Skocz do zawartości
IGNORED

Rzeczywiste efekty wygrzewania ZG

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez zapacoustics,

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, spokojnie napisał:

Po spiskowych teoriach na temat wpisów w FAQ czy instrukcji mało co mnie już zdziwi.

A tak z innej beczki - czy ktoś z kolegów ma informacje na temat ilości sztuk jakiegoś egzemplarza kolumny wyprodukowanych przez większego producenta, np. B&W, Focal, Dali, Monitor Audio? Chodzi mi o model, wersję już nieprodukowaną, np. B&W 603 S2. Ewentualnie jaka jest roczna produkcja modelu produkowanego aktualnie.

Dokładnych danych raczej nie znajdziesz. Być może któryś producent gdzieś się nimi chwali, ale raczej niełatwo dotrzeć do takich informacji. Są jedynie wskazania salonów na te najbardziej popularne serie lub modele, jak np. prezentacje Q21 mówiące o wysokiej sprzedaży linii MA Bronze.

11 minut temu, Mark75X napisał:

Dokładnych danych raczej nie znajdziesz. Być może któryś producent gdzieś się nimi chwali, ale raczej niełatwo dotrzeć do takich informacji. Są jedynie wskazania salonów na te najbardziej popularne serie lub modele, jak np. prezentacje Q21 mówiące o wysokiej sprzedaży linii MA Bronze.

No właśnie szukałem i nie znalazłem informacji od producentów, na takich mi bardziej zależy.

37 minut temu, spokojnie napisał:

Po spiskowych teoriach na temat wpisów w FAQ czy instrukcji mało co mnie już zdziwi.

Właśnie: kto za tym stoi, że producenci chcieli tylko poinformować nabywców, że ich kolumny będą grać jeszcze lepiej niż grają, a a gdy zagrają gorzej to uniemożliwili mu reklamację? To nie może być przypadek!

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

22 godziny temu, przemak napisał:

Ma. Nawet Jola2 miała, chociaż nie regulowany. Gitarzysta, który nie wie takich rzeczy? 

Gitarzysta klasyczny amator, który nie gra wcale na innych gitarach i nigdy się nimi nie interesował- nie wie, tj już wie. Nie zgłębiam wiedzy, która jest mi niepptrzebna. Za to chłonę taką, której potrzebuję lub pożądam:)

PS nawet nie wiem co to Jola2 ;)

PPS mam jednego elektryka i piecyk. Ale gram na nim dosłownie od święta.  A czy ma w środku pręt to czy nie, to nie ma znaczenia. Ważne,  żeby się na nim dobrze grało.

22 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Może młody
Może gitarzysta
Ma czas

Niemłody.

Amator.

Stara się mieć czas ;)

PS czy jak ktoś jest miłośnikiem jachtów,  to musi się znać na silnikach motorówek,  trałowców czy tankowców.

Nie musi.

Dlatego nic nie wiem o elektrykach.

O klasycznych już co nieco wiem,  bo grywam na nich od 33 lat.

Edytowane przez 1siedem
4 godziny temu, spokojnie napisał:

No właśnie szukałem i nie znalazłem informacji od producentów, na takich mi bardziej zależy.

Naiwny jesteś. Sprzęt jest nierejestrowany.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

6 minut temu, xetras napisał:

Naiwny jesteś. Sprzęt jest nierejestrowany.

Nie zgodzę się. Każdy producent z pewnością rejestruje sztuki wypuszczone na rynek. Wiele marek daje też możliwość uzyskania dodatkowych benefitów, choćby poprzez szersze wsparcie posprzedażowe czy wydłużoną gwarancję, po dokonaniu rejestracji online. Takie są moje doświadczenia z Marantz, Denon, MA. Wówczas należy podać m.in. numer seryjny, a więc dany numer produkcyjny. Zestawienia takie więc na pewno są prowadzone, inna sprawa że najpewniej nieudostępniane do powszechnej wiadomości.

14 godzin temu, daniel-de napisał:

Podałem poprzednio nazwy konkretnych salonów, w których obecnie można zakupić kolumny pozostawione w rozliczeniu. Można zadzwonić i dopytać o ofertę. A w każdym sklepie można zapytać czy jest taka możliwość. Jeśli sklep to praktykuje to nie będzie żadnego problemu aby się dogadać. Wiadomo, że sklep na takiej transakcji musi zarobić.

Dzięki za info.

