Skocz do zawartości
IGNORED

Rzeczywiste efekty wygrzewania ZG

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez zapacoustics,

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

No była,ale własnie nie moge znaleść.
A był na pewno,bo wpisałem parę postów

Keep searching 🙂

20 godzin temu, przemak napisał:

O, to bogaty musisz być, bo pręta nie było tylko w pierwszych brodscasterach. Takie gitary kosztują teraz tyle co mieszkanie. 

*sprawdzić, czy nie AI ;) 

chociaż to bardziej GPU, ale też procesor, także ten... 

Mój komputer do AI za ścianą się przegrzewa niestety, musiałem wyłączyć turbo. Grafika daje radę z wiatrakiem na maksa, mi to nie przeszkadza, sprzedam jako niewiele używaną z pudełkiem ;) 

Gram na klasykach. Mam tylko jedną elektryczną. A czy ma w środku pręt ?

Może ma. 

53 minuty temu, Mark75X napisał:

Po co ja zakładałem ten wątek 🤣. W najśmiejszych przypuszczeniach nie zakładałem takiej skali i tempa "ewolucji".

A gdzie ten Twój? Tak nawiasem, fakt że dziś jestem zadowolony, nie oznacza że jutro też będę, albo że nie zakładam nawet dziś że mógłbym być bardziej zadowolony. 4 wymiany jakie dokonałem w ostatnich 3 latach to niemało jak dla mnie.

I tak największa gównoburza jest przy kablach. Ale przyznaję, że nas tu poniosło w różne strony... Bez sensu zupełnie. Taka natura tego narodu;)

1 minutę temu, 1siedem napisał:

I tak największa gównoburza jest przy kablach. Ale przyznaję, że nas tu poniosło w różne strony... Bez sensu zupełnie. Taka natura tego narodu;)

Aj tam,
szukajmy pozytywów nie kłopotów i stresów:)
"Ten naród" to także ja-i nie mam takiej natury.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

15 minut temu, 1siedem napisał:

czy ma w środku pręt ?

Ma. Nawet Jola2 miała, chociaż nie regulowany. Gitarzysta, który nie wie takich rzeczy? 

nagrywamy.com

2 minuty temu, przemak napisał:

Ma. Nawet Jola2 miała, chociaż nie regulowany. Gitarzysta, który nie wie takich rzeczy? 

Może młody
Może gitarzysta
Ma czas

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, Nil napisał:

Tak poza tym, problem dotyczył zwrotu sprzętu z powodu niezadowolenia z jego brzmienia po „wygrzaniu” i upływie 14 dniowego zwrotu „internetowego”,

A także zakupionego w sklepie.

2 godziny temu, bolo_senor napisał:

Oddajesz na serwis , jak zmiana brzmienia jest wyraźna możesz liczyć na wymianę kondensatorów bądź głośników , jak nie trzymają parametrów.

W końcu ktoś potwierdził, że pogorszenie brzmienia może być powodem oddania do reklamacji.

1 godzinę temu, Mark75X napisał:

Po co ja zakładałem ten wątek

Kupiłeś kolumny, odczułeś poprawę brzmienia, założyłeś wątek, odrzuciłeś wpisy mówiące, ze mogło To być przyzwyczajenie do innego brzmienia, uznałeś, że kolumny się wygrzały - chronologia zdarzeń wprost pokazuje po co.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 minut temu, bolo_senor napisał:

😁 coś tak czuje , że ktoś jeszcze nie jeden wątek rozrusza.

w zakładce analog już wszyscy kłamią , ciekawe do czego to dojdzie 🤔

do anarchii,obalenia autorytetów,...
a potem ustanowienia nowych,zgodnie z mądrością etapu...

A potem będzie taka walka o pokój o prawdę,że nie zostanie kamień na kamieniu.

czyli jak zwykle...

W dniu 23.08.2024 o 00:04, szymon1977 napisał:

Wygrzewanie? Nie. To sprzeczne z procesami przedstawianymi tu jako odpowiedzialne za wygrzewanie.

Nie.

Włączasz od razu. 

To skokowa zmiana.

