniu 22.07.2024 o 16:50, Q21 napisał:

Branża dobrze doradziła. pudrowanie noska pomoże tylko na chwilę.
skrócić cały kawałek utleniony - sprawdzić dalej pod izolacją. zarobić nową końcówkę i ją przynajmniej zacynować - łączenie zakleić koszulką z klejem.
Najważniejsze są miejsca styków po to własnie stosuje się przewody cynowane lub srebrzone aby te miejsce nie było 100% drożne tylko na chwilę.

Edytowane przez zapacoustics
9 minut temu, Ajothe napisał:

Na chwilę? To chyba zależy od jakości drutu miedzianego 🤔

chwila może być dłuższa lub krótsza. "skorodowana" powierzchnia pełna wżerów nawet cudownie oczyszczona będzie o wiele bardziej podatna niż taka "nowa".
Myszlisz dlaczego nawet 100% miedziane gniazda o super jakości i czystości pokrywa się powląką utwardzanej miedzi , srebra , złota ?
końcówki gołych przewodów miedzianych powinno się zawsze albo konfekcjonować albo przynajmniej cynować i uszczeniać.
Albo zaglądac do nich w miarę często i sprawdzać ich stan.
Nawet najdroższe hiper power turbo hi end 3D 5G AGD przewody źle zarobione na stykach i połączeniach będą "tragicznie" przewodziły.

Edytowane przez zapacoustics

Myślę że taki doczyszczony i odtłuszczony przewód jednak poczeka na patynę. Miedź reaguje z tłuszczem z rąk co mi wyjaśnił pięknie sprzedawca. Jako że obcowałem z kwasem i miałem na sobie rękawice nitrylowe to i w nich pozostając zainstalowałem na czysto przewody. Kiedy będę powtarzał operacje tonwsm powiem.

Doczyszczone na zero, pięknie. Z wzerami sobie środek nie poradzi i wypadałoby uciąć..

Tyle tylko, że im mniej domieszkowana miedź, tym szybciej się utlenia i dużo

wolniej stanowi to problem w kablach takich, jak w #7, niż jakichkolwiek linkach.

Szczególnie skręconych z bardzo cienkich miedzianych włosków.

Korozja potrafi skruszyć te włoski nawet kilka cm wewnątrz izolacji.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Co do obierania queda - dzisiaj obciąłem końcówki i obrałem.

20 osobno izolowanych wiązek drobnego śrebrzonego drutu. 80 na dwa kable i +/-.

Co się nakląłem, to moje. Czas. Z 2h lekko.