Przyzwyczajony jestem do praktyk w salonach warszawskich. Tam, gdzie akurat się pytałem, praktykowali jedynie kaucję w zamian za odsłuch sprzętu u siebie w weekendy z potrąceniem z kaucji przy zwrocie w poniedziałek.  Nie skorzystałem (a to i tak było przed epidemią, w jej trakcie i obecnie to już mi brak na to czasu). A gdzie jest przyjmowany sprzęt używany to kompletnie nie wiem. Kiedyś był audiolazur, ale to było jakieś 30 lat temu. Teraz chyba tylko Iviter-Audio, ale tam jest po prostu retro czyli vintage.

Raczej w Warszawie nie ma salonu, gdzie i nowy i używany sprzęt jest obok siebie.

11 minut temu, spokojnie napisał:

Numery seryjne to fikcja?

Tak, to nie ma znaczenia. Któż by miał je rejestrować skoro to hobbistyczny elektrosprzęt z drobnych manufaktur (lub z Chin gdzie wydrukują Ci dowolny numer seryjny)

Przenosiny marek miały miejsce na początku 21 wieku, w epoce dominacji domowego kina, bardziej prestiżowego i dochodowego. Mnie ono mniej obchodzi, bo i tak ślepnę od ekranów .

Nara!

Godzinę temu, Mark75X napisał:

Zestawienia takie więc na pewno są prowadzone, inna sprawa że najpewniej nieudostępniane do powszechnej wiadomości.

OK, tu akurat zgoda. Na wewnętrzne potrzeby wytwórca sobie przechowuje dane, bo to pomocne przy serwisowaniu, bo przecież tworzą modyfikacje względem prototypu. 

Tyle że te firmy przybywają i ubywają z rynku. Więc numer seryjny czasem jest nic nie wart.

10 godzin temu, xetras napisał:

Tyle że te firmy przybywają i ubywają z rynku. Więc numer seryjny czasem jest nic nie wart.

My raczej mówimy o zupełnie innych firmach. Uznani producenci, powszechnie dostępni w salonach audio od lat, nierzadko prowadzący obecnie przecież produkcję na Dalekim Wschodzie, utrzymują niewątpliwie pełny rejestestr numerów seryjnych swoich wyrobów. Jest nad tym ścisła kontrola. Ten sam numer, który znajduje się na tylnej ścianie obudowy, bardzo często umieszczany jest równolegle na opakowaniu danego modelu wzmacniacza, odtwarzacza CD, streamera itp.

Godzinę temu, Mark75X napisał:

Uznani producenci, powszechnie dostępni w salonach audio od lat, nierzadko prowadzący obecnie przecież produkcję na Dalekim Wschodzie, utrzymują niewątpliwie pełny rejestestr numerów seryjnych swoich wyrobów

Jesteś pewien, że kolumny mają numer seryjny?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Kiedyś poważni producenci  zamieszczali numery fabryczne kolumn, dodatkowo z oznaczeniami L i P, a to stąd, że w toku ich sprawdzania i testów przed wypuszczeniem w świat, były parowane, wtedy miały obydwie jeden, ten sam numer, z L i P

(Tak np. mają moje - quadral montan mk1)

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kolumny nie tylko,że mają numery seryjne ,ale też prowadzona jest statystyka sprzedaży,na której opiera się np. system nagradzania dystrybutorów za ilość sprzedanych egzemplarzy.Takie statystyki były ogłaszane publicznie .O ile dobrze pamiętam jeszcze na początku XXI wieku.

Godzinę temu, spokojnie napisał:

Zaskakujące.

Skąd masz taką wiedzę?

Taka to branża.

Hobby to zabawa a chodzi o zabawę w architekturę dźwięku. Czyli każdy ją robi pojedynczo a nie seryjnie. Numer seryjny jest zbędny przy szyciu zestawu na miarę swoich potrzeb i wielkosć produkcji nie ma dla niego znaczenia.

9 minut temu, baltfan napisał:

Takie statystyki były ogłaszane publicznie

Jakiś konkret?

Gdzie?

2 godziny temu, Mark75X napisał:

Ten sam numer, który znajduje się na tylnej ścianie obudowy, bardzo często umieszczany jest równolegle na opakowaniu danego modelu wzmacniacza, odtwarzacza CD, streamera itp.

30 lat temu opakowania powyrzucałem.