(Wygrzewanie zaczynasz skokowo i coraz mniej wygrzewania potrzeba)

[Skreśliłem bo to błędna nazwa]

W dniu 22.08.2024 o 09:34, szymon1977 napisał:

Bo skoro niektórzy piszą, że grało kiepsko a nagle cyk i gra dobrze, a wygrzewanie to proces łagodny i powolny, a nie nagły i skokowy, to jedno z drugim się rozmija.

Skokowa zmiana i nagle zaczyna grać.

Potwierdzam, to ja jestem ten "niektóry", vide:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Membrana z przetwornika w Ultrasone Pro 900

Poliester z powłoką tytanową

Ukryta Zawartość

W dniu 23.08.2024 o 00:39, Mark75X napisał:

Zakres tych zmian jest na tyle śladowy, że trudno mówić o jakiejkolwiek zasadności roszczeń i to już zupełnie pomijając fakt, że żaden z producentów nie określa przecież docelowych wartości charakterystyki "wygrzanej".

Zakres zmian jest bardzo znaczący (ale w słuchawkach). Może błędnie jest tłumaczony ten termin?

Jak on brzmi w oryginale?

PS.

Kupując słuchawki Ultrasone nic nie było o "wygrzewaniu" . Kiedy kupowałem ZG Mordaunt&Short (Norman Mordaunt/Rodney Short) też nic o tym nie było.

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, spokojnie napisał:

jest tzw. zwrot konsumencki i w ciągu 14-tu dni możesz odstąpić od umowy

Do skutku?

Ile razy to można robić?

Czy aktualny nabywca wie, że już nie ma szans kupować nowego, bo przed nim już wiele osób go "wygrzewało"?

Według mnie ten  powód zwrotu jest wyłączony, skoro ktoś sobie sprawdza jak mu brzmi.

18 godzin temu, Ajothe napisał:

Sam niejednokrotnie tak robiłem zwroty

Gwarantuję że już "nowych" lub rewitalizowanych produktów nie kupię.

To widać że coś jest nie nowe.

Edytowane przez xetras
Dopisek

15 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

w niektórych,np harbeth podobno jest
to jak to jest?

Tych co korzystają z patentu Dudleya Harwooda pytaj.

O wynalazkach na temat istnienia membrany  typu głośnik plazmowy albo ostro ciętych wstęgach albo Mangerach też niech będzie po prostu w encyklopediach. Elektrostat, magnetostat, AMT, DML, piezokryształ elektrostrykcji to też raczej są OT. Te są akurat bez obudowy lub maskownicy (ciekawa cecha konstrukcyjna-dźwięk wydobywa się nie z membrany pracującej jako tłok)

Były też nawet obudowy z betonu (metalowe lub polimerowe to normalka) ale to w ogóle jakiś odjazd.

Zakładka jest bardziej o użytkowym sprzęcie a nie o wynalazcach.

Rezonans obudowy i fali wstecznej jest po prostu szkodliwy, źródło ma być z drgającego tłoka sztywnego. Np. ZGZ801 ma skrzynkę w skrzynce (tak tłumią to co zbędne).

Patent Dudleya Harwooda to jedynie ciekawostka, pozostali robią klasycznie.

13 godzin temu, daniel-de napisał:

Od lat nie miałem problemów ze zwrotem sprzętu audio.

Jak długo w sklepie nie było tego co mu zwracasz?

10 godzin temu, Mark75X napisał:

producent nie tyle nawet wskazuje na zmiany dźwięku po danym czasie 50-70 h, co wprost na jego polepszanie się

To wyjątkowo długi okres

10 godzin temu, daniel-de napisał:

Nawet jeśli kiedykolwiek do takiej reklamacji doszło to jest to jakiś promil zupełnie nie istotny dla tematu samego wygrzewania kolumn.

Nie byłbym pewien.

Nie mam kontaktu z żadnym z tych co dogadzają klientom żeby wzbudzić u nich zadowolenie.

Za to:

Marudnych (i przyzwyczajonych do skutecznych egzekucji zwrotu) znam wielu ale wobec produktów innej branży.

"bo zupa była za słona"

8 godzin temu, Nil napisał:

Tak, to jest bez problemu do zmierzenia.

Sieciówki typu Amazon, Euronet, Merdia Markt tak, ale czy polskie "salony" takl robią??? 😁

Ajothe zwraca, daniel-de zwraca 

Nie mają z tym problemu.

8 godzin temu, daniel-de napisał:

Sprzedawca po prostu odkupuje kolumny, które tobie już nie sprawiają przyjemności a ty kupujesz nowe. Zwykła transakcja wymienna identyczna do zakupu nowego samochodu i oddaniu używanego. Taka

Sprzedawca po prostu odkupuje kolumny, które tobie już nie sprawiają przyjemności a ty kupujesz nowe. Zwykła transakcja wymienna identyczna do zakupu nowego samochodu i oddaniu używanego. Taka wymiana jest bardzo częstą praktyką nie tylko salonów audio

To nowe i używane to jest to samo?

Gdzie są te salony?

PS.

(Zdębiałem)

Edytowane przez xetras
Poprawka

7 godzin temu, daniel-de napisał:

W dzisiejszych czasach praktycznie każdy salon czy sklep w jakiejkolwiek branży praktykuje takie transakcje

Nie w Warszawie

Nie: "praktycznie każdy salon czy sklep w jakiejkolwiek branży"

"Trzeba wpuszczać tylko tych w krawacie, klient w krawacie jest mniej awanturujący się"

42 minuty temu, xetras napisał:

Nie byłbym pewien.

Poinformowanie o możliwej zmianie brzmienia przed sprzedażą, po sprzedaży odbiera możliwość reklamacji jako uszkodzonego z powodu zmiany brzmienia. W tym momencie przestaje mieć znaczenie czy ta zmiana faktycznie nastąpiła, czy jest tylko złudzeniem, bo jest to prawidłowy i opisany w instrukcji proces występujący podczas użytkowania.

Zastanawiające, że Ci co sam zapis o wygrzewaniu dostrzegli jako swój argument, negują skutki tego zapisu w praktyce. Czyżby producent obiecując pozytywną zmianę (która być może nie nastąpi - obiecanki cacanki) chciał być dla klienta miły, a przez przypadek odebrał mu możliwość reklamacji gdy tę zmianę odbierze on negatywnie? Jaja!

42 minuty temu, xetras napisał:

Marudnych (i przyzwyczajonych do skutecznych egzekucji zwrotu) znam wielu ale wobec produktów innej branży.

"bo zupa była za słona"

Wśród konsumentów hifi sporą grupę stanowią osoby błędnie uważane za "audiofili", wśród których autorytetami są osoby głoszące teorie niepoparte żadnymi faktami czy wręcz z faktami sprzeczne. Dochądzą do tego forumowi guru, którzy paradując z rzekomą wiedzą i doświadczeniem, przypisują sobie posiadanie nieprzeciętnego słucha, a zaliczają takie wpadki, jak polecanie wyboru kolumn na podstawie odsłuchu w salonie czyli zupełnie innej akustyce.

Wcale by mnie zdziwiło, że ktoś zbyt uważnie czytujący internetowe sensacje, próbowałby reklamacji z o wiele bardziej kuriozalnego powodu niż pogorszenie brzmienia. Zwłaszcza, że skoro dźwięk jest podstawową funkcją kolumn, to reklamacja pogorszenia brzmienia wcale nie jest taka kuriozalna. Wprost przeciwnie, użytkownik który odczuł pogorszenie brzmienia, może podejrzewać usterkę techniczną i jest to całkowicie naturalne.

Tym bardziej nie dziwi, że reklamację z powodu pogorszenia brzmienia, producent rozstrzyga jeszcze przed jej przyjęciem. Po co za każdym razem przechodzić przez ten sam żmudny proces, którego finał można przewidzieć, skoro sprawę można załatwiać dwoma zdaniami w instrukcji?

7 godzin temu, daniel-de napisał:

To nie jest prawda. Ma w działalności pkd komisu (choć nie zawsze) a nie odrębną działalność. Odrębny jest tylko dział

Mylisz się

Zwłaszcza opodatkowanie  komisanta jest inne  

Dla ulatwienia- komisant to ten co realizuje sprzedaż towaru nie będącego jego własnością (potencjalnie też może być nawet paserem)

Edytowane przez xetras
Dopisek

9 godzin temu, Nil napisał:

Tak przy okazji, co robi hipotetyczny sprzedawca ze zwróconym, nie uszkodzonym, ale jednak używanym sprzętem po , jak  tu napisano, „dogadaniu się” z klientem

Zwłaszcza ze zużytym samochodem elektrycznym.