8 minut temu, baltfan napisał:

Kolumny nie tylko,że mają numery seryjne ,ale też prowadzona jest statystyka sprzedaży,na której opiera się np. system nagradzania dystrybutorów za ilość sprzedanych egzemplarzy.Takie statystyki były ogłaszane publicznie .O ile dobrze pamiętam jeszcze na początku XXI wieku.

Jak sie pytałem o statystyki sprzedarzy Unitra-to mówili na wątku że to tajne dane i producent ich nie publikuje

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Norman Mordaunt nie żyje, qualitec jest dystrybutorem na kraj, Iviter robi serwisowanie.

Ja serwisowania nie robię, mi numer seryjny do niczego nie jest potrzebny (owszem, jest).

2 minuty temu, xetras napisał:

Norman Mordaunt nie żyje

ja sie tez cos słabo dziś czuję...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

To założyciel manufaktury głośnikowej. Ja ją cenię za nowatorstwo, solidnosć i jakby futuryzm. Głośniki też sami wytwarzali do swoich i nie tylko swoich zestawów głośnikowych. Design jest w stylu techno to i nie każdemu przypasuje.

jedno jest pewne:
Numer seryjny,czy tez jego brak-nie ma żadnego wpływu na wygrzewanie kolumny-czy też jego brak.

27 minut temu, xetras napisał:

30 lat temu opakowania powyrzucałem.

I jaki to ma związek z umieszczaniem przez producentów numerów seryjnych przynajmniej na samym sprzęcie? W przypadku moich dwóch wzmacniaczy, są one zarówno na tylnej ścianie obudowy, jak i na opakowaniu. Kolumny mają je na tabliczkach przy terminalach. Opakowania wyrzucone, być może na nich też były.

1 minutę temu, xetras napisał:

Taka to branża.

Hobby to zabawa a chodzi o zabawę w architekturę dźwięku. Czyli każdy ją robi pojedynczo a nie seryjnie. Numer seryjny jest zbędny przy szyciu zestawu na miarę swoich potrzeb i wielkosć produkcji nie ma dla niego znaczenia.

No tak. Liryka, liryka, tkliwa dynamika, angelologia i dal.

Wiele mi wyjaśniłeś. 🙃

12 minut temu, baltfan napisał:

To akurat oczywiste. Producent chce mieć statystykę bieżącej sprzedaży, bo to weryfikuje badania rynku i pozwala mu precyzyjniej planować zamówienia materiałów dla przyszłej produkcji.

Jednak suma sprzedanych będzie niższa od sumy wyprodukowanych, a ja chciałbym poznać choćby dla jednego popularnego modelu tę drugą sumę. Obojętne czy dla MA Bronze2 czy dla B&W 603 S2... 

Da się gdzieś taką informację w necie znaleźć?

1 minutę temu, Mark75X napisał:

I jaki to ma związek z umieszczaniem przez producentów numerów seryjnych przynajmniej na samym sprzęcie? W przypadku moich dwóch wzmacniaczy, są one zarówno na tylnej ścianie obudowy, jak i na opakowaniu. Kolumny mają je na tabliczkach przy terminalach. Opakowania wyrzucone, być może na nich też były.

ja na kolumnach tez mam numer seryjny.
Ale szczerze wątpię,że sprzedali tego 1,5 mln...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Część numeru seryjnego może być zakodowaną informacją np. na temat roku i tygodnia produkcji, wersji itp.

5 minut temu, Mark75X napisał:

Myśli kolegi latają na zasadzie nadmuchanego balonu,jak się go wypuści z ręki.
Stąd trudność,aby przewidzieć,gdzie będą za chwilę i czego będą dotyczyć.

10 minut temu, spokojnie napisał:

No tak. Liryka, liryka, tkliwa dynamika, angelologia i dal.

Wiele mi wyjaśniłeś. 🙃

Wszyscy jesteśmy wdzięczni 🙃

25 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ukryta Zawartość

Nie miałeś fabrycznych zwor w zestawie?

Ukryta Zawartość

Teraz, Mark75X napisał:

Nie miałeś fabrycznych zwor w zestawie?

Mam,to stare zdjęcie.

34 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Ukryta Zawartość

Jak ktoś nie ma numeru seryjnego to ma chińskie podróby 🙂

Ukryta Zawartość

takie cos łatwo wyjąć,a wtedy próbowałem sobie bi wiring i bi amping.

• Pokaż nowe odpowiedzi