Też mnie to ciekawi.

Salon Audi, Mercedesa, Volkswagena i wszystkie pozostałe to komisy bo skupują używane auta

Elektryczne zapewne też. Ale przecież kilkuletni zużyty akumulator nie napędzi go.

Po co skupują?

31 minut temu, szymon1977 napisał:

Wprost przeciwnie, użytkownik który odczuł pogorszenie brzmienia, może podejrzewać usterkę techniczną i jest to całkowicie naturalne.

Zwłaszcza kiedy autorytet (manipulant manipulowanym) mu to wmówi.

7 godzin temu, Nil napisał:

Skupuje komis.

Aha. Czy zawsze "skupuje"?

Otóż:

Komisant nie ponosi odpowiedzialności za ukryte wady fizyczne rzeczy, jak również za jej wady prawne, jeżeli przed zawarciem umowy podał to do wiadomości kupującego. Jednakże wyłączenie odpowiedzialności nie dotyczy wad rzeczy, o których komisant wiedział lub z łatwością mógł się dowiedzieć.

§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli kupującym jest konsument.

Ukryta Zawartość

Krótko, czyli co z powyższego wynika dla osoby prawnej:

Obowiązek sprawdzenia komisowej rzeczy (czy nie ma wad fizycznych lub prawnych) leży po stronie finalnego nabywcy i prawa zwrotu wtedy brak.

PS.

Oczywiście nie jestem w korporacji i mogę mylić się z wnioskiem finalnym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

PPS.

Używane niesprzedane wchodzą w straty.

Ukryta Zawartość

Zaporowe cła to byłaby wojna celna.

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, xetras napisał:

Włączasz od razu. 

To skokowa zmiana.

Skoro obserwacja jest skokowa, a zjawisko przebiega łagodnie, to znaczy, że zaobserwowałeś inne zjawisko.

6 godzin temu, xetras napisał:

Mylisz się

Zwłaszcza opodatkowanie  komisanta jest inne  

Masz absolutną rację. To co robi salon a komis to dwie różne rzeczy. Użyłem słowa komis (używając skrótu myślowego) zupełnie nie adekwatnie do tematu i do tego co chciałem powiedzieć. Wyszła z tego totalna bzdura ale już w którymś z postów się zreflektowałem i to wyjaśniłem. Teraz widzę, że wiele postów zniknęło. 

To nowe i używane to jest to samo?

Gdzie są te salony?

Podałem poprzednio nazwy konkretnych salonów, w których obecnie można zakupić kolumny pozostawione w rozliczeniu. Można zadzwonić i dopytać o ofertę. A w każdym sklepie można zapytać czy jest taka możliwość. Jeśli sklep to praktykuje to nie będzie żadnego problemu aby się dogadać. Wiadomo, że sklep na takiej transakcji musi zarobić.

Edytowane przez daniel-de

Zwłaszcza kiedy autorytet (manipulant manipulowanym) mu to wmówi.

Nie, tu nikt nikomu nie musi nic wmawiasz. Odnosisz wrażenie, że urządzenie funkcjonuje gorzej, to podejrzewasz, że coś się zepsuło albo przedwcześnie zużyło i zaraz zepsuje. Więc skoro jeszcze jest na gwarancji, to pędzisz do serwisu w nadziei, że naprawią/wymienią na nowy/zwrócą kasę, zanim gwarancja się skończy, urządzenie padnie, a Ty zostaniesz z niczym. Nie piszę tu o kolumnach, bo to całkiem naturalny, prawidłowy i racjonalny odruch w przypadku dowolnego przedmiotu użytkowego.

Były zwroty,reklamacje,temat salonów i komisów...
To może parę stron o lombardach i jakie jest cło i na jakie produkty z aliexpres?

A potem proponuje juz pisac o rzeczywistych kosztach wytworzenia kolumn w Chinach vs Europa vs USA.
I jakie sa tego implikacje
☝️🙂

16 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Były zwroty,reklamacje,temat salonów i komisów...
To może parę stron o lombardach i jakie jest cło i na jakie produkty z aliexpres?

A potem proponuje juz pisac o rzeczywistych kosztach wytworzenia kolumn w Chinach vs Europa vs USA.
☝️🙂

Nie kuś troli, bo kolejna fala wymądrzania w tematach, o których nie mają pojęcia zaleje wątek 

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie kuś troli, bo kolejna fala wymądrzania w tematach, o których nie mają pojęcia zaleje wątek 

Przepraszam.

3 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Wątek został wyczerpany. Autor tematu uzyskał różne odpowiedzi na temat wygrzewania ZG, rozważył je i podsumował. Nie każdemu się to spodobało - zrozumiałe.

Wszystko pozostałe, czyli siedmiopiętrowe sklepy w Azji, handel obwoźny w USA, urojone implikacje wpisu w instrukcji, pasta pod procesorem, opowieści obuwnicze i motoryzacyjne to już radosny offtop.

Jeśli mało wam offtopu, a autor tematu nie ma nic przeciwko, to piszcie sobie o kosztach wytworzenia kolumn, wpływie zorzy polarnej na miesiączkowanie pingwinów, czy co tam sobie chcecie. Jesteście w tym dobrzy.

Uradujcie mnie 🤣

Edytowane przez spokojnie
24 minuty temu, spokojnie napisał:

Wątek został wyczerpany. Autor tematu uzyskał różne odpowiedzi na temat wygrzewania ZG, rozważył je i podsumował. Nie każdemu się to spodobało - zrozumiałe.

Wszystko pozostałe, czyli siedmiopiętrowe sklepy w Azji, handel obwoźny w USA, urojone implikacje wpisu w instrukcji, pasta pod procesorem, opowieści obuwnicze i motoryzacyjne to już radosny offtop.

Jeśli mało wam offtopu, a autor tematu nie ma nic przeciwko, to piszcie sobie o kosztach wytworzenia kolumn, wpływie zorzy polarnej na miesiączkowanie pingwinów, czy co tam sobie chcecie. Jesteście w tym dobrzy.

Uradujcie mnie 🤣

Dziękuję Panie,że raczyłeś pochylić się na nami i udzieliłeś łaskawych wskazówek,i nieubłagalnym palcem prawdy wytknąłeś błędy w rozumowaniu.
Jesteśmy wdzięczni.

25 minut temu, spokojnie napisał:

Uradujcie mnie 

Gdybyśmy nawet nieudolnie próbowali,to mam przeświadczenie-graniczące z pewnością-że najbardziej uradowaną,powiem więcej-szczerze zadowolona osobą-z Twoich wypowiedzi-jesteś Ty.

Musisz być dumny,zarówno z szerokiego spojrzenia na temat,a i z powściągliwości-co nam niekiedy się nie udaje.

---------------
Wyluzuj,obserwuj,wyciągaj samodzielne wnioski i baw się dobrze na tym forum 😍

2 godziny temu, spokojnie napisał:

Wątek został wyczerpany.

Wątek został wyczerpany wraz z pierwszą odpowiedzią. Reszta to nieudolne próby wywrócenia kota do góry ogonem oraz ich odpieranie.

Autor tematu uzyskał różne odpowiedzi na temat wygrzewania ZG, rozważył je i podsumował. Nie każdemu się to spodobało - zrozumiałe.

Niestety ale autor niczego nie podsumował - autor wybrał wypowiedzi co mu pasowały, te co nie pasowały odrzucił, i z miną mentora obwieścił jak dogmat te same przemyślenia, z którymi tu przyszedł.

No tak, bo gdyby zeszło na wygrzewanie kabli, to mógłbyś głucholcom nawrzucać a potem wnioskować o ich usunięcie - takie OT jest wartościowe a jesteś w nim miszczem.

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Zależności wygrzewania od pory roku to świetny pomysł na nowy topic 🙂

Po spiskowych teoriach na temat wpisów w FAQ czy instrukcji mało co mnie już zdziwi.

A tak z innej beczki - czy ktoś z kolegów ma informacje na temat ilości sztuk jakiegoś egzemplarza kolumny wyprodukowanych przez większego producenta, np. B&W, Focal, Dali, Monitor Audio? Chodzi mi o model, wersję już nieprodukowaną, np. B&W 603 S2. Ewentualnie jaka jest roczna produkcja modelu produkowanego aktualnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi